FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-12

Német bútorexport: 4,5% visszaesés

Jan Kurth, a Német Bútorszövetség (VDM / VHK) ügyvezető igazgatója szerint számos tartományban a lezárások a német bútoripar export üzletágában is éreztették hatásukat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A német bútoripar exportja a tavaly a koronajárvány következményeitől szenvedett. A Szövetségi Statisztikai Hivatal felmérései szerint a bútorexport 4,5%-kal, 7,5 milliárd euróra esett vissza - az év eleje óta csak az értékes bútorokat és nem minden bútorrészt vettek figyelembe a hivatalos statisztikákban. "Mindenekelőtt a sok tartományban bekövetkezett lezárások éreztették magukat" - mondja Jan Kurth, a bútorszövetségek (VDM / VHK) ügyvezető igazgatója. "Szerencsére a kereslet a negyedik negyedévben kissé megélénkül, így az elmúlt évhez képest a különbség végül valamelyest csökkent." Szeptember végén éves összehasonlításban még 7,3%-os visszaesés volt tapasztalható.

Nagy-Britannia - az ötödik legfontosabb exportország a német bútoripar számára - a leggyengébben teljesített a főbb európai értékesítési piacok között. A német bútorok értékesítése az Egyesült Királyságba 9,3%-kal, 421 millió euróra esett vissza tavaly. "A világjárvány brit gazdaságra gyakorolt ??erős hatásához hozzájött még a negatív Brexit-hatás is" - számol be Kurth.

Nagy-Britanniába exportálásakor a német bútoripar jelenleg elsősorban a további adminisztratív terhekkel foglalkozik, amint azt a bútorszövetségek tagvállalatainak közelmúltbeli felmérése is megmutatta. A megkérdezett bútorgyártók 94%-a panaszkodik, hogy a vámalakiságok drágábbak. "Nagyobb erőfeszítésekre van szükség, különösen a származási szabályok és a származási bizonyítványok tekintetében" - mondja Kurth. A megváltozott vámkezelési eljárások, valamint a raklapokra és az exportcsomagolásokra vonatkozó új szabályok szintén megnehezítik az exportőrök számára a feldolgozást. Ezen túlmenően a vállalatok valamivel több mint fele további várakozási időkről számolt be a határon, a vállalatok 30%-a számolt be a szállítás késéseiről. A folyó évre a vállalatok 42%-a a Nagy-Britanniába irányuló export további csökkenésére készül. A bútorgyártók 36%-a stabil exportra számít az Egyesült Királyságba, míg a bútorgyártók 22% -a emelkedő tendenciára számít.

Tavaly a legfontosabb külföldi piacokon Franciaországban (mínusz 5,6%), Ausztriában (mínusz 3,5%), Belgiumban (mínusz 5,1%) és Spanyolországban (mínusz 10,2%) lecsökkent bútorértékesítést rögzítettek. Ezzel szemben a svájci export jelentősen (plusz 6,5%) nőtt. A növekedés volt ugyanakkor Hollandiában (plusz 0,4%) és Olaszországban (plusz 2,7%) is.

Az Egyesült Államokban (mínusz 14,6%), a legfontosabb nem európai értékesítési piacon a bútorok eladása jelentősen visszaesett. A Kínába irányuló export csak kismértékben csökkent (mínusz 5,7%), bár az egyes termékcsoportok között jelentős különbségek voltak. A konyhabútor-gyártók számára a közép vidék az egyik legfontosabb növekedési piacnak bizonyult, közel 13%-os többlettel. Ugyanakkor a német irodabútorok exportja Kínába csaknem 23%-kal esett vissza 2020-ban.

A német konyhabútor-ipar az elmúlt évben a teljes exportügyletben is a legjobban teljesített: a divízió szinte stabilan tudta tartani az exportját. Ezzel szemben a kárpitozott bútorgyártóknak csaknem 5%-os mínuszt kellett elfogadniuk, a nappali-, étkező- és hálószobabútor-gyártók csaknem 3%-os veszteséget könyvelhettek el.

A bútorok importja 2,9%-kal nőtt. A fő importország továbbra is Lengyelország (mínusz 0,7%), amelyet Kína követ. Az ország 11,8%-kal több bútort importált Németországba 2020-ban, mint 2019-ben. Olaszország nagy különbséggel a a harmadik helyen áll (mínusz 1,0%) a sorban.

Forrás: moebelmarkt.de
Fotó: VDM

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.