FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



A 2009. évi tartalomjegyzék.
Utolsó frissítés: 2011-09-02

December

Kívánunk áldott, békés Karácsonyt és sikerekben gazdag új évet!
A FATÁJ 1991. óta készül, különböző változatokban jelent meg amíg eljutottunk a mostani internetes megjelenés + rendszeres heti hírlevél megoldásig. Olvasótáborunkat igyekszünk a továbbiakban is friss és érdekes hírekkal szolgálni. Kívánunk olvasóinknak, a FAGOSZ tagjainak, minden partnerünknek áldott, békés Karácsonyt, sikerekben gazdag új évet!
(2009. 12. 18.)
Farugós matrac - világújdonság magyar gyártótól
Hosszas és körültekintő előkészítő munkát követően világújdonsággal, egy farugós matraccsaláddal rukkolt elő az ismert hazai matracgyártó. A vállalkozás innovatív termékcsaládjában a fémből készített rugózatot egyedülálló módon farugók váltják fel, amelynek köszönhetően a fekhelyek már a bioharmonikus alváskultúra szigorúbb elvárásainak is megfelelnek.
(2009. 12. 18.)
Új tanműhellyel bővült a keszthelyi Asbóth Sándor Szakiskola
Új tanműhellyel bővült az Asbóth Sándor Térségi Középiskola. Keszthely önkormányzata egy Balaton-parti ingatlanon biztosított egy épületet az iskolának, ahol a faipari tanulók, kőművesek, festők és a burkolók gyakorolhatják a szakmát.
(2009. 12. 18.)
800 millió forint természeti kár-helyreállításra
Összesen 800 millió forinttal segíti a 19 állami tulajdonú erdészeti társaságot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az idén elszenvedett több mint kétmilliárd forint értékű természeti kár helyreállításában - közölte az MNV a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai döntése után.
(2009. 12. 18.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Interpretor Uno Kft | Tarján Acél Kft | MERTEXFA Kft | SUR-TA Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Fa-Gyula Vállalkozás - Vravuska Gyula EV | Izsák-Fa Kft | Két kilógramm gomba szedhető | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 12. 18.)
Meghívó a Forgács Bálra 2010. február 5-ére
2010. február 5-én, pénteken tartja Bútorszövetség a hazai faiparos szakma legnagyobb fehérasztalos rendezvényét, amely a FORGÁCS BÁL, helyszíne a patinás Grand Hotel Margitsziget. Már most lehet jelentkezni!
(2009. 12. 17.)
A Fatudakozó 20 legnagyobb vállalkozása - 2008
ALL STARS Top 20 - a fagazdasághoz kötődő legnagyobb vállalkozások Magyarországon, a 2008. évi teljesítmények alapján.
(2009. 12. 17.)
Asztal és kandalló egyben - egy különleges bútordarab
Az Opulent Items cég legújabb kollekciója a klasszikus kávézóasztalt háziasítja a mini kandallóval.
(2009. 12. 16.)
PEFC tanúsított karácsonyfa áll a Szent Péter téren Rómában
A vatikáni hagyományokhoz híven pénteken megérkezett a karácsonyfa Rómába a Szent Péter térre. Ez a fa PEFC tanúsított erdőből érkezett Belgium Vallon régiójából. A PEFC Olaszország biztosította a szállítás és a fa díszvilágításának CO2 emissziója ellentételezését. Így az idén mikor a fények kigyulladnak, XVI. Benedek pápa környezetbarát ajándékot kap a hivatalos ünnepségen.
(2009. 12. 16.)
Apróbb változások az EU vámtarifában 2010-től
2010-tő az EU Vámtarifában (CN) néhány fűrészárúnál bevezették a m3-t, mint kiegészítő mértékegységet, és a rétegeltelemeznél két új kód jelent meg. A pellet új kódját már 2009-ben bevezették.
(2009. 12. 14.)
Moór Arthur szobra
Dr. Oroszi Sándor kezdeményezése és az Erdészeti Lapok márciusi számában tett javaslatunk nyomán, az Erdőmérnöki Karral együttműködve megkezdjük dr. Moór Arthur professzor szobra megvalósításának előkészületeit. Kérjük a költségekhez hozzájárulókat, hogy az erre szánt összeget az OEE-hez utalják át.
(2009. 12. 14.)
Kanapéadó - elbocsátó szép üzenet...
2008. évben komoly munkát jelentett az ágazat érdekképviseletei számára a T/5395 A Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. Törvény módosításáról szóló indítvány. Az előterjesztő idén VISSZAVONTA!
(2009. 12. 11.)
Megjelent a FAKAT-Komplex.CD - 2009. december
A Fagazdasági Termék és Cégadatbázist rejtő FAKAT-Komplex.CD 2009 decemberi kiadása elkészült. Közel kilencezer hazai, szakterületi vállalkozás aktualizált adatai, egyetlen rendszerbe dolgozva.
(2009. 12. 11.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: BIOLÁNG Kft | Kliebert Gusztáv | VINEX Bt | Somogyvári Szolgáltató Bt | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: DRONGO Kft | Kuhn Rakodógép Kft | Leitz Hungária Szerszám Kft | Céghírek: Mecseki Erdészeti Zrt - sokan váltanak hagyományos tüzelésre | Nyírerdő Zrt - razzia az erdőben | Parlament - mégiscsak magánkézbe kerülhetnek az állami erdők? | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 12. 11.)
Speciális rakodógép alkalmazása a biomassza előállításában
Nem múlik el nap, hogy ne hallanánk a médiában a globális felmelegedésről, a széndioxid kibocsátásról és ezek környezeti hatásairól. A hagyományos energiahordozók, szén, kőolaj, földgáz elégetése valóban komfortosabbá teszi mindennapjainkat, de ennek komoly ára van.
(2009. 12. 10.)
Európai bútoripari ágazati párbeszéd
Beszámoló az Európai Bútoripari Ágazati Párbeszéd Bizottság és az Európai Bútorszövetség (UEA) novemberi vezetőségi üléseiről.
(2009. 12. 10.)
Vastag ablak, jó szigetelés - Leitz szerzámrendszerekkel
Az energiatakarékossági rendeletek előírásai miatt az ablakszerkezetek egyre vaskosabbá válnak. A mindinkább szabvánnyá váló háromrétegű üvegezés miatt az eddigi 68 mm-ről 78-90 mm-re nőtt a faablakok keretvastagsága.
(2009. 12. 09.)
Klímabarát otthonok
A hagyományos lakóépületek energiahatékony felújítását, megújuló energiaforrások alkalmazását és új építésű energiatakarékos házak építését támogatják a kvótaeladásokból származó bevételekből. A Klímabarát Otthon Program második ütemét decemberben írják ki.
(2009. 12. 09.)
Luxusdizájn a VAM-ban
Sikeresnek értékelték a szervezők a hétvégén első alkalommal megrendezett Fine Living Expót. A VAM Design Centerben mintegy három-ezer négyzetméteren vonultak fel a prémium kategóriás és luxusmárkák.
(2009. 12. 09.)
Német fa-csomagolóanyag ipar - közeleg a válság vége?
A németországi faalapú csomagolóiparág, raklapgyártók és az export csomagolók szövetsége (HPE) annak ellenére, hogy a tavalyi évet sikeresen zárták, 2009 hátralevő időszakára nem lehetnek optimisták.
(2009. 12. 09.)
A fa hajlítási technikája - rövid történeti áttekintés
Dr. Tóth Sándor László 7 oldalas cikkében áttekinti a fa hajlítási technikájának történetét.
(2009. 12. 09.)
Konferencia az erdőgazdálkodás finanszírozásáról
Az Erdőgazdálkodó Munkaadók Szövetsége 2009. december 18-án konferenciát rendez az erdőgazdálkodás finanszírozásáról.
(2009. 12. 09.)
Utcára vonulhatnak az erdőtulajdonosok, azonban megállapodás született december 9-én
Szerdán utoljára egyeztetnek a minisztériummal, ha nem lesz eredmény, tüntetnek a magyarországi magán erdőtulajdonosok. A kizárólag uniós támogatásban reménykedő gazdálkodóknak 2006-tól nem fizettek ki pénzt erdészeti jogcímen, ezért kényszerülnek radikálisabb lépésre - mondta a MEGOSZ elnöke.
A 3 órás tárgyalás eredménye megállapodás: konkrét határidőkkel és tartalommal. Ezért nem lesz demonstráció.
(2009. 12. 08.,09.)
Szúrágta bútorpiac - A nagyon drága és a nagyon olcsó a kelendő
A kiskereskedelmi recessziót a bútorkereskedők sínylették meg legjobban. A zömében kisvállalkozásokból álló ágazat szereplői tavasztól már fellendülésre számítanak, ugyanakkor könnyen lehet, hogy csak a nagy hálózatok járnak majd jól.
(2009. 12. 08.)
Bérviszonyok Magyarországon - 1_pilóta=10_erdei munkás
A KSH legfrissebb statisztikája szerint tovább nőtt a bérolló az értelmiség javára.
(2009. 12. 08.)
Százmilliók szakképzésre - Erősödő központ, gyarapodó iskolák
Közel 1,3 milliárd forintot nyert a győri önkormányzat a városban zajló szakképzés megújítására. A pénzből a Térségi Integrált Szakképző Központ intézményeinek infrastrukturális fejlesztése, valamint a szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása történik meg a jövő év végéig.
(2009. 12. 08.)
CSIBA házi vásár, december 10-11. - meghívó
A Csiba Faipari Kft 2009. december 10-11-én tartja év végi házi vásárát kőszegi telephelyén. VPelletáló és brikettáló bemutatókkal várják az érdeklődőket.
(2009. 12. 04.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: HUN-KER-PALETTA Kft | FENSTER-X Kft | LIPPÉ és Társa Bt | ZALA-TOP Kft | Ember az Erdőért Egyesület | Erdészeti Szakoktatásért Közalapítvány | Faipari Szakmunkás Mesterség Alapítvány | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Hofstädter Faipari Kft | Hungary-Holz Kft | Magor Dak Zrt Fűzbútor Üzeme | Céghírek: Szombathelyi Erdészeti Zrt - Reneszánszát éli a lucfenyő | Nyírerdő Zrt - szociális tűzifa program | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 12. 04.)
Négyszeresére nőhet a biomassza-felhasználás
Duplájára, de akár négyszeresére is növelhető 2020-ig a biomasszából Magyarországon előállított energia mennyisége - mondta Simon Tamás, az Energia Központ Nonprofit Kft szakértője.
(2009. 12. 04.)
Elkészült a Természetvédelmi Információs Rendszer
Elkészült és már üzemel az állami természetvédelemi intézmények munkáját kiszolgáló komplex térinformatikai számítógépes információs rendszer, amelyet mintegy 800 millió forint költséggel hoztak létre.
(2009. 12. 04.)
Erdészeti szakkönyv az önkormányzatoknak
Minden - legalább 500 lelket számláló - településhez eljuttatja az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) azt a szakkönyvet, amely a laikusok számára is fontos információkat tartalmaz a korszerű erdőgazdálkodásról és az erdészet munkájáról.
(2009. 12. 04.)
FATÁJ Eseménynaptár 2010. január-február
Kialakult szokásunkhoz híven most is elkészítjük a soron következő egész éves FATÁJ eseménynaptárt, mely utána a jobb oldali kapcsolójával a FATÁJ minden 2010. évi oldaláról elérhető lesz. Ebből tesszük közzé itt a január-februári kivonatot. Várjuk észrevételeiket, javaslataikat a FATÁJ Eseménynaptár 2010. minél teljesebbé tételéhez.
(2009. 12. 03.)
Fenntartható bioenergia termelés - konferencia volt
Fenti címmel rendezett konferenciát az FVM Gépesítési Intézete Gödöllőn 2009. október 29-30-án. Az első nap előadásai az Energia szántóföldről, azaz hogyan hasznosítsuk a vidéket témakörről szóltak.
(2009. 12. 03.)
Mechatronikai mérnökasszisztens felsőfokú szakképzés
A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Gépészeti és Mechatronikai Intézete Mechatronikai Mérnökasszisztens felsőfokú szakképzést hirdet Sopronban. Jelentkezési határidő: 2010. február 15.
(2009. 12. 02.)
Mechatronikai Mérnöki BSc. képzés
A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Gépészeti és Mechatronikai Intézete Mechatronikai Mérnöki BSc. szintű képzést hirdet Zalaegerszegen. Jelentkezési határidő: 2010. február 15.
(2009. 12. 02.)
Barosso II. - az új csapat, az EU új biztosai
Íme az EU Bizottság biztosainak listája, bejelölve az európai faipar számára fontosabb szereplőket.
(2009. 12. 01.)
Hazai design - Hozd a formád!
Elindult az a design hullám, mely a szervezők reményei szerint végigsöpör Magyarországon és felszínre hozza mindazt a sokrétű, kreatív alkotói réteget és tárgykultúrát, mely eddig talán csak a felszín alatt bújt meg!
(2009. 12. 01.)
Stílusos és Harmonikus Otthon fotópályázat
A hobbi lakberendező tanfolyam szervezői fotópályázatot hirdettek. Nevezni harmonikus otthonokat bemutató enteriőr fotókkal lehet. Határidő: 2010. január 31.
(2009. 12. 01.)

