FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-29

Erdeink ehető / gyűjthető értékei

Medvehagyma, gomba, csipkebogyó, kökény és fekete bodza is megbújik erdeinkben, de nem árt tisztában lenni a gyűjtésük szabályaival.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotó: Shutterstock

Egyik legismertebb gyógynövényünk a medvehagyma, nem csoda, hogy tavasz elején szinte ellepik az erdőt a gyűjtők. A természetet azonban ősszel is érdemes járni, hiszen számos bogyót találhatunk, amelyek jótékony hatással vannak immunrendszerünkre.

 

Csipkebogyó, kökény, fekete bodza és a különböző berkenyefajok is megbújnak erdeinkben, de ha gyűjteni szeretnénk, nem árt tisztában lenni, milyen szabályok vonatkoznak erre a tevékenységre.

 

A törvény szerint (2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról, 68.§) állami erdészet kezelésében álló, de nem védett természeti státusszal rendelkező területen személyenként és naponta legfeljebb két kilogramm gyógynövény szedhető - ez jelenti az egyéni szükségletet, engedély ilyen esetben nem szükséges, kereskedelmi forgalomba viszont nem hozható a begyűjtött termés.

"Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az állam 100%-os tulajdonában álló erdőben az erdőgazdálkodó köteles tűrni az egyéni szükségletet meg nem haladó mennyiségű gomba, vadgyümölcs, gyógynövény gyűjtését, valamint forrásvíz elhordását."

 

Védett természeti területen már más a helyzet, hiszen ott még a két kilót meg nem haladó mennyiség esetén is engedélyt kell kérni a területileg illetékes természetvédelmi hatóságtól. Aki bármelyik szabályt megszegi, az ellen az állami természetvédelmi őrök intézkedhetnek, az engedély nélkül gyűjtőket helyszíni bírsággal, szabálysértési feljelentéssel szankcionálhatják.

"Természetvédelmi elsődleges rendeltetésű erdőben a 68. § l) pontjában meghatározott erdei haszonvételt a védett természeti terület természetvédelmi kezeléséért felelős szerv az ott folyó erdőgazdálkodási tevékenységekkel összhangban, az erdőgazdálkodó előzetes értesítése mellett gyakorolhatja."

 

Természetesen nem csak a jogszabályokkal kell tisztában lenni. A csipkebogyó termésének színe az éretlen narancssárgától a túlérett mélyvörösig változik - ez utóbbi állapotát nem érdemes megvárni, mert az igaz, hogy a vadgyümölcs édesebb lesz, viszont C-vitamin-tartalmának nagy részét elveszti. A csipkebogyót leginkább teának használják fel, ehhez a termést meg kell szárítani, majd hideg vízben több órán keresztül áztatni. Készülhet belőle még lekvár, szörp és mártás is.

 

Gombáért is érdemes az erdőt járni, hiszen abból is találni bőven az avarban. A jogszabályok ebben az esetben is ugyanazok, mint a gyógynövényeknél, tehát gombából is csak két kilót szabad szedni naponta, amit értékesíteni nem lehet. Csak akkor árulhatjuk, ha van erre az erdészeti hatóságtól kibocsátott engedélyünk. Étkezési célra olyan gombát gyűjtsünk, amit már jól ismerünk, de még így sem árt bevizsgáltatni egy szakembernél.

 

Forrás: TEOL

 


Weizter Parkett Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.