FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-24

38. Agromashexpo + 10. AgrárgépShow

Idén 2020. január 22-25. között rendezték meg a 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítást, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-és Gépkiállítást. Csaknem 350 kiállító mutatta be termékeit, szolgáltatásait.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének köszönhetően a kiállításon ott vannak a nagy nemzetközi márkákat (Claas, John Deere, Messey Ferguson, Lamborghini, Fendt, Case, Krone stb.) forgalmazó cégek. A hazai gépgyártás aktuális trendjeit pedig a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének tagjai vonultatják fel. Európa legjelentősebb agrárkiállítása, a hannoveri Agritechnica után a cégek itt mutatják be Magyarországon először újdonságaikat.

 

Az érdeklődők nemcsak a legújabb mezőgazdasági termékekkel, szolgáltatásokkal ismerkedhetnek meg, hanem részletesen tájékozódhatnak azokról az innovációkról, szolgáltatásokról, input anyagokról (vetőmagok, szaporító anyagok, növényvédő szerek, műtrágyák), amelyekkel sikeresebbé tehetik gazdaságukat. (digitalizáció, agrárelektronika, méréstechnika, automatizálás, precíziós gazdálkodás, robotizáció)

A vásárpároson mindig számos erdészettel összefüggő kiállító is szerepel, de az idén a szokásosnál kevesebb ilyen cég volt jelen. Igaz, igen nagy építkezés zajlik a területen. A főbejárati fogadócsarnokot és a "C" épületet lebontották, átépítik, s a "B" épületben sem volt kiállító, lehet, hogy azt is alaposan átalakítják majd. Az épületek közötti szabad területeken is nagy munkálatok vannak. A kiállítók közül sokan csak az e célra ideiglenesen épített sátrakban (mintegy 10.000 m2) mutathatták meg kínálatukat.

 

 

Rákattintva nagyítható.

A felújítási és építési munkálatok már 2019-ben megkezdődtek és a tervek szerint 2021-ig tartanak. A térképen sárgával jelölték az építési területeket. A sátrakat az "A" és "F" csarnokok mögött állították fel. Gyalog bemenni csak a főbejáraton és a III. kapun lehet.

 

Számos konferencia és más szakmai rendezvényt is szerveztek, de ezek egyike sem érintette az erdészetet.

Az AGROmashEXPO, AgrárgépShow ünnepélyes megnyitóján, január 22-én adták át a Termékverseny díjait (nagydíjban három, különdíjban pedig kilenc pályamű részesült), melyek között erdészeti témát az idén egyik sem érintett.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A szervezők felmérései szerint a vásárpáros látogatói nagyon tudatosak: ötödük konkrét céllal érkezik, valamivel több mint felük egész napot eltölt a látogatással, tárgyalásokkal, a korábbi látogatók döntő többsége tervezi, hogy a soron következő vásárt is meglátogatja.

 

A megnyitón Nagy István agrárminiszter rendkívül fontosnak nevezte a vidék gazdasági erejének növelését és a magyar vállalkozások, ezen belül is a mezőgazdasági gépgyártás fejlesztését, amely rövid, közép- és hosszú távon is biztosítja a fejlődést az ágazatban. Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy csaknem 350 kiállító mutatkozik be, a kiállítás az utóbbi években évi 50 ezer látogatót vonzott, s az idén is erre számítanak.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Nagy István elmondta, hogy a mezőgazdaság stabil növekedési pályára állt, teljesítményének emelkedése tavaly is folytatódott, kibocsátásának értéke elérte a 2.776 milliárd forintot, 3%-kal meghaladva az előző évit, a fejlődés motorját a beruházások jelentik, melyek értéke 2019 első háromnegyed évében elérte a 301 milliárd forintot. Ez 15%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában elértet.