November

Német Bútorszövetség novemberi gyorsstatisztikáiból
2009 első nyolc hónapjában a német bútoripar forgalma 12,8 %- kal volt alacsonyabb mint az előző év azonos időszakában.
(2009. 11. 30.)
Már vágják a karácsonyfának való fenyőket Zalában
Megkezdték az őstermelők a karácsonyfának való fenyők vágását és előkészítését a szállításra a dél-zalai falvakban. A megrendelések nagyságrendje és a felvásárlási árak is a tavalyihoz hasonlóak.
(2009. 11. 27.)
Fából készült csodák - logikai fajáték kiállítás nyílik Sopronban
Fából készült csodák címmel rendez időszakos kiállítást Sopronban az NymE Faipari Mérnöki Kar Fűrészipari Tanszéke. A kiállítás 2009. december 2-től tekinthető meg az Erdészeti Múzeumban.
(2009. 11. 27.)
Faipari és bútoripari ágazati elemzés, 2009.I.félév
A hazai faipar és bútoripar ágazati gazdaságelemzését készítteti negyedéves gyakorisággal a Faipari, Bútoripari, Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság. Most a 2009. I. féléves (I-VI. hónap) záróadatokkal készült tanulmányt tesszük közzé, illetve emeljük ki néhány fontosabb elemét.
(2009. 11. 27.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Bellon Sándor | EXTRA Faipari Kft | JUHÁSZ és Társa Faipari Kft | ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Intarziakészítők Egyesülete | Erdészcsillag Alapítvány | Erdészeti Szakoktatásért Alapítvány | Vadas Jenő Alapítvány | Erdészeti és Faipari Képzést Támogató Alapítvány | Öreg Fás Diákok Baráti Köre | Erdészeti, Faipari, Papíripari Ösztöndíjas Alapítvány | Csitári Erdőbirtokosok Egyesülete | Zöld Zemplénért Szövetség Egyesület |Céghírek: Bakonyerdő - Nem kel lába a fának | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 11. 27.)
REKK válasza a FAGOSZ kritikára illegális fakitermelés ügyben
A REKK a több millió m3-es illegális fakitermelést kimutató tanulmányáról készült FAGOSZ kritikát részletes válaszában elutasítja, véleményét fenntartja. A FATÁJ szívesen ad teret az erdész szakközönség észrevételeinek.
(2009. 11. 26.)
Nyílászárós fogalmak - európai teljesítmény fokozatok 5.
Mit jelent a léghanggátlás? A LÉGHANGGÁTLÁS fogalmát a magyar szabvány nem definiálja, hanem azt, mint a vizsgálati szabvány szerint mérésből származó adatot tekinti.
(2009. 11. 25.)
Az erdők természetességi állapotba történő besorolása
A 2009. évi XXXVII. törvény (új Evt.) 7. § (1) alapján az erdőket a bennük található erdei életközösség természetességi állapota szerint el kell különíteni. Az MGSZH Központ Erdészeti Igazgatósága az erdőrészletek besorolását elvégezte az Erdészeti Szakigazgatási Információs Rendszerben. Felülvizsgálat 2010. december 31-ig kérelmezhető.
(2009. 11. 25.)
Hatékony lazítás - faiparosoknak
A mindennapi rohanásban, az egymást érő stresszhelyzetek megpróbáltatásai közepette jól jöhet egy-két percnyi lazítás.
(2009. 11. 25.)
Luxushotel készül fakockákból
Ausztriában, a vorarlbergi Montafon völgyben 17 millió euróért egy négycsillagos szálloda épül közel 130 szobával, éttermekkel, bárokkal, wellness-központtal, konferenciatermekkel és a gyermekeknek játszóterekkel.
(2009. 11. 25.)
Életveszélyes gyermekágyak visszavonása
Az Egyesült Államok történetének legnagyobb gyermekágy-visszahívását hirdette meg a Stork Craft Manufacturing, miután az utóbbi években több halálesetet is az ágyak számlájára írtak.
(2009. 11. 24.)
Ikea - Kika - Retz: versengés a vásárlókért
Krisztust formázó fürdőköpenyek az egyik oldalon, rénszarvasok l'amourja a másikon: az Ikeába és a Kikába már november elején betört a karácsony. Nem véletlenül, hiszen az év végi ünnep hangulatának felidézése az egyik leghatásosabb marketingfegyver a kereskedők kezében - ilyenkor indul az utolsó, mindent elsöprő roham a vásárlók pénztárcájáért.
(2009. 11. 24.)
OBI, Praktiker, Ikea, Kika - a régió óriásai, várakozások
A bécsi RegioPlan Consulting összesen kilenc kelet-európai országban elemezte a legfontosabb piaci résztvevőket. Bizonyos ágazatoknál már alig találni hazai céget a Top-szereplők között.
(2009. 11. 24.)
Német faházgyártó szövetségek összeolvadása
A pár hete Darmstadtban rendezett szakmai napon a német faházgyártás egy fontos állomásához érkezett. Elhatározták, hogy három hasonló szakmai témájú szervezet egy, befolyásosabb szakmai szövetséggé tömörül.
(2009. 11. 24.)
4 millió munkahelyet darált be a válság az EU-ban
A nemzetközi gazdasági válság kezdete óta több mint 4 millió munkahellyel zsugorodott a foglalkoztatás az Európai Unióban, azzal együtt is, hogy a hatást valamennyivel csillapította a rövidített munkaidő és más módszerek alkalmazása.
(2009. 11. 24.)
Drágább lesz a karácsonyfa: 50 %-os emelés is lehet
Rövidesen indul a fenyőfavásárlás szezonja, egyes bevásárló-központokhoz már megérkeztek a vágott fák. A tavalyihoz képest várhatóan a lucfenyők ára emelkedik leginkább, az ezüstfenyőkért 15 %-kal kell többet fizetni, míg a Dániából érkező nordmannok ára nem változik lényegesen.
(2009. 11. 24.)
Az erdő kincsei - fotópályázat kiállítása - december 10-ig
A Holcim Hungária Zrt dolgozói által készített fotókból összeállított tárlattal a magyarországi erdők szépségeire szeretnék ráirányítani a figyelmet. A 41 amatőr művész által beküldött 1455 fotó közül szakértő zsűri választotta ki azt a kiállításon is szereplő 41 fényképet, amelyek Magyarország erdőit és természeti kincseit mutatják be.
(2009. 11. 23.)
Hízni kezdett a 4841 éves fenyőfa - klímaváltozás
Amerikai kutatók szerint a világ legidősebb élő organizmusaiként számon tartott Bristlecone (simatűjű szálkás) fenyők növekedését is megzavarta a klímaváltozás. Az ezeréves fenyők évgyűrűi az elmúlt hat évtized során, de különösen az utóbbi években sokkal gyorsabban vastagodtak, mint korábban bármikor.
(2009. 11. 23.)
Új energianövényt honosítanak
Újabb kategóriával bővülhet az itthon termeszthető energianövények választéka. Az energiafűz és az energiafű után itt a petemi, az energiamályva. A biomassza erőművekben is felhasználható növény honosításra vár, jelenleg egy Szajol melletti telepen zajlanak a kísérletek.
(2009. 11. 23.)
15 napig 15% engedmény - év végi szakkönyvvásár
A korábbi hagyományok szerint idén is kedvezményes szakkönyv-vásárt hirdet meg a FAGOSZ. 2009. november 23. és december 11. között, 15 napig 15% engedménnyel vásárolhatóak a kínálatban szereplő kiadványok!
(2009. 11. 19.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Ezermester Magyar Barkács Kft | ORANGE 6 Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Korona Szervíz Kft | Ágnecz Bt | KPP Hungary Kft | Juhos és Társa Fenyőbútor Kft | Continental Wood Kft | Céghírek: Botrány az IKEA körül | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 11. 19.)
EFDSZ honlap elindult - er(d)ősödő szociális párbeszéd
A napokban kelt életre az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezetének hivatalos honlapja.
(2009. 11. 19.)
Székelyföldi Tőkekiviteli Konferencia és Üzleti Fórum
Marosvásárhelyen szervez a székelyföldi megyékben (Maros, Hargita, Kovászna) befektetési, üzleti lehetőséget kereső magyarországi cégeknek Tőkekiviteli Konferenciát és Üzleti Fórumot az ITD Hungary erdélyi irodáival karöltve 2009. december 3-án.
(2009. 11. 19.)
Játszótéri eszközök szabványai magyarul
Magyar nyelvűek a játszótéri eszközök biztonsági követelményeit tartalmazó szabványok.
(2009. 11. 18.)
Az év belsőépítésze 2009 - felhívás jelölésre
A díjat évente a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata adományozza kiemelkedően magas vagy különös tervezői értékekkel rendelkező belsőépítészeti munkáért.
(2009. 11. 18.)
HOMAG Treff 2009
Tekintélyt parancsoló kiállítói területen mutatta be a Homag Holzbearbeitungssysteme AG az ezévi Homag Treffen egyedülálló kínálatát. Az évente, rendszeresen megrendezendő házi vásáron, mely mára a szakma keresett találkozási pontjává nőtte ki magát, a látogatók számos innovatív berendezést és gyártósort láthattak működés közben.
(2009. 11. 18.)
Létéért küzd a bútoripar
Az életben maradásért küzd a magyarországi bútorgyártó cégek jelentős része, miután az év első felében negyedével esett vissza a belföldi összforgalmuk - írja a Világgazdaság.
(2009. 11. 18.)
Sok fa van a rezulában - fafaragó konferencia
Sok fa van a rezulában. - címmel országos fafaragó konferenciát és továbbképzést szervezünk a fával dolgozók részére, november 28-án, Budapesten.
(2009. 11. 18.)
A magyar erdők jó kezekben vannak
Az Országos Erdészeti Egyesület Elnökének nyilatkozata a REKK-tanulmány megalapozatlan következtetéseiről
(2009. 11. 18.)
Mennyi az annyi? A 3 Mm3 illegális fakitermelést állító REKK tanulmány kritikája
Bizonyára többen is hallottak már arról a tanulmányról, amely ezt állítja: "A hazai fafelhasználásban számításaink szerint mintegy 2-4 millió köbméter fa jelenik a hivatalos adat-nyilvántartási utak megkerülésével." A FAGOSZ titkárságának vizsgálatai szerint a szerzők a számukra hozzáférhető adatokat nem kellő gondossággal használták fel és így teljesen hibás végkövetkeztetésre jutottak.
(2009. 11. 17.)
Természetes görbék - úszóház organikus fa-hullámokkal
Kívül-belül, a mennyezettől a padlóig hajlított faszerkezetű úszó-ház egyedülálló módon formálja az alatta mozgolódó hullámokat.
(2009. 11. 17.)
Eldőlő dominók? A válság még nem ért véget...
Az értékesítés szempontjából hat meglehetősen feszült hónapnak néz elébe az osztrák faexportőrök csoportja, amely október 30-án a Holzkurier meghívására Bécsben ülésezett.
(2009. 11. 17.)
A munkabiztonságon is spórolnak a magyar cégek
Még mindig sok a hiányosság a munkabiztonság területén Magyarországon, mert a vállalkozások költségmegtakarítás érdekében spórolnak a védőfelszereléseken, és lazábban kezelik a biztonsági előírásokat.
(2009. 11. 17.)
Megjelent az Erdőtörvény általános végrehajtási rendelete
