FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-02

Minél több IKEA épül Magyarországon, nekem annál stabilabb vevőim vannak

Czotter Andrásnak eleinte esze ágában sem volt átvenni a nagyapja által alapított céget. Ma húsz éve vezeti az Ágymester manufaktúrát, legyárt mindent, ami alvás terén csak a vásárlók eszébe jut, és közben bölcsőket adományoz.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

"Azt gondoltam, én azért lettem vállalkozó, hogy legyen egy jó kocsim. Amikor ebbe belekezdtem, nem akartam két-három bölcsőnél többet adományozni. Azóta küldetéssé vált. Most a kilencvenkettediknél tartok" - mondja Czotter András a tíz éve indított Vándorbölcső mozgalomról.

Az ötlet a régi magyar asztalosmesterek "társadalmi felelősségvállalásán" alapszik: a komolyabb iparosembereknek alapvetés volt, hogy gyártottak 3-4 bölcsőt a saját falujuknak. 2009-ben Skrabski Fruzsina és édesanyja, az ismert népességkutató szociológus, Dr. Kopp Mária - vagy ahogy András hivatkozik rá, "Kopp Marika néni" - kereste fel azzal, hogy Három királyfi, három királylány néven mozgalmat indítanának azért, "hogy minél több gyerek szülessen". Az Ágymester manufaktúra tulajdonosa megígérte nekik, ha a szervezet tényleg megalakul, ad nekik öt bölcsőt. A szervezet elindult, András betartotta az ígéretét.

 

A bölcsők több generációnyi gyerek szolgálására készülnek. Fotó: Sebestyén László

 

A projekt aztán lassan önálló életre kelt. A bölcsők babáról babára vándorolnak - azokat a manufaktúra ajánlja fel különböző közösségeknek. Ma már Portugáliában, Hollandiában, Felvidéken, Délvidéken, Írországban, Belgiumban és Luxemburgban is ringatóznak újszülöttek ágymesteres bölcsőben. A masszív és időtálló bölcső újonnan 100 ezer forintba kerül. Rengetegszer szétszedhető és összerakható, így akár több generációnyi gyerek is használhatja.

 

Méhviasz és más dilik

Az Ágymester Manufaktúra Kft. 1992-ben alakult, mai profilját öt-hat éve vette fel, amikor Czotter Andrásék erőteljesen belekezdtek a termékinnovációba és az addigi felnőttágyak helyett gyerekágyakra specializálódtak.

"A vevők által elejtett félmondatokból csinálunk terméket" - mondja a tulajdonos. Közben körbevezet a gyáli műhelyben, ahol másfél heti tavasz előtti orrfújás és szipogás után az első illat, amit érezhetek, az a frissen megmunkált fa illata. Jár mellé körítésnek a kutyaugatás, kakaskukorékolás és az asztalosmesteri "itt vágd el, Atikám" is.

 

András szerint a manufaktúra asztalosmesterei farkasfalkaként tartanak össze. Fotó: Sebestyén László

 

A rendelések kilencven százaléka egyedi kérésre, természetes alapanyagokból készült gyerekágy, amikhez a matracokat is ők készítik. Az évente hatszáz ágy gyártása a négyszáz négyzetméteres, kilencfős műhelyben történik, a kisebb alkatrészek erdélyi cégekben készülnek és érkeznek hetente, már húsz éve.

A négy-öt munkanap alatt elkészülő ágyakat Gyálon és a budapesti bemutatóteremben lehet megrendelni. András minden vevővel leül beszélgetni, együtt rajzolják meg az ágy tervét és választják ki, hogy dió-, juhar-, éger-, cseresznye-, kőris- vagy fenyőfából készüljön a darab. András azt mondja, az "egyik fontos dilije", hogy megismertesse a Kárpát-medencében őshonos fafajtákat a vevőkkel.

A fák egyetlen része sem vész kárba. Itt minden fadarabból lesz valami. A legkisebbekből például száz darabos építőkocka-szettet készítenek óvodáknak.

Még a matrachuzat is Magyarországon készül és a felületkezelés sem a hagyományos, kellemetlen szagú lakkból van. "Mostanában kezdenek beérni a környezetbarát technológiák, amin én már tizenöt éve dolgozom. Az oldószeres lakkok helyett kikevertem egy méhviasz balzsamot saját recept alapján. Egy Vecsésen dolgozó méhésztől veszek méhviasz tömböt, megolvasztom, összeöntök bele pár szintén nem ártalmas dolgot és kész van a felület. Nagyon banális dolog, de normális lepedőnek való alapanyagot is külön köttetek, de ez, amit most elmondok tíz percben, abban nekem benne van húsz évem."

Szerinte a távol-keleti anyagok használhatatlanul vékonyak, kis mennyiségben jobban megéri itthon gyártatni. A lepedőket Sinka József, Magyarország egyik utolsó megmaradt pamutkötője készíti az ágymesternek.

 

IKEA legyen a szomszéd!  

