FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-02

Hasznos faépítmények Kapolcs környékén - Hello Wood

A fa építészeit nem rázta meg a járvány és a nyáron elmaradó fesztiválszezon sem. Idén is nekiláttak megvalósítani ötleteiket a legtermészetesebb építőanyagból. Különleges padok, lépcsők, kígyók, kapuk, sőt egy csocsóasztal is kikerült a kezeik közül Kapolcs környékén.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: Szécsi Noémi - Hello Wood

Bő egy éve randevúztunk utoljára a Hello Wood kollektívájával, akik szokásukhoz híven, térben és időben is a kapolcsi Művészetek Völgyéhez tapadva remek faszerkezeteket hoztak létre 2019-ben. A nemzetközi hallgatókból álló brigád szabadjára eresztette a fantáziáját ekkor, majd egy szenzációs karneváli menetben vágott át a búzamezőkön, majd dobbant be az ekkor épp nyüzsgő Kapolcsra. Akkor azt mondták nekünk a szervezők, valami véget ér, valami újat kezdenek el, tudatosabbá, hittel telítetté és globálissá növekednének.

 

Aztán jött 2020, az év, amikor minden egyes ember és csoport minden egyes terve dugába dőlt a világjárvány miatt. A Művészetek Völgye is elmaradt, pontosabban kora őszi Völgyhétvégékké szelídült. A Hello Wood azonban nem hátrált meg, idén is megrendezte alkotófesztiválját. Nekik is alaposan meg kellett rágni, mit hogyan csináljanak (ezáltal garantált volt a 2019-ben elhatározott gyökeres megújulás). Közleményükben azt írják: "a nagyléptékű installációk és szerkezetkész házak tervezése-kivitelezése mellett oktatási programok szervezésével is foglalkozó Hello Wood stúdió a lezárás kezdetétől reménykedett abban, hogy idén nyáron is rendezhet közösségi programot. Nyár elejétől szabaddá vált az út, így fogalmazódhatott meg az Off-Mustra építészeti fesztivál terve."

 

A tábort augusztus elején rendezték meg, az alkotás folyamata pedig az online oktatás miatt eleve felértékelődött, szóval a táborban végre mindenki összeadhatta egyéni tapasztalatait. "Az alkotófesztivál alatt a Művészetek Völgye településeire, Vigántpetendre, Kapolcsra és Taliándörögdre készültek közösségi installációk a résztvevő 8 építészeti egyetem jóvoltából" - írják. A helyi polgármesterek segítségével jelentéssel bíró helyekre álmodtak és ácsoltak építményeket a hallgatók és oktatók, amiket egy kellemes őszi kiránduláson akár végig is járhatunk (itt egy térkép hozzájuk).

 

A műalkotások

 

Az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának Nessius padjaia Vigántpetend feletti dombon található Római Őrtorony-kilátó köré települtek.

A Budapesti Műszaki Egyetem és a győri Széchenyi Egyetem közös csapata Centipad néven hozott létre egy fura hidat, ami Vigántpetend főutcáján két ház közötti csurgó-résre refkeltál.

A Pécsi Tudományegyetem - így, nagy L-lel - Lépcsőt épített, ami "a régi kapolcsi faluhatáron fekvő elszigetelt, fákkal benőtt teret teszi megközelíthetővé" (régen ez közösségi jellegű terület volt, de a növényzet visszafoglalta).

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem csapata a kapolcsi temető ravatalozójába készített különleges ülőpadokat, amik fa alapanyagát egy japán felületkezelési technikával, a shou sugi bannal tartósították.

Taliándörögd focipályája speciális játékasztalt kapott, a Budapesti Metropolitan Egyetem teamje Csocsocsocsó néven készített 4 méteres, kettéosztható asztalt, amin csocsózni, malmozni, sakkozni, vagy akár enni is lehet.

A Szent István Egyetem Tájépítészeti Karáról egy Átlátó-kilátó jött a környékre, a már népszerű pihenőpont koncepciója a következő: "az installációval szemben állva sík felület tárul elénk, de közelebb érve a tér kinyílik és belátunk a háromszög alapú hasáb terébe".

A Debreceni Egyetem a Szent András-templomromhoz készített egy cím nélküli kaput, ami újrafogalmazza az 1600-as években megsemmisült templomteret, kijelölve egy szakrális tengelyt.

A program az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Forrás: WeLoveBalaton

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.