FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-20

Új erdők telepítése az ÉSZAKERDŐ Zrt. közreműködésével

Jelenleg az ország területének körülbelül 21%-át borítja erdő. Az elmúlt tizenöt évben 100 ezer hektár új erdő telepítésével kb. 1%-al nőtt az erdősültség. A kormányzati vállalásnak köszönhetően kiemelt cél, hogy 2030-ig az ország fával borított területének aránya 27%-ra emelkedjen.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Magyarország erdőterülete a trianoni határok meghúzásakor 1,1 millió hektár alá csökkent, ami az ország területének kevesebb, mint 11%-a volt. Azóta hazánk erdősültsége folyamatosan növekszik, köszönhetően a különböző erdőtelepítési programoknak, az erdőkért, az erdőkben dolgozóknak, valamint nem utolsó sorban az erdészeknek és az őket támogatóknak. Jelenleg az ország területének körülbelül 21%-át borítja erdő. Az elmúlt tizenöt évben 100 ezer hektár új erdő telepítésével kb. 1%-al nőtt az erdősültség. A kormányzati vállalásnak köszönhetően kiemelt cél, hogy 2030-ig az ország fával borított területének aránya 27%-ra emelkedjen. 

 

Magyarország Kormánya fontosnak tartja az éghajlatváltozás hatásainak mérséklését, kiemelten a természeti erőforrásaink - a vizek, a talajok, a biológiai sokféleség - állapotának javítását, az erdők ökológiai teljesítőképességének fenntartását és fejlesztését, valamint a vidék lakosságának megtartását. Ennek érdekében a jogszerű földhasználók részére vissza nem térítendő támogatás igényelhető erdő telepítéséhez, vagy ipari célú fás szárú ültetvény létesítéséhez - hívta fel a figyelmet Mihók István, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese.

Az erdőterület növelése a munkahely teremtés mellett hozzájárul a klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez, a minket körülvevő természetes környezet megvédéséhez, gyarapításához. Az erdőtelepítés hatékony eszköz a szél- és vízerózió elleni védekezéshez, környezetünk mikroklímájának kedvező irányú befolyásolásához, valamint a faanyag, mint környezetbarát nyersanyag és megújuló energiaforrás iránti növekvő igény kielégítéséhez.

 

A pályázat két fő eleme az erdősítés elvégzése és az ápolás támogatása, de az erdőtelepítés sikerességének biztosítása, illetve értékének növelése érdekében például van lehetőség kiegészítő támogatást igényelni kerítés, vagy villanypásztor létesítésére, padka készítésére, erdőszegély létesítésére. A támogatási összeget befolyásolja a kialakítandó "célállomány-típus
csoport", azaz a telepítendő fafaj(ok). A jövedelempótló támogatás esetében pedig alapvető elvárás a jogszerű és igazolható földhasználat, illetve a területalapú támogatás korábbi igénybevétele. Fontos szempont, hogy nem kell igazolni a felmerült költségeket, viszont az elvégzett munkát követően utólag történik a támogatás folyósítása.

 

Azokra a területekre, amelyekben a Magyar Állam tulajdoni hányaddal rendelkezik, nem igényelhető támogatás. A pályázat ("Támogatási kérelem") benyújtásakor a pályázónak rendelkeznie kell a területileg illetékes erdészeti hatóság által jóváhagyott erdőtelepítési kiviteli tervvel. A támogatási kérelmet a jóváhagyó határozat alapján lehet elektronikus úton benyújtani az egyéb mezőgazdasági támogatásokkal megegyező módon.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. elhivatottsággal, tapasztalattal és szakértelemmel vállalja önkormányzatok, magán- és jogi személyek számára erdőtelepítések tervezését, a kivitelezési munkálatok szakmai irányítását, de akár teljes körű lebonyolítását is. Jelenleg közel száz hektáron folyik megbízás keretében magánszemély részére az erdőtelepítési kiviteli terv előkészítése.

 

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. vagyonkezelésében lévő területeken a tavalyi évhez hasonlóan idén is folytatódnak az erdőtelepítések, csatlakozva az Agrárminisztérium által meghirdetett Országfásítási Programhoz. A mintafásítási programban további 15 hektáron folyik az erdőtelepítés tervezése, a kivitelezés ősszel várható. Ezen túlmenően pedig a természetes úton megindult önerdősülések állománykiegészítéssel, pótlással, ápolással történő mielőbbi erdővé alakulását is segítjük több, mint 20 hektáron - fogalmazott Mihók István.

 

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

 

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.