Megjelent "Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény végrehajtásáról" szóló 153/2009. (XI. 13.) FVM rendelet a Magyar Közlöny 2009. november 13., pénteken közzétette 159. számában.
(2009. 11. 16.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2009
Összegyűjtöttük azon Magyarországon bejegyzett, a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél a 2009-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Már csaknem hatszáz bedőlt, megszűnő szakterületi vállalkozás került listánkra!
(2009. 11. 16.)
Pozitív Céglista, Elismert Cégek Közössége - csak pozitívan
A közelmúltban indult a tisztességesen működő vállalkozásokat pozitívan megkülönböztető kezdeményezés, amely az Elismert Cégek Közösségét igyekszik összehozni, Pozitív Céglista működtetésével.
(2009. 11. 13.)
Korszerűsítés a lakkfelhordásban
A bútorgyártás, a beltéri ajtók készítése, és a parkett gyártás bizonyos területei, elképzelhetetlenek minőségi felületkezelés nélkül. A Bürkle cég Európa piacvezetője a felületbevonás terén.
(2009. 11. 13.)
Ágas-bogas fa (lenne) a jövő építőanyaga?
Egy amerikai cég, a wisconsini Whole Trees Laboratory szerint egy ép, egész fa akár 50%-kal több terhet is elbír, mint a belőle készült fűrészáru.
(2009. 11. 13.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Nagy Zoltán asztalos | DRONGO Kft | VIFA 2007 Kft | FANIPEX Kft | Nagy és Társai Faipari Kft | Nagy János asztalos | ALFÖLDFA Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Nádvári Levente | Family-Wood Kft | Stulwerk Kft | Bakonyerdő Zrt | Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt | Egererdő Zrt | Szombathelyi Erdészeti Zrt | Céghírek: Finnország legnagyobb IKEA áruházát építi a Ruukki | Kopjafa az elődöknek | Kerecsendi rászorulók kaphatnak tüzifát | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 11. 13.)
Tarvágásból szálalásba - konferencia
Nincs más út, mint a folyamatos erdőborítás. Az erdőtermészetesség a paradigmaváltás egyik alappillére lehet. Tarvágásból szálalásba címmel a folyamatos erdőborítás üzemmódjainak bevezetéséről és gyakorlatáról kétnapos tanfolyamot szerveztek.
(2009. 11. 13.)
Magyar tervezésű és kivitelezésű faházak Svájcba
Szerencsére az építészeti tervezés is egy olyan szakma, amiben időnként előfordulnak nem szokványos megbízások is.
(2009. 11. 12.)
Kádárok - egy letűnőben lévő szép szakma vígnapjai
A magyar boroshordók világhírűek, ám kádárból egyre kevesebb van. Riport a borok bölcsőiről és arról, miként adnak a hordók ízt a boroknak.
(2009. 11. 11.)
Técsői pelletgyár - elindult a termelés
Eredményes próbaüzem után Ukrajnában, Técsőn elindult a Skála csoport energetikai vállalkozása, a Skála-Energy Kft. által irányított, évi 35.000 tonna termelőkapacitású pelletgyár.
(2009. 11. 11.)
Gemenci Erdőkerülő Kirándulás
A Gemenc Zrt. november 14-én (eső esetén 28-án) gyalogtúrát szervez az ártéri erdő legszebb részein.
(2009. 11. 11.)
Falopások - súlyos károk az erdőgazdálkodóknál
Ma került adásba a Duna Tv Gazdakör című műsorában a falopásokkal kapcsolatban készített összeállítás. Nyilatkoztak a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt munkatársai.
(2009. 11. 11.)
Ezer-arcú fa - fafaragó kiállítás Debrecenben
Ezer-arcú fa - bölcsődtől a sírodig címmel fafaragó kiállítást tartanak november 10-17 között Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Magánerdő Tulajdonosok Egyesülete rendezésében.
(2009. 11. 10.)
Nagydíjas irodaszékek - a sikerhez vezető út
Néhány napja látható az EchoTv műsorán Hidas Mátyással, az AMADEUS irodaszék-családdal idén Magyar Termék Nagydíjat elnyert vállalkozás, a Stulwerk Kft. vezetőjével készített interjú.
(2009. 11. 10.)
Luxusajtó Romániából - egy autó áráért
A Glittering Gioconda Shine az egyik legdrágább ajtó a világon. Bőr borítást kapott, a rajta látható Mona Lisa portrét 31 ezer Swarovski kristályból rakták ki. A majd hétmillió forintba kerülő ajtó egy bukaresti cég terméke..
(2009. 11. 10.)
Fatömegbecslés, fatérfogatszámítás - mobiltelefonnal
Oktatási célokra mostantól díjmentesen használható az a mobiltelefonokra fejlesztett digitális fatömegbecslési és fatérfogatszámítási rendszer, amelyhez az MGSZH Erdészeti Igazgatósága szolgáltatja a Sopp-féle fatömegszámítási táblázatokon alapuló algoritmusokat.
(2009. 11. 06.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: ER-FA Erdészeti Kft | Fleurimport Kft | Müller Bau Hungary Kft | Schreiner Fa Kft | Vincze Sándor csemetetermelő | Waller Furnér Kft | CN-Hunimpex Kft | CN-Pack Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Civis Bau Meister Kft | Concordia Tres 93 Kft | Csemői Erdőgazdák Sz | Első-Metész Faiskolai Sz. | Holland Alma Kft | Karrier-Bútor Kft | KM Par-Ker Kft | Mocz és Társa Magánerdészet Kft | Penda Kft | Start Rehabilitációs Kht | Wo-Pa Bt | DALERD Zrt | SEFAG Zrt | Céghír: Sok száz hektár erdőt telepít a DALERD Zrt | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 11. 06.)
Királyréti Családi Nap
2009. október 25-én több mint kétezer-ötszázan kirándultak a Börzsöny szívébe Királyrétre. Az őszi erdő teljes pompájában, ragyogó napsütésben mutatta meg magát a Királyréti Családi Napra érkezőknek.
(2009. 11. 06.)
Megjelent a HÍRFA 2009. októberi lapszáma
A magyar szecesszió bútortervezői | Design Hét Budapest | A természet arcai - finn design kiállítás | Magyar Formetervezési Díj 2009 | Szerkezeti-tömörfa-gerendák (KVH) | Top 100 hazai bútorgyártó | Debi Házi Vásár | Ebben biztos lehet - Dósafa szakmai nap | VásárHíradó | Bútorok, lakások, asztalosok a békeidőben | Új élzárógépek Format-4 | Asztalosnap Pomázon | Marrakesh - konyhai munkapad | Füstölt furnérok - BFM | Nati Kft vevőtalálkozó | Új erdészeti mobil aprítógépek | A tudat(osság) határozza meg a LÉT-et! | Pályázati felhívás - Magyar Kézműves Remek Díj | Ismét ötéves osztatlan erdőmérnök képzés indul | Megújuló börzsönyi kisvasutak | Erdészetek és tüzépek figyelmébe | IMF: a mély magyar recesszió enyhülőben van | Junior Príma Díj | Fa- és csontfaragók kiállítása ...
(2009. 11. 05.)
Nemzetközi bútoripari kitekintő
A német bútorgyártás jövője | Gyermekbútor az olvasás segítésére | WPC Kongresszus, Köln | Irodabútor Szakkiállítás, Dubai | Möbel und Holzbau Cluster - Austria hírei |
(2009. 11. 05.)
Munkahelyi balesetben elhunytak emlékműve készül
Minden évben, több mint százan halnak meg, és több mint húszezer munkavállaló szenved sérülést Magyarországon munkabalesetben. Döbbenetes, felkavaró, kegyetlen számok.
(2009. 11. 05.)
Francia-magyar erdészeti tudományos konferencia
Szeptember 22-23-án került sor Le Mans-ban a Zala és Sarthe megyék együttműködése alapján szervezett erdészeti tudományos konferenciára, amin magyar részről előadóként dr. Borovics Attila az ERTI főigazgatója, dr. Kovács Zsolt egyetemi tanár (NyME Faipari Mérnöki Kar), dr. Barna Tamás tudományos tanácsadó, valamint a párizsi magyar nagykövetség TéT-attaséja, dr. Somogyi Norbert vett részt.
(2009. 11. 05.)
Magánerdő tulajdonlás Európában, UNECE-FAO tanulmány
Franz Schmithüsen és Franciska Hirsch a szerzői a 2009. szeptemberében az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága és a FAO közös gondozásában megjelent, a Magánerdő tulajdonlás Európában című tanulmánynak, mely még véglegesítésre vár, de a Fabizottság honlapján már elérhető.
(2009. 11. 04.)
Ezermester: hazai lánc alakult a barkácspiacon
Közös arculattal és beszerzéssel próbálják felvenni a barkácspiaci kiskereskedők a versenyt az áruházláncokkal szemben. Eddig tizenhat kiskereskedő tömörült az Ezermester cégér alá, ám a szervező cég azt reméli, hogy év végére 75 tagúvá nőhet a hálózat.
(2009. 11. 04.)
VI. Nemzetközi Passzívháznap(ok), november 6-7-8.
Európában immáron hatodik éve hagyomány, hogy november elején passzívházlakók megnyitják kapuikat, bepillantást engednek otthonukba, megosztják tapasztalataikat az érdeklődőkkel.
(2009. 11. 03.)
Kényelmes és tágas otthon konténerekből
Az újrahasznosítás egyik legegyszerűbb módja a konténerház építése, amely egyelőre csak a tengerentúlon igazán divatos. Íme, egy példa, miként lehet ezt stílusosan csinálni.
(2009. 11. 03.)
Marilyn Monroe alakú pipereszekrény 27 millióért
Nem mindegy, hogy a nők hol tartják a legjobb fehérneműiket és ékszereiket. A luxustárgyaknak most luxusszekrényt vehetünk, aminek alakja ráadásul Marilyn Monroe-t idézi. Néhány tízmillió forint és hosszú várakozás kell azonban ahhoz, hogy a férfiak meglephessék ezzel szívük választottját.
(2009. 11. 03.)
Dendromasszára alapozó bioerőmű épül Salgótarjánban
Korszerű, környezetbarát technológián alapuló bioerőmű építését kezdi meg 2010-ben az ELMIB csoport Salgótarjánban. A létesítmény 2012-től mintegy 3800 háztartás és 700 intézmény távfűtéséhez biztosít olcsóbb hőt, és húszezer háztartás ellátásához termel elegendő villamos energiát.
(2009. 11. 03.)
Elejtett vad jelölése, kezelése, forgalomba hozatala
A napokban jelent meg a 141/2009. (X. 29.) FVM rendelet az elejtett vad jelöléséről, valamint kezelésének és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai és állat-egészségügyi feltételeiről.
(2009. 11. 03.)
Ha nincs fa, nincs erdő
A magánerdészetek a túlélésért küzdenek - fogalmazódott meg a közelmúltban Abádszalókon tartott, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) éves nagyrendezvényén.
(2009. 11. 03.)
Logók a 2010. január 1-től spanyol-belga-magyar EU elnökséghez
A közelgő (2010. január 1-jén induló) spanyol EU-elnökség képviseletében José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök 2009. október 29-én ismertette a spanyol-belga-magyar elnökség hivatalos logóját, melyet a három ország az elkövetkező három évben - kis nemzeti változtatással - használ majd.
(2009. 11. 02.)

