FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-04

Csökkent az európai papíripar 2019-ben

Az európai papír és karton termelés az EU csökkenő trendű gazdaságát követte 2019-ben. A csökkenés 2019-ben 3% volt az előző évhez képest.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az előzetes adatoknak megfelelően az európai papír és karton termelés 2019-ben 3,0%-kal csökkent az előző évhez képest. (Az európai papíripar országai: Ausztria, Belgium, Csehország, Finnország, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság.)

2019-ben új kapacitásaikat üzemeltek be és felújítottak meglévőket, de a bezárások és az alacsonyabb kapacitáskihasználás miatt lett kevesebb a papír és karton termelés. Ez a csökkenő tendencia volt megfigyelhető minden jelentős papír és karton termelő országban.

Az EU gazdaságának 2019. évi lassulása - a 2018. évi 1,9%-ról 2019. évi 1,1%-ra (forrás: Európai bizottság) - a globális instabilitással és kereskedelmi feszültségekkel kombinálva hatott az európai papír és karton fogyasztásra, mely rekord, 4%-os csökkenést mutatott.

Az Európán belüli papír és karton eladások 2,6%-kal estek vissza 2018-hoz képest, miközben az import csökkenése 3,9% volt az előzetes adatoknak megfelelően. Az export közel 0,9%-kal nőtt.

Az előző évvel szemben a csomagoló papír és karton termelés viszonylag stabil maradt 2019-ben, ami nem ellentételezte a grafikai papírok termelésének folyamatos csökkenését. A grafikai papírok (újságpapír + író-nyomó) termelése több mint 8,0%-kal csökkent 2019-ben. Az egészségügyi és háztartási papír esetén mérsékelt, 1,0%-os növekedés volt.

A teljes fapép termelés (vertikumon belüli + piaci) 0,8%-kal nőtt. Ebben a legfőbb szerepet a piacra szánt fapépnek volt, amelynek termelése 6,1%-kal ugrott fel, az új kapacitások jelentős beruházásainak következtében. Ezt a termelésnövelést az export piacok igénynövekedése húzta. Hasonlóan az export fapép exportja közel 40%-kal ugrott 2019-ben az EUROSTAT szerint.

E nagyobb igényre válaszul az európai papíripar jelentősen beruházott a piaci fapép gyártásba és folytatta a biomassza hasznosítás koncepciót. (bio-refinery) E beruházások kombinálják az alapanyag hatékonyabb hasznosítását, valamint a nagyon innovatív bio-alapú termékek előállítását a piaci fapép mellett.

Az Európában gyártott fapép tartamosan gazdálkodott erdőkből származik, melyeket például a PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification) és az FSC (Forest Stewardship Council) szerint tanúsítanak és egyre elterjedtebben alkalmaznak a különböző értékláncokban. 2018-ban a tanúsított fa, apríték és fűrészüzemi melléktermék aránya 74% volt.

 

Forrás: ipwonline, sbr / 02/25/2020

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.