FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-12-10

Erdőgazdaságok a szociális tűzifa programban

A Kormány még 2011-ben indította el azt a szociális célú tüzelőanyag programot, amelyre 2020-ban ötmilliárd forintot biztosít a költségvetés. A vissza nem térítendő támogatásra az ötezer fő lakosságszámot meg nem haladó települési önkormányzatok pályázhattak. A Belügyminisztérium minden érvényes pályázatot elfogadott, így országszerte mintegy 2329 településen jutnak ingyenes tüzelőanyaghoz a rászorulók.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az erdőgazdaságok elegendő tűzifát készítettek elő a fűtési szezonra

A szociális tűzifa program sikeres lebonyolítása az állami erdőgazdaságok számára egyrészt feladatot és együttműködési lehetőséget is jelent az önkormányzatokkal. Másrészt segítséget ad nekik, hiszen a pályázat kedvezményezettjei számára szigorú előírás, hogy a megvásárolt, tüzelésre szánt faanyag csak a jogszerűen bejegyzett erdőgazdálkodóktól származhat.

 

A Bakonyerdő Zrt. idén is fontos szerepet vállal a kormány szociális tűzifa programjában. November közepéig 105 Veszprém megyei önkormányzattal kötött szerződést 4464 köbméter keménylomb és 39 köbméter lágylomb tűzifára. Az erdőgazdaság emellett több, a működési területére eső Zala és Győr-Moson-Sopron megyei településen is biztosítja a szociális tűzifát.

- Társaságunk felkészült, elegendő mennyiség áll rendelkezésre a 2020/2021. évi program teljesítéséhez. Az igényeket cser, bükk, gyertyán, tölgy, kőris, juhar, éger, hárs fafajokból tudjuk kiszolgálni. Már nyáron készleteztünk, így szárazabb tűzifát tudunk eljuttatni az önkormányzatok részére - közölte Patocskai-Lunk Eszter, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője.

 

Szedlák Tibor termelési vezérigazgató-helyettes arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Verga Zrt. készletei is elégségesek a fellépő szociálistűzifa-igények kielégítésére az egyéb szerződött kötelezettségek és a belépő lakossági igények mellett is. Veszprém megyében 14 önkormányzat igényelt tűzifát az erdőgazdaságtól, összesen 761 köbméter mennyiségben.

- Keménylomb tűzifát tudunk biztosítani, amelynek az erdei rakodóról történő kiszállítását az önkormányzatok szervezik. Eddig 521 köbméter fát adtunk át, és a napokban indultak el a téli termelések, így a későbbiek során is biztosítani tudjuk - megfelelő mennyiségben és minőségben - a lakossági és önkormányzati igényeket - mondta el a vezérigazgató-helyettes.


Szedlák Tibor / Fotó: Molnár Sándor/Napló

Herenden a humán ügyek bizottsága méri fel, hogy kik a rászorulók a városban, és ez alapján rendeli meg az önkormányzat a szociális tűzifát. A helyi vállalkozásokat előnyben részesítve, a Verga Zrt-től vásárolta meg a település a fát, amit elraktároznak, majd a városüzemeltetés munkatársai viszik ki a jóváírt mennyiségeket az érintetteknek. A mostani fűtési szezonra 78 köbméter tűzifát rendeltek, amelyet két részletben szállítanak ki.

Az első körben 14 család részesült már szociálistűzifa-ellátmányban.

Az önkormányzat által vásárolt fa mennyiségének körülbelül a felét egyelőre tartalékolják, hogy ha a hidegek miatt szükség lesz még rá januárban, akkor is tudjanak majd segíteni a rászorulóknak - tudtuk meg Jánszky László polgármestertől.

 

Nagyvázsonyban 87 köbméter szociális tűzifára pályázott az önkormányzat, amelyhez még pluszban is vásárolnak fát. 34 családtól érkezett igény, akik számára két, illetve három köbméter tűzifát biztosít az önkormányzat. Várhatóan december elején érkezik meg a fa, amelyet a hónap közepéig szeretnének kiszállítani az önkormányzati traktorral, illetve néhány lovas kocsival - tájékoztatta lapunkat Fábry Szabolcs polgármester.

 

A mencshelyi önkormányzat idén is oszt a rászorulóknak tűzifát, de most nem kellett pályázniuk szociális tűzifára, mert a saját maguk által kitermelt fával biztosítani tudták a szükséges mennyiséget. Folytatták ugyanis a kegyeleti park megtisztítását és a mögötte lévő út megnyitását. A két területről másfélszer annyi tűzifa került ki, mint amennyire szükség van. Ennek köszönhetően 11 család részére szállítottak ki másfél-másfél köbméter, már egy éve száradó tűzifát.

 

Forrás: VEOL

 

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.