FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-03

Smaragdfa - a fafeldolgozók kíváncsian fogadják

Tíz darab, hét évnél idősebb smaragdfát vágtak ki kedden délután Nagyberény határában. A különleges növények rendkívül gyorsan nőnek és képesek hektáronként harminc tonna port és pollent megkötni.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Ökológiai szerepük mellett kiváló alapanyagot biztosítanak a bútor-és faipar számára.

Egy hektárnyi területen 550 smaragdfa terebélyesedik Nagyberény határában. A legfiatalabbak mindössze három évesek, a legidősebbek pedig elmúltak hét évesek. A rangidősök közül kedden tízet vágtak ki.

- Évekkel ezelőtt mikor megkerestek minket, hogy foglalkozzunk smaragdfával, már akkor láttuk a növényben az innovációs lehetőséget, a zöld energiát - mondta Nagy Zsolt, aki testvérével gondozza a nagyberényi fás kertet. A tulajdonosok az első két évben csepegtető öntözéssel táplálták a gyökeret napi 2-3 liter vízzel, majd kacsozták a törzset, utána pedig csak kaszálniuk kellett a fák között. Az ültetvényen nem használnak semmilyen vegyszereket, műtrágyát.

- Készítettünk belőle ablakot, ajtót és bútorelemeket, azt látjuk nagyon jól megmunkálható, gyorsan szárad és könnyen kezelhető a felülete, nem csavarodik és pehelykönnyű a súlya - mondta Németh László, a lenti Németh-Fa Kft. tulajdonosa. Hozzátette: míg egy tölgyfa 120 év, mire vágásérett lesz, addig a smaragdfa már 8-10 év múlva vágható. - Gyártunk faházakat is, szeretnénk ezekhez kipróbálni alapanyagként, a most kivágott fákat a fűrészüzembe szállítjuk, majd egy hónapot száradnak, a szárító üzemben pedig még pár napot pihentetjük és legkésőbb másfél hónap múlva feldolgozzuk - jegyzete meg Németh László.

Steier József, Sunwo Zrt. vezérigazgató szerint a smaragdfa a zöld jövő igazi motorja.

- Ez egy biogép, ami jelzéseket ad és ha jól reagálunk rá, akkor többletteljesítményeket kapunk érte, most például huszonhét hasznossága van értékelve a kutatók által - mondta a professzor. Kiemelte: építő és a bútoripari hasznosítása mellett az ökológiai szerepe is óriási ennek a fafajnak. - Nem akarjuk, hogy átvegye a hagyományos erdő szerepét, sőt védeni szeretnénk a smaragdfával, hiszen ez a fa nyolc évesen vágásérett lesz, harmincévesen öregszik el, ez idő alatt pedig védi az őshonos növényeket, például a fenyőt, vagy az égert - mondta el Steier József. Hozzátette: az oxigén termelése mellett hektáronként képes begyűjteni 30 tonna port és pollent, az allergiásoknak üdítő érzés a dél-kelet ázsiai származású fa alatt pihenni. Érdekességként megemlítette, hogy a marokkói ültetvényük egy évvel korábban érte el a mostani vastagságot a több napfényes óraszám miatt, valamint korábban is ontják illatozó lila virágaikat, amelyek iránt a kozmetika-és parfümipar érdeklődik.

Véd a naptól és méhlegelő is

Somogy megyében Nagyberény mellett Bolháson telepítettek smaragdfákat. Galba Mihály, a település korábbi polgármestere elmondta: kevesebb, mint fél év alatt a fák két-három méteresre nőttek. Ezek alatt egyedülálló módon alakították ki az önkormányzati kertet. - Hagyma, saláta, eper, paprika és paradicsom, szinte mindent termeltünk és a fa lombjai védték a terméseket a nyári forróságtól - sorolta Galba Mihály. Büszkén mesélte, hogy a bio módszerrel megtermelt vöröshagymákért a környező településekről is megkeresték, mert sokaknak nagyon ízlett. - Levele pedig B3 vitaminban gazdag, többen próbálták teaként, de állatok takarmányozására is, a vanília illatú virágai pedig vonzzák a méheket, nem beszélve a fűtőértékéről, ami kétszerese, mint az akácé - tette hozzá.

Forrás: SONLINE

 

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.