FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-12

Az erdők tisztán tartása Szegeden is költséges

A Délalföldi Erdészeti Zrt. évente két-három alkalommal szervez hulladékgyűjtési akciót a lakosság bevonásával, erre azonban tavaly a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotó: Szegeden láttam Facebook-csoport

Múlt héten megírtuk, hogy gombamód szaporodnak a szeméthegyek a Szeged környéki erdőkben. Lapunk megkeresésére a Délalföldi Erdészeti Zrt. munkatársai végigjártak a Göndör sor és a körtöltés mellett a társaságkezelésében lévő erdőket.

 

- A körtöltés környékén lévő ingatlanok nagy része nem a DALERD Zrt. kezelésében van. A helyszínen látott hulladék döntő többsége nem a mi területünkön van.

A hulladék részben a lakosság, másrészt a területen tartózkodó hajléktalanok tevékeny közreműködésével került az ingatlanokra - közölte megkeresésünkre Fazekas József, a DALERD termelési vezérigazgató-helyettese.

 

Hozzátette, a társaság évente két-három alkalommal szervez hulladékgyűjtési akciókat a lakosság és civil szervezetek bevonásával, de sajnos ez tavaly a vírushelyzet miatt elmaradt.

 

Fazekas József kiemelte, hogy a DALERD évente általában 1-3 millió forintot költ hulladékelszállításra anyagi helyzetének függvényében a vagyonkezelésében lévő Csongrád-Csanád és Békés megyében elhelyezkedő területein.

Elmondta, a tavalyi évben Szegeden három alkalommal szerveztek szemétgyűjtést: január 31-én a Hópárduc utcában, augusztus 17-én a Göndör soron, október 7-én és 8-án pedig Szeged 32A és Szeged 38-as tagon. Ennek összköltsége 122 931 forint volt.

 

A vezérigazgató-helyettes megemlítette, hogy 2020 folyamán a "Tisztítsuk meg az országot!" kampány keretében pályázatot nyújtottak be az illegális hulladék elszállításának finanszírozására. Elmondta, 2021 tavaszán várható a pályázat eredménye, hozzátéve, hogy legközelebb nagyobb szabású hulladékgyűjtési akció a tavasz folyamán várható, amikor a terület járhatóvá válik

 

Nem önkormányzati terület

Makrai László, az SZKHT ügyvezető igazgatója lapunk megkeresésére elárulta, hogy a társaság az elmúlt évben hat bejelentést kapott a körtöltés mentén található illegális hulladéklerakókról. A lerakók helyszíni bejárását követően minden esetben megállapították, hogy az érintett területek nem önkormányzati tulajdonúak és azok üzemeltetését ennek megfelelően nem a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. látja el.

- Ezeket a bejelentéseket minden esetben továbbítottuk az érintett ingatlantulajdonosoknak abból a célból, hogy tegyenek intézkedéseket az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében - fogalmazott az ügyvezető igazgató.

 

Az ingatlantulajdonosra szállhat a felelősség

Makrai felhívta a figyelmet arra, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében ha a hulladék tulajdonosa vagy korábbi birtokosa a kötelezettségét önként nem teljesíti, vagy nem állapítható meg a személye, illetve annak személye, aki a hulladéktól a jogszabályok megsértésével vált meg, akkor a hulladékbirtokosra vonatkozó kötelezettség azt az ingatlanhasználót terheli, akinek az ingatlanán a hulladékot elhelyezték vagy elhagyták.

Forrás: SzegedMa

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.