FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-06

A Selmeci Társaság 30 éves jubileumi hétvégéje

2019. november 8-10-én jubileumi hétvégével ünnepelte a Selmeci Társaság, a Soproni Egyetem második legöregebb diáktársasága fennállásának 30 éves évfordulóját. A Társaságot 1989. október 4-én alapította 7 egyetemi hallgató.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az ST alapítói szándék-nyilatkozata.

2019. őszén, november 8-10-én jubileumi hétvégével ünnepelte a Soproni Egyetem második legöregebb diáktársasága fennállásának 30 éves évfordulóját. A Selmeci Társaságot (továbbiakban ST) 1989. október 4-én alapította 7 egyetemi hallgató (öt erdőmérnök és két faipari mérnök) abból a célból, hogy a rendszerváltás után az egykori Ifjúsági Kör nyomában haladva összefogja a hallgatóságot a Selmeci diákhagyományok szellemében a diákság érdekeit évtizedekig elnyomó KISZ, illetve ekkori utódszervezete, a DEMISZ ellenében.

A Selmeci Társaság a Wikipédián.

Selmeci Társaság OEE Hallgatói Csoport FB oldala

 

A diákszervezet fennállása óta a hagyományaink egyik legfontosabb összetartó és ellenőrző szervezete, az ST elnöke a Kari Tanács szavazattal bíró résztvevője. A Társaság feladatai közé tartozik az Őszi Czéczó, a Selmeci Diáknapok, valamint a valétabál szervezése, diákregények kiadása, a balekvizsgák és UV-k lebonyolítása, valamint az egyetemi rendezvényeken és megemlékezéseken való aktív részvétel.

A hétvége első napján (2019. november 8. péntek) ismerkedős estet tartottunk a Társaság hallgatói helységében, az E épület alagsorában. Itt található az ST ülésterme, ahol közgyűléseit tartja, a könyvtár, ahonnan a hallgatóság ingyenesen kölcsönözhet, majdnem ötszáz féle különböző jegyzettel, selmeci diákregénnyel, ászokcsavarral, horribile dictuval, szakmai folyóiratokkal. Jelentős korsó és valétaszalag gyűjteménnyel rendelkezünk, melyek vitrinekben kiállítva találhatók. Nem titkolt célunk, hogy ezzel a kis hagyománytörténeti gyűjteménnyel a balekoktatást segítsük és kisebbfajta kiállítást hozzunk létre a relikviákból.

 

A társasági könyvtár és gyűjtemény.

 

A hétvégére érkező volt tagjainkat és szimpatizánsainkat kitűzővel és ST címkés gyufával fogadtuk, majd kezdetét vette a kötetlen beszélgetés, anekdotázás és tarokkozás. A jó hangulatú estét a vízibivalyból készült pörkölt elfogyasztása és közös nótázás zárta.

Másnap délelőtt ünnepélyes közgyűlésre invitáltuk jelenlegi és volt tagságunkat az Ifjúsági Házban (volt KISZ-ház). A délelőtti közgyűlésen ott voltak hárman az alapítók közül, Jánoska Ferenc alias Beátles, Frank Tamás alias Varangy és Wachter Zoltán alias Agysejt. Ez kibővült az ifjabb nemzedék 5 elnöke, egy alelnöke, valamint a jelenlegi tagság létszámával. A közgyűlés témájáról röviden: Szabó Róbert alias Buflák elnöki köszöntője után, a jelenlegi tagság bemutatta az elmúlt évek munkáját és a Társaság aktuális helyzetét. Ezután az ST alapító alelnöke Jánoska Ferenc alias Beátles vetítésével nyűgözte le a nézőket. Vetítésre került az ST hőskora. Felhívta a figyelmet mire kell ügyelni a mai tagságnak. Mi az, amin változtatni, jobbítani kell. Ezután Frank Tamás alias Varangy alapító tag kisüsti ajándéka került szétosztásra - a borító címkéjén az ő hallgatói felvételeivel - amikor először járt Selmecen, valamint az esemény feliratával. Wachter Zoltán alias Agysejt mérnök úr felszólalása. Végül Sarkady Sándor a. Narrátor átadta az elnöknek és az ST könyvtárosának saját 19. munkáját és Rétfalvi László szeretett Firmánk ajándékát, a Kapocs periodika 69. számát. Ebben Rétfalvi László megköszöni az ST tagságának, hogy őt szerkesztői munkájáért oklevéllel tüntette ki.

