FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-16

Új remények a gyengélkedő fapiacon

A bükk, tölgy és a fenyő fűrészipari alapanyagok iránti kereslet a korlátozások enyhítését követően érzékelhetően megnövekedett. A megtermelt fűrészipari alapanyagokat fafajtól függetlenül maradéktalanul értékesíteni lehetett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók és szöveg: Trojkó Péter, Zalaerdő Zrt.

A 2020-as év nem csak az állami erdőgazdaságoknak, hanem a magánszektor szereplőinek is rendkívüli év volt. Rendkívüli, hiszen míg év elején értékesítési nehézségekkel küzdöttünk, addig év végére mérsékelten élénkülő fapiac szereplőivé váltunk. A köztes időben a készleteink halmozódása és a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált a termelés leállítása, az értékesítési lehetőségeink ezzel párhuzamosan tovább szűkültek. A korlátozások miatt a társaság amúgy is alacsony volumenű értékesítése még szerényebb mértékűre zsugorodott: a rendkívül magas készletszint a termelések megállítását követően stagnált, majd néhány hét után lassú csökkenésbe kezdett.

 

A koronavírus-járvány első hullámát követően fakitermelési kapacitásunk érezhetően lecsökkent.

A jelenleg rendelkezésre álló fakitermelő vállalkozói kapacitás egy, az időjárás szempontjából átlagosnak mondható évben ugyan még elegendő, de joggal tesszük fel az alábbi kérdéseket magunkan: Van-e még időjárás tekintetében átlagos év? A fő fakitermelési szezonban hány olyan periódus van, amely fakitermelési szempontból ideális? Van egyáltalán ilyen időszak? Az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy a fő fakitermelési szezonokban az időjárás egyre kedvezőtlenebbé vált. Elmaradtak a hosszan tartó fagyos időszakok, az enyhe időjárás gyakran csapadékkal párosult. Napjainkban ezért fontos feladatunk olyan munkavállalói és vállalkozói réteg és erőforrás fenntartása, amely a fakitermelés szempontjából ideális időszakokat maximálisan és teljes kapacitással ki tudja használni. Ez nem csak a fakitermelés mennyiségi részére van hatással, hanem a faanyag minőségének megőrzésében is fontos szerepet játszik (repedés és fülledés). A megfelelő időben kitermelt faanyag kevésbé reped, és a fülledés jelei is lassabban jelentkeznek rajta. Fenti célkitűzéseink megvalósulása jelentős pozitív hatást gyakorolhat a minőségi rönkarányra.

A bükk, tölgy és a fenyő fűrészipari alapanyagok iránti kereslet a korlátozások enyhítését követően érzékelhetően megnövekedett. A megtermelt fűrészipari alapanyagokat fafajtól függetlenül maradéktalanul értékesíteni tudtuk. Az értékesítési nehézségek elsősorban a sarangolt választékokat érintették, ennek elsődleges kiváltó oka, hogy rendkívül nagy mennyiségű, olcsó alapanyag került piacra. Az elmúlt időszak kedvezőtlen időjárása miatt Európa-szerte komoly erdőkárokról érkeztek és érkeznek mind a mai napig hírek. Ez a jelenség elsősorban a lucfenyőállományokat tizedelte meg, de napjainkban már Németország és Franciaország egyes területein a bükkösök is a száradás jeleit mutatják. A viharkárok (hótörés, széldöntés és széltörés) és a rovarkárok (elsősorban szúkárok) pusztítása nyomán több tíz millió köbméter faanyag pusztult el, ennek következtében jelentős túlkínálat mutatkozott a fapiacon, amely a faanyag iránti kereslet csökkenését eredményezte. A 2020-as év derekára az említett erdőkárok egy részét ugyan felszámolták, a faanyag másik része viszont olyan mértékű minőségvesztést szenvedett el, amely így ipari hasznosításra alkalmatlanná vált. Mindez azt eredményezte, hogy a 2020-as év második felére ez az olcsó alapanyagbázis elapadni látszott; ezzel párhuzamosan a hazai erdőgazdálkodók végre levegőhöz juthattak.

