FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-30

Megóvják a természeti és az épített örökséget

A Mecsekerdő Zrt. Szigetvári Erdészete több mint 11 ezer hektáron gazdálkodik, a terület nagyobbik része a Zselicben található, dombvidéken, a kisebbik része pedig az Ormánságban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

- Nagyon jó dolog, és a sors kegyelme, hogy változatos erdőállományok kezelésével foglalkozhatunk, ez is hozzáad a szakmánk szépségéhez - vallott hivatásáról Sajgó Ferenc, a Szigetvári Erdészet igazgatója, aki 2002-től tölti be ezt a tisztséget.

 

Az erdészetnél a klasszikus erdőgazdálkodási tevékenységek összpontosulnak, beleértve az erdők kezelését és a vadászati ágazatot. Egy vaddisznós kerttel is rendelkeznek, ami a jelenleg Európában terjedő sertéspestis (ASP) miatt fokozott odafigyelést és felelősséget jelent.

 

Az aktív ökoturisztikai szerepvállalás - erdész nyelven a közjóléti szolgáltatások biztosítása - igen jelentős a Szigetvári Erdészet életében. A kínálat alapjaiban a Biedermann család által létrehozott infrastruktúrára épül, méltón őrizve az évszázados örökséget. Kisvasút, erdei iskola, túraútvonalak, programok és különböző típusú szálláshelyek is rendelkezésre állnak. A Sasrét nevű erdőtömbben található báró Biedermann Rezső által 1902-ben építtetett bajor stílusú vadászkastély, ami manapság már szállodaként várja vendégeit. A közelben működő Kikerics Erdészeti Erdei Iskola faházai a táborozók mellett a bakancsos turistáknak kínál alternatívát. A természetismereti központban jelentős erdőpedagógiai munka zajlik, a felújított főépület már hajdanán is iskolaként funkcionált.

- A nyári időszak főleg a saját és külsős táborokról szól, de a korábbi évekhez képest a tavaszi-őszi-téli hónapok is egyre kihasználtabbak. Szívesen látunk itt családi rendezvényeket, ráadásul a környék az egynapos kirándulásokra vagy akár többnapos felfedezésekre is kiválóan alkalmas. Az erdei iskola mellett terül el az általunk csak Ősbükkösnek hívott erdőtömb, ami már 1942-óta védettséget élvez. Ez a megye egyik legöregebb erdeje, itt 210-220 éves bükkfák is élnek - fogalmazott az igazgató. A térség meghatározó vízfolyása, az Almás-patak is itt ered.

 

Sasrét idén az Erdei Vándor térképére is felkerült, a somogyi erdőgazdasággal együttműködve egy vándortábor állomáshely került kialakításra. Az erdei iskola munkatársai gyakran felnőtt csoportok számára is biztosítanak hétvégi programokat és túrákat, évszakhoz kapcsolódó vagy tematikus jelleggel. Szabadon látogatható az Ősbükkösben kanyargó másfél kilométeres tanösvény, táblái bemutatják a Zselicben élő fafajokat, állatokat, vagy az erdő természetes felújulását.

 

Az 1900-ban épült Szigetvár-Kaposvár vasútvonal után, 1901-ben építtették meg Almamellék és Sasrét között a kisvasutat, hogy a megtermelt mezőgazdasági termékeket és fát eljuttassák a fővonalhoz. A '70-es évek végén ez a Szigetvár-Kaposvár vasútvonal megszűnt, ám - az akkor már erdészeti kezelésben lévő - kisvasutat sikerült megmenteni a felszámolástól. A kuriózumnak számító, 600 milliméteres a nyomtávon közlekedő erdei kisvasút ma már kizárólag turisztikai célokat szolgál, az utaslétszám egy évben megközelíti a 10 ezer főt. Az almamelléki kisvasút napját hagyományosan május második hétvégéjén tartják, a családi program évről évre rengeteg látogatót vonz.

 

- Jövőre lesz a Zelici Csühögő 120 éves évfordulója. Ha a vírushelyzet lehetővé teszi, jubileumi rendezvényt szervezünk erre a napra - avat be e jövőbeni tervekbe Sajgó Ferenc. - Az Almamelléki vasútállomás épülete, környezete és a vasúti szerelvények pár éve már megújultak, és hamarosan sor kerülhet az egész vasútpálya korszerűsítésére is. A fejlesztés hozadékaként a szolgáltatások színvonalát is jelentősen emelni tudjuk.

 

A Mecsekerdő gyakran csatlakozik olyan térségi összefogásokhoz, melyek a természetjárás és a helyi turizmus fejlesztését segítik elő. A környék gyalogos, lovas, és kerékpáros túraútvonal-hálózat kialakításának érdekében jelenleg is intenzív együttműködés zajlik. A Mozsgó közelében található Ezüsthárs tanösvényt ebben az évben újította meg a zselici erdészet. A körülbelül 6 kilométeres útvonal érdekes tartalommal gazdagítja a túrázást, de egy magánkezdeményezés keretében terepi futóversenyeket is szerveznek ide. A jövőbeni célok között szerepel a Mária-út kibővítése is, szeretnék elérni, hogy a zarándok útvonal Sasrétig, az ott megújult Mária-szoborig vezessen.

 

Forrás: BAMA

 

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.