FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-02

Folytatódnak a faültetési akciók

Harminc új fát ültettek el önkéntesek részvételével, valamint az agrár-, az innovációs és technológiai, illetve a honvédelmi tárca államtitkárainak és a XXI. kerület polgármesterének közreműködésével pénteken a csepeli Daru-dombon.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy a városokban különösen fontos a zöldfelületek, az erdőborítottság növelése, a Csepelhez hasonló peremkerületek erdőterületeinek megőrzése és bővítése. A fával borított területek már rövid távon hatékonyan ellensúlyozzák a klímaváltozás negatív hatásait, például a városi hőszigetek kialakulását.

Az államtitkár ezért arra biztatta az önkormányzatokat, hogy vegyék igénybe a Vidékfejlesztési program erdősítési támogatási pályázatát, az állami erdőgazdaságok pedig rendelkezésre állnak a szakmai munkában, tervezésben, kivitelezésben, vagy akár az önkéntesek szakmai segítésében.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára felidézte, hogy a klímaválság hatásainak csökkentése érdekében a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervet hirdetett meg. Ebben szerepel a többi között az a vállalás, hogy a kormányzat gondoskodik minden újszülött után 10 fa ültetéséről. Ez évente 1 millió, 2030-ig 10 millió fát jelent.

Az erdőgazdaságokban, az utak és vasútvonalak mentén, barnamezős, valamint a honvédségi használatra feleslegessé vált területeken faültetési programot indítanak - jelezte az államtitkár.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára, a körzet országgyűlési képviselője a "gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" szlogent felidézve kiemelte, korábban Csepelnek ez a területe rendkívül elhanyagolt volt. Most felújítva, parkosítva várja a családokat, és az újabb fák ültetése is a természet megőrzését segíti.

Hangsúlyozta egyebek mellett azt is, hogy a fiatalok, a diákok, a tanárok, a helyi lakosok együtt többet tehetnek azért, hogy a terület még zöldebb legyen. A HM államtitkára szintén kitért arra, hogy a használaton kívüli honvédségi területekkel csatlakoznak az országos faültetési kezdeményezéshez.

Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere elmondta: a Csepeli zöld sziget program keretében évente 45 ezer egynyári növényt, valamint 7-8 ezer őszi cserjét osztanak szét a helyi lakosoknak, illetve van gyümölcsfa-osztási és komposztálási program is.

A polgármester kiemelte, hogy 2010 óta több mint 10 ezer új fát ültettek el, amivel Csepel az első a budapesti kerületek között. Idén döntött az önkormányzat arról is, hogy minden gyermek születése után elültetnek egy új fát - tette hozzá. Jelezte azt is, hogy készül a kerületben klímastratégia, amelynek része a tervezett faültetési program.


Fotók: Tóth János - FATÁJ, Forrás: AM Sajtóiroda

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.