A mai manufaktúra őse, a nagypapa, Czotter Ferenc a negyvenes években nyílt fűrész- és fafelolgozó üzeme volt, amit a szocializmusban elvettek tőle. Ezután állami vállalatok és téeszek alkalmazottja volt, majd "amikor mondták, hogy újra lehet saját kisipart nyitni, három percen belül iparengedélyt váltott".

Ifj. Czotter Ferenc, András édesapja már huszonegy évesen beszállt a cégbe és 1980-ban, Farkas Bertalan űrbemenetelének évében, saját polcrendszert talált ki, amit emiatt Berci polcrendszernek nevezett el.

Andrásnak esze ágában sem volt apja példáját követni. Egyetemre ment, bölcsészetet és közigazgatást tanult. A Berci polc közben olyan népszerű lett, hogy még az - alapvetően sajátmárkás termékekkel nyomuló - IKEA is forgalmazta 96-ban. Az együttműködés csupán egy évig és harminc raklapnyi eladott polcig tartott.

"Bementem egy IKEA-ba és láttam, hogy viszik, mint a cukrot. Ezen úgy berágtam, hogy beültem apám kocsijába és körbejártam ezzel a fenyőfapolccal az egész országot. Mocskos sokat eladtunk belőle" - meséli András. Akkor még csak egy áruháza volt a bútoróriásnak Magyarországon, András pedig úgy volt vele, hogyha ekkora a kereslet, keressenek rajta még többet ők maguk. Ez sem volt elég, hogy rögtön teljes gőzzel beszálljon a cégbe. Egyetem után két-három évig hivatalokban dolgozott, aztán ő is asztalosmester lett.

Később András egyik erdélyi beszállítója vetette fel, "te figyi, szerintem ágyakat kéne gyártani". András így tervezte meg az első ágyat, amit egyre több megrendelés követett. Ma már nem gyártanak más bútorokat, túl magas lenne az ügyfélkapcsolat és a belső folyamatok kezelésének a költsége.

Az Ágymester fennmaradásának és sikerességének egyik kulcsa a Vándorbölcső mozgalom lett végül. András szerette volna, ha a régi bölcsőadományozási hagyományt minden magyar asztalos átveszi, de egy-két kivétellel senki sem akarta követni ebben - Andrásék akkor még előre nem látott szerencséjére. A szívvel-lélekkel vitt projekt meghozta nekik a kellő médiavisszhangot és ismertséget.

 

A masszív keményfákból készült és oldószeres lakkok helyett méhviasz balzsammal felületkezelt ágyak a sokadik szétszedésre sem fognak recsegni-ropogni. Fotó: Sebestyén László

 

"Én azt szeretném, ha itt is épülne egy IKEA a jobb szomszédomban és épüljön egy a bal szomszédomban is. Komolyan mondom. Minél több IKEA épül Magyarországon, nekem annál stabilabb vásárlóim vannak." Mint mondja, a vásárlóknak egyre fontosabb, hogy hazai, természetes alapanyagból készült dolgokat vegyenek a lapra szerelt egyenáru helyett, és ezzel őt keresik. Pedig nem olcsó dologról van szó.

Egy ágymesteres "vendégszerető" ágy kétszázezer forint, ami elsőre soknak tűnik. András szerint ez az általuk fejlesztett, összecsukva egyszemélyes, szétnyitva kényelmes hálószobai franciaágyként is funkcionáló ágy ötéves kortól egészen felnőttkorig, hosszú távon használható. Vagyis nem kell a nagy bútoráruházakba rohangálni két-három évente, mert a gyermek kinőtte az ágyát. Ha a gyerek kirepül, annyiszor hurcolászhatja egyik albérletből a másikba, ahányszor csak akarja, az asztalosmesteri ágy a negyvenedik szétszedésre és összerakásra sem fog recsegni-ropogni.

"Kialakulóban van egy fizetőképes réteg, akit érdekel, hogy mi a háttértörténete annak, amit vesz. Egyre nagyobb a megbecsülés és a kereslet a Magyarországon készült termékek iránt, de ahhoz túl kicsi az itthoni piac, hogy önmagában elég legyen a hosszú távú fennmaradáshoz. A külföldi eladások és kiállítások az itthoni közeg számára is hitelesítik a márkákat" - mondja Kerékgyártó András, a Plydesign bútorgyártócég vezető bútortervezője.

Az Ágymester Manufaktúra Kft. 2018-as árbevétele 67,5, adózott eredménye 1,2 millió forint volt. András a jövőben külföldön is tervez eladni, de mielőtt átadná a most még tíz év alatti három gyerekének a céget (akik közül egyelőre mind lelkesen át akarja venni), a fő célja az, hogy a mostani száz legyártott bölcső száma ezer legyen.

Egy hónapja nagyvállalatokat keres meg azzal az ígérettel, hogy ha vesznek tőle kilenc bölcsőt, akkor a tizediket ő adományozza oda, ahová a cég kéri. Az elmúlt hónapban a Tesco egyet vett, a Hungaropharma ötöt.

Forrás: forbes.hu
Írta: Váradi Ibolya, Újságíró

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.