Október

Beszámoló a 37. FAGOSZ Fakonferenciáról
A FAGOSZ Fakonferenciája iránt kedvező érdeklődés mutatkozott, a szokásoknak megfelelően az előadások előtt és után számos üzleti megbeszélésre nyílt alkalom. Az előadások témái a fejlesztési tőkebefektetés, a faépítés fejlődése, a szakolyi biomassza erőmű bemutatása, valamint a FALCO jelene, jövője voltak. A hozzászólások között köszönetet kapott a FAGOSZ az 5 éves erdőmérnökképzés visszaállításához adott kezdeményezéséért.
(2009. 10. 30.)
Veszélyes üzem a fakitermelés
Az elmúlt öt évben Magyarországon 626 baleset történt az erdészetekben, huszonkét munkást ért halálos baleset, és tizenöten szenvedtek súlyos, csonkolásos sérüléseket. A fakitermelés nemzetközi viszonylatban is talán a legveszélyesebb ágazat, itt történik a legtöbb súlyos vagy halálos baleset.
(2009. 10. 30.)
Energiapolitika: kiszolgáltatott helyzetben vagyunk
Magyarország kiszolgáltatott helyzetben van energiafelhasználása tekintetében: energiafüggősége magas, gazdasági mozgástere kicsi, zöldenergia potenciálja lényegesen alacsonyabb a többi kelet-közép-európai régiós országénál. Ezzel a berendezkedéssel az ország felkészületlenül áll a következő évtizedek energiapolitikai kihívásai előtt.
(2009. 10. 30.)
Madáretető készítő verseny Hódmezővásárhelyen
Kilenc alkotás közül döntött a zsűri, a hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda, által meghirdetett madáretető készítő versenyen.
(2009. 10. 30.)
Magyar bútorforgalmazási cselekvési program
Az MBIK Magyar Bútoripari Innovációs Központ Zrt. válságkezelő cselekvési programot állított össze, melynek keretében a gazdasági világválság magyarországi bútorágazatot érintő negatív hatásainak csökkentésével a magyar gyártók és bútorforgalmazók piaci pozícióját erősítené.
(2009. 10. 28.)
Megújul a Börzsönyben kanyargó kisvasút
Megújul a népszerű börzsönyi kisvasút, a kismarosi állomásépületet mostani rendbehozatala is a folyamatos felújítási munkálatok része. A természetjárók nagy örömére új tanösvényeket építenek ki, és korszerű információs rendszert hoznak létre, mely segítségével könnyebben megismerhetjük a Börzsöny ökológiai világát.
(2009. 10. 28.)
A dendromassza alapú decentralizált energiatermelés alapanyagbázisának tervezése
A doktori értekezés kiterjed az energetikai célú dendromassza- hasznosítás, illetve termelés témakörére, az elmúlt 5 évben végzett kutatásokra, és azok eredményeire. A disszertáció bemutatja a hagyományos erdőgazdálkodásban alkalmazható, ott az energetikai célokra hasznosítható faanyagmennyiség potenciáljának, illetve ennek prognózisának a meghatározását megvalósító eljárás-modellt, mind technológiai, mind gazdasági szempontból foglalkozik az energetikai ültetvények témakörével, és a dendromassza ellátás részletes tervezésével, ökonómiai elemzésével, logisztikájának és rendszervizsgálatának a témakörével.
(2009. 10. 28.)
Új képességekre lesz szükség a jövő munkahelyén
A jövő sikeres munkavállalói számára a használható nyelvtudás és a digitális írástudás is elengedhetetlenek lesznek, és új feladatként jelenik meg a multigenerációs, multikulturális és virtuális munkahelyi közösségek létéből adódó kihívások kezelése.
(2009. 10. 28.)
Gyermekágyak - új EU-s biztonsági szabványok jönnek
Támogatták az Európai Unió tagországainak szakértői (október 21-én) az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, hogy a gyermekeknek szánt hálószobai termékekre (paplanokra, babahálózsákokra és matracokra) határozzanak meg új biztonsági szabványokat.
(2009. 10. 27.)
Építőipari klaszter alakult Sopronban
Építőipari klaszter alakult Sopronban a Nyugat-magyarországi Egyetem Építéstani Intézete és a Faipari Tudományos Alapítvány kezdeményezésére.
(2009. 10. 27.)
Támogatás az erdőszerkezet átalakításhoz
Tegnap megjelent az erdőszerkezet átalakításhoz nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 139/2009. (X. 22.) FVM rendelet. A támogatási kérelmeket 2009-ben október 26. és november 20. között lehet beadni.
(2009. 10. 27.)
Foglalkozása: Kántor János
Bilingafa? Sárgás-vöröses, megkopogtatva fémes a hangja, és a vízben elmerül. Perbálon Kántor János ebből készítette a most újjáépítés alatt álló ráckevei vízimalom tizenkét és fél méter hosszú, nyolcszögletű tengelyét.
(2009. 10. 22.)
Gyujtóskészítő berendezések nagy választéka
A gáz árának, az utóbbi években tapasztalható szárnyalása jelentősen megnövelte a tűzifa iránti keresletet. A megnövekedett igények kielégítését, csak korszerű gépekkel és eszközökkel lehet ellátni.
(2009. 10. 22.)
Olajfúrótorony - gyufaszálakból
Több mint 4 millió gyufaszálból épített olajfúrótorony-modelljével kerül be egy brit férfi a Guinness rekordok könyvébe.
(2009. 10. 22.)
Hazai céggyárak és cégtemetők Top100-as listája
Megdöbbentő adatokat tett hozzáférhetővé a www.feketelista.hu. Minden magyarországi címen megvizsgálták, hány céget jegyzett be a Cégbíróság.
(2009. 10. 22.)
Vas megyében kapós a tölgymakk
Míg a korábbi években importálni kellett az erdősítéshez szükséges makkot, idén átlagon felüli termés mutatkozik a tölgyesekben. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a megyében több helyen is átveszi a gyűjtőktől a makkot.
(2009. 10. 22.)
Tuskó- és süldőavató lazította a szakmai programot
A tanár-diák kapcsolat erősítése, a tradíciók ápolása, valamint szakmai ismeretek megszerzése, akár játékos formában is - ezek voltak az alapgondolatai és vezérmotívumai az idei Vadas Jenő Szakmai Napoknak a mátrafüredi Mátra Szakképző Iskolában.
(2009. 10. 22.)
Gondok a Szászbereken készülő pelletüzemnél
Minden idők egyik legnagyobb Szolnok megyei beruházásának indult Szászbereken az olasz érdekeltségű pelletüzem és biomassza-erőmű.
(2009. 10. 22.)
SILVATEC harvesterek = VESCAN
Azok a fakitermeléssel foglalkozó vállalkozások, akik eddig úgy érezték, elérhetetlen álom egy harvester, azaz erdészeti betakarító megvásárlása, át fogják értékelni véleményüket. A Silvatec = VESCAN tudja a megoldást!
(2009. 10. 21.)
Meglepő: kastélyt csinált a panellakásból
A Do it yourself!, azaz a Csináld magad mozgalom továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, a válság pedig csak erősíti ezt a folyamatot. Egy angol férfi azonban egészen extrém módon valósította meg önmagát.
(2009. 10. 21.)
Business Superbrands lett a VELUX
A Business Superbrands Szakértői Bizottság döntése alapján 2009-ben a VELUX márka elnyerte a Business Superbrands címet. A Business Superbrands státusz megerősíti a VELUX márka pozícióját, növeli presztízsét és megkülönbözteti versenytársaitól.
(2009. 10. 21.)
Biomassza tüzelés Komlón és Szolnokon
Komlón és Szolnokon akár már az idei fűtési szezonban is olcsóbban kaphatják a távhőt a lakók, köszönhetően a hamarosan elkészülő biomassza tüzelésű kazánoknak.
(2009. 10. 21.)
Mi fán terem a fa-PR? konferencia, október 29., Lenti
A világválságnak köszönhetően beszűkülnek a piacok, ezért még keményebb verseny alakult ki a fa- és bútoriparban is. Ennek okán a sikerhez már nem elegendőek a reklámok és a hirdetések, hanem komoly cselekvési tervek kellenek, olyan összetevőkkel, mint a helyzetelemzés, a piacelemzés és a stratégiai elemzés.
(2009. 10. 19.)
Égig érő kerek erdő
Gigászi mamutfenyők. Építőanyagot és munkát adnak, vigyázzák a vizek tisztaságát, tömérdek állatnak-növénynek nyújtanak enyhet, menedéket. De csak akkor, ha megkíméljük őket.
(2009. 10. 19.)
Milliós díj az idén végzett soproni (NYME FMK AMI) hallgatónak
Junior Prima díjas lett a Nyugat-magyarországi Egyetem idén végzett hallgatója, Káldos András. A nyolc pályázó egyikeként ő is elnyerte a zsűri által felajánlott 8.750 eurót.
(2009. 10. 16.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: HELIO-ZALA Kft | WÜRTH Szereléstechnika Kft | Megújult bejegyzés a Fatudakozóban: Budapest Furnér Művek Kft | FALCO Forgácslapgyártó Zrt | Leitz Hungária Szerszám Kft | Rövidhír: Raktárban állnak a magyar bútorok | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 10. 16.)
Füstölt furnérok - a Budapest Furnér Művek kínálatában
A Budapest Furnér Műveknél az utóbbi 2 évben elkezdődött kínálatbővítési irány - a vevői igényeknek megfelelően - tovább folytatódik.
(2009. 10. 16.)
FATÁJ RSS - életre kelt
A mai naptól működik a FATÁJ oldal RSS csatornája. Felhasználói oldalról az RSS azért jó, mert nem kell mindig megnézegetnünk a kedvenc oldalainkat, hogy van-e valami újdonság és ha van akkor hol és mennyi, hanem mindenről automatikusan értesülhetünk.
(2009. 10. 15.)
ACWord fejlesztések - telepített FJ-18 faipari elszívók
A fa- és fémipari, mobil és telepített beltéri elszívók választékában, ha az ár-érték arányt tekintjük, elismerten Európa vezető gyártója a cseh ACWord cég, melynek termékei hosszú ideje jól ismertek a magyar piacon.
(2009. 10. 15.)
A Praktiker vallomása: kihasználjuk a Földet
Geotermikus energiával fog működni a Praktiker most épülő új áruháza Esztergomban. A barkácslánc a jövőben nemcsak fejlesztéseivel, de önálló marketinggel is környezetbarát és energia-takarékos megoldások felé kívánja terelni vásárlóit.
(2009. 10. 15.)
Faipari Hatékonysági Tanácsadás
Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektettem a szakmai tudományok mellett a cégvezetési tudományok különböző területeire. Tettem ezt azért, mert egyre több faipari cégnél találkoztam azzal, hogy versenyképességüket a szakmai tudásuk ellenére sem tudták fejleszteni.
(2009. 10. 14.)
Így épül Magyarföld fatemploma
A magyarföldi fatemplomépítők ezzel a képsorral szeretnének beszámolni az elvégzett munkájukról! Köszönettel és hálásan gondolnak mindenkire, aki bekapcsolódott a templom építésébe.
(2009. 10. 14.)
Ismét bizonyított a Forest Expo
Két évvel ezelőtt a Forest Hungary Kft. sikerrel rendezte meg az első Forest Expót zalaegerszegi telephelyén. Az akkori sikeren felbuzdulva szeptember elején ismét megrendezésre került ez a nagyszabású rendezvény.
(2009. 10. 14.)
Sefag Fagazdasági Híradó
Kísérleti minirotációs energiaültetvény / Az igazi marketing / A munkabiztonság növelése
(2009. 10. 14.)
Egységes, osztatlan erdőmérnök képzés 2010-től
Örömmel tájékoztatjuk az erdész szakma képviselőit és minden szakmánkkal szimpatizáló magán- és jogi személyt, hogy az egységes, osztatlan erdőmérnök képzés visszaállításáért folytatott törekvéseink sikerrel zárultak.
(2009. 10. 14.)
Vizes élőhelyeket ment meg a Pilisi Parkerdő Zrt.
Az elmúlt hetekben újabb lendületet kapott a Pilisi Parkerdő Zrt. Parkerdő természetesen elnevezésű, Európai Uniós programja. Jelenleg az erdei vizes élőhelyek rehabilitációjára összpontosul a figyelem.
(2009. 10. 14.)
Fenntartható bioenergia termelés - fiatal kutatók a bioenergetikában konferencia, október 29-30., Gödöllő
Az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézete a 140 éves fennállásával kapcsolatos rendezvénysorozat nyitányaként kétnapos szakmai konferenciát és kiállítást rendez, október 29-30-án.
(2009. 10. 14.)
Erdő és vadállomány konferencia, október 27., az FVM-ben
A témák: A vadállomány szerepe, erdő és vad kapcsolata, vad hatása az erdőre, külcsönhatás és szakmapolitika, természetvédelem, az erdőgazdálkodó nézőpontja, erdővédelmi bírság, a vadkár felvétele.
(2009. 10. 13.)
Északi fahírek
| Javaslat Helsinki egészének fával fűtésére | A finnek várhatóan megjelennek vevőként a svéd papírfa piacon | Svédországban a a bio-energia fogyasztás meghaladja az atom- és vízienergia együttes fogyasztását |
(2009. 10. 13.)
A hazai erdők biztosítják a fűtőenergiát
Viszonylagos olcsósága és könnyebb elérhetősége okán ismét vonzóvá válhat a háztartásokban és az intézményeknél a tűzifa. Az erre a célra feldolgozott faanyag elsősorban apríték, pellet vagy brikett formájában hódíthatja vissza a lakossági fogyasztókat.
(2009. 10. 12.)
Erdészeti és faipari kutatás-fejlesztés vállalkozási keretek között
A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) az egyetlen felsőfokú oktatási intézmény, ahol a honi erdő- és faipari mérnököket képzik. Ebből adódóan a szakterületek fejlődésében is egyedi jelentősége van.
(2009. 10. 12.)
Energiaültetvények telepítése mikorrhiza gombákkal
Magyarország természeti, földrajzi adottságai lehetővé teszik, hogy a megújuló energiaforrások közül a biomasszából nyert energiahányad növekedjen, és így a mezőgazdaságilag nem hasznosított vagy termelésből kivont területek is hasznosíthatóak legyenek. A telepítések eredményességét nagyban segíthetik a mikorrhiza gombák is.
(2009. 10. 12.)
Királyréti Családi Nap, október 25.
A Kisvasutak turisztikai célú fejlesztése a Börzsönyben című projekt indítása alkalmából, az Ipolyerdő Zrt. Családi Napot rendez Királyréten, október 25-én.
(2009. 10. 09.)
Három egyetemista részesült Magyar Formatervezési Díjban - közülük kettő soproni diák
Kihirdették a Magyar Formatervezési Díj idei győzteseit október 5-én, Budapesten. Különdíjat kapott Kovács György, a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) faipari karának hallgatója, Diákmunka kategóriában pedig a szintén a soproni kampuszon tanuló Nagy Krisztina.
(2009. 10. 09.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Ivanics Ervin faipari technikus | Sárközy György Kerdészeti csemetetermelő | Megújult bejegyzés a Fatudakozóban: Veneto-Porte Kft | Rövidhírek: Átadták az 5.000. osztrák passzívházat | Az európai lap-lemezgyártás hosszabb idő után ismét csökkent | Erdért - megújult filozófiájuk | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 10. 09.)
Faipari szárítás - RETRO


Emlékezés a faipari szárítás hatvan évére.
(2009. 10. 08.)

