FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-21

REIN-Forest nemzetközi erdőkutató projekt

A Vas Megyei Önkormányzati Hivatal az osztrák Bundesforschungs- und Ausbildungszentrum für Wald, Naturgefahren und Landschaft szervezettel és a Soproni Egyetembe integrálódott ERTI-vel közösen vállalta a REIN-Forest elnevezésű projekt megvalósítását.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A pályázat benyújtásának előzménye az volt, hogy a partnerek szerettek volna egy kezdő lépést tenni a klímaváltozásra reagáló erdőgazdálkodás irányába: Az erdei fák populációi alkalmazkodnak élőhelyükhöz, azonban az éghajlatváltozás következtében a helyi alkalmazkodottság és az aktuális környezeti hatások közötti egyensúly felbomlik.

A klímaváltozás sebessége (az izotermák eltolódásának üteme) az osztrák-magyar határtérségben jelenleg nagyságrenddel magasabb, mint az erdőtakarót alkotó fajok természetes migrációjának sebessége. Az utóbbi évtizedekben tapasztalható tömeges erdőkárok előrevetítik azokat a nehézségeket, amelyekkel az erdőgazdálkodás szembesülhet a prognosztizált klímaváltozás hatására. Mindez arra utal, hogy az éghajlatváltozás negatív hatásainak ellensúlyozására, az erdőtakaró állékonyságának fenntartásához emberi beavatkozásra lesz szükséges.

A partnerek a határtérség erdőtakaróinak védelmében kísérleti helyszíneken két kiválasztott térségre jellemző fafajtánál, mint a bükk és a kocsánytalan tölgy, szaporítóanyag kihelyezésével sérülékenység-elemzést végeznek. Minden egyes helyszínt megfelezve, a terület egyik felére a térségből származó szaporítóanyagot, míg a másik felére a 80-100 év múlva a térségben feltételezett klímának most megfelelő helyszínről származó szaporítóanyagot helyeznek ki (az európai SUSTREE projekt modellezési adatbázisa alapján definiálva ez utóbbi forráshelyszínt). A nyomon követést egy 15 évre szóló kezelési terv elkészítése segíti, melyben megfogalmazásra kerülnek a helyszíneken végzendő monitoring feladatok. A demonstrációs helyszínek kialakítását megelőzően egy szaporítóanyag-mozgatási stratégia is készül.

 

Fontos, hogy a projekt által feldolgozott téma a szélesebb nyilvánossághoz is eljusson. Így a partnerek a szakmai munkájukat, az erdők ökológiai sokfélesége és értékei iránti tudatosság növelő tevékenységek végrehajtásával teszik teljessé:

A partnerek lakossági rendezvényeket, erdészeknek, pedagógusoknak, természetvédelmi szakembereknek workshopot és kétnapos tanulmányutat szerveznek.

A fiatalok ismereteinek bővítésére egynapos erdőismereti iskolai program megvalósítása is a projekt része.

Nem utolsó sorban erdőismereti foglalkoztató füzetet készítünk alsó tagozatosok számára, amely játékosan közvetíti az erdők ökológiai értékeinek fontosságát, és a magyar és osztrák határtérség jelentősebb arborétumaival kapcsolatos ismereteket.

Emellett digitális oktatási tananyagcsomagot állítunk össze. Egy tananyagot az általános iskola felső tagozatos diákokat tanító pedagógusok számára és egy tananyagot a középiskolákban tanító pedagógusok számára. Mindkettő témája: a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatása egyetemesen és a magyar és osztrák határtérségben. A tananyagot kiegészítendő, azonos témában 10 perces oktató film is készül.

 

A projekt weboldala itt érhető el.

A projekt az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg!

 

Forrás: VasMegyeiÖnkormányzatiHivatal

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.