FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Faipari, bútoripari és erdészeti cégek adatbázisa -> FATUDAKOZÓ
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-05

Nem lesz hiány tüzelőből

A fával és/vagy szénnel tüzelők között akadnak, akik apránként szedik össze a hideg évszakra a készletet, míg mások nagy tételben egyszerre letudják. A tüzépesek szerint nincs okunk attól tartani, hogy hiány lesz tüzelőből, bár az árak emelkedésével számolni kell.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A szolnoki Várady Tüzépen is leginkább a hasogatott tölgyre van most kereslet
Fotó: Mészáros János

Egyre hűvösebbre fordul az idő, ami csalhatatlan jele, hogy mindinkább benne járunk az őszben. Elkél a fűtés a kihűlt lakásokban, irodákban egyaránt.

 

A szénnel, fával tüzelők között akadnak, akik apránként szedik össze a hideg évszakra a készletet, míg mások nagy tételben egyszerre letudják. A tüzépesek szerint nincs okunk attól tartani, hogy hiány lesz tüzelőből, bár az árak emelkedésével számolni kell. De akinek az vonzóbb, erdőgazdaságoktól is vásárolhat.

 

- A fát voltaképp egész évben veszik, sokan már a nyári hónapok során beszerzik a télire valót. Jelenleg a hasogatott tölgyfa a legkeresettebb. Ennek jó a fűtőértéke és az ára is kedvező, mázsája 3900 forint - adott helyzetképet Várady Attila, a szolnoki Várady Tüzép vezetője.

 

- Szénből kínálunk cseh, lengyel és német fajtát. Hamarosan lesz lignit is, ennek a legkedvezőbb az ára, de a kalóriaértéke is a legalacsonyabb. A szén mázsája most 5300 és 8600 forint között mozog, a legolcsóbb a lengyel barnaszén, a legdrágább pedig a német brikett - számolt be róla Várady Attila. A Tüzép-vezető azt is elmondta, hogy mostanában nagy tételben nemigen vásárolnak az emberek, jellemzően 30 kilogramm és 10 mázsa közötti nagyságrendű beszerzések a jellemzőek. Fát 20 kilogrammtól 60-70 mázsáig terjedő mennyiségben vesznek egy-egy alkalommal.

 

- Nem lesz hiány tüzelőből, viszont a szénárak emelkednek az euró árfolyamának emelkedése miatt. Hazai szén már nemigen van, ezért elsősorban import szén kapható - mutatott rá.

 

A Téba Tüzépnek Jászberényben, Jászapátin, Jászladányban és Besenyszögön egyaránt van telephelye.

- Egyelőre nem tapasztalunk különösebb forgalomnövekedést - tájékoztatta hírportálunkat Szőllősi Zoltán Tüzép-vezető.

- De felkészültünk rá, vannak bőven készleteink, tűzifa és szén is. Szénből sikerült nyári áron beszereznünk, így nem kellett árat emelnünk. Hasogatott akácot mázsánként 4200 forintért, hasogatott vegyes keményfát 3600 forintért kínálunk, ez utóbbi tartalmaz bükköt, tölgyet és gyertyánt is. Van fabrikett huszonöt kilós kiszerelésben 6800 forint/mázsa áron, tízkilós keményfa brikett 800 forintért vagy mázsánként 8000 forintért.

- Nagyon szeretik a 25 kilogrammos csomagokban kapható német briketett, aminek 8700 forint az ára, ezt előszeretettel viszik kályhába, kandallóba. Ennek nagy előnye, hogy úgymond hamura ég, tehát ha rátesznek három kockát a tűzre, annak a hamuján másnap be lehet gyújtani. Ebből is elfogy évente több kamionnal. A lengyel diószenet is viszik, annak mázsája 7100 forint. Cseh barnaszenet mázsánként 5700 forintért árulunk. Automata kazánokba való daraszén is van, ebből is adunk el több kamionnyit egy évben. Mostanában inkább kisebb mennyiségeket vásárolnak, majd ha bejönnek a fagyok, akkor két-három mázsányi tételeket is visznek.

 

Szőllősi Zoltán azt is kifejtette, csak akkor fordulhat elő hiány az import szénből, ha december táján nagyon beállna a fagy. Ünnepek előtt már egyébként sem nagyon szállítanak külföldről, és ha tartósan nagy hideg van, ott is elsősorban a hazai igényeket akarják kielégíteni.

- Sokan várnak a szociális tűzifára, és addig nem akarnak rá költeni, amíg az tart. A jászberényi önkormányzat is most ruházott be nálunk nagyobb mennyiségben szociális tüzelőre. De sok helyen közvetlenül az erdőgazdaságoknál is be lehet szerezni a tűzifát. Ez persze hátrányosan érinti a Tüzépeket - jegyezte meg Szőllősi Zoltán.

 

Téli tüzelőanyagot a Nefag Zrt.-től is lehet vásárolni. Az állami tulajdonú erdőgazdaság honlapján is hirdeti az eladó tűzifát. Az illetékes hatóságokkal együttműködve, a tervszerű erdőgazdálkodás során keletkezett tűzifát értékesítik. Elsősorban kemény lombos fákat - ilyen az akác, a tölgy és cserfa -, másodsorban nyárfát árulnak. A szolnoki erdészet telephelyén is ezekből lehet válogatni.

 

- Az egy-két méter hosszú, vastag tűzifa ára köbméterenként 23 500 forintba kerül. A besenyszögin a szállítási költség miatt ugyanezért már 27 500 forintot kell fizetni. Ezek az aktuális piaci áraknak megfelelő összegek - felelte kérdésünkre Fehér Sándor, a Nefag Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Kilencezer köbméter fa jut idén a kistelepüléseknek

 

A szociális tűzifaprogramban az ötezer fő alatti kistelepülések csak állami erdőgazdaságtól vásárolhatnak. Vagyis megyénkben a Nefag Zrt.-től.

- Működési területünkön, amely Dél-Pest megyét és Jász-Nagykun-Szolnok megyét jelenti, nyolcvan-száz önkormányzat a partnerünk. A programban éves szinten összesen mintegy tízezer köbméternyi tűzifát igényelnek tőlünk. Az idei évben 9027 köbméter szociális tűzifára van megállapodásunk, 1800 köbmétert már le is szállítottunk - mondta Fehér Sándor, a Nefag Zrt. vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, bár az első években volt olyan időszak, amikor várni kellett a fára, az utóbbi két-három esztendőben már úgy gazdálkodnak év közben, hogy a program indulásakor megfelelő mennyiség álljon a rendelkezésre.

 

Forrás: SZOLJON


Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.