FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-03

plydesignhouse_2021

Az iF DESIGN AWARD sikere arra ösztönözte a Plydesign márkát, hogy kiterjeszti a közös munkát új, kreatív tehetségekkel, ezért nyílt ötletpályázatot hirdet a hazai felsőoktatásban tanuló diákok számára rétegeltlemez használati-, kiegészítő- és berendezési tárgy tervezése témakörben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A Plydesign designmárka FRIGATE székcsaládja elnyerte a rangos nemzetközi díjat, az IF DESIGN AWARD-ot Termék kategóriában - a díj 67 éves fennállása óta nem volt még arra példa, hogy magyar bútor megkapja ezt a szakmai elismerést. FRIGATE szék különleges gyártási innovációt valósít meg, melynek keretében a német Danzer vállalat által kifejlesztett 3D-furnért hagyományos idompréselt technológiával ötvözi, így téve a terméket szélesebb közönség számára is elérhetővé.

 

Az iF DESIGN AWARD sikere arra ösztönözte a Plydesign márkát, hogy kiterjeszti a közös munkát új, kreatív tehetségekkel, ezért nyílt ötletpályázatot hirdet a hazai felsőoktatásban tanuló diákok számára rétegeltlemez használati-, kiegészítő- és berendezési tárgy tervezése témakörben.

 

Olyan használati (bármilyen hétköznapi-, sport-, munka-, stb.) eszközök, illetve berendezési tárgyak és kiegészítők ötleteit várjuk, amelyek jobbá, barátságosabbá teszik a felhasználó környezetét, megkönnyítik munkáját, vagy bármilyen egyéb módon érdemben hozzájárulnak életminőségének javításához, emellett pedig jól aknázzák ki a rétegeltlemezben, mint anyagban rejlő potenciált. A cég kollekciójában már szerepelnek székek és asztalok, így a pályázat most kifejezettem nem ilyen tárgyakra irányul, hanem minden másra, ami funkciójában, céljában és esztétikájában kiegészítheti azokat.

 

A pályázók terveiket formapréselt rétegelt lemez, furnér, vagy létjogosultsága esetén akár a 3D furnér által biztosított nagyobb alakítási szabadság felhasználásával készíthetik el. A 3D furnért akkor érdemes választani, ha az valóban indokolt és tényleges előnyt jelent, így például, amikor olyan termékeket, formákat tesz lehetségessé, amelyeket eddig a fa korlátai miatt egyáltalán nem, vagy csak más anyagokból lehetett megvalósítani és ahol a fa, mint anyag jelentősen növelheti a termék nívóját. Arra keressük tehát a választ, hogy milyen új formákat, funkciókat lehet még kifejleszteni a rétegeltlemez adta lehetőségeket kihasználva?  

 

A pályázat célja a fiatal tehetségek felkarolása, a Plydesign-nál felhalmozott tapasztalat, know-how megosztása és az új ötletek, koncepciók hasznosítása, potenciálisan gyártásba vétele. A pályázók megmérettethetik magukat, lehetőséget kapnak munkájuk bemutatására és akár ötletük gyártásba- és piacra vitelére. Bár a pályázat végén csak két díjazott lesz, mégis minden résztvevő nyerhet vele: regisztráció után a pályázók a technológiával kapcsolatos, máshol nem elérhető háttéranyagokhoz, előadásokhoz férhetnek hozzá, betekinthetnek egy működő designvállalkozás működésébe, releváns visszajelzéseket kaphatnak. A zsűrizésében részt vesz a 3D furnér egyik eredeti feltalálója és a Reholz, majd Danzer cégek ügyvezetője, Jörg Förster.

 

A pályázók köre

A pályázat minden BA, vagy BSC szakon végzős, illetve minden MA, vagy MSC szakon a magyar felsőoktatásban tanuló aktív hallgató, illetve az elmúlt 2 évben itthon végzett (2019) volt hallgató előtt nyitva áll. Pályázni csak egyénileg lehet.

 

Díjazás:

Shortlist:

A pályázat első zsűrizési körében 5 pályázó kerül kiválasztásra, akik 1,5 hónapos programban vesznek részt, folyamatos konzultációs lehetőséggel a Plydesign szakembereivel a pályázatának továbbfejlesztése céljából. A Plydesign a nyertes mellett a program során kidolgozott munkák közül is kiválaszthat ötleteket termékké fejlesztésre.

