FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-28

Néhány hektárra már érdemes lehet erdőt telepíteni

Mindenki tudja: erdőt telepíteni az unokák kedvéért szoktak az emberek. Nagy befektetés, ami csak évtizedek múltán térül meg.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Tátrai Gábor ügyvezető szerint nem mindegy ki milyen hosszú távra tervez
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Bár erdőtelepítéshez támogatást régóta igénybe lehet venni, de az erdő még ezzel sem volt versenyképes a hagyományos mezőgazdasági műveléssel szemben. A szántóföldi növénytermesztéssel nagyobb jövedelemhez juthattak a gazdálkodók. Mostanra a helyzet változott.

 

- Nagyon megemelkedett az erdőtelepítés támogatási összege. Mind a kivitelezésre, mind a mezőgazdasági termelés elhagyása miatt kieső jövedelem pótlására vonatkozó támogatások nőttek. Jövedelempótló támogatást és területalapú támogatást kaphat a gazdálkodó a telepítést követő 12 éven keresztül, ami különösen a gyengébb adottságú legelő- és szántóterületeken versenyképessé teszi az erdőtelepítést a mezőgazdasági hasznosítással szemben - mondja Tátrai Gábor, a Fa-Piac Magánerdészeti Kft. ügyvezetője.

 

Néhány hektáros területre már érdemes lehet erdőt telepíteni. Ehhez fel kell tárni a termőhelyet és készülnie kell erdőtelepítési tervnek. Termőhely-feltárást kell végezni, mert erdőtelepítésre sem alkalmas minden talaj - bár ez ritkán fordul elő -, de azért is, hogy a szakemberek eldönthessék, mely fafajok termeszthetők, melyek érzik majd jól magukat az adott területen.

 

- Az adottságok alapján megnézzük, hogy milyen fafajok jöhetnek szóba, és a gazdálkodó szempontjait figyelembe véve próbáljuk az optimális fajokat kiválasztani. A cél, hogy a termőhelyhez illő és a gazdálkodó számára minél nagyobb bevételt hozó fajt válasszunk, persze nem mindegy ki, milyen hosszú távra tervez - tette hozzá Tátrai Gábor.

 

A tölgy őshonos, hosszú cikluson át ültethető fafaj, de vannak olyan fajok is, melyek 20-30 éven belül már jövedelmet adó állományt képeznek. Egy tölgyesen egy hektáron sokkal nagyobb árbevétel képződik majd 80 év múlva, mint egy gyorsabb vágásfordulójú fajnál, aminek telepítése estén viszont gyorsabban lehet nyereséges a befektetés.

 

- Az erdőtelepítésre igénybe vehető támogatás tovább növelhető kiegészítő lehetőségek kihasználásával. Támogatják például a kerítés építését a későbbi vadkár megelőzése érdekében, vagy a ritka elegyfajok ültetését a telepítésbe. Ilyenek lehetnek a madárcseresznye, a juharok, a hárs, a kőris fajok. Lehetőség van szarvasgombával mikorrhizált csemete ültetésére is, ennek gyökerén már ott van a gomba. Ez hosszabb távon jelentős többlethasznot is hozhat a gazdálkodónak - fejezte be Tátrai Gábor.

 

Az erdőtelepítés támogatása összefügg a klímavédelemmel. Az erdők nem csak tájképi elemként fontosak, vagy élőhelyként, de oxigént termelnek és szenet kötnek meg. A légköri szén-dioxidot beépítik a testükbe, és ha az erdő később nem csak tűzifaként értékesül, hanem beépítjük házainkba, bútorainkba, akkor még hosszú évtizedeken át nem kerül vissza a szén-dioxid a légkörbe.

Forrás: veol.hu

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.