FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-05-27

Feszültség az USA és Kanada között a fenyő fűrészáru kereskedelemben

2018-ban az USA 20%-os vámot vezetett be a kanadai fenyő fűrészáru importra. E vámot 2020. végén 9%-ra csökkentették és most 2021. nyarán ennek megduplázására, a korábbi szint közelébe emelését tervezi, készítette elő az USA.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az USA emeli a kanadai fenyő fűrészáru import vámját.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma lépéseket tesz a Kanadából származó fenyő fűrészáru behozatalára vonatkozó előzetes (bevezető) vámtarifa emelésére.

Véglegesítése esetén a magasabb behozatali vámtarifa megnövelné a termelői költségeket és csökkentené profitjukat, de valószínűleg nem befolyásolják a fogyasztók által a fatermékekért fizetett árakat - állítják elemzők.

A minisztérium (USA) ajánlását, hogy az előzetes kiegyenlítő és dömpingellenes vám több mint kétszeresére: 8,99%-ról 18,99%-ra növekedjen, a kanadai kormány és az ipar kritikával fogadta, ugyanakkor a határtól délre a fűrészipar tapsolt hozzá.

A növekedés valószínűleg nem eredményez magasabb fűrészáru árat, mert az az elmúlt évben már több mint kétszeresére emelkedett és rekordmagasságot ért el. Mivel ez előzetes tarifa, a jelenlegi készpénz betéti kamatlábak a végleges kamatlábak közzétételéig, valószínűleg novemberig megmaradnak.

"A kanadai fenyő fűrészáru termékekre kivetett vám az amerikaiakra kivetett adó "- mondta Mary Ng, a kanadai kisvállalkozásokért, exportösztönzésért és nemzetközi kereskedelemért felelős miniszter írásbeli nyilatkozatában. "Dolgozni fogunk ezen indokolatlan és káros vám ellen az összes rendelkezésre álló módon."

Donald Trump volt amerikai elnök adminisztrációja 20%-os "minden más" vámot ("all others" tariff) vetett ki a kanadai fenyő fűrészárura 2018-ban, a Covid-19 járvány előtt, de tavaly év végén mintegy 9%-ra csökkentette azt követően, hogy a Kereskedelmi Világszervezet egy döntésével Kanadát támogatta (WTO).

Az USA Fűrészáru Koalíció sajtóközleményében tapssal fogadta a Kereskedelmi Minisztérium elkötelezettségét a kereskedelmi törvények érvényesítéséért a "támogatott és tisztességtelen kereskedelemben részesülő" kanadai fűrészáru-import ellen. A Koalíció szerint az amerikai ipar továbbra is nyitott az új amerikai-kanadai fenyő fűrészáru kereskedelmi megállapodásra "ha és amikor" Kanada bebizonyítja, hogy komolyan gondolja a tárgyalásokat.

Forrás: baystreet.ca 2021-05-24

Észrevétel:

Aha! Tehát itt az USA fűrésziparának valami régóta tartó sérelméről van szó. Szerintük Kanada valami módon támogatja (szubvencionálja) a kanadai fűrészüzemeket az USA-ba irányuló exportjukban. A Trump által 2018-ban bevezetett 20%-os, majd 2020. végén 9%-ra csökkentett import vám fog kerekítve 19%-ra emelkedni hamarosan.

 


 

A Canadian Forest Industries (CFI) május 21-i cikke is arról számol be, hogy az USA Kereskedelmi Minisztériuma keresi annak módját, hogy megduplázza a fenyő fűrészáru import vámját. E cikkben a vám leendő 18,32%-ra emeléséről van szó.

A cikk végén elérhető a kanadai Erdők, Földek, Természeti Erőforrások és Vidékfejlesztési Minisztérium miniszterének Katrine Conroynak, valamint kereskedelmi Minisztérium miniszterének, George Chownak a válasza, akik határozott nemtetszésüket mondják el ezen, 2021. május 21-én reggel nyilvánosságra került, az USA részéről tervezett intézkedéssel szemben. Maguk részéről unfair-nek nevezik ezt a tervezett lépést, amely növelni fogja az USA-ban a házépítési költségeket. Miközben a vírus időszakban, illetve a vírus utáni időszakban szerintük éppen hogy segíteni kellene az építkezőket e tevékenységükben.

Hasonlóan nemtetszését fejezte ki a tervezett USA intézkedéssel szemben a Britt-Kolumbiai Fűrészáru Kereskedők Tanácsa is.

 


 

Mi lesz ebből?

 

Nos, nehéz megítélni, hogy mi lesz ebből, tehát ha hatályba lép az USA-ban a kanadai fenyő fűrészáru import vámjának tervezett megemelése. Az a valószínű, hogy e termék mostanra kialakult magas világpiaci árszintjét semmiképpen sem viszi majd lejjebb.

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.