FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-18

Bútoripar európai szervezeteinek állásfoglalása

A koronavírus-járvány jelentette kihívások mellett a bútor- és textiliparnak szembe kell néznie a nyersanyagok egyre növekvő hiányával, a nyersanyagárak jelentős emelkedésével, valamint a szűkülő szállítmányozási lehetőségekkel is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


COVID-19: Az európai bútoripar az uniós intézményeket és a tagállamokat Európa-szintű összefogásra kéri.

 

Az Európai Bútorszövetség - EFIC, az Európai Ágyszövetség - EBIA, a Bútorforgalmazók Európai Szövetsége - FENA, és az Irodabútorgyártók Európai Szövetsége - FEMB közös nyilatkozatot adott ki.

 

Az európai bútoripar aggodalmát fejezi ki az EU-ban nem egységes koronavírusvilágjárványra adott válaszok miatt, ami bizonytalanságot és nehézségeket okoz. A koronavírus-járvány jelentette kihívások mellett a bútor- és textiliparnak szembe kell néznie a nyersanyagok egyre növekvő hiányával, a nyersanyagárak jelentős emelkedésével, valamint a szűkülő szállítmányozási lehetőségekkel is.

 

A tagállamok a belső és külső határlezárásokra és a lassú vakcinázási programokra vonatkozó nem egységes megoldásai tovább súlyosbítják a gyártás és a szállítás folyamatának bonyodalmait, valamint nehezítik a bútorok értékesítési folyamatát. Az ágazat ezért időszerűnek tartja a Bizottság március 17-i közleményét a tagállamok összehangolt újranyitásáról, valamint az EU vezetőinek március 25-i megállapodását a közös megközelítéséről a korlátozások fokozatos feloldásával kapcsolatban. Ezáltal biztosítva a közös célok kitűzését, amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, valamint az áruk szabad áramlását az egységes piacon belül.

 

Az európai bútor- és textilipar nagymértékben hozzájárul az EU gazdaságához. Az ágazat éves forgalma 96 milliárd euró, és EU-szerte 120 000 vállalkozásban mintegy 1 millió munkavállalót foglalkoztat. Ezenkívül a bútor-kiskereskedelmi ágazat több mint 100 000 vállalatot képvisel.

 

2020-ban és az előző évhez képest 7,4%-kal csökkent a bútorgyártás az EU-27-ben (forrás: Eurostat). Általánosságban elmondható, hogy a megrendelések száma, az import, az export, és a kereslet egész évben csökkent, és jelentős különbségek voltak a különböző bútoripari szegmensek között. A háztartási bútorok iránti kereslet nagyobb volt - például az utazási korlátozások miatt -, mint a szállodai vagy irodabútorok iránti. Mindent egybevetve, a bútor kiskereskedelmi ágazat is észrevehetően csökkenő értékesítést mutat. A bútor- és textilipar értéklánca összetett, és nagy az egymásrautaltság a különböző szereplők között, a beszállítóktól a gyártókon át a kiskereskedőkig, az EU határain belül és túl. A bútorgyártók pedig állandó és kiszámítható nyersanyagellátásra számítanak.

 

A jelenlegi helyzetben a nyersanyaghiány, a korlátozott teherfuvarozási és szállítási kapacitás, valamint a fertőzési ráta csökkentése érdekében hozott intézkedésekből származó munkaerőhiány súlyosan akadályozza az ágazat termelési kapacitását. Ezenkívül a több uniós országban fennálló lezárások gyakran a termelési folyamatok megszakítását okozzák, egyes esetekben a vállalatok nem teljes kapacitással működnek. Az anyagszállítás késedelmei különösen gondot okoznak, mivel a legtöbb bútorgyártó vállalatra nagy nyomás nehezedik a termékek gyártási határideje miatt. Az európai bútoripar arról is beszámolt, hogy egyes nyersanyagok ára emelkedett, pont egy olyan nehéz időszakban, amikor az iparág próbál kilábalni a koronavírus-válság következményeiből.

 

A bútoripar szorosan figyelemmel kíséri és értékeli a helyzetet, és megkérte a beszállítókat, tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ne jelentkezzenek szükségtelen többletköltségek a nyersanyagellátásban, mivel a megnövekedett árak hátráltatják a bútoripart a Covid-19 hatásaiból való gyors felépülésben.

 

Ezen akadályok mellett sok országban a bútorboltok időszakosan zárva maradtak, ami tovább növeli a bizonytalanságot és a nehézségeket. A háztartási bútorok nagy részét kiskereskedőknél értékesítik, akiknek nehézségeket okozott a körülmények kiszámíthatatlansága az EU tagállamaiban. Egyes bútortípusokat például online vásárlással nem lehet értékesíteni.

 

Az európai bútoripar felkéri az uniós intézményeket és a tagállamok hatóságait, hogy biztosítsák:

- A gyors és sikeres újranyitás érdekében határozott, egységes szabályozást a tagállamok között. Az ágazat már bebizonyította, hogy a bútorüzletek látogatása biztonságos körülmények között, a vírus tovább terjesztésének veszélye nélkül is lehetséges.

- Az oltások gyorsabb és hatékonyabb megszervezését a jelenlegi válság feloldásához.

- Nyitott egységes piacot, nyitott határokkal az EU tagállamai között, valamint az áruk és szolgáltatások szabad mozgását.

- Egyértelmű szabályokat az ágazat számára európai és nemzetközi vásárok tervezésére és szervezésére, amely fontos eszköz a nemzetközi piacokon megjelenéshez és a termékek promotálásához.

 

Az európai bútoripar hangsúlyozza az összehangolt megközelítés és az egyenlő versenyfeltételek fontosságát. Az ágazat elkötelezett amellett, hogy a körforgásos gazdaságra való áttérés révén aktívabb lépésekkel, teljesebb mértékben valósuljanak meg az európai zöld megállapodás céljai. A koronavírus-járványból minél gyorsabb felépülésre és összehangolt megközelítésre van szükség a fent leírt akadályok felszámolása, valamint a lehetőségek kihasználása érdekében. Az ágazat felhatalmazást kér a zöld és digitális átállásban való részvételre.

 

Aláírók:

EFIC elnök - Edi Snaidero / EBIA elnök - Frank Verschuere / FENA elnök - Roman Eberharter / FEMB elnök - Michele Falcon

Fordírás: FABUNIO

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.