FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-07

Manapság alig keresik a tűzifát, inkább gázzal fűtenek

Akinek lehetősége van rá, az még nyáron beszerzi a téli tüzelőt, hogy a hideg beköszöntével már száraz fát tehessen a tűzre.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Ma már nincs várakozás, aki tűzifát keres, azonnal viheti /Fotók: Lehoczky Péter/

Ágazati szereplők szerint azonban egyre kevesebben élnek ezzel, jelentősen visszaszorult a fa és a szén iránti kereslet, helyettük ma már inkább gázzal fűtenek az emberek.

 

Ifj. Ádám Pál, a békéscsabai Ádám Tüzép ügyvezetője elmondta, több mint hetven százalékkal esett vissza a fa iránti kereslet a korábbi esztendőkhöz képest, és a szén népszerűsége is hasonlóképp csökkent. Míg évekkel ezelőtt akár várólisták is kialakultak a téli tüzelő beszerzésekor, ma már szó sincs ilyenről, aki ma fát akar vásárolni, annak nem kell várakoznia, azonnal viheti.


A környező kistelepülések kereskedései is hasonló tapasztalatokról számoltak be, ott is jóval kisebb az érdeklődés a fa iránt. Aki mégis a lombost keresi, az a keményfát, - akácot, tölgyet, kőrist - viszi, szénből a barnát keresik, de manapság népszerűek még a különféle brikettek is. A legtöbbször fából előállított, préselt termékeket azok vásárolják, akik nem akarnak a hasogatással bajlódni, és tiszta tüzelőre vágynak. Ahogy a kereskedők fogalmaztak, a kandallókba, kisebb kályhákba ideális, mert nem koszos és megbízhatóan ég, mivel minimális a nedvességtartalma, és nem mellesleg a hamuja is elenyésző a többi tüzelőhöz képest.

 

A tüzépeknél a lanyha érdeklődést firtató kérdésünkre elmondták, a fa ára már a gázéval vetekszik, ezért nem éri meg az embereknek "bajlódni" a tüzelővel. Az idősebbek, akik korábban fával, szénnel fűtöttek, már nem bírják az ezzel való munkát, a fiatalabbak közül pedig a gáz mellett - vagy annak kiegészítéseként - egyre többen fordulnak az alternatív megoldások felé, elektromos fűtést, hőszivattyús megoldást választanak. Az egyik vidéki kereskedő még azt is hozzátette, hogy akár még trendszerű is volt a fa keresletének csökkenése, míg korábban a méteres rönköket is keresték, ma szinte már csak a konyhakész, hasogatott, sőt, sokan kizárólag a kalodákba összekészített, komplett "facsomagokat" viszik.

 

Egyébként, aki mégis fát vásárolna, az az erdészetektől is beszerezheti. Megyénkben a DALERD Zrt. kezelésében lévő területekről évente átlagosan több tízezernyi köbméter fát termelnek ki, melynek jelentősebb része tűzifa. Az erdőgazdaságtól közvetlenül vásárolható fa, a tő mellől, azaz a szállítást meg kell oldani, ahogy később az egyméteres faanyagok darabolását és hasogatást is. A több mint féltucatnyi fafajból, lágy- és keményfarönkök mellett azok ága is eladó.

Piactér a becsületes favágóknak

 

Tűzifát okosan néven online piacteret fejlesztett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tisztességes piaci szereplők támogatása érdekében. A Tűzifát okosan rendszer ingyenes, de ügyfélkapus azonosítással működik, és csak erdőgazdálkodók, illetve a nyilvántartásban szereplő faanyag-kereskedelmi szereplők tűzifa-értékesítési tevékenységet folytató telephelyeire adható fel hirdetés. A termékeknél szerepeltetni kell a tömör köbméterre vonatkozó átváltási tényezőket, továbbá megadható, hogy a hirdető vállal-e tűzifa-kiszállítást, és ha igen, milyen településekre.

A vásárlók regisztráció nélkül kereshetnek a hirdetések között a tuzifatokosan.nebih.gov.hu oldalon. A fejlesztés későbbi ütemeiben a keresőfelülethez térképi megjelenítés és megrendelőmodul is készül. Folyamatban van egy nagykereskedelmi hirdetési felület fejlesztése is. A Tűzifát okosan felület hatékonyan segítheti a vásárlók és a tisztességes termelők, kereskedők egymásra találását - hangsúlyozta a Nébih.

 

Forrás: BEOL

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.