FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-17

Dönt, gallyaz és darabol: bevetésen a harvester

Egy egész fakitermelő brigád munkáját elvégzi. Dönt, gallyaz, darabol, rakodik, közben mér és választékol is. Mindezt pár perc alatt. Ráadásul kíméli a talajt, miközben könnyedén mozog a tuskók, rönkök, ágak között. Megnéztük, hogyan dolgozik az erdészet univerzális gépe, a harvester.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A korszerű technika a talajjal is kíméletesen bánik. Petres Norbert irányítja a munkafolyamatokat: a géppel bánni nagy felelősség - és erős koncentrációval jár / Fotó: Cseh Gábor

Rég volt az, amikor télen a favágók kiköltöztek az erdőre, és kézi szerszámokkal, fejszével, fűrésszel nekiláttak fát dönteni, gallyazni, darabolni. Egyetlen "gépük" a lovas fogat volt. Egy méretesebb fa döntése órákig, olykor napokig tartott, a daraboláshoz használt kétemberes fűrészt is sokáig húzták. Erdei kunyhókban laktak, haza ritkán jártak. Munkájuk legalább olyan nehéz volt, mint a bányászoké.

 

Azóta sokat fejlődött az erdőgazdálkodás, de még néhány évtizeddel ezelőtt is csodának számítottak az univerzális fakitermelő gépek, a harvesterek. Ma pedig már itt vannak. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén jelenleg öt ilyen gép is dolgozik, ezek közül kettő a társaság tulajdona.

 

Kemenespálfa határában egy jégverés sújtotta, 65 éves fenyvesben egy Komatsu Forest 911 típusú harvester tarvágásos fakitermelést végez. Hat széles kerekével könnyedén manőverez a tuskók, ágak és rönkök között. A hidraulikus szerkezet ügyesen ráfog az akár fél méter átmérőjű fa tövére, pár másodperc alatt elfűrészeli, könnyedén odébb viszi, elfekteti, a daru végén lévő különleges szerkezet pillanatok alatt elvégzi a gallyazást, darabolást, és a beprogramozott méretre vágja fel a törzseket. Közben megméri a fa átmérőjét, és a törzs minősége alapján a gépkezelő eldöntheti, hogy rönk vagy valami más legyen az adott fatörzsből. Végül a szállításra kész faanyagot szabályos pásztába rakja.


Petres Norbert gépkezelő és Nárai István műszaki vezető, mögöttük az univerzális munkagép karja látható / Fotó: Cseh Gábor

A térségben zajló fahasználati munkákat irányító erdőmérnökkel tisztes távolból figyeljük, ahogyan a gép a méretes törzsekkel úgy bánik, mintha kis pálcikák lennének.

 

- Egy tavaly nyári jégeső itt a Kemenesháton mintegy 70 hektár erdei fenyvest ítélt pusztulásra - tudjuk meg Nárai Istvántól, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Sárvári Erdészeti Igazgatóságának műszaki vezetőjétől. - Ilyen homogén állományokban, elsősorban fenyvesekben, nagy volumenű termeléseknél jöhet szóba a harvesteres technológia.

 

Kérésünkre egy kis szünetet tart a gép. Petres Norbert kiszáll a fűtött, klimatizálható kabinból. - Németországban tanultuk a kezelését, ott is kellett vizsgáznunk. Először szimulátoron, majd a terepen ismerkedtünk a fakitermelő géppel, így nagyon gyakorlatias volt a tanfolyam - meséli a gépkezelő. - Most "fenyős fej" van a darun. Ez ötven centiméter átmérőig jó. Nem kis felelősség ilyen nagy értékű géppel dolgozni. Az állítható kabinban kényelmes a munka, de az állandó koncentráció miatt mégis nagyon fárasztó.

 

Egy tarvágás általában nem szép látvány, de Balogh Tibor kerületvezető erdész megnyugtat bennünket, hogy a 11,3 hektáros erdőrészletet tavasszal újraerdősítik. Az erdei fenyves helyére sokkal természetesebb erdő, cseres tölgyes kerül. - A mostani tél ideális a fakitermelésre - tudjuk meg Nárai Istvántól. - A talaj kissé fagyott, nincs felázva sem, de a választott technológia is nagyon kíméletes. Nem vonszoljuk a kivágott fákat, széles kerekűek a gépek is, szinte nyomot sem hagynak, így kíméljük a talajt. Az erdészeti ágazat munkaerőhiánnyal küzd, de a fakitermelő gépek előbb-utóbb kiváltják az élőmunkát.

Forrás: VAOL

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

EGERERDO Zrt

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.