FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-18

Kell-e szállítójegy a faipari melléktermék eladásakor?

Az EUTR szabályait a hazai Erdőtörvény és megfelelő végrehajtási rendelete honosította. Az erdei fatermékek, így a tűzifa eladásakor a közúti szállítmányt erre kialakított szállítójegynek kell kísérnie. Ugyanakkor a faipari termékekre, így a többnyire szintén energia-nyerést szolgáló faipari melléktermékekre sem vonatkozik ez az előírás.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az Európai faanyag rendelettel (European Timber Regulation = EUTR) sokat foglalkoztunk a FATÁJ-ban annak brüsszeli előkészítése során, majd megjelenése és hatálybalépése, illetve a hazai jogrendbe illesztése után. Beszámolunk a közzétett ellenőrzési tapasztalatokról is. Itt a FATÁJ-ban a nyitólapon a keresőmezőbe az EUTR-t írva igencsak sok találat lesz az eredmény.

 

Az EUTR ellenőrzések mióta megkezdődtek, elsősorban a tűzifára vonatkoznak. E munkát a NÉBIH EUTR részlege vezényli, s közúti ellenőrzésekben részt vesznek a NAV szakemberei is. A korábbiakhoz képest többlet adminisztráció fejében a legális tűzifa termelőknek és forgalmazóknak előnyére van ez a rendszer, hiszen visszaszorítja a tűzifa illegális forgalomba kerülését. A legutóbbi eset: Rosszul jár, aki nem biztosítja a tűzifa nyomon követhetőségét (FATÁJ 2021-05-17)

 

Erdei faválaszték: tűzifa

 

Az Evt szerint: "90. § (1) Az erdei faválaszték közúti járművön vagy keskeny nyomtávú vasúton történő szállítását - a (2) bekezdésben meghatározott eset kivételével - csak a szállítás megkezdése előtt, minden szállítmányra külön kiállított, e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott szállítójegy alapján lehet végezni."

Az Evt. Vhr-jeivel egységes szerkezetű legutóbbi hatályos szövege a FATÁJ 2021-05-03-i cikkében szerepelt.

A NÉBIH-EUTR szakmai információs oldalán elérhető többek között ezen szállítójegy nyomtatvány is. E nyomtatvány szerint dokumentálni kell, hogy a vevő megkapta a tűzifával együtt a Tűzifa vásárlói tájékoztatót is. E tájékoztatóból is teljesen egyértelmű, hogy az az erdei faválasztékra vonatkozik.

 

Ugyanakkor lakossági, de akár üzemi, sőt erőműi fűtésre, tüzelésre természetesen a faipari melléktermék is alkalmas, valamint ősidők óta sokan használják is erre a célra. Pl.: elsősorban lakosságnak széldeszkát, széleseléket, darabolt széldeszkát, darabos eseléket (van aki helytelenül hulladéknak hívja), s főleg fűtőművek, erőművek részére ipari aprítékot és a fűrészport is adnak el a faipari vállalkozások, hacsak nem saját kazánjukban hasznosítják ezen anyagokat. Az Evt. és Vhr-je alapján egyértelmű, hogy a faipari melléktermék eladásakor, annak közúti szállításakor a szállítmányhoz az eladónak nem szükséges az erdei faválasztékokra előírt szállítójegyet kiállítania.

 

Faipari melléktermék: fűrészáru szélezés széleseléke.

 

Azért vettük elő most e témát, hogy nyomatékosan felhívjuk minden fafeldolgozó üzem figyelmét az alábbiakra.

Ha faipari mellékterméket értékesít bármilyen célra és bármely vevőnek, akkor e terméket mindig így is nevezze meg vagy adja meg azt is, hogy ezen belül konkrétan miről van szó. (Széldeszka, széleselék, darabolt széldeszka, széleselék, darabos eselék, ipari apríték, fűrészpor, stb.) A termék megnevezésénél, és bármilyen a termék eladásához kapcsolódó, azzal együtt számlázott szolgáltatás esetén a számlában még véletlenül se használja a "tűzi-" pláne "tűzifa" szót, ugyanis ez pl. közúti ellenőrzéskor félreértéshez és messzemenő kellemetlenséghez, hosszas magyarázkodáshoz vezethet. Az pedig pénz, idő, energia.

Természetesen ugyanezt javasoljuk a faipari melléktermékekkel kereskedőknek is.

 

Nem mennénk a részletekbe, de mindezt azért hoztam szóba, mert volt olyan eset, amikor az eladó nem volt elég következetes ezen elnevezés terén, s ebből jelentős kellemetlenségei adódnak.

Ha szabad ilyet tennem ezen FATÁJ cikkben, arra szeretném kérni a NÉBIH-EUTR részleget és a NAV ebben vele együttműködő szakembereit, hogy legyenek belátóak. Ha az eladó részéről egyértelműen bemutatható, hogy az ellenőrzés alá vont tételei minden esetben valójában faipari melléktermékek, azaz faipari termékek, tehát nem erdei hengeresfa (pl. erdei tűzifa) voltak, tehát lényegében "csak" megnevezési hibát vétett, akkor lehetőség szerint ne szankció (bírság, pláne felfüggesztés) legyen ennek következménye, hanem pusztán illő figyelmeztetés e hiba kijavítása és a jövőbeni helyes adminisztrációs gyakorlat érdekében.

Forrás: A fent hivatkozottak, FATÁJ
Írta: Mőcsényi Miklós

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.