 

Fődíj:

1.000.000 Ft díj és 6 hónapos fizetett karrier tréning program a Plydesign-nál, amely során a nyertes elsőszámú projektje az ötletének kidolgozása, a mintagyártás és null széria fázisokig való eljuttatása, továbbá piacra bevezetésének előkészítése. Sikeres termékfejlesztés és piacra bevezetés esetén a Plydesign Kft a nyertessel hasznosítási szerződést köt, mely alapján a Pályázó a kifejlesztett termékének értékesítéséből jogdíjra lesz jogosult.

 

Közönségdíj:

A pályázat első zsűrizési körében kiválasztott 5 pályamunka bemutatásra kerül a pályázat Médiapartnerének (Hype and hyper) felületein és részt vehet egy közönségszavazáson. A közönségdíjas lehetőséget kap a Plydesign csapatával kiutazni a Stockholmi Bútoripari vásárra, az út minden költségét a Plydesign finanszírozza (A Közönség- és a Fődíjas személye nem lehet megegyező: amennyiben a közönség is ugyanazt a pályázatot választaná ki győztesnek, mint a zsűri, úgy automatikusan a második legtöbb szavazatot kapó pályázó kapja a Közönségdíjat.). 

A pályázat menete

A pályázók előzetes regisztrációt követően (a designhouse@plydesign.eu e-mailcímen a regisztrációs adatlap ki- és feltöltésével) háttéranyagokhoz, előadásokhoz férhetnek hozzá, azt segítendő, hogy a pályázatkiírásnak és a technológiának minél jobban megfelelő ötleteket dolgozhassanak ki. A regisztrációt követően a pályázók a megadott elérhetőségükön értesítést kapnak, ha új anyag válik elérhetővé, illetve, hogy hol, milyen módon érhetik el azt.

A zsűri első körben 5 munkát (shortlist) választ ki, amelyeket az alkotóik a céggel konzultálva, egy 1,5 hónapos fejlesztési programokban dolgozhatnak tovább, majd prezentálhatják a zsűrinek. A zsűri a program során elvégzett munka és a prezentáció alapján választja ki a nyertest, illetve az(oka)t a munkákat, amelyeket megvalósításra, termékké fejlesztésre érdemesnek tart.

A zsűri tetszőleges számú munkát választhat ki megvalósításra, ami nem feltétlenül kell, hogy a nyertes pályázat legyen. A Plydesign Kft. ebben az esetben is hasznosítási szerződést köt, mely alapján a Pályázó a kifejlesztett termékének értékesítéséből jogdíjra lesz jogosult. A pályázat médiapartnere folyamatos megjelenési lehetőséget biztosít az 5, fejlesztési programban résztvevőnek.

A programmal párhuzamosan egy közönségszavazás is fut, így a zsűri által választott nyertes mellett odaítélésre kerül majd egy Közönségdíj is (A Közönség- és a Fődíjas személye nem lehet megegyező: amennyiben a közönség is ugyanazt a pályázatot választaná ki győztesnek, mint a zsűri, úgy automatikusan a második legtöbb szavazatot kapó pályázó kapja a Közönségdíjat.). 

 

Pályázatok benyújtásának, feltöltésének határideje:

Pályázatkiírás nyilvánossá tétele: 2021. május 3.

Benyújtási határidő: 2021. július 31.

Shortlist bejelentése: 2021. augusztus 9.

A továbbfejlesztési program lezárulása: 2021. október 8.

Nyertes és közönségdíjas pályamunkák bejelentése: 2021. október 15.

 

Az elbírálás kritériumai:

Mennyire releváns, mennyire ad hozzá a tervhez a rétegeltlemez használata? Mennyire van összhangban a koncepció, az anyag és a funkció?

Mennyire használja ki a terv a rétegeltlemez által kínált lehetőségeket?

Mennyire kiérlelt, részletes a koncepció?

Mennyire illeszkedik a Plydesign kollekciójába, a cég arculatába a terv?

Mennyire van piaci potenciál a termékben? Milyen ár-érték arányt kínál?

Mennyire újszerű az ötlet, van-e hasonló termék már a piacon és azokhoz képest miben más?

