FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-03-31

Öt éves a Minősített Ragasztók Köre

A Soproni Egyetem Központi Vizsgálólaboratóriuma (KVL) 5 éve hozta létre a Minősített Ragasztók Köre-t (MRK), amelynek célja a Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható faipari ragasztók folyamatos minőségellenőrzése az MSZ EN 204 sz. szabvány, ill. a ragasztók Műszaki leírása alapján.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A KVL az év során folyamatosan teszteli véletlenszerű mintavétellel mindazokat a kereskedelemben elérhető nem szerkezeti faipari ragasztókat, amelynek gyártói részt vesznek a programban.

 

A faiparban alkalmazott ragasztás minőségét sok tényező befolyásolja, de mind közül elsőként kell említeni a célnak kiválasztott ragasztóanyag minőségi megfelelőségét. A diszperziós ragasztók ún. vízállósági fokozatára vonatkozó előírást a hatályos uniós szabvány egyértelműen meghatározza.

 

Az általános termékfelelősségi irányelvek betartása nem biztosíték arra, hogy a ragasztóanyagon feltüntetett paraméterek megfelelnek a valóságnak. Jelenleg pedig nincs törvényi szabályozás a ragasztóanyagok kötelező bevizsgálására a forgalomba hozatalhoz.

 

Egyes gyártók azonban továbbra is fontosnak tartják, hogy ragasztóanyagaik szakintézeti bevizsgálással rendelkezzenek, melyet gyártásközi mintavételezési eljárással minősíttetnek. A kereskedelmi forgalomban kapható termékek közül nem mindegyik rendelkezik olyan független, akkreditált intézmény által kiállított tanúsítvánnyal, amelynek a megléte a felhasználó számára garancia a ragasztóanyag minőségét illetően. Akkor mégis mi a biztosíték arra, hogy ha megveszünk egy ragasztóanyagot, akkor az valóban megfelel-e a címkén feltüntetett vízállósági fokozatnak?

 

Felhasználóként úgy bizonyosodhatunk meg a ragasztóanyag vízállósági fokozatának megfelelőségéről, hogy a gyártótól, forgalmazótól kérjük a megfelelőséget bizonyító jegyzőkönyvet. Amennyiben a ragasztóanyag ilyen tanúsító jegyzőkönyvvel nem rendelkezik, nincs garancia arra, hogy az adott felhasználási célra megfelelő. Éppen ezért a gyártók számára is fontos a jegyzőkönyvek megléte, amellyel igazolhatja terméke minőségét.

 

Az akkreditált laboratórium függetlensége garancia minden felhasználó számára, a választott ragasztóanyag megfelelő minőségét illetően.

 

A Minősített Ragasztók Körében lévő ragasztók évi négyszer kerülnek bevizsgálásra úgy, hogy a minták véletlenszerű mintavétellel (bolti forgalomból) kerülnek beszerzésre. A mérési eredmények alapján folyamatosan frissül a vizsgált és megfelelő termékek listája, mely megtalálható a www.minositettragasztok.hu oldalon, valamint a FATAJ.hu elektronikus oldalon. Az MRK tevékenysége folyamatos minőség-ellenőrzési folyamat, mely a gyártótól független, és lehetőséget biztosít a gyártók/forgalmazók biztonsága és a felhasználók bizalma kettős alapelv megvalósulására.


Forrás: MRK

Kapcsolódó FATÁJ írások:

Működésben a Minőségi Ragasztók Klubja (FATÁJ 2015-10-09)

Működésben a Minőségi Ragasztók Klubja (FATÁJ 2015-08-28)

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.