FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-15

Közösség a közösségi erdőkért - 10 millió Fa

A 10 millió Fa című kezdeményezés elindítói az előző (fél)év eredményeiről és az idei céljaikról tartottak sajtótájékoztatót ma Budapesten, az Eiffel Palace irodaházban. Tavaly 15 ezer fát ültettek, idén ennek a tízszerese, és közösségi erdők létrehozása a cél.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Bojár Iván András művészettörténész egy júliusi posztjával indult, ma már az egész országot behálózó mozgalom.

Lényegében a semmiből, egy posztból jött létre a 10 millió Fa nevű mozgalom, amelynek sztorijáról itt írtunk bővebben.

 

A központi Facebook-oldaluk fél év alatt 35 ezresre nőtt, az alcsoportokkal együtt 50-60 ezer embert érnek el.

 

"A 2019-es évben fordulóhoz érkeztünk, ahogy eddig éltünk, az nem folytatható tovább" - kezdte beszédét Bojár Iván András, a mozgalom alapítója. Elmondta, hogy tavaly júliusban volt a Föld valaha regisztrált legmelegebb júliusa, a mozgalom alapításának napján pedig több más kezdeményezés is elindult. Két posztja körülbelül 700 ezer embert ért el, ennek eredménye ma a mozgalom és az azon belül létrejött 125 helyi közösség.

 

"Az egy dolog, hogy 10 millió fát ültetünk, de óhatatlanul edukálunk is. Az az 50-60 ezer ember, akihez eljutunk, ma már sokkal többet tud a fákról, sokkal többet tud az erdők működéséről, mint fél évvel ezelőtt. Engem is beleértve, mert én mondjuk pont semmit nem tudtam."


Kerekasztal beszélgetés 1. "Gondolatokat ültetünk"
Farkas-Barta Kata (Kecskemét koordinátora), Pokorny Lia (színésznő, a 10 millió fa nagykövete), Bojár Iván András (a 10 millió fa alapítója), Novák Péter (kultúrmunkás), moderátor: Tüske Ferenc (szervezetfejlesztő) Fotó: 10millióFa instagram

A mozgalom alapítója hozzátette: "Jó, hogy sokan vagyunk és gyorsak vagyunk. Fél év alatt 15 ezernél több növényt tudtunk elültetni. Ebből 2500 alatt van a cserjék száma, szintén 2500 körüli a facsemete, de a többsége kétméteres kertészeti fa, a legjobb életesélyekkel."

 

A tavalyi évben 15 ezer fát ültettek. 1 hektár területen körülbelül 800-900 darab előnevelt kertészeti fa vagy ennek tízszerese, 8000-9000 facsemete fér el. Eszerint a tavalyi ültetéseik területe körülbelül 12-13 hektár területet fed le, ami az indulás évében nem számít rossznak.

Az eredmények után elérkezett a lényeg, vagyis az idei célok bemutatása. Az alapító elmondta, hogy idén a tavalyinál tízszer több, vagyis 150 ezer fát szeretnének elültetni az országban. Ez a mennyiség körülbelül 175 hektár, vagyis nagyjából két Margitsziget területet fed le.

(Ha megvalósul a 10 milliós vállalás, az 118 Margitsziget fás területnek felel majd meg.) Fontos, hogy nem különálló fákat, hanem közösségi erdőket szeretnének létrehozni a jelenleg még alacsonyan használt területen, amit nemcsak elültetnek, hanem a későbbiekben használnak is.

"A mi dolgunk az, hogy a klímavészhelyzet kérdéskörön belül jól definiáljuk a helyünket. Mi tudjuk azt, hogy nem vagyunk mindenhatók. Ők a politikusok, a gazdasági szféra, a pénzügyi világ szereplői, akik a nagy szén-dioxid-kibocsátó rendszerekre érdemi hatást tudnak gyakorolni. Mi a szén-dioxid-kibocsátás következményeit tudjuk ellensúlyozni a faültetéseinkkel, mert alapvetően klíma és a biodiverzitás védelme miatt ültetünk, nem azért, mert ültetni jó. Persze ültetni jó. És nem azért, mert a fák szépek, pedig a fák szépek. Hanem mert komoly bajban vagyunk és felelősséget érzünk ebben a helyzetben."

 

Az eseményen bemutatták azt az új mobilappot is, amellyel az új ültetéseket könnyedén lehet regisztrálni, a későbbiekben pedig követni. A 10 millió Fa egyébként az év legkreatívabb kezdeményezéseit egy platformra helyező Highlights of Hungary idei jelöltjei között is szerepel.

 

Forrás: forbes.hu

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.