FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-01-30

Krízistüzelővel rövidebb a tél

Szinte az összes somogyi településen kiosztották már a szociális tűzifát. Az önkormányzatok február közepéig kaptak lehetőséget a kiszállításra, de a többség már karácsony előtt megtette.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Sok faluban már el is fogyott a tüzelő, s rendkívüli segítség kell a rászorulóknak. A városokban külön keret van erre a célra.

 

- Hétfő óta adhatják le igényüket a nehéz helyzetbe került barcsiak az önkormányzatnál - mondta lapunknak Koós Csaba polgármester. Hozzátette: az eddigi évekhez hasonlóan, a kis mennyiségű tűzifát az igényelheti, aki tüzelő nélkül maradt és nem tudja megvásárolni azt. Az igényeket az önkormányzat gyorsított eljárásban, 1-2 nap alatt bírálja el és sürgősségi döntést hoz az ügyben a szakbizottság. - A krízisfa nem azonos a szociális tűzifával, ezt ugyanis sürgős elbírálás során a katasztrófák elkerülésére szolgáltatja az önkormányzat Barcson - tette hozzá.

 

- Tavaly januárban többen kértek segítséget, idén még valószínű, hogy van a szociális tűzifából - mondta el Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere. - A szociális bizottsághoz érkeznek a kérelmek, amelyeket gyorsított eljárásban bírálnak el.

 

- Nagyon sok kültéri utunk van, ezek mentén vágunk ki most fákat, s még a kisebb ágakat is összegyűjtjük - mondta Kozma László, Vízvár polgármestere. Hozzátette: mindig van 6-8 köbméternyi tartalékuk, amelyet odaadnak a rászorulóknak.

 

- 1,5 millió forintot különítettünk el tűzifára, egy téli szezonban átlagosan 300 kérelem érkezik hozzánk - mondta el Ormai István. Nagyatád polgármestere hozzátette: egy helyi rendelet szabályozza a tüzelőanyaghoz való jogosultságot és az igényléseket 1-2 napon belül elbírálják.

 

- Egy alkalommal két köbméter fát szállítunk ki, eddig minden rászorulónak tudtunk adni több alkalommal is a téli hónapokban - jegyezte meg a polgármester.

 

Fa félmilliárdból

 

Somogyban 223 település vásárolhatott 2019-ben több mint négyszázmillió forint összegben szociális célú tüzelőanyagot. Nyolc év alatt a keretösszeg az ötszörösére emelkedett, tavaly ötmilliárd forintot biztosított a kormány erre a célra. Somogyban Kára oszthatta a legkevesebbet, a legtöbbet pedig Lábod község, ahol az elnyert forrás mellett önerőből vásárolt még fát az önkormányzat. A program az ötezer főnél kisebb lakosságszámú településeken élők tüzelőanyag-felhasználását támogatja. A nyertes önkormányzatoknak a vásárolt tüzelőanyagot 2020. február 17-éig kell kiosztaniuk a rászorulóknak.

 

A legtöbb somogyi településen a karácsonyi ünnepek előtt megtették ezt. Van, ahol az önkormányzat pótkocsis traktorával, máshol pedig fuvarozó vállalat közreműködésével juttatták el a tűzifát a lakóknak. Somogyban a legtöbb település a Sefag Zrt.-től rendelte a keményfát.

 

Forrás: SONLINE

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.