FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-22

Nyugdíjasként is aktív maradt Dr. Jámbor László

A soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (Taeg) és dr. Jámbor László neve gyakorlatilag összeforrt. Harminchárom évig dolgozott a társaságnál, abból huszonegyet vezérigazgatóként. Januárban nyugdíjba vonult, társadalmi tisztségeit viszont megtartotta.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

- Élvezem a szabadságot, sokkal több idő jut a családra és az unokákra - mondja dr. Jámbor László, amikor arról kérdezzük, hogyan telnek az első nyugdíjas napjai? Most is az erdőgazdaság központjában találkozunk, ahol van egy irodája.

 

Egészen 2022-ig el van látva munkával

 

- Már öt éve betöltöttem a nyugdíjkorhatárt, de akkor kapacitáltak, hogy még maradjak. Most viszont elérkezett az idő, hogy visszavegyek egy fokozatot és csak a társadalmi megbízatásokra koncentráljak, ami önmagában is felelősségteljes feladat - kezdi a beszélgetést a volt vezérigazgató, aki 2014 óta tölti be az Országos Magyar Vadászkamara elnöki tisztét és 2010 óta alelnöke az Országos Magyar Vadászati Védegyletnek.

 

- Ezek a tisztségek 2022-ig adnak munkát. Főleg azért, mert 2021-ben Magyarország rendezi a Vadászati Világkiállítást, a szakmai ügyek koordinálása terén számítanak a vadászkamarára. Budapesten lesz a központi rendezvénysorozat, de az ország más részein is készülnek programokkal, szakmai konferenciákkal. Sopronban például nemzetközi vadászkürtfesztivált szervezünk - sorolja a feladatokat, mielőtt számba vesszük az eddigi szakmai életútját.

 

Gazdag szakmai életút

 

- 1975-ben Sopronban a járási hivatalnál kezdtem, onnan 1980-ban kerültem az erdészeti ágazatba. Előbb az Erdészeti Tudományos Intézethez, aztán az egyetemre, majd 1987 februárjában a Taeghez. Itt az volt a feladat, hogy a cég termeljen, végezzen szakmai munkát, a profitot pedig állítsa a közjó szolgálatába: gondozza és fejlessze a parkerdőt, erdei iskolát indítson, erősítse a környezeti nevelést.

A kilencvenes évek derekának katasztrofális lucfenyőpusztulása azonban hatalmas károkat okozott az erdőgazdaságnak. Amikor 1998 decemberében átvettem a cég vezetését, 117 millió volt a veszteség. Ezt a hiányt sikerült lefaragni úgy, hogy ezután nem volt veszteséges évünk. Akkor raktuk le a parkerdő közjóléti fejlesztési tervének alapjait és döntően saját forrásból fel tudtuk építeni mindazt, ami ma is megtalálható itt.

Rekreációs lehetőséget biztosítunk, sétautak, tanösvények, játszóterek, múzeum, kultúrtörténeti emlékhelyek fogadják a soproniakat és az ide érkező turistákat. Pluszban elindult az erdei iskolai program is, ahol a gyerekeket próbáljuk megfelelő irányba terelgetni.

A tanulmányi erdőgazdaság évente százmillió forintot fordít közjóléti feladatokra. Ehhez jön még a közép- és felsőfokú erdészeti szakmai képzés támogatása - foglalta össze dióhéjban pályafutását a volt vezérigazgató, aki arra is büszke, hogy az eltelt évek alatt egy elhivatott, szakképzett, közösséget mindig segítő kollektíva jött létre a Taegnél. - Olyan ez a csapat, mint egy nagy család - mondja. S, ha már család, térjünk is rá az otthoniakra, akikre azért nyugdíjasként mégiscsak több idő jut.

 

Gyakran elkísérik vadászni az unokák

 

Büszke a három fiúunokára, akik közül a két nagyobb magas színvonalon vízilabdázik, a kicsi pedig jégkorongozik. Természetszeretők mindannyian, rendszeresen járják az erdőt, van, hogy a vadászatra is elkísérik a nagypapát.
Dr. Jámbor László azt is elárulja, hogy alföldi születésű, de a felesége tősgyökeres soproni poncichtercsaládból származik. Pécsett, az egyetemen ismerkedtek meg, mindketten agrárközgazdászként végeztek, s azóta is együtt vannak jóban-rosszban, immár negyvenhét éve.

Forrás: kisalföld.hu

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

EGERERDO Zrt

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.