FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-18

Rekordokat dönt az erdőirtás mértéke Amazóniában

Miközben egyre jobban tombol a koronavírus-járvány Brazíliában, a Föld tüdejének is nevezett Amazonas-medencében soha nem látott ütemben folytatódik az erdőirtás. Áprilisban 64 százalékkal több fát vágtak ki az őserdőben, mint egy évvel korábban. A kormány a hadsereg bevetését is engedélyezte az illegális fakitermelők megfékezésére.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Brazília az elmúlt hetekben Dél-Amerika legfertőzöttebb országából a világ egyik legnagyobb járványgócává vált. Két héttel ezelőtt még a 60 ezret sem érte el a fertőzöttek száma, most viszont már a 150 ezret közelíti, a halottak száma pedig már a 10 ezer főt is meghaladta. Miközben az ország elnöke, Jair Bolsonaro a válságban lévő gazdaság újraindítását sürgeti, a szövetségi államok vezetői tovább szigorítanak az óvintézkedéseken annak érdekében, hogy valahogy úrrá legyenek a helyzeten.

 

Van azonban egy olyan iparág, amely az országban tomboló járvány és a korlátozó intézkedések ellenére is virágzik: az erdőirtás mértéke hónapok óta rekordokat dönt az Amazonas-medencében. Az év első harmadában 55 százalékkal nőtt a kiirtott terület nagysága a brazil űrkutatási hivatal adatai szerint.

 

A szervezet 2016-ban vezetett be egy gyorsmérési rendszert, azóta pedig sosem regisztráltak ilyen mértékű pusztítást: márciusig majdnem 800 négyzetkilométernyi esőerdőt vágtak ki vagy égettek fel a gazdák és az illegális fakitermelők, ami nagyjából másfélszerese Budapest területének. Mindezt úgy, hogy az év eleje hagyományosan esős időszak Brazíliában, és ilyenkor a szándékosan gyújtott erdőtüzek száma rendszerint jelentősen csökken.

 

A járvány csak ront a helyzeten

 

Áprilisban újabb 400 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki, ami 64 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az őserdő védelméért küzdő csoportok szerint a kialakult helyzetért a koronavírus is felelős, a hatóságok ugyanis kevesebb figyelmet fordítanak az erdőirtók elleni küzdelemre a járvány kitörése óta. Paulo Barreto, az Imazon nonprofit szervezet kutatója így fogalmazott: "A világjárvány nem segített, hiszen láthatóan kevesebb ellenőr van a környéken, az illegális fakitermelők pedig természetesen nem törődnek a vírussal az Amazonas eldugott pontjain."

 

A négymilliós lakosságú Amazonas szövetségi államban már több mint 10 ezer fertőzöttet azonosítottak. Ez azonban igazából nem nehezíti meg a fakitermelők dolgát, az őserdőben ugyanis alig élnek emberek. A Magyarországnál több mint tizenötször nagyobb államban négyzetkilométerenként mindössze 2,5 fő a népsűrűség, és a lakosság fele a kétmilliós Manausban lakik.

 

Még Bolsonaro is felveszi a harcot

 

Az erdőirtás felpörgéséért sokan a tavaly beiktatott Jair Bolsonarót is okolják. Az elnök korábban többször is kijelentette, hogy támogatja az erdővel borított területek visszaszorítását az ország gazdaságának élénkítése érdekében, sőt, szerinte máshogy az Amazonas vidékét nem is lehetne kiemelni a szegénység csapdájából.

 

Bolsonaro az űrkutatási intézet tavalyi adatait egyszerűen hazugságnak nevezte, és ősszel az intézet igazgatójának is távoznia kellett, miután az államfő többször is bírálta tevékenységét, és Brazília jó hírnevének befeketítésével vádolta meg.


Egy hétéves kisfiú játszik az erdőtűz után maradt rönkökön 2019 szeptemberében
Fotó: AP Photo/Rodrigo Abd

A helyzet súlyosságát jól mutatja az országban tavaly pusztító hatalmas erdőtűz, melynek füstje még az Amazonastól több ezer kilométerre fekvő Sao Paulóban is elsötétítette az eget. A tavalyi év első nyolc hónapjában nagyjából 80 ezer erdőtüzet regisztráltak az országban, kétszer annyit, mint egy évvel korábban.

 

Bolsonaro az utóbbi időben igyekezett cáfolni, hogy a megnyilvánulásai és döntései hozzájárulnak az erdőirtás fokozódásához. A héten a hadsereget is felhatalmazta arra, hogy beavatkozzon az Amazonas-medencében a helyzet javítása érdekében. A rendelet a természetvédelmi területekre és az indián törzsek lakóhelyére is vonatkozik.

Forrás: EuroNews

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.