FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-01

Elmaradhatatlan feladatok a zöldülő erdőben

Beköszöntött a szeszélyes tavasz. Egyszer 20 fok körüli bársonyos meleggel kecsegtet minket, majd egy hirtelen fordulat után, viharos széllel és havazással kacsintunk vissza a télbe. A járványügyi helyzet mellett, sajnos ezek a hektikus időjárási változások is nagy kihívást jelentenek az erdőfelújítási munkák kivitelezésében az EGERERDŐ Zrt.-nél.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Március utolsó napjaiban a fahasználati munkát felváltotta az erdősítés, szerte a Mátra, a Bükk és a Heves-Borsodi-dombság erdeiben. A 2020-as tavaszi erdősítési szezonban 1,2 millió őshonos facsemete elültetésével garantálja az erdőállományok fennmaradását az erdőgazdálkodó.

 

A csemetebeszerzés során jellemzően dél-magyarországi csemetekertek szaporítóanyagából vásárolt az Északi-középhegységben gazdálkodó erdőgazdaság. Az erdész szakemberek véleménye szerint, a délről érkező szaporítóanyag, a következő 100-120 évben jobban tudja tolerálni a klímaváltozás miatti felmelegedést.

 

Az őshonos csemeték ültetésére három esetben van szükség, melyből az egyiket azokban az erdőkben alkalmazzuk, ahol az idős állomány alatt, a lehulló makkból nem tud kellő mennyiségű, vagy minőségű csemete kifejlődni természetes úton, ott mesterségesen, kézi ültetéssel ültetik el a kitermelt állományhoz hasonló fafajokat. Itt jellemzően hektáronként négy-tízezer darab csemetével alakítják ki az új erdőt. Ezek a munkák több, mint 300 ha erdőt érintenek.

 

Másik eset az un. erdőszerkezet átalakítás, amikor a klímaváltozás negatív hatása "átírja" az erdészek hosszú távú terveit. Sajnos a hegységeink magasabb, viszonylag hűvös, csapadékos régióiban is elindult a fenyőpusztulás, ahol minden esetben új, ellenállóbb erdőállományt szükséges kialakítani. A gyakorlatban a lucfenyvesek és erdei fenyvesek helyett lombos állományokat hoz létre a Zrt., idén összesen közel 20 hektáron.

Emellett a múlt évi jelentős aszálykár és egyéb abiotikus károk miatt nagy mennyiségű csemete száradt ki, melyek pótlása is ebben az időszakban zajlik, összesen 80 hektár erdőterületet érintve.

 

A 20-30 méter magas idős erdőben történő fakitermelés nyomaira az erdőjárók hamar felfigyelnek ezzel szemben az erdőfelújítás, a csemeték méretéből fakadóan, "szinte láthatatlan" a turisták számára. A több, mint 1 millió darab, csupán pár centiméteres facsemete ültetése magas szakmai felkészültséget, jó munkaszervezést és szoros ütemezést igényel, amit a kiszámíthatatlan időjárás sokszor bizony felülír.

 

Forrás: EGERERDŐ Zrt.

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.