FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-12-20

26 e t CO2 megtakarítás fafűtéssel Kecskeméten

A TERMOSTAR Kft. fejlesztésének célja az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése és energiatakarékos távhőrendszer kialakítása Kecskeméten az import földgáz megújuló energiával kiváltásával.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az Európai Uniós támogatásból, állami forrás bevonásával, összesen 7,5 milliárd forintból megvalósuló projekt keretében a város déli iparterületén üzembe álló zöld biomassza fűtőmű üzembe állását követően évi 26.000 tonnával kevesebb CO2 kerül Kecskemét levegőjébe.  A környezettudatos beruházás az elmúlt években széleskörű ismertségre és támogatottságra tett szert városunkban.

Fontos kiemelni: a fűtőmű üzembe állása miatt egyetlen fával sem vágnak ki többet, mint amennyit jelenleg kitermelnek tervszerű erdőgazdálkodás keretében. A faaprítékot ugyanis az erdőgazdálkodás során keletkező, egyéb faipari célokra nem hasznosítható vágástéri apadékból, valamint fűrészüzemi melléktermékből biztosítja a KEFAG Zrt.

Magyarországon a leginkább egészségkárosító légszennyező anyagok 76 százaléka a háztartások szilárd tüzelése miatt kerül a levegőbe. Jelentős javulás lenne elérhető ezen a területen a távhőellátás mint kiemelten környezetbarát fűtési mód további elterjedésével. Pozitív tendencia, hogy Kecskeméten az elmúlt években jelentősen megnőtt az igény a távhő iránt. Azért, hogy ez a megnövekedett igény környezettudatosan, megújuló energiából előállított távhővel lehessen kiszolgálni, szükségessé vált a kecskeméti távhőrendszer átfogó fejlesztése.

A projekt előkészítése során a TERMOSTAR Kft. külső szakértők bevonásával vizsgálta valamennyi szóba jöhető megújuló energia (geotermia, szél- és napenergia) felhasználásának lehetőségét. Ennek során világossá vált, hogy a mintegy 40.000 ember biztonságos és folyamatos ellátásához szükséges ipari méretű (~320.000 GJ) energia előállítására a legmegfelelőbb a faapríték, valamint városi zöld biomassza és napraforgó héj hasznosítására alkalmas fűtőmű.

A TERMOSTAR Kft. tudatosan döntött a fűtőmű (és NEM erőmű) létrehozása mellett. A fűtőmű ugyanis az erőművel összehasonlítva kisebb tüzelőanyag-igényű, kevesebb környezetianyag terhelést jelent, ugyanakkor hatékonyabb hőtermelést valósít meg, szabályozott, ellenőrzött folyamat eredményeképpen.

A beruházás kiemelt szempontja az ellátásbiztonság növelése. A helyi energiaforrás felhasználása garancia arra, hogy akkor is lesz fűtés és meleg víz a kecskeméti távhős lakásokban, ha esetlegesen zavar keletkezik az importból származó gázellátásban. Mégpedig stabil, versenyképes áron.

A projekt tervezésénél a sikeres nyugat-európai gyakorlat szolgált mintaként. Ausztriában több mint 3000 biomassza alapú fűtőművet hoztak létre az elmúlt évtizedekben. Japánban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Kanadában egymás után valósulnak meg biomassza rendszerek. Az ottani tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az érintett településeken jelentősen javult a levegő minősége a biomassza fűtőművek üzembe állásával és a távhőellátás terjedésével. A fűtőművek ugyanis szigorú emissziós paraméterek betartásával létesülnek - szemben a háztartások gyakran helytelen fűtési megoldásával. Így minél többen csatlakoznak a rendszerhez, annál tisztább lesz a levegő.

A kecskeméti távhőfejlesztési projektre mindez fokozottan igaz: kizárólag olyan technológia kerül alkalmazásra, amely a szigorú Európai Uniós és hazai előírások betartásával üzemeltethető.

Fontos hangsúlyozni: a kecskeméti fűtőmű üzembe állását követően egyetlen fával sem kell többet kivágni, mint amennyit a tervszerű erdőgazdálkodás keretében jelenleg kivágnak. A biomassza fűtőmű üzemben tartásához szükséges tüzelőanyagot az KEFAG Zrt. az erdőgazdálkodás során keletkező, egyéb faipari célokra nem hasznosítható vágástéri apadékból, valamint a KEFAG Zrt. fűrészüzemeiben keletkező fűrészüzemi melléktermékből biztosítja, 10 évre szóló szerződés keretében.

A stratégiai szintű energetikai beruházás eredményeképpen a kecskeméti távhőszolgáltatás európai színvonalú technológiával, korszerűen, környezettudatosan, fenntarthatóan szolgálhatja ki a megnövekedett fogyasztói igényeket. A város déli iparterületéről a Széchenyiváros központjáig kiépített távvezetéknek köszönhetően számos közintézmény és ipari fogyasztó számára is elérhetővé válik a környezettudatosan előállított, megújuló energiára alapuló távhőellátás.

Forrás: kecskemetilapok.hu

Kapcsolódó:

 

Megújuló alapú (faapríték) fűtőmű Kecskeméten 2021-re FATÁJ 2019-10-12
4 Md Ft vissza nem térítendő támogatással egészíti ki az állam a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. megújuló energia alapú hőtermelésre, valamint a távhőrendszer korszerűsítésére és bővítésére irányuló átfogó fejlesztési projektjének finanszírozását. 5 MW teljesítményű faapríték tüzelésű kazán jön a korábban nyert 20 MW-oshoz.

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.