FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-01-25

Kína külkereskedelme rekordot döntött 2020-ban

Mind a külkereskedelem éves összértéke, mind az export összértéke rekordot döntött, a nemzetközi piaci részesedés szintén rekordot ért el. A Kínai Állami Vámhivatal által pár nappal ezelőtt kiadott 2020-as kínai külkereskedelmi adatok figyelemre méltóak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A világot zavaró koronavírus-járvány és a határokon átnyúló kereskedelem jelentős zsugorodása ellenére az ilyen trenddel szembemenő rekord nehezen megvalósítható és erőteljesen előmozdította a globális ipari lánc és ellátási lánc fellendülését.

 

2020-ban Kína hatékonyan kezelte a járványt, a cégek már nagyon korán újraindultak, a kínai külkereskedelem gyorsan stabilizálódott, miután az első negyedévben nagy ingadozás történt, az import és az export volumene pedig negyedévről negyedévre nőtt. A statisztikák azt mutatják, hogy az árukereskedelem behozatalának és exportjának összértéke az egész évben elérte a 32 billió jüant, ami 1,9%-os növekedést jelent 2019-hez képest. Kína volt az egyetlen olyan jelentős gazdaság a világon, amely 2020-ban pozitív növekedést ért el az árukereskedelem területén. Jó a külkereskedelem vagy nem jó? Ezt a vállalkozások érezhetik legmélyebben. "A tavalyi évben a megrendelések növekedése meghaladta a 30%-ot. A már fogadott megrendeléseket csak idén júniusban teljesíthetjük", mondta Zhong Sheming (Dzson Se Min), egy bútorgyár felelőse.

A kanapék készítéséhez szükséges bőranyagokból azonban hiány van. A gyár számára szükséges bőranyagokat elsősorban Brazíliából, Vietnamból, Indiából, Olaszországból és Kínából szállítják.

"2020 első felében a világjárvány miatt a tengerentúlon a bőrből származó anyagokat nem lehetett behozni a járvány miatt. A behozatal későbbi beindulása ellenére is nagyon kicsi volt a mennyiség, ami a termelést is befolyásolta" - mondta Zhong.

A tavalyi tapasztalatokból kiindulva előre be kell raktározni az alapanyagokat, ahelyett, hogy betartaná a szokásos gyakorlatot: bőr beszerzése csak a megrendelések beérkezése után.

"A megrendelések ez év júniusáig állnak a sorban, és elegendő anyagot raktam fel a gyártáshoz, még júliusig is" - mondta Zhong. Zhong nem az egyetlen, aki előre tervez a nehéz helyzetben, amikor sok ország továbbra is küzd a COVID-19-cel, és a nemzetközi logisztika folyamata megszakadt.

A vállalatok által fogadott külföldi megrendelések robbanásszerű növekedése mögött a kínai gyártású termékek iránti nagy kereslet áll. Li Kuiwen (Li Kui Ven), a Kínai Állami Vámhivatal szóvivője elárulta, hogy Kína a járvány elleni anyagok legnagyobb szállítója a világon, aktívan folytat járvány elleni nemzetközi együttműködéseket, a világ több mint 200 országába és régiójába exportált járványellenes anyagokat.

 

"A járványmegelőző anyagok és az úgynevezett otthoni gazdaság iránti globális kereslet jelentősen megnőtt. A kínai textíliák, orvosi eszközök, gyógyszerek és maszkok exportja 31%-kal nőtt éves alapon, ami az összexport növekedés 1,9 százalékát adta. A laptopok, tabletek és háztartási készülékek exportja összességében 22,1%-kal nőtt éves viszonylatban, ami 1,3%-os exportnövekedést eredményezett. Ezek az exportáruk nemcsak a járványmegelőzési anyagok globális szükségleteit garantálják, hanem a járvány idején kielégítik az emberek távmunka és fogyasztás iránti igényét."

 

A hivatalos kínai adatok szerint tavaly márciustól 224 milliárd maszkot exportált Kína, azt jelenti, hogy 40 maszk jutott Kínán kívüli minden főre.