Biblio - Andante bútor - Kanizsa Trend - Magyar Termék Nagydíj
A Kanizsa Trend Kft. 2009-ben a Biblio modellel elnyerte a megtisztelő Magyar Termék Nagydíj Kitüntető Címet. A Díj átadására ünnepélyes keretek közt a Parlamentben került sor szeptember elején.
(2009. 10. 08.)
Konyhabeumtató - egyszerűen nagyszerű
Eredetileg csak időnkénti, néhány napos budapesti tartózkodásra szánták az új építésű belvárosi ház kis lakását, mégis nagy műgonddal választott ki és tervezett meg mindent a tulajdonos. Ennek köszönhető, hogy az egyszerű, de jól átgondolt, minőségi elemekkel berendezett konyha a mindennapi élet kiszolgálására is tökéletesen alkalmas.
(2009. 10. 08.)
Faipar 3.0
Október 1-től új bőrbe bújt a faipar.hu, amely a szerkesztők reménye szerint a felhasználók komoly segítségére lehet a közeljövőben.
(2009. 10. 08.)
Dzsungel a hálószobában - a magyar szecesszió bútortervezői
Csak mostanában kezdi újra fölfedezni Európa a magyar szecesszió páratlan kincseit. A szecesszióhoz Maróti Géza, Kós Károly, Lechner Ödön vagy Kozma Lajos életműve is legalább annyi szépséget, innovációt tett hozzá, mint a belga Victor Hortáé vagy a párizsi metrómegállókat tervező Hector Guimard-é.
(2009. 10. 07.)
Otthon vidéki hangulatban
Egyre többen választják a vidéki élet nyugalmát és csendjét a nyüzsgő metropoliszok rohanó világával szemben. A lakberendezésben is igény támadt a helyi jellegzetességeket tükröző vidéki hangulatú otthonok megtervezésére. Ismerkedjünk most meg a vidéki stílussal.
(2009. 10. 07.)
70 éve védett a Nagyerdő Debrecenben
70 éve védett Debrecen tüdeje, a Nagyerdő. A több mint ezer hektáros területen a kocsányos tölgy az őshonos fafaj.
(2009. 10. 06.)
Energiafüggés - Mi gátolja az erdőtelepítést?
Az olcsóbb és elérhető fűtés kéznél van. Az erdőtelepítések révén, a megújuló energiaforrások jobb kihasználásával egyúttal az értékteremtő, hatékony közmunka is megvalósítható.
(2009. 10. 06.)
Kié az erdő? Van-e út, ha papíron nincs? Szélmalomharc a Magyar Állammal szemben
Hosszú évek óta pereskedik a Magyar Állammal, pontosabban a Honvédelmi Minisztériummal és a rendőrséggel egy budapesti erdőtulajdonos, akinek erdejében kisajátítási eljárás nélkül építettek egy 65 méter magas tornyot, amiért az erdészet őt büntette meg, a rendőrség pedig előállította, amikor saját birtokára akart bejutni.
(2009. 10. 05.)
Megjelent a HÍRFA 2009. szeptemberi lapszáma
37. FAGOSZ Fakereskedelmi konferencia | VásárHíradó | BNV-TérFormaDesign-Interwood | Ismét bizonyított a Forest Expo | Az egészségünk és környezetünk védelmében | CSIBA technológiai napok| Élzárógépek a Felder kínálatában | Bútortörténeti szakirodalmunk 39. | Erdért szakmai nap | Magyar Termék Nagydíj 2009 | Elkészült az Erdészeti Lapok digitális archívuma | Fapellet - új EU szabvány-bemutató az Interpellets szakvásáron ls konferencián Stuttgartban | Nyílászárós fogalmak 4. | Pellet és brikettgyártósorok EU támogatással | Salon Vivons Bois 2009 | Wood-Tec 2009 | IBN Faculty Award díjat nyert az NYME FMK Informatikai és Gazdasági Intézete ...
(2009. 10. 05.)
NYME EMK- Kari Tudományos Konferencia, Sopron, 2009. október 12.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara 2009. október 12-én, hétfőn tartja Kari Tudományos Konferenciáját az Erzsébet kerti oktatási épületben.
(2009. 10. 05.)
...Minden ami bútor... Konferencia, Budapest, október 14-15.
A faipari és bútoripari szakmai szervezetek (FAGOSZ, MBFSZ, OAFSZ), az Erdészeti Fa- és Bútoripari Ágazati Párbeszéd Bizottság valamint az Európai Bútorszövetség (UEA) tisztelettel meghívja Önt a .Minden ami bútor. elnevezésű konferenciájára.
(2009. 10. 05.)
Szakkönyv-ajánló: FAPOLCOK, A tűzipellet, ...

FAPOLCOK | A tűzipellet | további ajánlatok...
(2009. 10. 02.)
Új erdészeti mobil aprítógépek a Csiba Kft kínálatában
Az általunk kínált technológia lehetőséget teremt arra, hogy az eddig főként hulladékként kezelt vágástéri apadékot - mely a többnyire már nem hasznosított koronarészekből, ágakból, gyengébb választékot adó törzsrészekből tevődik össze - az erdőgazdálkodók hasznosítsák, jó áron értékesítsék.
(2009. 10. 02.)
Magyar ember magyar bútort vesz / Bútorok közt éljük le életünket
Tíz vevőből hat, ha csak teheti, hazai gyártású bútort vásárol. Egy több mint ezer ember megkérdezésével végzett felmérés szerint egy bútortól azt várjuk, hogy húsz évig tartson, és nem az ár a legfontosabb, amikor választunk. | Bútoraink, mint életterünk meghatározó elemei fontos szerepet töltenek be mindennapjainkban. Talán bele sem gondolunk, de az évek múlásával velünk együtt bútorvásárlási szokásaink is változnak.
(2009. 10. 01.)
Touch Wood - itt a faházas mobil
A japán NTT DoCoMo mobilcég bemutatta a Touch Wood nevű faházas mobiltelefon prototípusát. A gyártás során fokozottan figyelnek a környezetre.
(2009. 10. 01.)
Nagy teljesítményű minicinkelő a Leitz-től
Többek között az új fejlesztésű minicinkelővel is bemutatkozott a Leitz a hannoveri vásáron, mely kis szerszámátmérő mellett biztosítja az ékcsapos kötésekhez elengedhetetlen kiváló felületi minőséget.
(2009. 10. 01.)

