FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-09-04

Erdőtelepítéssel semlegesíti karbonlábnyomát a VELUX

Erdők megóvásával, helyreállításával és új erdők telepítésével ellensúlyozza a VELUX Cégcsoport az 1941-es megalapítása óta kibocsátott és 2041-ig kalkulált összes, mintegy 5,6 millió tonna szén-dioxid-mennyiséget.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A századik évfordulójukra kitűzött teljes karbonsemlegességet a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetével, a WWF-fel (World Wide Fund for Nature) közösen érik el. A karbonlábnyom csökkentése már évek óta fontos törekvés: a VELUX Magyarország Kft. az energiatakarékos technológiai megoldások telepítésének köszönhetően 2019-re már tizedére csökkentette a gyártóegység károsanyag-kibocsátását, és helyi faültetési projektbe is belekezdett.

 

A jövőbe mutató, de a múltért is felelősséget vállaló tervet valósít meg a VELUX Cégcsoport: a WWF-fel együttműködve 20 év alatt erdők helyreállításával és telepítésével semlegesítik karbonlábnyomukat, ami az 1941-es megalapításuktól 2041-ig 5,6 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást (1., 2. területek) jelent.

 

2020. szeptember elsején tett bejelentésük szerint a Cégcsoport alapításának 100 éves évfordulójára elérik a teljes karbonsemlegességet.

 

Ezt a kötelezettségvállalásukat Lifetime Carbon Neutral (a továbbiakban Teljes Karbonsemlegesség) projektnek nevezi a Cégcsoport. A fák megóvásával és telepítésével az a cél, hogy növeljék a levegő szén-dioxid-tartalmának elnyerésére képes növényzet mennyiségét a bolygón, így lassítsák az éghajlatváltozás folyamatait. Ezen túlmenően pedig az erdők biztosítása hatékony megoldás a biológiai sokféleség fenntartásának érdekében, az élővilág megmentésére, és mindezekkel a helyi életkörülményeket és megélhetést is javítják. Mindezt a jelenlegi és a jövő generációjáért teszik. Hogy hol van szükség az erdők helyreállítására vagy új erdők telepítésére, azt a WWF segít feltérképezni, így például az első két erdő-projekt Ugandában és Mianmarban valósul meg.

 

"Mivel a legtöbb VELUX tetőtéri ablak elsődlegesen fából készül, így közvetlen kötelezettségünk annak biztosítása, hogy a termelésünkhöz szükséges fa beszerzésének ne legyenek negatív hatásai a környezetre és az erdők biodiverzitására" - mondta Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője. 2019-ben a VELUX Cégcsoport európai tetőtéri ablakaihoz felhasznált faanyag 99,6%-a már tanúsított fenntartható erdőgazdálkodásból származott.

 

A Cégcsoport és a teljes értéklánc által kibocsátott szén-dioxid mennyiségének drasztikus csökkentését is vállalják (1., 2., 3. területek) a klímatudomány iránymutatásával összhangban. Ezért csatlakoztak a Science Based Targets programhoz is. Így a 2030-as fenntarthatósági célkitűzéseikkel a párizsi egyezmény iránymutatását támogatják: a globális átlaghőmérséklet emelkedése nem érheti el a 1,5 Celsius-fokot, különben nem kerülhető el a drasztikus globális felmelegedés.

 

A tetőtéri ablakok gyártásában világszinten piacvezető vállalat nemcsak a saját szintjén gondoskodik erről, de beszállító partnereiket is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére kéri.

2030-ra például felére csökkentik a termékeik okozta szén-dioxid-kibocsátást, a csomagolóanyagok pedig egyneműek, műanyagmentesek és teljes egészében újrahasznosíthatóak lesznek.

 

Akciótervükkel és a megvalósítással abban is bíznak, hogy más nagyvállalatok számára is követendő példa lesznek. A VELUX Cégcsoport felgyorsítja a termelési helyszíneken az energiahatékonyságba történő beruházásokat, áttér a megújuló energia felhasználásra. Annak érdekében, hogy átalakuljon a cég, a VELUX Cégcsoport felgyorsítja a gyártáshoz kapcsolódó energiahatékonyságra irányuló fejlesztéseit, megújuló energiára vált, száz százalékban megújuló energiát vásárol, valamint lényegesen átalakítja az alapanyagok kiválasztásának és beszerzésének módját.

A VELUX Magyarország Kft. helyi szinten is tesz a fenntarthatóságért

 

A VELUX Magyarország Kft. a cégcsoport jövőképének megfelelően kiemelt figyelmet fordít az emberek, a környezet és a társadalom iránti felelősségvállalásra. Már 2016-ra a fenntartható forrásokból származó fa aránya a termelésben elérte a 98 százalékot. A gyártási melléktermékként keletkező fa biomassza újrahasznosításának, valamint az energiatakarékosabb hidraulikaszivattyúk és energiahatékonyabb fényforrások alkalmazásának köszönhetően hazánkban már 2016-ban 32 százalékkal alacsonyabb a károsanyag-kibocsátás a 2007-es bázisidőszakhoz képest, 2020-ra pedig az 50 százalékos csökkentést határozták meg.

 

A fertődi gyár fejlesztéseit 2018-ban az Energiahatékony Vállalat Díjjal jutalmazták, mert az energiatakarékos technológiai megoldások telepítésének köszönhetően tizedére csökkent a gyártóegység károsanyag-kibocsátása. "A gyártás során keletkező hulladékot - cégcsoporton belül egyébként elsőként - 2017-ben már teljes egészében újrahasznosítottuk, és a fa alapanyag szárítását biztosító kazánokat az előállítás során keletkező faforgáccsal működtettük" - mondta az ügyvezető. Őz Beáta a fertődi faültetési projektről is beszámolt, mely során 2020-ig 2020 darab facsemetét telepítenek. A fákat a munkavállalók ültették el saját vagy hozzátartozóik telkén, néhány facsemete pedig a környező önkormányzatokhoz került.

Forrás: Octogon

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.