FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-17

Áprilisi fűbeindító tippek

Az egyik legszeszélyesebb hónap április. Ilyenkor még számíthatunk talajmenti fagyokra, heves esőzésre, de lehet akár már nyári meleg is. Akármilyen az időjárás, egy biztos, a kertek feléledtek, a fák virágba borultak, megkezdték tavaszi zsongásukat a méhek. A STIHL szakértői összegyűjtöttek 5 teendőt, amelyet mindenképp érdemes elvégezni, hogy a kert zöldben pompázzon.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

1. tipp: Hozza formába kerti gépeit!

 

Tavasszal, az első használat előtt érdemes a kerti gépeket átnézni és a szükséges karbantartási műveleteket elvégezni, hogy a szezont megfelelő felkészültségben várják. A négyütemű benzinmotoros gépek motorolaját ajánlott lecserélni, mert az állás folyamán az olaj kenőképessége csökkenhet. A nyírókések ellenőrzése is elengedhetetlen: a repedezett késeket ki kell cserélni, valamint a csorba, életlen késeket mindenképpen meg kell élezni.

2. tipp: Metszés és gondos ápolás.

 

A kora tavaszi munkák első feladatai közé tartozik a száraz falevelek, növényi részek eltakarítása. Vezeték nélküli, beépített akkumulátoros fúvógép segítségével könnyen összegyűjthetjük a gyepről és a bokrok alól a lehullott lombot és a száraz növényi részeket. A vékonyabb, zöld ágakat könnyen metszhetjük metszőollóval, viszont a vastagabb, elszáradt ágakhoz egy bizonyos vastagság után már akkumulátoros ágvágó ajánlott.

Ha sövényről van szó, akkor a megfelelő formázáshoz hasznos eszköz egy nagy vágásteljesítményű sövényvágó. "Az akkumulátoros technológiának köszönhetően a gépek különösebb előkészületek nélkül azonnal használatba vehetők, rendkívül csendesek, így a szomszédokat sem zavarjuk a kerti teendőink során." - javasolja a STIHL kertápolási szakértője, majd hozzá teszi - "ahány kerti növény, annyiféle metszési megoldás, viszont egy mindenképpen közös: az utókezelés. A metszés után mindenképp végezzük el a kora tavaszi lemosó permetezést, így az áttelelt kártevőket, kórokozókat még idejében elpusztíthatjuk."

3. tipp: Gyepszellőztetés, igazi wellness a gyepnek!

 

A tökéletes pázsithoz nem elég a rendszeres fűnyírás, a gyepszellőztetés is elengedhetetlen, amely az egyik legfontosabb feladat, amit el kell végeznünk a tavaszi kerti munkák során. A füves területen, a talaj felszínén kialakul egy filcszerű réteg, amely meggátolja a megfelelő folyadék- és tápanyagfelvételét. Ha nem szellőztetjük a gyepet, akkor foltokban elhalhat, ritkulhat, sárgulhat és akár teljesen ki is pusztulhat. A gyepszellőztetést géppel érdemes végezni, lehetőség szerint 15 fok feletti hőmérsékletnél, évente kétszer, tavasszal és ősszel. "A legideálisabb, ha minimum 1 cm mélyre vág a gyepszellőztető, majd foszforban gazdag tápanyagot és bőséges vizet kap a gyep. Elsőre ijesztő lehet a megtépázott pázsit látványa, viszont legkésőbb 10 nap múlva visszanyeri eredeti állapotát, két hét múlva pedig egyenesen ragyogni fog a szellőztetés előtthöz képest" - ismertetik a STIHL szakértői.

4. tipp: Komposztáljunk, amit lehet!

 

A fáradhatatlan munka gyümölcse nemcsak az újjászületett kert, hanem a rengeteg zöldhulladék is, amely kincset ér. A levágott vesszőket, ágakat kerti aprítógép segítségével vágjuk apró méretűre, jelentősen csökkentve ezzel a hulladék térfogatát. A komposztálás jó a kertünknek, a pénztárcánknak és a környezetnek is. Ha komposztálunk, akkor nem kell elszállíttatnunk a keletkező zöldhulladékot, sőt, a kezdés után már egy évvel értékes, tápanyagban gazdag humuszt kapunk - hangsúlyozzák a szakértők.

5. tipp: Kreatív ötletek a szabadban!

 

Otthon, a szabadban töltött idő nem csak akkor lehet hasznos, ha a kert gondozásával töltjük. A barkácsolás igazi kikapcsolódást, feltöltődést jelenthet akár egyedül végezzük, akár a gyerekeket bevonva lehet közös családi program.

Készíthetünk menedéket a kert hasznos lakóinak a madaraknak és rovaroknak. Az otthoni barkácsolás akkor tud igazán feltöltődést jelenteni, ha a munkához profi eszközeink, gépeink vannak. A faanyag aprításához, méretre vágásához használjunk akkumulátoros ágvágót, mely a hagyományos fűrészeléshez képest jóval hatékonyabb és könnyebb vele a munka.

A STIHL-ről

A Stihl International GmbH mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. A vállalatot 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas STIHL Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel. Az Andreas STIHL Kft. a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és -láncok értékesítési területén piacvezető.

A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

(x): Andreas STIHL Kft.


Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.