Szeptember

A 100 legnagyobb hazai bútorgyártó - 2008. évi tények
A 2006. és 2007. évekre vonatkozóan szerkesztett Top100 hazai bútorgyártói lista és helyzetértékelés után, ezúton adjuk közre a 2008. év teljesítményei alapján készült összeállításunkat. Árbevételi lista, volumenindex, árbevételarányos üzemi eredmény, egy főre jutó bevétel, ...
(2009. 09. 30.)
Albániában terjeszkedik a Praktiker
A Praktiker, mint Európa egyik vezető barkácsáruház-lánca, elsőként lép az albán piacra. 2009. október 30-án nyitja meg kapuit 8700 négyzetméteren Tiranában az első barkács- és lakberendezési áruház.
(2009. 09. 30.)
Románia most pozícionálja magát - passzívházak külföldön
A sorozat bemutatja, hogy az egyes európai országok hol járnak a passzívházak meghonosodásához vezető úton. Hol milyen minősítési rendszer működik? Vannak igénybe vehető támogatások? Következzenek a válaszok.
(2009. 09. 30.)
Passzívház tervezés kora - konferencia, Budapest, október 8.
A Magyarországon felhasznált energia 40%-a a lakosság által - és ennek 75%-a az épületek fűtésére és újabban hűtésére kerül felhasználásra. Az eredetileg Németországban kifejlesztett és ott már elterjedt, úgynevezett passzívházak a hagyományos építési módokkal szemben jóval kevesebb - minimális - energiát fogyasztanak, vagyis passzívvá válnak.
(2009. 09. 30.)
Faesztergályos Napok - Sopron 2009
Lelkes hobbi-esztergályosok fejéből kipattant ötlet, egy folyamat kezdete, amely évről-évre ismétlődő rendezvény akar lenni. A szakmáról a szakmának és persze a gép mögött álló embereknek. Beszámoló.
(2009. 09. 30.)
Munkavédelmi konferencia volt Guthon
A munkavédelmi szakemberek emelt szintű továbbképzése, az erdészeti ágazat munkavédelmi helyzetének áttekintése - ez volt a célja az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség kétnapos konferenciájának, amelynek a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete volt a házigazdája.
(2009. 09. 30.)
Hatalmas tűz egy nyíradonyi raklapgyárban
Több tíz milliósra becsülik a kedd reggel (szeptember 29) kigyulladt nyíradonyi rakodólap gyárban keletkezett károkat - közölte a megyei katasztrófavédelem ügyelete.
(2009. 09. 30.)
Ágytól-asztaltól - Réz András esztéta előadása
Akik kilátogattak szeptember 12-én a Budapesti Vásárközpontban megrendezett BNV-re, személyesen találkozhattak Réz András esztétával, aki a Magyar Bútor és Faipari Szövetség felkérésére - Ágytól-asztaltól címmel - egy interaktív előadás keretében a hazai bútorgyártók, a magyar bútor lehetőségeit vette számba.
(2009. 09. 29.)
Harminc százalékot is megspórolnak a biomasszával
Kilenc bakonyaljai önkormányzat is csatlakozik az alakulóban lévő Bakonyhő Térségi Fűtőmű Kft-hez, szándékukat aláírásukkal már hitelesítették. A társaság biomasszával fűtené a közintézményeket, a fűtőműhöz, egy pelletáló üzemhez, kazánok vásárlásához és átalakításához pályáznának, s külső tőkesegítséget is kapnak.
(2009. 09. 28.)
Alternatív energiára váltanak az önkormányzatok
Beruházások részeként vagy egyszerűen csak takarékossági okokból, de egyre több Békés megyei településen alkalmaznak alternatív fűtési módszereket. A technológiák segítségével akár a költségek 50-70 százaléka is megspórolható.
(2009. 09. 28.)
Express energiafűz: ismét energiaültetvény-telepítési támogatás
A szélsőséges időjárási helyzetek gyakoribbá válásával egyre növekszik a belvizes, illetve az áradásoknak kitett területek aránya. E területek hasznosítására kínál kiemelkedően jövedelmező gazdálkodási alternatívát a hazai nemesítésű fűzfajta, az Express energiafűz (Salix alba Express) telepítése.
(2009. 09. 28.)
Indul a magyar megújuló energia reform
Úgy tűnik, a kormányzat arra készül, hogy megreformálja a hazai megújuló energia szektor támogatási rendszerét. Valószínűleg a torz kötelező átvételi rendszer is változik majd.
(2009. 09. 28.)
Erdőgazdaságok válságban
Tíz-tizenöt százalékkal csökkent a fa ára - számolt be tapasztalatairól a szolnoki székhelyű erdőgazdaság, a NEFAG Zrt vezérigazgatója. Ahhoz, hogy a vállalat a tavalyihoz hasonló árbevételre tegyen szert, több fát kell értékesítenie. Csakhogy a kereslet is csökken.
(2009. 09. 28.)
Francia rendelet tervezet a fa építési felhasználásának bővítésére
Sarkozy, Franciaország elnöke miután 2009. májusában meglátogatta az Urmattban lévő Saint-Braun fűrészüzemet, közleményt tett közzé, aminek hatására a francia kormány nemzeti kormányrendelet tervezetet terjesztett a minap az Európai bizottság elé notifikálásra: "rendelet a faanyag használatára egyes építményekben" címmel.
(2009. 09. 25.)
Új kiadvány a fáról, a fa misztériumáról: Láttalak felnőni
Egy 400 évig tűzben álló, és el nem égő fakémény; bükkfák, melyek nem repednek; a különös cirbolyafenyő; lucfenyők, melyeket egyelen szú sem akar elfogyasztani; az energiaszállító erdő; a fa misztériuma: csodálatos utazásra hívja olvasóit Erwin Thoma - az ősi és új élet felfedezésére a fával, erdővel és Holddal.
(2009. 09. 25.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Ámoshegyi Bt | FA-KER-G. Kft | FANYARKA Erdészeti Kft | Gold Pellet Kft | Fanyarka 2005 Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Dom-Coop Szövetkezet | HUNDUNA S.R.o. | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 09. 25.)
Nyílászárós fogalmak - európai teljesítmény fokozatok 4.
Mit is jelent a műszaki jellemző - hőszigetelő képesség? A HŐSZIGETELÉS fogalma a magyar követelményszabvány szerint nincs is definiálva, mivel fizikai egységről van szó, csupán az érték nagysága alapján van fokozatokba sorolva.
(2009. 09. 24.)
Arc az innoLignumról - Nadobán Erika, HUNDUNA
A hatalmas gépek sorai között egy szerény sátor húzódott meg: a HUNDUNA S.R.o. támaszpontja. A parancsnok Nadobán Erika ügyvezető. Őt kérdeztem a felvonultatott munkagépek tulajdonságairól.
(2009. 09. 23.)
A 150 éves THONET
Idén ünnepli 150. születésnapját a világ leghíresebb széke. Ha a Thonet szót halljuk, legtöbbünknek valószínűleg ez a jellegzetes, sötétbarna hajlított szék, a No. 14 jut eszébe. Nagyanyáink korában szinte nem akadt háztartás egy-két Thonet-szék mégpedig jó eséllyel a klasszikus stílusikonná vált No. 14-es modell nélkül. Aki pedig örömét leli a lomtalanításokban, a szemétkupacok mélyén még ma is fellelhet jobb-rosszabb állapotú eredeti példányt.
(2009. 09. 23.)
A finnek többet szeretnének kihozni az erdeikből; erdészeti, erdőipari közvéleménykutatás 2009.
16 éve visszatérően elvégzett, a finn erdőgazdálkodás és erdőipar megítélését mérő közvéleménykutatás 2009. évi felmérésének eredményeit ismerteti egy cikk a Finn Erdészeti Szövetség által működtetett forest.fi honlapon. Figyelemre méltóak a megállapítások, illetve a már több mint másfél évtizedes rendszeresség és módszeresség a köz véleményének pontos megismerésére.
(2009. 09. 21.)
37. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia, október 20-21., Tihany
A Fakonferencia témái: | Fejlesztési tőkebefektetés KKV-k részére, mint finanszírozási alternatíva | A hazai faépítés fafogyasztásra gyakorolt hatása | A Dél-Nyírségi Bioenergia Művek Energiatermelő Zrt., (Szakoly) és a cég várható faigényének bemutatása | A FALCO Faforgácslapgyártó Zrt. jelene, jövője |
(2009. 09. 21.)
Új kiadvány: Energetikai faültetvények
A héten jelent meg az Energetikai faültetvények című kiadvány, amely máris kapható, megrendelhető a FAGOSZ szakkönyvesboltjában.
(2009. 09. 17.)
Készház Vásár és Konferencia, október 16-18, Budapest
A legutóbb is bevált helyen, ismét a Budapesti Kongresszusi Központban lesz a három napos Készház Vásár és ezzel párhuzamosan a nyitónapon, október 16-án az V. Készház Konferencia. Sőt a Készház vásár és Konferencia része a másfél hetes Zöld Építészeti Napoknak, melynek keretében több érdekes helyszít és konferenciát lehet felkeresni.
(2009. 09. 18.)
Az ország első aktív készháza!
2009. szeptember 22-én adják át Magyarország első energiatermelő készházát. Ettől kezdve a ház teljes energiaforgalmát folyamatosan mérik, aminek eredményét bárki interneten nyomon követhet. A ház a tervek szerint 0 energiaköltséggel lesz üzemeltethető.
(2009. 09. 18.)
Wood-Tech 2009, üzletember-találkozó, Brno, október 21-22.
Wood-Tech 2009 faipari és erdészeti gépek, eszközök és alapanyagok vására. Idén 11. alkalommal kerül megrendezésre Közép-Kelet-Európa legnagyobb faipari és erdészeti gépek, eszközök és alapanyagok vására (Brno, Vásárközpont, Csehország), mely nagyon jó lehetőséget teremt az ágazatban tevékenységet folytató vállalkozások számára üzleti kapcsolataik bővítésér
(2009. 09. 17.)
Pazar: álomszigeten épít az IKEA
A közel-keleti régióban is megveti lábát az IKEA: hamarosan elkezdik építeni a svéd lakberendezési cég legújabb "csodaboltját" Abu-Dzabiban.
(2009. 09. 17.)
Design Hét Budapest 2009 - Kreatív energiák
Idén hatodik alkalommal rendezik meg 2009. október 2-11. között a Design Hét Budapest című eseménysorozatot a Kreativitás és Innováció Európai Éve programsorának hivatalos részeként.
(2009. 09. 17.)
Bemutatták a világ legmagasabb fából készült épületének terveit
Bemutatták a világ legmagasabb fából készült épületének terveit, mely a norvég Kirkenes város új kulturális központjának ad majd otthont.
(2009. 09. 15.)
Salon Vivons Bois faipari kiállítás - Bordeaux, 2009. november 6-9.
A mintegy száz kiállító részvételével megrendezendő szakvásáron 17 témakörben számos kerekasztal-beszélgetést és szakmai előadást is hallhatnak az érdeklődők úgy a kimondottan fából vagy faszerkezettel épült házakról, mint a faanyagok építészeti fölhasználásáról és az ezekkel kapcsolatos egyéb kérdésekről.
(2009. 09. 15.)
Nyitottabb erdőkezelést ígér az új igazgató
Az új gazdálkodási és erdőkezelési módszerek bevezetésekor került Németh László a kapuvári Rábaközi Erdészet élére. A fiatal igazgató a turisztikai vonalat erősíti, nyitott a város és a közönség felé.
(2009. 09. 15.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Antik Kopie Hungary Kft | Árvai Attila EV | Ber-Parkett 2000 Bt | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: PALISZANDER Kft | BIRDAL Kft | STEFA-Pack Kft | Adimex-Multiprofil Kft | DIFA Kft | Geotex Kft | Hungaropro Kft | Kálmán Bútoripari Kft | Kemikál Zrt | Kinnarps Hungary Kft | Szerdahelyi Kft | WAGNER Képviselet D&K Kft | Céghír: Borovi Faipari Zrt - fókuszban az energiaspórolás | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 09. 15.)
Vadonleső - önkéntesekkel a természetért
Elindult egy Európában egyedülálló természet-megfigyelő rendszer, a Vadonleső program, melyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozott létre és tart fent.
(2009. 09. 14.)
A köztulajdonú cégek átláthatósága kormányrendelet hatályon kívül helyezésének kérése
A 175/2009. (08. 29.) Korm. r. "a köztulajdonban álló gazdasági társaságok működésének átláthatóbbá tételéről" és e társaságok vezető és irányító alkalmazottai nevének, beosztásának, valamint jövedelmi adatainak a cégek honlapjain 2009. szeptember 15-ig, majd azt követően folyamatos kötelező közzétételéről szól. A Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság a kormányrendelet haladéktalan hatályon kívül helyezését kéri.
(2009. 09. 11.)
Országos lakossági felmérés a magyar bútorpiacról
A Magyar Bútor és Faipari Szövetség országos bútorpiaci felmérést készíttetett a bútorvásárlók, illetve bútort vásárolni szándékozók körében igényeik, véleményeik, preferenciáik megismerése céljából.
(2009. 09. 11.)
Balzsam a fának
Mentsünk meg egy fát címmel indított kampányt tavasszal az egyik festékgyártó cég, ami szerint a faápoló bevonatok meghosszabbítják a faanyagok életét, így kevesebb fát kell kivágni a következő termékek előállításához.
(2009. 09. 11.)
Fapellet - új EU szabvány-bemutató az InterPellet szakvásáron és konferencián, Stuttgartban
Lüktető munka a pellet iparban: a 9. Pellett Ipari Fórum és az Interpellets 2009 szakvásár lehetőséget biztosít a tendenciák, elképzelések és lehetőségek áttekintésére.
(2009. 09. 11.)
V. Pannon Faépítészeti Díj - díjazottak
A Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter által immár 5. alkalommal meghirdetett, védjegyzett, Faépítészeti díjpályázatra idén 12 pályamunka érkezett.
(2009. 09. 10.)
Ez egy valódi unicum: Első Magyar Kertépítő Verseny
A gazdasági recesszió legjobb ellenszerét - az együttműködésben rejlő erőt használta fel, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége az Első Magyar Kertépítő Verseny szervezéséhez, amely a Hortus Hungaricus 2009. szakkiállítás önálló programjaként kerül megrendezésre.
(2009. 09. 10.)
A folyamatos erdőborítás és a vadállomány harmonikus kapcsolata a Pilis-tető bükköseiben
A 2002. óta a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetének területén kialakított Pilistetői Örökerdőben a természetközeli erdőkezelés és az ennek megfelelő vadgazdálkodás kapcsolata látványos eredményeket produkált.
(2009. 09. 10.)
Magyar bútor... itthonról
A Magyar Bútor és Faipari Szövetség 2009-ben célul tűzte ki a magyar bútorok imázsának növelését, ismertségük elősegítését, előnyeik, versenyképességük rendszeres kommunikálását a fogyasztók felé. Természetesen nem titkolt a mögöttes érdek, a hazai értékesítés növelésének elősegítése.
(2009. 09. 09.)
Megjelent a FAKAT-Komplex.CD - 2009. szeptember
A Fagazdasági Termék és Cégadatbázist rejtő FAKAT-Komplex.CD 2009 szeptemberi kiadása elkészült. Közel kilencezer hazai, szakterületi vállalkozás aktualizált adatai, egyetlen rendszerbe dolgozva.
(2009. 09. 08.)
"Kétmilliomodik hektár magyar erdő" emlékérem - felhívás jelölésre
Az MGSZH Erdészeti Igazgatósága és az OEE 2008-ban elhatározta, hogy "Kétmilliomodik hektár magyar erdő" emlékérmet adományoz munkája elismeréseképpen minden évben azon újságírónak, aki a magyar erdőkkel, és az erdőgazdálkodás kérdéseivel kapcsolatban széleskörű, és tárgyilagos tájékoztatást nyújt az érdeklődők széles körének. Október 31-ig lehet a díjazottra javaslatot tenni.
(2009. 09. 07.)
Ágytól-asztaltól - meghívó Réz András előadására, szeptember 12.
Réz András, esztéta arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a magyar bútorgyártó, kereskedő cégek számára ahhoz, hogy a hazai vásárlók megismerjék és tudatosan keressék a magyar bútoripar termékeit. Egyáltalán milyen lehetőségei vannak a magyar bútoroknak, a magyar termékeknek?
(2009. 09. 03.)
Robinson Crusoe börzsönyi lombhotele
A fák lombjában épít házakat a Börzsönyben egy francia férfi, és a kunyhók között tíz méternél magasabban vezet átjáró. A keskeny fahidacskákon csak az egyik oldalon lesz kapaszkodó, hogy a vendégek kicsit féljenek, és érezzék, az ittlétnek tétje van. Bár jövőre akár céges csapatépítő hétvégék helyszíne is lehet a festői lombhotel, az irgalmatlan berúgás itt ki van zárva.
(2009. 09. 03.)
Tízezrekkel drágult az IKEA: brutális számok
Hatalmas reklám-körítéssel jött ki néhány hete az IKEA legújabb katalógusa. A svéd bútoráruház bevett gyakorlata szerint az árak augusztus elsejétől, egy éven át érvényesek, azonban mint az várható volt, idén jelentős drágulás következett be. Van, ami 80 ezer forinttal kerül többe, mint tavaly.
(2009. 09. 03.)
BNV, Tér Forma Design, Interwood és társai, szeptember 9-13, Budapest
A BNV idén is 5 napos. 5 fő témát dolgoz fel és mint az 5 napon más és más közönségre koncentrál változatos program kínálatával. A fő témák: Tér Forma Design, Interwood, Oktatás hete, Agrár Expo és Géniusz-Európa Nemzetközi Találmányi Vásár. A szervezők a tavalyi 55.000-rel szemben idénre 65.000 látogatóra számítanak. Érdemes alaposan, előre tanulmányozni a gazdag kínálatot és programokat.
(2009. 09. 02.)
Magyar Termék Nagydíj - 2009.
Biblio - Kanizsa Trend Kft Terben ives toloajto - Kunság Fenster AMADUES - Stulwerk Kft
A Magyar Termék Nagydíj védjegy immár tizenkét éve tanúsítja a folyamatosan ellenőrzött, kiemelkedően jó minőséget és a megbízhatóságot. Szakterületi díjazottak 2009-ben: Kanizsa Trend Kft, Kunság Fenster Kft, Stulwerk Kft.
(2009. 09. 02.)
Interwood Szakkiállítás, Budapest, szeptember 9-13.
A vásár szervezői meghívják a FATÁJ olvasóit az Interwood Bútoripari Beszállítói Szakkiállításra. 2009. szeptember 9-13. A kiállítás a BNV-vel egy időben és egy helyszínen, a BNV Tér-Forma-Design Kiállítással egy csarnokban (A pavilon) kerül megrendezésre.
(2009. 09. 02.)
Plus Life Time - extra teljesítmény
Az AKE közel öt évtizede foglalkozik fa- és fémipari szerszámok gyártásával. A minőségi körfűrészgyártás területén különösen nagy hagyományokkal és tapasztalatokkal rendelkezik. Ennek, valamint a folyamatos innovációs tevékenységének köszönhetően egyre hatékonyabb és gazdaságosabb termékeket kínál partnerei számára.
(2009. 09. 02.)
Nyílászárós fogalmak - európai teljesítmény fokozatok 3.
Mit is jelent a műszaki jellemző - szélállóság? A termékszabvány a homlokzati szerkezeteket érő hatások alapján 23 termékjellemzőt sorol fel. Ezek közül harmadiként a zárás pontosságával, a szigetelő képességgel összefüggésben lévő, a szerkezet stabilitását, alakhűségét jellemző műszaki kategóriát tesszük vizsgálat tárgyává.
(2009. 09. 01.)
Megjelent a HÍRFA 2009. augusztusi lapszáma
A tartalomból: Puha megoldások - Kemény felületek | innoLignum rendezvénynaptár | innoLignum 2009 kiállítói lista | Egykomponensű D4 diszperziós ragasztó a Henkeltől | Interwood faipari szakkiállítás | Xylaqua parkettalakk | Az Üstünkarli terjeszkedik | Tandembox intivo | 10 éves a Weinig PowerLock | Biztonság és garancia a megelőző faanyagvédelemben | Bútortörténeti szakirodalmunk 38. | Új élzáró gépek a Feldr kínálatában | Angarai fenyő a gyártótól | Plus Life Time - Extra teljesítmény | A megújuló energiahordozók felhasználásnak perspektívái | Nyílászárós fogalmak 3. | Ingyenes kommunikációs tréning | 8. faipari marketing konferencia | AMI-s siker az ICSID nemzetközi plakátpályázatán | Wood Energy - új szakvásár és konferencia Klagenfurtban ...
(2009. 09. 01.)

