FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-06-18

Összefogással újították fel a híres "piros keresztet" Pusztamagyaródon

A település vezetése és a Zalaerdő Zrt. összefogásának jóvoltából megújult a falu egyik festői pontján lévő, fogadalmi kereszt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A helyiek, illetve a községhez ezer szállal kötődő emberek körében igazi ikonikus pont a feszület. A közismertebb nevén "piros kereszt" Pusztamagyaród külterületén, az északnyugati-szőlőhegy bejáratánál található, a tavalyelőtt átadott-felújított, Szentpéterföldére vezető erdészeti feltáróút mellett. A korpuszt még 1971-ben állíttatta "Vass Józsi bácsi", aki az ominózus területen dolgozott annak idején erdészként.

 

A képen: Balázs Henriett pusztamagyaródi polgármester a felújított keresztnél.
(Fotó: Szabó Zsófia)

A "piros kereszt" nevet mendemondák szerint, nem csak a színe miatt kapta a létesítmény. Hanem azért, mert a hetvenes években, a kommunista rendszer idején, nem nézték "jó szemmel" a szakrális, vallási témájú kegyhelyek, tárgyak állítását. Azonban az élénk, lucifervörös szín miatt szemet hunytak miatta az "illetékesek". Egyébként Göcsej szívében nem egyedülálló emlékről van szó a magyaródi kereszt esetében. A közeli Pusztaedericsen szintén található hasonló, amelyet már korábban felújítottak az ottaniak.

A pusztamagyaródi kereszten viszont, állíttatása óta, az elmúlt, mintegy 49 esztendő során - habár pontos feljegyezések erről sincsenek - mindössze minimális állagmegóvó javítást végeztek. Így az idő nyomot hagyott rajta. Ujjnyi vastagságban repedések csúfították, megkopott a szenvedő Krisztus-ábrázolás, valamint a keresztet határoló kert is.

Azonban a Zalaerdő Zrt. felkarolta a kereszt ügyét. A cég finanszírozta és koordinálta a kereszt-renoválást, a szükséges ács-munkálatok költségét. Ám Pusztamagyaród vezetése is kivette részét a felújításból.

Balázs Henriett polgármester jelezte: szívügyük - a fejlesztések mellett - a község arculatának szépítése is, amelybe természetesen nem csak a falu frekventált részei, hanem a külterületek is beletartoznak.

-A feszületet körülölelő kerítést hoztuk rendbe közfoglalkoztatottaink segítségével - jelezte Balázs Henriett. - Gyakorlatilag enyészetre volt ítélve: több helyütt korrodálódtak, valamint hiányosak voltak a fémrácsai. Ezeket rekonstruáltuk, valamint új, zöld színt is kapott a kerítés. Továbbá vállaltuk azt is, hogy a jövőben is rendben tartjuk a létesítményt s annak környezetét - mondta Pusztamagyaród vezetője.

A polgármester kiemelte: a jövőbeni állagmegóvással, valamint a terület folyamatos kaszálásával még nem ér véget a kereszt megóvása-szépítése. Népszerűsíteni szeretné a "piros keresztet" s annak környékét Pusztamagyaród vezetése. A tervek szerint turisztikai célpont, búcsújáró-hely lesz.

- Augusztus 20-án avatjuk fel s áldatjuk meg a keresztet- folytatta Balázs Henriett. - A feszület környezetében lévő szabadtéri rendezvényen, amelyre szeretettel várunk majd mindenkit, szentmisére, azt követően pedig kézműves kirakodó vásárra is sor kerül - közölte Pusztamagyaród első embere.

Forrás: zaol.hu

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.