FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-16

Motorfűrésztől hangosak a somogyi erdők

Kora ősztől tél végéig motorfűrésztől hangosak a somogyi erdők. A Sefag Zrt. Marcali Erdészetének területén bontóvágások zajlanak ezekben a napokban is. A tölgy fűrészrönk a Csurgói Faipari Gyárba kerül, ahol parketta lesz belőle.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

- A siker titka a jó fűrész és a kellő koncentráció - mutatott rá Nagy Zoltán a sűrűben, ő már öt éve dolgozik favágóként. A kijelölt erdőrészletekben motorfűrésszel döntik a fákat, majd a gallyazás és darabolás után egy speciális géppel, a kihordó szerelvénnyel szállítják ki a hengeres alapanyagot a rakodókra. A természetkímélő gondolkodást fémjelzi, hogy ez a gép kisebb nyomást fejt ki a talajra. A fakitermelés embert próbáló tevékenység, nehézségét a bányászok munkájával együtt emlegették, s ez a gépesítésekkel sem változott meg.

A megjelölt fákat kell kivágni az erdőtömb völggyel ölelt felében. - Tízéves üzemtervi ciklusokban dolgozunk, ebből készülnek az éves tervek, erdőmérnökök, az erdészeti hatóság munkatársai a gazdálkodóval egyeztetve jelölik ki azokat az erdőrészleteket, amelyek fái elöregedtek vagy betegek, vagy ahol túl sűrű az állomány és a magoncfák fény- és tápanyagellátását veszélyeztetik - mondta el Szabó Tamás, a Sefag Zrt. Marcali Erdészetének igazgatója.

A vágások Natura 2000-es területen találhatók, így csak a természetvédelmi szempontokkal összhangban dolgozhatnak. Tizenháromezer hektárnyi területükön tölgy, cser és gyertyán fafajokat vágtak ki. - Bár az erdőgazdasági táj­ra kevésbé jellemző, de a völgyekben, ahol párásabb, hűvösebb a mikroklíma, ott megél a bükk is. Bízunk benne, hogy ez a fafaj a klímaváltozás folyamatainak ellenére megtalálható lesz tíz-húsz év múlva is - jegyezte meg Szabó Tamás.

A száraz, kora tavaszi idő kedvez az erdei munkáknak. Több hete nem esett itt az eső, így a mélyebben fekvő agyagos talajú területek is könnyen megközelíthetőek. A Sefag Zrt. évente háromszázezer köbméter fát termel ki. A Marcali környékén kivágott fák nagy részét eladják. A méteres keményfát lakossági tűzifaként értékesítik, viszonteladók vásárolják meg, a hosszú tölgy és cser alapanyag hazai és külföldi piacra, ipari feldolgozó üzemekbe és erőművekbe kerül. A legértékesebb fűrészrönköket a megyén belül dolgozzák fel. Az erdőgazdaság egyik egységében, a Csurgói Faipari Gyárban hasznosítják az alapanyagot. A Somogyban termelt tölgy alapanyagból világhírű parkettafríz készül.

Megtudtuk, előre készülnek a szociálistűzifa-programra is, hogy ősszel száraz, jó minőségű fát tudjanak biztosítani az önkormányzatoknak, akik a rászorulókhoz juttatják el a tüzelőt. A program keretében a tavalyi évben a megyében több mint 16 ezer köbméter fát adtak át. Évtizedekre nyúlik vissza a lakossági gyűjtési engedély kiadása is. Amint befejeződött a fakitermelés, akkor a termelésből visszamaradt faanyagot gyűjthetik össze és vásárolhatják meg kedvezményesen.

Forrás: SONLINE

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.