Augusztus

Meghívó - Csiba Technológiai Napok, Kőszeg, szeptember 3-5.
Szeretettel meghívjuk hagyományos Technológiai Napok rendezvényünkre, Kőszegre, szeptember 3-4-5-re. Ez a három napos esemény azoknak szól, akik nem szeretnek pénzt kiadni anélkül, hogy ne tudnák pontosan, mit is vesznek.
(2009. 08. 28.)
Biomassza égetés - sajtószemle
| Felavatták augusztus 27-én az első zöldmezős biomassza erőművet Szakolyban | Biomassza erőmű (fűtőmű) alapkőletétele Zobák-aknán | Biomassza kazán a Kapuvári Hús Zrt-nél | 20:80 arányban biomasszával és szénnel működő erőmű építését tervezi a Nógrád megyei Mátraterenyén az ENE Zrt. | Sörgyári salak, mint biofűtőanyag | Nagypáli önkormányzata japánfűzt termeszt energiaültetvényként | Szlovákiában megduplázták a biomassza kazánokra adott támogatást |
(2009. 08. 28.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

ÚJAK a Fatudakozóban: Tiszafa Erdészeti Bt | FAFIL Kft | Rosewood Trade Bt | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Saint-Gobain Zrt | WOODWILL Faház Kft | Abádszalóki Magán Erdészeti Kft | Deco Design Kft | J.H. Kloosterhuis BV Fióktelepe | Kapos Mechanik Bt | Kloosterhuis International Kft | Nerbótherm Kft | Simonis Üveg Kft | SZILKER Kft | Szombati János - GRUND | Céghír: Vértes Erdő Zrt - megbízást nyert | Demko Feder - 400 milliós tartozás | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 08. 28.)
Meghívó - innoLignum Szakkiállításra, szabadterület E/1
Az Interforst Hungary Kft tisztelettel meghívja a FATÁJ olvasóit az innoLignum Szakvásár szabadterület E/1 standjára.
(2009. 08. 27.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2009
Összegyűjtöttük azon Magyarországon bejegyzett, a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél a 2009-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás. Már csaknem félezer bedőlt, megszűnő szakterületi vállalkozás, naponta csaknem 2 cég jut ilyen sorsra!
(2009. 08. 27.)
Munkahelymegtartó faipari beruházás Nagykállóban
Rönkhasító szalagfűrészgépet szerzett be a Nagykállóban működő Wood-2000 Kft. A berendezés költségének 40 százaléka európai uniós támogatásból származik, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
(2009. 08. 26)
Kitüntetések augusztus 20-a alkalmából
Pro Silva Hungariae Magyar Erdőkért díjat kapott Mocz András, Varga Szabolcs és Horváth Ferenc.
(2009. 08. 26)
Pellet gyártás + elektromos energia -- szakmai gondolatok
Már 2008-ban olyan magasságokba emelkedett a földgáz és fűtőolaj ára. Sokan a fapelletet, mint fűtési lehetőséget választották, mivel technikailag korszerű, ökológiailag kedvező és tiszta, valamint energiatakarékos megoldás is egyben. De ez az alternatíva nem csak a fogyasztók számára érdekes alternatíva, hanem a feldolgozók számára is jövedelmező üzlet lehet.
(2009. 08. 26)
Megrendelésre lopják a debreceni erdőket
A fatolvajok általában éjjel, rendszám nélküli roncsautókon vagy szekérrel érkeznek Debrecen határába. Mivel egy-egy gazdaság óriási területen terül el, a kései látogatók ritkán szúrnak szemet. Van, aki saját célra lop, többen viszont megrendelésre dolgoznak - a környékbeli erdő így apróhirdetések segítségével talál vevőre. Az üzletszerű lopások árát pedig az erdőbirtokosság fizeti meg.
(2009. 08. 26)
Pellet és brikettgyártósorok EU támogatással
Az októberben megnyíló népszerű pályázat: Mikrovállalkozások fejlesztése 5000 fő alatti településeken - kitűnően alkalmas pellet vagy brikettgyártó üzemek létrehozásának támogatására. A megjelenést nem kell megvárni, hiszen a tavalyi rendelet alapján lehet idén is benyújtani a pályázatot.
(2009. 08. 25)
Változások az erdőmérnök képzésben, az ezredfordulótól napjainkig
Előzmények dióhéjban, a változások okai, szakmai reakciók, kreditrendszer bevezetése, Bolognai kétciklusú rendszer sajátosságai, szakmai összefogás, a jövő(nk) reménye.
(2009. 08. 25)
Konyhabútort gyárt? Itt a moduláris koronaléc-rendszer!
A koronaléceket sokan maguk készítik el tömörfából. Ha Ön is ezt teszi, számoljon utána, mennyit dob el a drága szárított anyagból, mire kiveszi a hosszú, hibamentes, egyenes szálfutású léceket. Körbe gyalulás, marás, több lépcsőben, talp ráépítés, kézi/gépi profilcsiszolás... - nos, mennyibe is kerül Önnek egy folyóméter koronaléc?
(2009. 08. 24.)
innoLignum másodjára
Az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat szeptember 3-5. között újra megrendezésre kerül a soproni MKB Arénában. Több mint 160 kiállító állít ki, közel 8 ezer négyzetméteren Részletes programtáblázat a cikkben!.
(2009. 08. 19.)
Fafeldolgozás-történet is szerepelt a Nemzetközi Tudomány- és Technikatörténeti Kongresszuson
2009. július 28. és augusztus 2. között, Budapesten tartották a XXIII. Nemzetközi Tudomány- és Technikatörténeti Kongresszust kb. 1700 résztvevővel a világ 60 országából. A rendezvényen faiparos szakmánkból három előadás hangzott el Pauló Tamástól, Szemerey Tamás Csóka Levente párostól és dr. Tóth Sándor Lászlótól
(2009. 08. 19.)
Az ÜSTÜNKARLI cég terjeszkedik
Hannoverben a Ligna 09 vásáron a török Üstünkarli cég azzal a nem titkolt szándékkal jelent meg immár ötödízben, hogy értékesítő partnere segítségével nagyobb részt hasítson ki a Német, Svájci és Osztrák piacból.
(2009. 08. 19.)
Fapelletgyár épül Tiszaújvárosban
Fapelletgyár építését kezdték meg a Tiszaújvárosi Ipari Parkban. A beruházás csaknem 900 millió forintba kerül, az Új Magyarország Fejlesztési Terv 411 millió forint támogatást ad hozzá.
(2009. 08. 19.)
Forestinvest.hu - új erdészeti hirdetési portál
Elindult az erdőgazdálkodási ágazathoz szorosan kötődő FORESTINVEST.HU Hirdetési Portál. A weboldalon lehetőség van ingatlanok és ingóságok hirdetésére egyaránt.
(2009. 08. 19.)
Makkgyűjtés a Nyírerdő területén - csak engedéllyel
Tavaly rendkívül gyenge volt a makktermés Észak-kelet Magyarországon, idén azonban jobbak a kilátások, előzetesen egy jó közepes átlagra számítanak a NYÍRERDŐ Zrt. erdészei - mondta Dufla Ferenc, a Hajdúhadházi Erdészet igazgatója.
(2009. 08. 19.)
Küzdj a klímaváltozás ellen: Használj fát!
A klímaváltozásról annak következményeiről és az ellene küzdelem lehetséges módjairól már sokan sokfélét írtak. Ezen ismereteket szeretnénk bővíteni az Európai Faipari Szövetség, a CEI-Bois álláspontjával, melynek lényege, hogy több-és-több fa és fatermék használata kedvező cselekedet a klímaváltozás elleni küzdelemben.
(2009. 08. 18.)
A válság tizedeli a bútorgyártókat
Idén június végéig már 336 fagazdasági cég vált fizetésképtelenné, közülük 190-nél felszámolási, 146-nál pedig végelszámolási eljárás indult - derül ki a Fatáj online-szaklap adataiból - írja a NapiGazdaság.
(2009. 08. 18.)
Magyar pelletgyárat adtak át a kárpátaljai Técsőn
A pelletáló gyár 1,1 milliárd forintnyi beruházással készült el közel másfél év munkájával. Ez jelenleg a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye legnagyobb magyar tulajdonú ipari beruházása.
(2009. 08. 18.)
A megújuló energiahordozók felhasználásának perspektívái
Az erdőgazdaságok és a faipar számára jelentős, a jövő perspektíváit előre vetítő kutatást végeztek a közelmúltban Németországban.
(2009. 08. 18.)
Jogpontok: Hatékonyabb érdekérvényesítésre számíthatnak a munkavállalók
2009. februárjától az ország 7 régiójában érhetőek el az ingyenes munkajogi, társadalombiztosítási-jogi, valamint cégjogi tanácsot adó Jogpontok. Munkájukat a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Társadalmi Párbeszéd Központja (FSzH TPK) koordinálja és segíti EU társfinanszírozott (több mint 900 M Ft) program keretében.
(2009. 08. 18.)
VII. Faépítészeti konferencia, Sopron, szeptember 3.
Az NymE FFMK Építéstani Intézete, a PANFA Klaszter és a Faipari Innovációs Társaság szervezésében rendezik a VII. Faépítészeti konferenciát, Sopronban.
(2009. 08. 17.)
Faanyagok sötétítése
A faesztergálás - más famunkákhoz hasonlóan - egyik legfontosabb mozzanata a tárgyak felületkezelése. Ekkor alakul ki a tárgy végleges kinézete. Ezeknek a tárgyaknak a készítésekor gyakran előfordul, hogy szeretnénk a faanyag eredeti színét megváltozatni.
(2009. 08. 17.)
Továbbra is középpontban a FA!
2009. szeptember 3-5 között újra innoLignum Sopron! Második alkalommal várja több, mint 150 kiállítóval a szakmai közönséget és az érdeklődőket az Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat. A kiállítás és az előadások megtekintése ingyenes.
(2009. 08. 14.)
8. Faipari marketing konferencia, Sopron, szeptember 4.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara, Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter, a Faipari Tudományos Alapítvánnyal a Faipari Marketing Konferenciák programjait mindig az ágazatot érintő, ill. a rendezvényi szakmatalálkozókon jelzett igények alapján állítja össze.
(2009. 08. 14.)
Faipari Cím- és Terméktár, Erdészeti Cím- és Terméktár, 2009.
Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Faipari Cím- és Terméktár 2009 és a Erdészeti Cím- és Terméktár 2009 című szakmai kiadványaink (nyomtatás + CD melléklet + kiegészítés az interneten) elkészültek!
(2009. 08. 14.)
Ingyenes kommunikációs tréning - Sopronban
Jobb kommunikációval a hatékony üzletért - a hatékony ügyfél-kommunikáció gyakorlata. Sopron, szeptember 3. és 4.
(2009. 08. 14.)
Ősszel kezdi meg működését a szakolyi biomassza erőmű
