FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-08

Május elsején már fogadná a Csömödéri Állami Erdei Vasút a látogatókat

Május elsején már fogadná a Csömödéri Állami Erdei Vasút a látogatókat. A Zalaerdő Zrt. a pandémia időszaka alatt is folyamatosan teszi a dolgát, de a közjóléti tevékenységeinek gátat szab a jelenlegi vírushelyzet.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az erdőgazdálkodás, a telepítés folyamatos volt az elmúlt hónapokban is, legutóbb egy országos program részeként ültettek csemetéket a Zalaerdő Zrt. munkatársai. Akkor Rosta Gyula vezérigazgató úgy fogalmazott: a tavasz beköszöntével vagy húsvét után mindenképpen számítanak egyfajta lazításra. Az arborétumok, kilátók és a turistautak eddig is látogathatók voltak.

 

 

Fotó: Kanizsa TV

 

- Ezen túlmenően, ami igazán kiemelkedően működtetett közjóléti elemünk az a kisvasút, aminek megindítását május 1-re tervezzük, hagyományosan. Reménykedni tudunk, hogy addig úgy alakul a helyzet, hogy ezt megtehetjük. Hiszen tapasztaljuk, hogy óriási az érdeklődés az erdő iránt, az emberek szeretnének kirándulni, nyugodtan időt tölteni, pihenni. És a szolgáltatásainkhoz kapcsolódó - igaz, hogy szerény mértékű - bevételekre szüksége lenne társaságunknak. Már tavaly óta különböző mértékben szenvedjük ennek a vírushelyzetnek a káros hatásait. Nagyon várjuk már, hogy indulhassunk - nyilatkozta Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: kanizsaujsag.hu

Kiegészítés:

 

A Csömödéri Állami Erdei Vasút bemutatása (szöveg és fotó) a Zalaerdő Zrt. honlapján. E kapcsoló segítségével még további ismereteket is kaphat e vasútról.

 

Erdei vasúthálózatunk 109 kilométeres hosszúságban szeli át a göcseji dombokat, 32 kilométeren - Lenti és Kistolmács között - kirándulókat is szállít. A Csömödéri Állami Erdei Vasút jelentős mennyiségű faanyagot szállít a lenti és a csömödéri fafeldolgozó üzemekbe, valamint a MÁV vonalához csatlakozva távolabbi helyekre is eljuttatja a kitermelt fát.

 

 

A személyszállító szerelvények menetrendszerűen április végétől szeptember végéig közlekednek. Ettől eltérő időpontokban, jeles napokkor, ünnepekkor is indítunk különvonatokat, például gyermeknapkor, Márton-napon, vagy a Múzeumok éjszakáján. Különjárat egyedi megrendelésre is igényelhető.

A hidegebb hónapokban a zárt szerelvényeket fűtjük, kirándulóidőben pedig kerékpárok is szállíthatók a vonaton. Az utasok nagy kedvence a Lenti és Kistolmács közötti szakaszon közlekedő nosztalgiaszerelvény, amelyet az Erdélyből származó, Ábel névre keresztelt gőzmozdony húz. Az 1955-ben gyártott Ábel Tamási Áron regényhőséről kapta a nevét, hiszen csakúgy, mint a sokak által kedvelt történet főszereplője, a gőzmozdony is az erdélyi erdőket rótta, mielőtt Magyarországra került. A gőzmozdony 2018-2019-ben nagyfelújításon esett át, így 2019-ben megújult erővel, új külsővel állt ismét munkába.

 

 

A vasútvonalhoz számos kerékpáros és bakancsos turistaútvonal csatlakozik, így a kirándulók közül egyre többen kötik össze a kerékpáros vagy gyalogtúrájukat a hangulatos erdei vasutas utazással. A Csömödéri ÁEV vonalai érintik a Göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét, illetve a Göcseji bükktájat. Lentiből kiindulva gyönyörködni lehet a zajdai erdőkben, elérhető a Vétyemi Ősbükkös, valamint a Budafai Arborétum a Makk-kaland Játszótérrel.

 

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.