FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-12-22

Tűzifát kaptak a rászorulók

A jelenleg futó szociális tűzifa programban több mint 210 önkormányzattal kötött szerződést az erdőgazdaság, ez alapján huszonötezer köbméter szociális tűzifát szállított ki a működési területén az Északerdő Zrt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

"A kilenc éve elindított Szociális Tüzelőanyag Program az ötezer főnél kisebb lélekszámú településeken élők tüzelőanyag-felhasználásához járul hozzá. A kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít erre a célra. Idén az állami erdőgazdaságok 1919 kistelepülésen összesen 206 ezer köbméter tűzifát juttatnak el a rászorulóknak. A tűzifa 80 százalékát még az ünnepek előtt megkapják az igénylők" - tájékoztatott Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója.

 

"Az Északerdő Zrt. idén januárban és februárban - az előző program részeként - csaknem 11.800 köbméter tűzifát juttatott el a szerződött, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzatokhoz. A jelenleg futó programban több mint 210 önkormányzattal kötött szerződést az erdőgazdaság: októbertől december végéig mintegy 25.000 köbméter, a 2021. február 15-i zárásig további 8.000 köbméter tűzifa jut el a településekhez.A tüzelő kiosztását az illetékes önkormányzatok szervezik, az érintett családok számáról a helyhatóságok tudnak felvilágosítást adni."

 

Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztályán is érdeklődtünk, hogy a helyi lakosok közül kik jogosultak a juttatásra. Hány rászoruló család és mekkora mennyiségű fát kap, de nem érkezett válasz a kérdéseinkre. (FATÁJ megjegyzés: a programra az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések pályázhattak.) Néhány megyénkbeli önkormányzat azonban szívesen beszámolt arról, hogy náluk hogyan alakult a Szociális Tüzelőanyag Program.

 

Fontos segítség

 

- A korábbi években előfordult olyan, hogy csak januárban tudtuk kiosztani a szociális tűzifát, de idén nagyon igyekeztünk. Tudjuk, hogy a családoknak nem mindegy, hogy mikor jutnak hozzá a tüzelőhöz - mondta Becse Csaba, Hidasnémeti polgármestere. - 180 köbméternyi szociális tűzifát osztottunk ki idén 110 rászoruló családnak. Azok közül választottuk ki őket, akikkel rendszeres kapcsolatban állunk emiatt. A többségük 1-1 köbmétert kapott közülük. A sok gyermekes családoknak azonban 2 köbmétert juttattunk el.

 

- Az elmúlt években közel 300 családnak tudtunk körülbelül egy-egy köbméter fát adni, amely nagyjából egyheti fűtésre elegendő egy kályhába. Ez várhatóan idén is így lesz - tájékoztatott Üveges István, Arnót polgármestere. - 2020-ban a Belügyminisztériumtól megnyert összeg 3,3 millió forint, ami 173 erdei köbméterre elegendő. Az Északerdő Zrt.-től vásároljuk a fát minden évben. A szállítás költségét és a saját hozzájárulást az önkormányzat az éves segélykerete terhére biztosítja másfél millió forintból. Így a tűzifaosztás az önkormányzatnak többletkiadással nem jár. 2021. január közepén tervezzük a tényleges kiosztást, amelyen minden évben részt vesz Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is. A támogatás nagy segítséget jelent a rászoruló családok részére.

 

Forrás: BOON

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.