FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-02-18

A finnek többsége fából építené az új középületeket

A finnek 77 százaléka pozitívan vagy nagyon pozitívan viszonyul a középületek, például az iskolák, óvodák és egészségügyi épületek, és általában a faépületek építéséhez. A válaszadók 69 százaléka reméli, hogy saját településük növeli a faépítést.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A Finn Környezetvédelmi Minisztérium megbízásából készült felmérés szerint a finnek meglehetősen pozitívan viszonyulnak a faépítéshez. A tartományok válaszai között azonban voltak különbségek, és a faépítés minden lehetősége még nem teljesen ismert. A 2020 szeptemberében és októberében készített reprezentatív felmérésben 2000 finn polgár vett rész.

A finnek 77 százaléka pozitívan vagy nagyon pozitívan viszonyul a középületek, például az iskolák, óvodák és egészségügyi épületek, valamint általéban a faépületek építéséhez. A válaszadók 69 százaléka reméli, hogy saját településük növeli a faépítést. A faépítéssel pozitívan vagy nagyon pozitívan gondolkodók 95%-a reméli, hogy önkormányzata növelni fogja a faépítést.

2020 őszén a Környezetvédelmi Minisztérium az érdekeltekkel együtt közzétette a faépítés nemzeti célkitűzéseit, amelyek szerint a faépítés tervezett piaci részaránya a teljes új középület-építésben 2022-ben 31%, 2025-ben pedig 45% lesz.

"Az önkormányzatok szerepe az éghajlatváltozás mérséklésében jelentős, és a faépítés a regionális kibocsátások csökkentésének egyik hatékony módja. Hatással lehet a foglalkoztatásra és az építkezés minőségére is a térségben. Fontos tudni, hogy a finnek több faépületet akarnak. "- mondja Petri Heino, a fa program vezetője.

Minden tartományban a válaszadók közel 70 százaléka szeretett volna még több faépítést. A faépítés legnagyobb támogatottsága Dél-Szavóniában volt, ahol 86% remélte, hogy az önkormányzat több fát épít. Dél-Szavóniában a faipari termékek és a bútoripar aránya az ipar hozzáadott értékében Finnország egészében a legmagasabb, ami részben magyarázhatja a pozitív hozzáállást. Délnyugat-Finnország, Pirkanmaa és Uusimaa lakói a legkevesebb faépítés-növekedést szerették volna elérni - azonban még ezekben a tartományokban is három válaszadóból csaknem kettő akarta, hogy növekedjen a faépítés.

"Úgy tűnik, hogy a nagyobb városokban a faépítés imázsát még javítani kell. Ez megköveteli, hogy a város figyeljen a kérdésre, és területeket vagy telkeket jelöljön ki a faépítéshez. A városi tevékenység Európában másutt is megfigyelhető. Például Berlinben decemberben jelentették be, hogy a leszerelt Tegel repülőtér területén felépítenek egy 5000 lakásos fa kerületet "- nyilatkozta Petri Heino.

A fát alapvetően biztonságosnak és sokoldalúnak tartják, viszont az ár/érték arányok és az éghajlatra gyakorolt ??hatások értékelése már nehezebb.

A tanulmány különféle állításokkal feltérképezte a finnek faépítéssel kapcsolatos meggyőződését is. A fa sokoldalúságát és alkalmazhatóságát feltételezik, de sokan nem tudják, hogyan értékeljék a faépítés versenyképességét és éghajlatra gyakorolt ??hatását. A finnek a fát biztonságos anyagnak (60%) tartják, és elismerik, hogy a faépítés nagyrészt hazai anyagokat használ (78%). Úgy gondolják, hogy a faépítés alkalmas oktatási épületek, sportcsarnokok és egészségügyi létesítmények számára.

"Csak a válaszadók fele vélte úgy, hogy a fa alkalmas lakóház építésére is, és tizede még a faanyagot lakóházak számára alkalmatlannak gondolja. Ez nagy kihívás számunkra a hozzáállás megváltoztatására. A fa használata a lakóházak építésében folyamatosan bővíti a tapasztalatainkat, mivel a fa lakóházak egyre gyakoribbá válnak. Jó példákkal azt is hiszem, hogy az építtetői hozzáállás megváltozik. Finnországban is folyamatban van ez a változás "- véli Petri Heino.

A válaszadók több mint harmada nem tudott nyilatkozni arról, hogy a faépítés versenyképes árú-e. Továbbá minden negyedik polgár bizonytalan volt, nem tudta felmérni, hogy a faépítésnek van-e éghajlati hatása.

"Az épületek árát rengeteg tényező befolyásolja, így bizonyára ezért nehéz ezt megfelelően értékelni. A fa azonban összhangban áll más anyagokkal: minden a jó tervezéssel és kivitelezéssel kezdődik. Ezenkívül a fa klímabarát anyag, mivel sokáig raktározza a szenet az épületállományban "- folytatja Petri Heino.

Az IROResearch Oy a fenti felmérés adatgyűjtését az interneten végezte az országos fogyasztói paneljük segítségével. A vizsgálat mintáját életkor, nem, lakóhely típus és tartomány szerint súlyozták, hogy megfeleljen a finn népességnek országszerte. Összesen 2000 kutatási interjút készítettek, a vizsgálati adatgyűjtés 2020. szeptember 30 - 2020. október 28. között zajlott.

szerk: TJ, Forrás: Finn Környezetvédelmi Minisztérium

 

Kapcsolódó:

Új finn cellulózgyár és giga-fűrészüzem épül (2021-02-11)

CLT ház szeretettel Finnországból (2021-01-15)

Kommunikáció a tartamos erdőgazdálkodásról Covid-19 után (2020-12-17)

Finn vélemény az EU Biodiverzitás Stratégiáról (2020-06-01)

A finn faipar sokkal kevesebb fát vásárolt (2020-05-25)

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.