FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-06-03

Különleges erdei iskolát adtak át Léván

A határon átnyúló pályázatból megvalósuló beruházás során mintegy 4100 négyzetméternyi területen egy új felfogású, a vizuális megfigyelés és gyakorlati ügyességi készségek fejlesztésére irányuló központ épült ki.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A pályázat magyarországi partnere az Ipoly Erdő Zrt., szlovák oldalról pedig a Szlovák Állami Erdészet. Az elmúlt időszakban Léván és Somoskőn alakítottak ki a 21. századi igényeknek megfelelő erdei iskolát.

 

Mint a közleményben olvasható:

"A projekt célja, hogy felkeltse a  Léva és Salgótarján környékén élő lakosság érdeklődését a határtérség különleges természeti értékei iránt, az ismeretterjesztő és oktatási eszközök segítségével a fiatal korosztályra összpontosítva. Ugyanakkor nem elhanyagolható az idegenforgalom fellendítésére gyakorolt hatása sem."

 

A Szlovák Állami Erdészet és az Ipoly Erdő vezetősége ezért úgy döntött, hogy a határ menti természeti értékek ismertetése mellett bemutatják ezt a területet, mint erdei ökoszisztémát és egyben az erdők fenntartható gazdálkodását, amely biztosítja azok megőrzését a jövő generációi számára.

 

Az újonnan épült oktatóközpontok, bemutatóhelyek, tanösvények és a pedagógusok több mint 10 000 m2 erdőterületre vonatkozóan ismertetik meg az erdő jelentőségét a célcsoportokkal.

 

A lévai erdei iskola 4100 négyzetméternyi területén egy egészen új felfogással segíti - a városban kihasználva a vizuális megfigyelés lehetőségeit - a gyakorlati készségek fejlesztését.

 

A somoskői erdei iskola és a látogatóközpont több mint 5900 négyzetméternyi területtel hozzájárul a magyarországi hálózat bővítéséhez. A térség földrajzi fekvése révén - Somoskői vár, Salgó vára, Novohrad-Nógrád Geopark, magas arányú erdőterület, Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet - alkalmas helyszín a központ egész évben történő kihasználására.

Hiánypótló intézmény nyílt meg a járási székhelyen 

 

Mint Tolnai Csaba, Léva alpolgármestere a Felvidék.ma megkeresésére elmondta: a szlovák erdészet lévai szakemberei csatlakoztak a pályázathoz, s a munkálatok elvégzésével egy hiánypótló intézménnyel gazdagodott a város. Hozzátette: a lévai beruházás értéke megközelítette a 600 000 eurót.

"Mindannyiunk külön örömére városunk híres szülötte, Kittenberger Kálmán Afrika-kutató születésének 140. évfordulója évében valósulhatott meg a fejlesztés" - emelte ki.

 

A fejlesztés jelentősnek tekinthető Szlovákiában, hiszen a Lévai Erdészeti Üzem területén kialakított erdei iskola az első ilyen jellegű létesítmény az országban. A kialakításán együttműködtek a magyarországi szakemberekkel. További különlegessége, hogy könnyen megközelíthető, a város belterületén alakították ki.

 

A központ által kínált ismeretterjesztő programok elsősorban óvodásoknak és iskolásoknak szólnak. Szakemberek közreműködésével zajlanak majd a különféle foglalkozások, előadások. Ugyanakkor természetesen a felnőtteket is várják a központba.

Az erdei iskola tevékenysége a kognitív lehetőségeken, a játékos tapasztalatszerzésen alapul. A működés koncepciója kirándulásokon, műhelyben végzett gyakorlati munkán, tapintható és vizuális felületek vagy erdészeti elemek mintáinak bemutatásán alapul - fogalmaz a működtető.

Számos terem rengeteg érdekességgel várja a látogatókat

 

Az erdei állatokat preparátumok segítségével ismerhetik meg az ide látogató gyerekek, melyek az erdei iskola alsó szintjén kerülnek elhelyezésre. A belső terek fontos része az erdészet történelme. A kiállítótérben emléket állítottak a városhoz kötődő ismert és elismert vadászoknak, így az Afrika-kutató Kittenberger Kálmánnak vagy Schoeller Gusztávnak.

Az épület szintjein számos különböző célt szolgáló termet alakítottak ki.

Mint hangsúlyozzák: az épület lehetővé teszi az erdő megismerését még akkor is, ha nem lehet odamenni. Célja továbbá, hogy játékosan megmutassa a gyerekeknek, mit rejt az erdő a különböző évszakokban.

A belső terekben diorámaterem, rajzterem, kreatív műhely, valamint az első emeleten oktatási, konferenciaterem és kognitív szoba található. Külső részén található egy miniarborétum, egy játszótér természeti látnivalókkal, valamint napóra.

 

Ez a projekt az erdőt hozza az emberek közelébe, és további oktatást kínál minden érdekelt fél számára.

 

A felkínált tevékenységi kör igen széles. A lévai erdei iskolában naponta két nevelési-oktatási programot lehet lebonyolítani. A délelőtti foglalkozás 8 és 11 óra között, a délutáni pedig  12 és 14 óra között zajlik. A programon minimum 10, maximum 25 fő vehet részt. A tanítási óra hossza függ a feldolgozandó anyagtól, a tevékenységi körtől, valamint a csoport életkori összetételétől.  A kínált programok remekül kiegészítik az iskolai természettudományi tantárgyak anyagát. A játékos ismeretátadáshoz nagyban hozzájárul a központban fellelhető vizuális eszközök széles tárháza.

A létesítmény már most nagyon népszerű, szinte egész júniusra lefoglalták az időpontokat.

A lévai erdei iskolába az alábbi magyar nyelvű linken lehet időpontot foglalni.

Léva híres vadászai előtt is tisztelegnek

 

Léva városa idén több eseménnyel is emlékezik a 140 évvel ezelőtt itt született ismert Afrika-kutatóra.

A nyár folyamán a Kittenberger utcában helyezik el Túri Török Tibor, magyarországi szobrászművész lévaiaknak ajándékozott Kittenberger-mellszobrát. Jelenleg a Reviczky Társulás székházában őrzik a becses alkotást. Mint Tolnai Csaba kifejtette: a város 5000 eurót különített el a mellszobor méltó elhelyezésére a zsinagógával szembeni utcarészen.

 

Mindamellett az Afrika-kutató október tizedikei születésnapjához igazodva egy eseménysorozattal is készülnek.

Schoeller Gusztáv, Léva közkedvelt és megbecsült polgára szintúgy ismert vadász, erdész volt. Többek között ő felügyelte a várost övező erdőket is.

 

A június elsején átadott erdei iskola e neves magyar személyek előtt is tiszteleg.

Forrás: FelvidékMa

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.