FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-29

Nagypanelos készház Püspökmolnári szívében

A Platánplán Mérnök Iroda 2020-ban építette fel ezt a magasan energiatakarékos és környezettudatos családi házat, melynek másik érdekessége, hogy nagypanelos készház-technológiával készült.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A ház tervezésénél a tradicionális somogyi, faelemekben gazdag, tornácos parasztházak adták a fő inspirációt az építész, Stampf Ervin számára.

 

A bruttó 133 m2-es épület egyszerre modern és hagyományőrző, energiatakarékos és környezettudatos. A nappali feletti födémfelnyitás hatalmas üvegablakokkal tágas és világos belső teret eredményezett, miközben a központi tér a konyhával, a tűzhely melegével a hagyományos parasztházak elrendezésére emlékeztet. Efelett egy galériát is nyitottak, ahol egy hobbisarok kapott helyet.

A ház elrendezése a család igényeire lett szabva úgy, hogy közben a látszó gerendaszerkezet a régi parasztházakat idézi. A berendezéskor is erre törekedtek, hogy a hagyományőrző és modern stílus együtt tudjon működni, így minden családtag élvezni tudja a ház adta komfortot.

 

A készház előregyártott falpanelokból és látszó gerendás födémből épül fel, melynek rétegrendjét a Platánplán Mérnök Irodában Bogdán Attila faipari mérnök alakította ki, hogy az energetikai követelményeknek is megfeleljen a ház. A nagypanelos technológia egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is, legfőképpen a gyorsasága és a környezettudatossága a vonzó az ügyfelek számára.

A püspökmolnári ház kivitelezője elsősorban a fabordavázas cellulóz vagy farost szigeteléssel ellátott szerkezeteket részesíti előnyben főleg egészségügyi és környezettudatossági szempontok miatt. Az építési fa Ausztriából érkezik, minősített építési rétegelt-ragasztott faanyag, mely magasan hőkezelt, így már nem szárad össze később és a vetemedésre sem hajlamos. Ezután CNC-technológiával rendelkező üzemben a kívánt formára és méretre gyártják az anyagot. A technológia fejlődésével, főleg a CNC-rendszerek elterjedésével változik az a mód is, ahogy megtervezik az épület faszerkezeteit is. A gépek magasfokú precizitása lehetővé teszi, hogy könnyen, gyorsan és milliméterpontosan építsék össze a szerkezeteiket, amely nemcsak tartós, könnyen építhető és hatékonyan szervezhető építkezést tesz lehetővé, hanem teljesen tiszta, rendezett építési területet képesek fenntartani közben, nem úgy, mint egy téglaház építésekor.

 

Az általuk alkalmazott anyagok vegyszer- és allergénmentesek. A faszerkezeteknek jó a páraáteresztő képességük, így egyenletes hőmérsékletet biztosítanak egész éven át. A fűtést jelen esetben a korszerű napelemek segítségével, teljes mértékben villanyról működtetik.

A nagypanelos technológia egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is, legfőképpen a gyorsasága és a környezettudatossága a vonzó az ügyfelek számára.

 

A falpanelek beemelése darus kocsival történik, így nagy látványosság volt a faluban az építkezés. Attila vezényelte a különböző szakágakat is az építkezés során. A csapata öszszeszokott, profi munkát végzett és mindig rendet hagytak maguk után. A külső homlokzatot is a hagyományos és modern stílusjegyek harmonizálásával alakították ki. A tető formája (nyeregtető), a sok faburkolat, gerenda natúr színben és a fehérre festett falak emlékeztetnek a hagyományos parasztházakra, míg az antracit tetőcserép a sötét ablakkeretekkel a mai divatnak megfelelőek. Az biztos, hogy a ház megjelenése nem szokványos, mindenki csodájára jár a faluban, mégis szépen illeszkedik a modern falusi közegbe.

 

Várhatóan a környezettudatosság egyre fontosabbá válásával az emberek nyitnak a nagypanelos szerkezetek irányába, úgy, mint a püspökmolnári család is. Ezek a házak nemcsak alacsony ökológiai lábnyomot hagynak maguk után, hanem pénzt spórol meg a tulajdonosa azáltal, hogy magas, minőségi műszaki tartalom következtében alacsonyan tartja az energiafelhasználást és így a közüzemi számlákat is.

MŰSZAKI CÍMKE

Bruttó alapterület: 133 m2

Nettó alapterület: 91 m2 + 24 m2 tornác

Szerkezet: faszerkezet nagypaneles technológia

Szigetelés: cellulóz, farost szigetelés, lélegző hőszigetelő vakolatrendszer

Falszerkezet U értéke: 0,18 W/m2K

 

Forrás: faipar

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.