 

Az import szempontjából Kína hatalmas piaca fejlődési lehetőséget teremtett a világ számára. 2020-ban az nyersanyagok, például a nyersolaj és a fémérc behozatala 7,3, illetve 7%-kal, a mezőgazdasági termékek, például gabona és hústermékek importja pedig 28, illetve 60,4%-kal nőtt. A Reuters arról számolt be, hogy a kínai gazdaság decemberi erőteljes fellendülése ösztönözte a külföldi termékek iránti keresletet, az import növekedése felgyorsult az előző hónaphoz képest, meghaladva a Reuters korábbi várakozásait.

Li Kuiwen (Li Kui Ven), a Kínai Állami Vámhivatal szóvivője rámutatott, hogy a világgazdasági növekedést és a globális kereskedelmet 2020-ban súlyos csapás érte, összetett és súlyos volt Kína külkereskedelmi fejlődésének külső környezete. Ilyen körülmények között Kína külkereskedelmi behozatala és exportja gyors stabilizációt és folyamatos javulást valósított meg, erős szívósságot és átfogó versenyképességet mutatott.

 

"2020-ban Kína külkereskedelme az első negyedévben jelentős visszaesést tapasztalt, azt követően gyorsan stabilizálódott, az import és az export volumene negyedévről negyedévre nőtt. Az egész év összes behozatali és kiviteli értéke meghaladta a 32 billió jüant, ami rekordot döntött. Ezt az eredményt a globális kereskedelem hirtelen csökkenése ellenére valósítottuk meg. A külkereskedelem trenddel szembeni növekedése elősegítette Kína nemzetközi piaci részesedésének növekedését. A Kereskedelmi Világszervezet által közzétett főbb gazdaságok árukereskedelméről szóló havi adatok szerint Kína behozatalának és exportjának, valamint exportjának, illetve importjának nemzetközi piaci részesedése 2020 első tíz hónapjában elérte a 12,8%-ot, a 14,2%-ot és a 11,5%-ot, ami 0,8, 0,4, illetve 0,7 százalékponttal magasabb, mint a korábbi történelmi csúcs. Az árukereskedelemben Kína legnagyobb országának státusza konszolidálódott."

 

Érdemes megemlíteni, hogy 2020-ban Kína és az első három kereskedelmi partnere, az ASEAN, az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti külkereskedelem összértéke 7%-kal, 5,3%-kal és 8,8%-kal nőtt. Kína és az Övezet és Út menti országok közötti behozatal és kivitel 1%-os növekedést ért el. Ebből derül ki, hogy miközben Kína továbbra is megszilárdítja a legnagyobb árukereskedelem országának státuszát, több fejlesztési osztalékot oszt meg globális kereskedelmi partnereivel.

 

Több nemzetközi ügynökség előrejelzése szerint a kínai külkereskedelem növekedése valószínűleg folytatódik az idei évben. Tudnunk kell azonban azt is, hogy a járvány és a külső környezet változásaiban még mindig sok a bizonytalanság. Például Zhong Sheming (Dzson Se Min), bútorgyári felelős, aki rengeteg megrendelést kapott, több gonddal is szembesült. A járvány miatt nem zökkenőmentes a logisztika, hiányoznak bizonyos importált nyersanyagok, például bőr, kénytelen fél évre előre megrendelni a nyersanyagokat. Ez azt is bizonyítja, hogy a mai globalizáció helyzetében az országoknak egységben kell állniuk a járvány elleni küzdelemben, elő kell mozdítani a nyitást a globális ipari és ellátási lánc fellendülésének felgyorsítása érdekében. Ebben a folyamatban Kína továbbra is határozottan támogatja a gazdasági globalizációt, teljesíti a világ legnagyobb árukereskedőjének szerepét, és a gazdasági fellendülés erejét folyamatosan továbbadja a világnak.

Forrás: CRI Online

Kapcsolódó:

Kínai bútoreladások növekednek (2020-12-30)

Privát bútormúzeum nyílt Pekingben (2020-12-30)

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.