 

Háttérinformációk:

 

Az idompréselt rétegeltlemez technológia

A rétegeltlemez egy nagyon sokoldalú, mindamellett a fa melegségét magában hordozó alapanyag, amellyel már az 1900-as évek eleje óta folytatnak kísérleteket a tervezők. Az idompréselt rétegeltlemez tulajdonképpen nem más, mint furnérok és ragasztó együttese, melyet hőközlés mellett egy megfelelő sablonban a kívánt formára préselnek. Mivel az alkatrészeket az adott formára lehet hajlítani, így kevesebb hulladékkal jár, mintha mindezt tömörfából kívánnánk elérni. Az elkészült elemek igen strapabíróak és formatartók, de elsősorban mégis beltéri felhasználásra ideális.

Bár meglehetősen szabad formálást tesz lehetővé, mégis vannak korlátai a konvencionális idompréselt rétegeltlemez technológiának: a papírhoz hasonlóan kétdimenziós hajlításokat tesz lehetővé, ha háromdimenzióban hajlítanánk (pl. egy gömbfelületre), akkor meggyűrődik, vagy elszakad, mint a papír (Így a papírral remekül lehet modellezni a viselkedését).

 

A rétegeltlemez és a Plydesign

A Plydesign alapítása (2014) óta megszállottan keresi a rétegeltlemez újabb és újabb felhasználási módjait és minden termékének domináns része, mint azt neve is tükrözi (ply - plywood - rétegeltlemez). Éppen ez az elköteleződés indokolta a cég azon törekvését, hogy valamilyen módon felülkerekedjenek a rétegeltlemez korlátain: ekkor találkoztak a különleges 3D furnérral és így születhetett meg a Frigate székcsalád.

 

A 3D furnér (3D veneer)

A 3D furnér egy speciálisan előkészített alapanyag, amely kialakítása révén kiküszöböli a konvencionális rétegeltlemez fentebb említett fő korlátját, a csak kétdimenziós hajlíthatóságot. Az anyag kialakításának köszönhetően bizonyos korlátok között fel tud venni háromdimenziós, térgörbe formákat: bár az alakíthatósága továbbra sem teljesen korlátlan (mint pl. a fröccsöntött műanyag esetében), azonban mégis sok új lehetőséget nyit meg mind formálásban, mind konstrukcióban, amelyek eddig nem voltak lehetségesek. Ezen lehetőségek és korlátok jobb megértéséhez nyújt majd segítséget a 3D furnér gyártójának előadása, amely a pályázati regisztrációt követően válik elérhetővé.

 

A benyújtandó anyagok:

A háttéranyagok eléréséhez:

Előzetes regisztráció a Regisztrációs adatlap kitöltésével és elküldésével a designhouse@plydesign.eu e-mail címen. A regisztrációnak nincs határideje, de minél korábban érdemes, hiszen az elérhetővé tett anyagok célja a tervezés segítése.

A pályázat benyújtásához:

Kitöltött és aláírt pályázati adatlap

 

Hallgatói jogviszonyigazolás, amely tartalmazza a végzés várható idejét, vagy 2 évnél nem régebbi diploma másolata.

PDF, max. 10 mb

Tartalma:

- A terv, koncepció címe, neve

- A terv, koncepció leírása min. 1000, max. 3000 karakter terjedelemben.

- Látványrajzok, vagy fotók a modellről

- Háromnézeti rajz a főbb méretekkel, M1:5

 

Az anyagok digitálisan nyújtandók be, a designhouse@plydesign.eu  e-mail címen. Benyújtási határidő: 2021. július 31.

 

A zsűri:

Jörg Förster, ügyvezető, Danzer Deutschland GmbH

Babits Tamás, alapító tulajdonos, ügyvezető, Plydesign Kft., tulajdonos, ügyvezető, Licit Kft.

Cselényi Krisztina, a Magyar Formatervezési Tanács tagja, elnökségi tag, Európai Bútorszövetség (EFIC)

Juhász István DLA, egyetemi docens, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Kerékgyártó DLA, vezető tervező, Plydesign Kft., egyetemi tanársegéd, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Tremmel Ádám, gyártásvezető, Licit Kft.

 

 

Forrás: Plydesign



Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.