A vidékfejlesztési programban 2019-ben  204,6 milliárd forintot fizettek ki, amelyből 110,9 milliárd forint volt a beruházási jellegű támogatás. Csak géptámogatásokra a három, kifejezetten gépbeszerzést támogató pályázat során 4.450 kérelemre, 35,8 milliárd forint támogatást ítéltek meg. Kiemelte, hogy 2018-ban Magyarországon a gazdálkodók és a mezőgazdasági vállalkozók 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, amely összeg minden eddigi mezőgép-értékesítést felülmúlt. A tavalyi év első háromnegyed évének értékesítési dinamikája pedig még ezt is felülmúlta.

A mezőgazdaság összetett terület, amely egyre inkább automatizált. Azt szeretnék, ha a digitális átalakulásnak minden gazdálkodó a nyertese lehetne, ehhez pedig magasan képzett munkaerőre van szükség.

A magyar mezőgazdaság szereplői ismételten sikeresen használták fel a MNB Növekedési Hitelprogram Fix keretében elérhető konstrukciókat új és használt gépek beszerzéséhez, ahogyan azt is, hogy 2019 áprilisától több mint 18 milliárd forint összegű, 440 darab lízingügylethez kapcsolódott az agrártárca által lízingdíj támogatása.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke a régió legjelentősebb szakmai rendezvényének nevezte a kiállítást, ahol a bemutatott gépek és technológiák megoldásokat kínálnak szinte még fel sem tett kérdésekre. A szövetség fontosnak tartja az ifjúság megszólítását is, az idei AGROmashEXPO-n több mint 3.500 diákra számítanak, akiknek a belépőjegyet a Hungexpo Zrt. biztosítja.

A megnyitó beszédek során az erdészeti gépesítés és annak korszerűsítési igénye, finanszírozási, támogatási ügyei nem kerültek szóba.

 

A vásáron erdészetet (is) érintő kiállítók:

 

ANDREAS STIHL Kereskedelmi Kft.

A cég termékkínálatát az erdőgazdálkodásban, de a kertápolásban is szinte mindenki ismeri. Láthattuk az akkumulátoros és benzinmotoros gépeket a motorfűrésztől a nagynyomású mosón a permetezőgépen és sok egyében át fűnyíróig számos kategóriában.

 

 

Huniper Permetező Kft.

A cserebogár pajor elleni injektáló adapterüket fejlesztették ki erdészeti célra.

 

 

Penda Kft.

Tuskófúró, szárzúzó, számos egyéb gép volt látható kínálatukban.

 

 

JG-Max Bt.

A cég hagyományosan számos gépgyártót képviselve vonszoló adaptereket, tűzifa feldolgozó kisebb és nagyobb gépeket, aprítógépeket mutatott be.

 

 

Stonewood Kft.

A szlovén Tajfun cég tűzifa feldolgozó gépcsaládjának egyikét állította ki a Stonewood. A teljes kínálatról is szívesen adnak tájékoztatást.

 

Fotó: Stonewood

 

Kiskorpád Gépker Kft.

Az Uniforest erdészeti csörlőit, daruit, tűzifa feldolgozó gépeit mutatta be.

 

 

INO BREŽICE d.o.o.

A szlovéniai cég (röviden: INO) standján szárzúzók is voltak a mindenféle mezőgazdasági gép mellett.

 

 

Városkert Kft.

A cég standján többek vastagabb anyaghoz is alkalmas között Jensen aprítógépet kínáltak. Honlapjukon a 13-tól 40 cm faátmérőig használható adapterek tekinthetőek át.

 

 

ODISYS Hungaria Kft.

A főbejárat felől közelítve még a csarnokok elérése előtt látható a nagy fát akarók részére érdekes jármű, melynek felépítménye a nagy fákat egyben kiemelni, átszállítani és átültetni képes. Igaz, ez nem kifejezetten erdészeti célra való, de az egyre több erdészeti közjóléti beruházásnál előfordulhat, hogy e műveletre is szükség lehet.

 

Forrás: Hungexpo, kormany.hu,
Összeállította a források és a vásárlátogatás alapján: MM
Fotók: Pelsőczy Csaba, illetve a jelzés nélkülieknél: Mőcsényi Miklós

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.