FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-04-24

Európai Bútorszövetség - Mentsük meg az európai gazdaságot!

Az Európai Bútorszövetség (EFIC) felhívással fordul az Európai Unió intézményeihez és tagállamaihoz, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a krízis legyőzésére és az európai gazdaság, és a kiemelten fontos egységes, belső határok nélküli piac megőrzésére.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A kihívások legyőzésének, a gazdaság újjáépítésének és a KKV-k, valamint a munkások megvédésének kulcsa minden szinten a szolidaritás.

 

A COVID-19 kitörése elleni küzdelemben az első számú prioritás az állampolgárok jóllétének és egészségének a védelme. A védő- és orvosi berendezések EU-szerte történő ellátásának Európai Uniós szinten való koordinálása elengedhetetlen. Azonban ma már világos, hogy az európai gazdaság komoly hullámvölgybe fog kerülni. Így az EU intézményeinek és a tagállamoknak minden szükséges lépést meg kell tennie a hatások csillapítására, és hogy biztosítsa a lehető legtöbb üzleti vállalkozás számára a krízis túlélését. 

 

Az EU bútoripari szektora fontos munkaadó, mivel EU-szerte 120 000 vállalkozás kb. 1 millió munkásnak ad állást, főleg KKV-k és mikrovállalatok esetében. 96 milliárd eurós forgalommal az EU bútoripara nagy mértékben járul hozzá az EU gazdaságához. Az ipar nagyon dinamikus és sokat nyer az EU-n belüli és nemzetközi kereskedelemből.  A többi európai országtól és Kínától való nagyfokú függés miatt sok vállalat már megtapasztalta az alkatrészek és félkész termékek importjának romlását, szembe találta magát a késedelmes szállításokkal, gyakran kártérítésekkel. Miután sok európai ország kijárási korlátozást vagy tilalmat vezetett be, illetve lezárták a határaikat, a bútormegrendelések csökkennek és a vállalatok szállítási, logisztikai és nyersanyag-ellátási nehézségekkel szembesülnek. Egyes országokban a bútorgyárak a kormányzati döntéseket követve bezártak, míg mások a termelést és a munkaerőt szétválasztják a lezárások és karanténok miatt.  

Ebben az összefüggésben életbevágó, hogy az európai intézmények és a tagállamok megtegyék a szükséges teendőket ahhoz, hogy:

- Az egységes piacon belül biztosítsák az áruszállítást, hogy fenntartsák az ipar működését. Az Európai Bizottság olyan üdvözlendő intézkedéseket tesz, mint amilyen a zöld folyosók biztosítása az áruk és szolgáltatások szabad áramlása a hosszú határellenőrzések elkerülése érdekében. Most mi felkérjük a tagállamokat arra, hogy ezeket koordináltan alkalmazzák, miután az ellátási lánc összeomlását minden eszközzel el kell kerülni. 

- A munkavállalók és ingázók határátkelésének támogatása - Az Európai Bizottság irányelveket dolgoz ki az alapvető működéshez szükséges dolgozók határátkelésének biztosításához. Azonban ezeket ki kellene terjeszteni más szektorokra is - mint a bútoripar - annak biztosítására, hogy azok a vállalatok, melyek a szükséges biztonsági intézkedésekkel képesek működni, a termelést újrakezdhessék vagy folytathassák. Ez szükséges a nagy mértékű munkanélküliség elkerüléséhez.

- Biztosítsák, hogy a vállalatok hozzájussanak a munkaerő megvédéséhez szükséges eszközökhöz. Vállalataink meghozták a munkások egészségének megóvásához szükséges biztonsági intézkedéseket. Van, ahol gyártósoraikat alakították át azért, hogy védőeszközöket tudjanak legyártani. Azonban az olyan biztonsági felszerelések általános hiánya, mint a maszkok, gyakran az egész vállalat részleges, vagy teljes leállását eredményezte. 

- Biztostsák, hogy a vállalatok hozzájussanak likviditást támogató megoldásokhoz, hogy legyőzzék a gazdasági hullámvölgyet és hogy a pénzügyi intézkedések életbe lépésével minimálisra csökkentsék a munkahelyek elvesztését. Megfelelő támogatási intézkedéseket kell hozni a gazdasági aktivitás hiányának kompenzálására és a munkaerő és a vállalkozások védelmére a szociális partnerek együttműködésével. 

- Biztosítsák, hogy a szakmunkás oktatást európai alapítványokon keresztül támogassák.  Egyes tagállamokban a szakmunkásképzést felfüggesztették, megkockáztatva azt, hogy szektorunk számára elérhető legyen a kvalifikált munkaerő. 

- Biztosítsák, hogy a krízis után konkrét ajánlások legyenek az iparág tevékenységének beindításához.  Az ebben való részvétel az üzleti élet résztvevői számára kötelező. 

- A bútorkereskedelem biztonságos beindításának biztosítása azokban az országokban, ahol a kereskedelmi tevékenységeket biztonsági okokból pillanatnyilag leállították. A munkatársak és a vásárlók védelme az első, azonban az élelmiszer és nem-élelmiszer szektorok jó példái mutatják, hogy lehetséges üzleti tevékenységet folytatni szigorú higiéniai előírások mellett is, valamint az eladótérben a vásárlók korlátozásával.

 

z Európai Bizottság számos lépést tett eddig a tagállamok kríziskezelő lépéseinek koordinálásában. A nemzeti hivatalos szervek és krízis-munkacsoportjaik is gyors lépésekkel reagáltak. Azonban ezekben a napokban a vállalkozások számos bizonytalansággal kerülnek szembe. Míg sok vállalat rendelkezik eszközökkel, melyekkel a jelenlegi feltételek mellett ideig-óráig túlélnek, a kilátások megváltoznak, amennyiben a helyzet hosszabb ideig fennáll. Szerintünk ezért szükség van az európai szintű szolidaritásra és a koordinált reagálásra. Egyrészt a jelenlegi közegészségügyi krízis leküzdéséhez, másrészt azért, hogy előkészítsük a talajt a gazdasági felépüléshez, beleértve a termelés újraindítását és a lehetőség megteremtését a vállalatok számára, hogy ismét az exportra és az iparág egyéb prioritásaira fókuszáljanak, mint például a zöld és digitális átállás.

Forrás: MBFSZ

 

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.