 

 

Az ST himnusza

A közgyűlés következő pontja a Társaság himnuszának megválasztása volt, hiszen az ST egyenlőre nem rendelkezett ilyennel. Gyovai Tamás alias Kaméleon ismertette az aktív tagság javaslatát, "A mi várunk" c. nótát, melyet azért választottunk, mert a szöveg párhuzamba állítható a társaság szellemiségével. Ezt a dalt énekelték 1877. február 2-án Selmecen a Schacht társaság (Burschenschaft) feloszlatásakor a diákok a társasági jelképek (rókafarok, szalag, társasági korsó) temetésekor a sír felett. Úgy gondoltuk, szép lenne, ha mint az Ifjúsági Kör szellemiségének örökösei, ezt választanánk himnuszunknak. A javaslat a tagság körében osztatlan sikert aratott bekerült az alapszabályzatba az új himnusz. A közgyűlés lezárása után elfogyasztottuk az ebédet majd a délután kötetlen beszélgetés folyt az ST múltjáról és jelenéről, a tagság terveiről célkitűzéseiről.

A nap végén megkezdődött az ünnepélyes szakestély, melyen a Társaság jelenlegi elnöke Szabó Róbert alias Buflák elnökölt. A szakestély ünnepélyesen zajlott, egymást érték a komoly felszólalások, méltón emelve az est fényét. Wachter Zoltán alias Agysejt felszólalása mellé a Társaság alapításával kapcsolatos iratokat bocsájtott gyűjteményünkbe. A szakestélyen a részvevők állva énekelték el a Selmeci Társaság új himnuszát: A mi várunk című nótát. Visszaemlékezések a múltról, a jelenlegi helyzetről és a jövőbe tekintésről is hallhattunk építő jellegű felszólalásokat. Az est második felében a vidám poharak mellé elkészült a krampampuli is, és végül a szabad folyásban teljesedett ki az este, amit nótázással, beszélgetéssel és bujdosópohárral töltöttünk. Emellett miskolci bányász öregdiákok is megjelentek az est végén, akiket örömmel fogadtunk.

 

A Selmeci Társaság aktív tagsága.

 

Összefoglalva nagy öröm volt számunkra, hogy sok egykori tagunk megjelent az eseményen, összesen a volt, mostani tagjainkkal, valamint a tagjelöltjeinkkel együtt 50 fő jelent meg. Szakestélyünkre ez a létszám 70-re duzzadt, köszönjük a szimpatizánsoknak is az érdeklődést. A hétvége megmutatta, hogy a Társaság munkájának van értelme és létjogosultsága, ezt bizonyítja a sok tagjelölt kik részt szeretnének venni az ST munkájában, és a nagyszámú érdeklődő is. Minden tekintetben a jeles évfordulóhoz méltó és tartalmas hétvégén vehettünk részt. Reméljük, hogy 5 év múlva ismét találkozhatunk majd a 35 éves jubileumi alkalomból!

 

Üdv az Erdésznek! Pénzt a Fásnak! Vivat Selmeci Társaság!

 

Írta és szerkesztette:

Gyovai Tamás a. Kaméleon Selmeci Társaság titkár,

Takács András a. Kispresbiter Fröccsöntő Sasok elnök, Selmeci Társaság tag

 

Forrás: Selmeci Társaság, 2020. október 6.

Kapcsolódó:

 

30 éves a Selmeci Társaság A beszámolót írta: dr. ifj. Sarkady Sándor, 2019. 11. 12.

 

A Selmeci Társaság fennállásának 30. évfordulója FATÁJ 2019-09-17

A 30 éves évforduló beharangozása.

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.