FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-05-22

Az EU terve a gazdaság talpra állítására

Az EP egy kétbillió eurós helyreállítási csomag kidolgozását kéri, hogy az EU felkészüljön a koronavírus-járvány okozta gazdasági recesszióra és segítsen életben maradni vállalkozásoknak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az EP-képviselők egy, a megújuló energiára építő, nagyszabású gazdaságélénkítő csomag kidolgozását kérték a május 15-én elfogadott állásfoglalásukban. Mi a helyreállítási csomag célja, és mit tartalmazna?

 

Borús gazdasági előrejelzés Európában

 

A koronavírus-járvány alapjaiban rázta meg Európa gazdaságát, teljes ágazatoknak kellett abbahagyniuk a munkát, rengetegen veszítették el az állásukat egyik napról a másikra. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az EU gazdasága 2020-ban 7,5%-kal zsugorodik. Sokak szerint azonban ez optimista előrejelzés, hiszen a gazdaság újraindítása csak fokozatosan történhet, és nagy esély van a járvány második hullámára.

 

Az emberek azzal tehették a legtöbbet a világjárvány megfékezéséért, hogy otthon maradtak, ezt azonban a gazdaság minden része megérzi. Sokan tartanak tőle, hogy elveszíthetik a munkahelyüket, ezért visszafogják a kiadásaikat, a vállalkozások pedig az ellátási lánc zavaraival küzdenek. A kormányok szerint az adóbevételek csökkenése és a jóléti kiadások növekedése komoly költségvetési hiányhoz vezethet.

 

Uniós terv a gazdaság talpra állítására

 

Az EU felülvizsgálja a következő, 2021. január 1-jétől esedékes hétéves, hosszú távú költségvetését, amelynek ki kell térnie a járvány hatásának enyhítésére is.

 

A Parlament szerint nagyon fontos, hogy a helyreállítási tervet az unió hosszú távú költségvetési keretén felül kell megvalósítani, nem pedig a meglévő és következő uniós programok számlájára. A képviselők figyelmeztettek, hogy ha nem teljesül a kérésük, akkor a Parlament élni fog vétójogával a büdzséről szóló szavazáson.

 

Azt kérik, hogy a helyreállítási csomag elsősorban azokat segítse, akiket a leginkább sújt a járvány okozta válság, és a támogatás főként hosszú lejáratú gazdaságélénkítési kötvények kibocsátásán keresztül valósuljon meg.

 

Az állásfoglalás emellett hangsúlyozza, hogy szükség van az EU saját forrásainak, azaz közvetlen bevételeinek növelésére, máskülönben a megnövelt költségvetés csak még több terhet ró a tagállamokra.

 

Az EP-képviselők szerint fontos, hogy a következő hosszú távú büdzsé az európai zöld megállapodásra és a digitális gazdaság fellendítésére is építsen. Hangsúlyozták, hogy az Európai Parlament az egyetlen európaiak által közvetlenül választott intézmény, ezért az, hogy figyelemmel kíséri a költségvetésről szóló egyeztetéseket alapvető fontosságú ahhoz, hogy képviselni tudja az emberek érdekeiket.

 

Helyreállítás a válság után: gyorsan, de jól kell végrehajtani

 

"Gondoskodnunk kell róla, hogy eleget tegyünk az európai emberek és vállalkozásunk igényeinek" - mondta David Sassoli EP-elnök május 15-i sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy a helyreállítási tervről egyeztetniük kell az uniós intézményeknek: "Gyorsan kell cselekednünk, de jól kell csinálnunk" - mondta az elnök.

 

Ide kattintva elolvashatja, mit tesz az EU a koronavírus elleni küzdelemben, itt pedig megtalálja idővonalunkat, amelyen összefoglaltuk a Covid19-járvánnyal kapcsolatos uniós intézkedéseket.

 

Forrás: EP - Európai Parlament

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.