FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-12-16

Ehető Erdei Finomságok boltja Romániában

A helyi termékek helyben népszerűsítése céljából nyitotta meg Nagyváradon a Vitéz (Decebal) utcai piacon a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság azt az üzletet, ahol élő pisztrángot, erdei gyümölcsöt és mézet is értékesítenek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A helyi termékek értékesítését szolgálja az az üzlet, amelyet a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság nyitott meg pár napja a Vitéz (Decebal) utcai piacon. Országosan ez a második olyan üzlet, amelyet az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (Romsilva) működtet.

 

Ha az erdészetről hallunk, leginkább a fakitermelésre gondolunk, ám az erdő több kincset is rejt magában. Ennek jegyében, illetve a helyi termékek helyben népszerűsítése céljából nyitotta meg Nagyváradon a Vitéz (Decebal) utcai piacon a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság azt az üzletet, ahol élő pisztrángot, erdei gyümölcsöt és mézet is értékesítenek. Emellett természetesen gazdasági okai is vannak az üzlet megnyitásának: a járványhelyzet miatt az utóbbi időszakban visszaesett a külföldi megrendelések száma, így az eddigiekben a nagykereskedelemben (en-gros) jártas intézmény nyitott a kiskereskedelem felé - mondta el az üzlet megnyitóján Teodor Suciu, a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője. Elmondta: az eddigiekben az erdei gyümölcsöt nagybani áron többek között Magyarországon, Olaszországban, Németországban értékesítették.

A bazárrészleg szomszédságában megnyílt kis üzletben jelenleg az erdészeti hivatal jádremetei (Reme?i) és kiskohi (Chi?cău) tavaiban tenyésztett, élő pisztrángot 25 lej/kg áron, fagyasztott csipkebogyót 8 lej/kg, áfonyát pedig 22 lej/kg áron lehet vásárolni. A kínálat között szerepel jelenleg egy bihardiószegi méhész termékei is: egy fél kiló akácmézet 18 lejért, vegyes mézet pedig 9 lejért lehet beszerezni az üzletben.

"A mézet olyan helyi termelőktől vásároltuk fel, akik saját méhkasokkal rendelkeznek, illetve méhlegeltetést végeznek az általunk kezelt erdőkben" - nyilatkozta Teodor Suciu. Az erdészet által működtetett üzletben értékesített termék mindegyike biotermék, az erről szóló igazolást a németországi CERES kft. adta ki.

"Reméljük, hogy a lakosság érdeklődni fog ezen termékek iránt, hiszen egészségesek, fel nem dolgozott, fagyasztott termékekről van szó, amelyek a jelenlegi járványhelyzetben igencsak fontosak lehetnek, hiszen mindannyian egészséges étrenddel szeretnénk erősíteni immunrendszerünket" - nyilatkozta az igazgató. A jövőben bővíteni szeretnék a kínálatot szederrel, málnával, szezonon kívül ezek fagyasztott változatával, valamint a megye erdeiben termő gombával is, illetve folyamatban van egy projekt, amelyen belül helyi gyümölcstermesztőkkel kötnének partneri kapcsolatot biotermékeik értékesítése céljából. Tervezik még más megyék erdészeti hivatalai által felkínált hasonló termékek értékesítését is.

A váradi piacon megnyílt üzlet az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (Romsilva) második ilyen jellegű boltja, hasonló csak Marosvásárhelyen van - mondta el kiegészítésképpen Szijjártó Zoltán, a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság gazdasági igazgatója. "Személy szerint az üzlet megnyitása egy régi álom megvalósulását jelenti számomra, az igazgatóság egy olyan bemutatóüzlete ez, amely közel lehet az emberekhez, és általa jobban megismerhetik tevékenységünket. Az erdő ugyanis nemcsak fában, hanem más termékekben is gazdag. Nyugdíjba vonulásom előtt az üzlet megnyitása nagy örömet jelent számomra" - nyilatkozta.

Az üzlethelyiséget az erdészeti igazgatóság a Nagyváradi Közterület-fenntartó Igazgatóságtól (ADP) bérli, keddtől szombatig 9-17 óra között áll nyitva a vásárlók előtt.

 

Forrás: Erdély.online

FATÁJ kiegészítés:

Magyarországon már több mint 6 éve működnek Erdei Delikátesz üzletek.


Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.