FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Faipari, bútoripari és erdészeti cégek adatbázisa -> FATUDAKOZÓ
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-11

A német faipar dacol a koronaválsággal

A német faipari vállalatok hangulata októberben kissé elhomályosult a növekvő számú fertőzés hátterében. Bár a jelenlegi üzleti helyzet megítélése javult, a következő hónapok kilátásai ismét negatívabbak voltak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A számok még mindig reményt adnak és világossá teszik, hogy a faipar a legtöbb alszegmensben jól teljesít a korona-válságban: Az előző hónapokhoz hasonlóan az októberi üzleti légkör is lényegesen jobb volt, mint a németországi teljes feldolgozóiparban. Annak +1,6 pont értéke jóval elmaradt a faipari +12,5 pont megfelelő értékétől. Ennek fő oka az, hogy a belföldi kereslet még mindig sértetlen: a faipari értékesítés 70 százaléka Németországban valósul meg.

Összességében elmondható, hogy a faipari vállalat vezetői hatodik hónapja pozitívnak értékelik jelenlegi gazdasági helyzetüket, az októberi érték +19,8 pont volt (szeptember: +14,1 pont). A következő hónapokra vonatkozó várakozások azonban ismét negatívabbnak bizonyultak az előző hónaphoz (+14.8 pont) képest - a jelenlegi érték +5.4 pont. Összességében a Német Faipari Főszövetség (HDH) konjunktúra mutatója októberben kismértékben, +12,5 pontra csökkent (előző hónap: 14,7 pont). Összehasonlításképpen: Az áprilisi leállás során a HDH konjunktúra mutató -62,3 pont volt. Az első tavaszi járványhullám okozta visszaesést (beszakadást) a német faipar nagyrészt legyőzte.

A pozitív fejlődés ellenére a faipar egyes szegmenseiben a hangulat továbbra is eltérő. A fűrészipar (+45,3 pont), a falemez gyártó ipar (+57,9 pont), a faipari építéssel kapcsolatos területek (+74,5 pont) és különösen a készház építés (+90,6 pont) vállalatai nagyon pozitívan értékelik jelenlegi helyzetüket. Ezzel szemben a bútoripar visszafogottan értékeli jelenlegi üzleti helyzetét (-4,1 pont), a fa csomagolóipar (-26,1 pont) pedig véleménye egyértelműen negatív.

A legtöbb alágazatban az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozások pesszimistábbak, mint a jelenlegi értékelés, és tekintettel a súlyosbodó járvány-helyzetre, attól tartanak, hogy a helyzet romlik. Az egyetlen kivétel a falemez ipar: itt a vállalatok jelentős javulásra számítanak.

 

Háttér: A HDH gazdasági mutató a müncheni Ifo Intézet havi gazdasági felméréseinek eredményein alapul. Ez a faipar legfontosabb szegmensei reprezentatív vállalatainak felmérése. A mutatók értéke +100 (minden jelentés pozitív) és -100 (minden jelentés negatív) pont között mozog.

Forrás: moebelmarkt.de
Szerk: MM

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.