FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-29

Roham indult a dráguló építőanyagokért

A kicentizett költségvetésből építkezők komoly kompromisszumokra kényszerülnek az alapanyagok brutális drágulása miatt, a készházasok már megkongatták a vészharangot.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Akadozik a nemzetközi áruszállítás, az eddig néhány hetes határidők több hónaposra nyúltak, ezek miatt pedig máris sokkal többet kell fizetni az építőanyagért. A Németországból és Ausztriából érkező építőfa ára egy év alatt 60 százalékkal nőtt, beszerzése és szállítása pedig egyre nehezebb a rendkívül erős kereslet miatt - jellemezte a helyzetet a Világgazdaság érdeklődésére Kárpáti József, az ÉVOSZ-Makész környezettudatos és szerelt technológiás szakmai tagozatának elnöke.

 

Nem titkolta: a készházas cégek az otthonteremtési támogatások - többek közt az áfacsökkentés miatt - hurráoptimizmussal készültek erre az évre, mert az előző lakáspiaci élénkítő intézkedések hatásából kiindulva számítottak az áremelkedésre és a kereslet megtöbbszöröződésére is.

Ám arra, ami most történik, azaz az önköltség ilyen mértékű megugrására senki sem lehetett igazán felkészülve.

 

Az áfacsökkentés hatását máris elvitte az alapanyagok és a bérkölt­ségek emelkedése.


Fotó: Kárpáti József

Ugyancsak 60 százalék körüli mértékben drágult a hőkezelt, minősített fán kívül a betonvas, és több mint 20 százalékkal a csavar és a bádogostermék is. Ráadásul ezeket nem is mindig és nem mindenhol lehet kapni a jellemzővé vált felhalmozás, előre vásárlás miatt.

Amelyik cég teheti és meg tudja finanszírozni, előre beszerzi az építőanyagot, például a polisztirol (műanyag) hőszigetelést, amely a mai áremelkedési ütemmel számolva nyárra akár 80 százalékkal is drágább lehet. A műanyagipari gyártási kapacitások ciklikussága, az alapanyag hiánya és az ágazatra háruló túlkereslet sok végtermékre kihat, emiatt a műgyantás vakolatrendszerek, a műanyag nyílászárók beszerzési ára is folyamatosan emelkedik.

Az energiatakarékos, korszerű készházak iránti kereslet nem csökkent, de a korábban fix áron szerződött kivitelezők már komoly bajban vannak, mert az eredetileg kalkulált árrésüket, amelyből a bérek mellett a működésüket és a fejlesztésüket fedezik, elvitte a várakozáson felül megugrott önköltség. A szerződni készülő építkezőkkel már újra kell tárgyalni az árakat, mert egy ősszel még 40 millióért leköthető készház ma már 5-6 millió forinttal többért rendelhető, és nem biztos, hogy ennyi lesz a vége. Az alapanyag- és munkaerőköltség növekedése persze nem csak a készházakat érinti, de mivel itt a legrövidebb az átfutási idő, legkorábban itt mutatkozik meg számszerűen is a begyűrűző hatás - tette hozzá Kárpáti József.


Fotó: Kárpáti József

Kényszermegoldásként az építkezők a költségek lefaragására kényszerülve kisebb házban gondolkoznak, jellemző lépés a garázs vagy a galéria elhagyása. Akik körülnéznek a piacon, rendre visszatérnek, mert látják, hogy hagyományos technológiával építkezni sem olcsóbb, és nem is hatékonyabb - hangsúlyozza a tagozatvezető.

 

Az osztrák kamara már megkongatta a vészharangot, jelezve, hogy mivel az építőanyag drágulása kiszippantja a cégekből a tervezett árrést, csődhullám fenyeget az építőiparban. A kivitelezők a még készülő szerződéseknél már igyekeznek a beszerzési árak mozgásához kötni a végső árat, mert nem számít vis maiornak az árak rendkívüli emelkedése. Bár a világjárványnak is van köze a helyzethez, az árakat nem egyetlen tényező alakítja, ezért a kivitelezők nem árazhatják át egyoldalúan a szerződéseiket, csak a megrendelővel tárgyalhatják újra azokat. Erre a kicentizett költségvetésből építkező lakossági megrendelőknél a legkisebb az esély.

 

Forrás: vg.hu

Kapcsolódó:

A MAKÉSZ április közepén elindította Youtube csatornáját

Első video: Lakásvásár című műsor 2021. április - Célkeresztben a Moduláris és Tiny House házak és a talajcsavar




Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.