A fenyőrostfa-értékesítés a nehézségek ellenére is folyamatos volt, azonban a választékok árai jelentősen visszaestek. A Zalaerdő Zrt. FSC-minősítéséből, valamint földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan sikerült hosszú távú megállapodást kötnünk a feldolgozóüzemek egy részével. A szerződésekben rögzített faanyagot ugyan ütemezetten, de folyamatosan szállíthattuk ezekbe az üzemekbe. Szeptemberre a fenyőrostfa-választékok iránt tovább nőtt a kereslet és a külföldi tulajdonú, de hazánk területén működő laplemezgyártó üzemek is igényt mutattak szinte mindennemű és fafajú forgácslapfa-választékra. Az élénkülő keresletnek köszönhetően a készleteket sikerült csökkenteni.

A tényleges áttörést mégis a májusban megindított olasz rostfa irányvonatos értékesítése hozta meg, hiszen néhány hónap leforgása alatt sikerült eladni a 2019-es évtől felhalmozódott tölgy és csertölgy sarangolt választékaink jelentős részét. Ez a folyamatos minőségvesztés miatt elengedhetetlen volt. Az irányvonatok megszervezése és előkészítése mindannyiunk számára komoly feladatnak bizonyult. A szerződések előkészítése a térség állami erdészeti részvénytársaságainak példaértékű összefogásával történt. Így a Sefag Zrt., a Kaszó Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a Szombathelyi Erdészeti Zrt., valamint a Zalaerdő Zrt. mind az olasz partnerrel, mind pedig a vasúttársaságokkal közös tárgyalások keretei között fektették le az együttműködés alapjait. Ezzel egy olyan kistérségi összefogás valósult meg, amelyre évek óta nem volt példa. Mindez üzenetet hordoz a jövő számára: azt, hogy összefogással és közös akarattal sokkal hatékonyabban tudjuk a céljainkat elérni.

Összességében elmondható, hogy bár a koronavírus-járvány számos nehézséget jelentett és jelent a mai napig, de a sok negatív hatás mellett pozitív hatásai is voltak. Szorosabbá váltak a partnerkapcsolataink. A szomszédos erdőgazdaságok a közös célok érdekében összefogtak. Csak remélni tudjuk, hogy ez az összefogás további lehetőségeket hoz majd mindannyiunk számára. Azon kollégáink számára pedig, akik ebben nem hisznek, az alábbi sorok szolgáltassanak számokban is mérhető eredményt.

Egy irányvonat 25 vagonból áll össze. 2020 júniusától 2021. február végéig összesen 97 irányvonatot indítottunk. Ez összesen 2411 vagon, és megközelítőleg 109.910 m3 faanyag feladását jelentette. Ebből a Zalaerdő Zrt. összesen 818 vagont adott fel, ami mindösszesen 36.739 m3 faanyagot jelent. A feladott vagonok közül csak 10 vagont kifogásolt meg a vasút. Egy teljes irányvonat megrakására mindösszesen 24 óra áll rendelkezésünkre.

A fenti adatokból látszik, hogy az irányvonatok megszervezése és megrakása komoly háttérmunkát igényel. Nem beszélve arról, hogy ezek a számok csak az olaszországi rostfaszállításokat mutatják. Mindemellett kollégáink a 2021-es évben az EKÁER-számok alapján mintegy 12.227 kamiont adtak fel. Az egyéb vagonos feladásunk megközelítette a 20.000 m3 -t. Mindez folyamatos értékesítés mellett is nagyon komoly teljesítmény, de ha figyelembe vesszük azt, hogy a 2020-as évi korlátozások miatt ennek jelentős része az év utolsó harmadára koncentrálódott, akkor látjuk csak igazán, hogy mennyire nehéz időszakon vagyunk túl.

 

Fontosnak tartom kiemelni azt, hogy a 2020-as év folyamán a fahasználatban tevékenykedő kollégáink számtalanszor bizonyították szakmai rátermettségüket és munkabírásukat. Az ő teljesítményük azonban csak akkor lesz folyamatosan tartható, ha olyan munkavállalókkal és vállalkozókkal tudnak együttműködni és dolgozni, akikre mindig számíthatnak, és akiktől joggal várhatnak el minőségi munkavégzést.

 

Trojkó Péter, Forrás: Zalaerdő újság 2021/1.

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.