FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-06-04

Felavatták a Trianoni Emlékparkot a Soproni Parkerdőben

Emlékparkot avattak a Soproni Parkerdőben a trianoni békediktátum aláírásának 100 évfordulóján, június 4-én csütörtökön. A Nagy-Magyarország szétdarabolását mintázó monumentumot az Agrárminisztérium kezdeményezésére hozta létre a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. a Soproni Parkerdő leglátogatottabb részén, a Károly-kilátó közelében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A helyszín 100 m magasból, fotó: Hazai Vadász.

 

- Magyarország ezeréves fáját még a trianoni békeszerződés sem tudta elpusztítani - mondta Zambó Péter, az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a megemlékezésen. - Magyarország fájának ágait levágták, lombkoronájának kétharmadát lecsonkolták. A személyes tragédiák és a társadalmi veszteségek mellett a gazdasági károk is súlyosak voltak. Sokan számítottak arra, hogy ebbe belepusztulunk, de a magyarok túl erősen kapaszkodtak évszázados gyökereikbe, túl nagy volt bennük az összetartozás ereje ahhoz, hogy alávessék magukat a halálos ítéletnek - fejtette ki.

Hozzátette: Trianon fájdalmas szó, de egyben az újrateremtő erő és az összetartozás szimbóluma, a közös hit és erő, az újrakezdés szimbóluma is. - Különösen az elmúlt évtizedben az ágak újra hajtottak, a levelek gyarapodtak, így az évezredes fa újra termőre fordult - világított rá.

Zambó Péter kitért ara is, hogy Trianon sokkolta az erdészeket is, mert a szakmák sorában a legtöbbet ezen a téren veszített az ország. Az erdőterületek 84 százalékát elvették, így létkérdéssé vált a fásítás a megmaradt területeken. - A kényszerből azonban erényt kovácsoltunk", mert az erdőterületek megduplázásával "jó alapot teremtettünk a 21. század fenntartható gazdálkodási formái, a klímaváltozás elleni küzdelem számára is - osztotta meg a megemlékezőkkel.

A rendezvényen elhangzott: a Sopron környéki erdőkben jelen van a történelem számos fontos mozzanata, így a Páneurópai Piknik emlékhely, az Akadémiai emlékerdő, a Várhely és mostantól a Trianoni emlékpark, amely az ágfalvi csata emlékművénél kapott helyet. Ez a monumentum amely annak az ütközetnek állít emléket, amely a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revízióját jelentette. Ez is fontos szerepet játszott abban, hogy életre hívhassák az 1921-es népszavazást, amelynek köszönhetően Sopron megkapta a Leghűségesebb város címet.

 

Zambó Péter, az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár. (fotó: Griechisch Tamás)

 

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere köszöntőjében azt mondta, hogy a park arra emlékeztet minket, hogy  a trianoni békeszerződés különféle országokba osztotta szét a magyarságot. - Azonban nem választott el minket egymástól, ugyanis egy a nyelvünk, egy a kultúránk, egy a nemzetünk is - szögezte le. - Száz évvel ezelőtt akkora veszteséget élt meg Magyarország, amellyel józan ésszel a magyarság eltűnésére lehetett számtani. Az ítélet halálos ítélet volt, nincs más nemzet a világtörténelemben, amely hasonló csonkolást túlélt volna - fejtette ki. A polgármester hozzáfűzte: mindezek ellenére ma Magyarország erősebb, mint bármikor, az elmúlt száz évben a magyar közösségek túlélték a többszöri elnyomást, az elmúlt tíz évben a kormány új alapokra helyzete a nemzetpolitikát és ezzel a kapcsolatok ma sokkal élénkebbek a nemzetrészekkel.

 

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. (fotó: Griechisch Tamás)

 

Az átadón Ábrahám István, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta: az emlékparkot a Agrárminisztérium kezdeményezésére hozták létre. - Azért ezt a helyszínt választottuk, mert a Soproni Parkerdőnek ez a leglátogatottabb része. Évente mintegy egy millióan látogatnak el ide - világított rá.

 

Ábrahám István, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója. (fotó: Griechisch Tamás)

 

- Száz évvel ezelőtt a szerződés 3,3 millió magyart terelt a szomszédos országokba, amellyel Magyarország népességének 64, területének pedig hetven százalékát veszítette el - emelte ki dr. ifj. Sarkady Sándor, a Soproni Egyetem tudományos kutatója.

A rendezvényen részt vettek dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint Abdai Zsolt önkormányzati képviselő is.

 

 

Az emlékpark Nagy-Magyarországot ábrázolja, az elcsatolt részeket piros, a mai Magyarország területét zöld, a területek között futó sétautakat pedig fehér kövekkel burkolták.

 

Forrás: MTI, sopronmedia.hu, Hazai Vadász

 

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.