Már megkezdődött a Szakoly melletti 20 megawattos biomassza erőmű próbaüzeme, a rendes üzem várhatóan szeptember elején indul el. Magyarországon ez az első zöldmezős beruházással épült biomassza erőmű.
(2009. 08. 14.)
Legyen több kicsi biomassza-erőmű
Óriási biomassza-erőművek helyett kisebb blokkokat kellene építeni, de csak ott, ahol a tüzelőanyag megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll és a későbbiekben is elérhető lesz. Barótfi István véleménye.
(2009. 08. 14.)
Faipari és bútoripari ágazati elemzés, 2008.
A hazai faipar és bútoripar ágazati gazdaságelemzését készítteti negyedéves gyakorisággal a Faipari, Bútoripari, Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság. E helyt a 2008. éves (I-XII. hónap) záróadatokkal készült tanulmányt tesszük közzé, illetve emeljük ki néhány fontosabb elemét.
(2009. 08. 13.)
Pellet vagy fűtőolaj?
Az osztrák fűtőolaj üzletág átkokat szór a pelletre. Nehéztüzérséget vonultat fel az Osztrák ásványolaj gazdaság a feltörekvő versenytárs, a fapellet ellen.
(2009. 08. 13.)
A SENNEBOGEN az átrakógépek specialistája új 835 és 840 típusokkal bővíti a sikeres D-széria kínálatát
A SENNEBOGEN gyár 1950 óta úttörő szerepet tölt be az átrakógépek piacán, mely egy speciális géptípus a munkagépek családjában. Számos műszaki megoldást ők alkalmaztak először. A világ minden táján jelen vannak, és az átrakógépek piacán vezető szerepet töltenek be.
(2009. 08. 13.)
EFORWOOD tartamossági konferencia, Uppsala szeptember 23-24.
Az EFORWOOD az EU 6. Keretprogramjából finanszírozott project, melyben 21 ország 38 szervezete vesz részt. Fő célja általános tartamossági hatásvizsgálati eszköz kifejlesztése az erdőgazdálkodás-faipar termelési lánc részére (ToSIA). A szeptemberi konferencián ezt az eszközt mutatják be.
(2009. 08. 12.)
Az Erdő-alapú szektor Tecnológiai Platform (FTP) konferenciája Stockholmban, november 9-11.
A legnagyobb Európát átfogó erdészeti-faipari-papíripari K+F konferencia lesz novemberben Svédországban. A technológiai platformokkal az EU célja a K+F támogatása segítése ezen magán-köz partnerségek által. Érdemes a konferencia programját áttanulmányozni.
(2009. 08. 12.)
Börzsönyi Hegyi Félmaraton szeptember 12-én, szombat
Az Ipolyerdő Zrt. immár harmadszor is megrendezi a Börzsönyi Hegyi Félmaraton futóversenyt. A pálya azonos az előző két alkalommal már megismerttel. A verseny célja: A szabad természetben futás népszerűsítése, ismerkedés a Börzsöny természeti értékeivel, az erdészek és az erdő kapcsolatával. A FATÁJ szerkesztősége saját tapasztalata alapján is bátran ajánlja minden érdeklődőnek a részvételt: érdemes ott lenni.
(2009. 08. 11.)
CEP Passzívház Expo - Nemzetközi Passzívház Kiállítás és Konferencia - Budapest, 2009. október 7-8
A Magyarországon felhasznált energia 40%-a a lakosság által - és ennek 75%-a az épületek fűtésére és újabban hűtésére kerül felhasználásra. Az eredetileg Németországban kifejlesztett és ott már elterjedt, úgynevezett passzívházak a hagyományos építési módokkal szemben jóval kevesebb - minimális - energiát fogyasztanak, vagyis passzívvá válnak.
(2009. 08. 10.)
Hajdú-Bihar megyei Magánerdő Tulajdonosok Egyesülete
Egyesületünk, a Hajdú-Bihar megyei Magánerdő Tulajdonosok Egyesülete 1994. évben 15 évvel ezelőtt alakult meg. Az eltelt időszak méltó megünneplését tervezzük ez évben.
(2009. 08. 10.)
Egy kis falu nagyot álmodik - fatemplomot épít
Magyarföldről, Zala megye picinyke településéről mostanában sokat beszélnek. Hihetetlen nagy összefogás, és segítő szándék eredményeképpen, a faluban templom épül. Mégpedig fatemplom.
(2009. 08. 10.)
Kitekintő - rövid hírek Európa faiparából
Barlinek - rekord árbevétel júniusban | Az európai kemény-farostlemez kibocsátás 2008-ban határozottabban csökkent, mint korábban | Mayr-Menhof - szeptemberben bezárja fűrészüzemét Amstettenben | Tarkett - csaknem teljesen megszerezte a szerb Sintelon céget | OSB - az áremelkedés jön a javuló közép-európai piacon |
(2009. 08. 07.)
Csökkenő lombos fűrészáru termelés
A lombos fűrészáru termelés 13%-os csökkenése várható a 2009-es évben (összesen mintegy 6,5 milló m3-re az EOS országainál), az Európai Fűrészipari Szövetség - EOS - prognózisa szerint.
(2009. 08. 07.)
Faesztergályos Napok, Sopron, szeptember 3-5.
Ez valami vicc? Nem egyáltalán nem vicc, vagy nem az akar lenni. Egy folyamat kezdete egy évről-évre ismétlődő rendezvény akar lenni. A szakmáról a szakmának és persze a gép mögött álló embereknek.
(2009. 08. 06.)
Ablakpiaci körkép 2008
A MATA nyolcadik éve készít ablakpiaci áttekintést. Idei elemzésükezt ismét próbálták több oldalról alátámasztani, így az üvegipar, a vasalat- és profilkereskedők, a gépforgalmazók információit vetették össze a gyártók közlésével.
(2009. 08. 06.)
Belsőépítészeti Diplomadíj 2009
A Magyar Építész Kamara pályázatot hirdet Diplomadíj elnyerésére. A díj adományozásának célja a kiemelkedő színvonalú építészeti, belsőépítészeti diplomatervek elismerése, a pályakezdő fiatalok szakmai közösségbe illeszkedésének elősegítése.
(2009. 08. 06.)
Erdészeti kutatások Délnyugat-Franciaországban
A kutatómunka a genetika, genomika, élettan, agronómia és növénykórtan területét érinti a fajok igen széles skáláján: zöldségekre, gyümölcsökre, gabonafélékre, szőlőre és erdészeti fajokra fókuszálnak a kutatók.
(2009. 08. 06.)
3. Nemzetközi Lombosfa Konferencia, Bécs, október 29-30.
3. Nemzetközi Lombosfa Konferenciát rendeznek a bécsi Grand Hotelben, 2009. október 29-30-án.
(2009. 08. 05)
2. Nemzetközi Tudományos Lombosfa-feldolgozási Konferencia, Párizs, szeptember 28-29.
A 2. Nemzetközi Tudományos Lombosfa-feldolgozási Konferenciát, 2009. szeptember 28-29-én rendezik Párizsban.
(2009. 08. 05)
Einstein és a passzívház
A passzívházak után érdeklődők és a logikai rejtvényeket kedvelők számára a Passzívház Akadémia elkészítette a híres Einstein-rejtvény passzívházas változatát. Játsszon és nyerjen belépőt a CEP Passzívház Expora.
(2009. 08. 05)
Iskolapadban a közmunkások
A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. jelenlegi erdei közmunkaprogramjában dolgozó 560 ember közül 87-en vesznek részt erdőművelő-, erdei melléktermék gyűjtő és hasznosító-, fűrészipari-gépkezelő és fakitermelő képzéseken.
(2009. 08. 05)
Faipari Innovációs Társaság hírei
Anyagok és technológiák a faépítészetben konferencia | Erdészeti és faipari kutatások 1950-2000 - digitalizálva | Második Magyar - Vietnámi Erdészeti és Faipari Konferencia
(2009. 08. 04)
Csökkent az IKEA: 716 tonna szén-dioxid kibocsátással
716 tonna - ennyivel kevesebb szén-dioxidot bocsátana ki az IKEA, ha 630 magyar dolgozója tömegközlekedésre cserélné az autóját. Ekkora mennyiségű szén-dioxiddal 4 725 nappalit lehetne megtölteni!
(2009. 08. 04.)
V. Készház Konferencia és 10. Készház Vásár, 2009.október 16-18.
Az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) 2009. október 16-18-án fogja megrendezni az V. Készház Konferenciát és a jubileumi 10. Készház Vásárt. Ebben az évben a hagyományos esemény az Építészeti Hónap keretében a Zöld Építészeti Napok rendezvénysorozat részeként kerül megrendezésre.
(2009. 08. 03)
Fabázisú centralizált áramtermelés logisztikája és annak hatása az Egererdő Erdészeti Zrt. fahasználati tevékenységére
A dolgozat a megújuló energiaforrásokon belül a biomassza fogalomkörbe tartozó dendromassza energetikai felhasználásának szükségszerűségét, alkalmazásainak kihatását, vizsgálta több aspektusból, vagyis az energiaszektorra, és kiemelten az erdőgazdálkodásra koncentrálva.
(2009. 08. 03)

Július

Átszervezés a HOMAG Csoport igazgatóságában
A HOMAG Csoport élére új vezérigazgatót és új értékesítési igazgatót neveztek ki, a jelenlegi vezérigazgató önkéntes távozása miatt.
(2009. 07. 31)
Wood Energy - az új szakvásár és konferencia házigazdája Klagenfurt
Klagenfurtban az új kiállítási központ lesz a házigazdája, a fa- és biomassza-energia témára koncentráló "Wood Energy Expo & Congress" rendezvénysorozatnak, 2009. szeptember 3-4-e között.
(2009. 07. 31)
innoLignum Sopron évről-évre
Az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár szeptember 3-5. között második alkalommal kerül megrendezésre a soproni MKB-arénában. 183 kiállító és több mint 7 ezer látogató vett részt az elmúlt évben a Vásáron és a hozzákapcsolódó rendezvénysorozat konferenciáin, szakmai programjain, valamint tréningjein.A sikeres szakkiállítás idén ismét ingyenes lesz a látogatók számára.
(2009. 07. 30)
Pályázati felhívás - erdők közjóléti védelme és bővítése
Pályázati felhívás az erdők közjóléti célú védelmét és bővítését szolgáló feladatok ellátásának csekély összegű (de minimis) támogatására.
(2009. 07. 30)
Pályázati felhívás - európai uniós erdészeti szakreferens
Pályázati felhívás európai uniós erdészeti szakreferens munkakör betöltésére.
(2009. 07. 30)
Digitalizált Erdészeti Lapok
Az Országos Erdészeti Egyesület életében kiemelkedő jelentőségű munka készült el. Befejeződött az Erdészeti Lapok 147 évfolyamának digitalizálása és a világhálón való közzététele.
(2009. 07. 29)
MNV Zrt - testületek költségcsökkentése 50%-al
A társadalmi felelősségvállalás és szolidaritás érvényesítése kiemelt jelentőségű a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő zrt. számára, így a legalább többségi tulajdonú állami társaságok igazgatósági és felügyelő bizottsági testületei összköltségenek 50%-os csökkentését valósította meg.
(2009. 07. 29)
"IKEA, légy átkozott" - dühödt angol asztalosok a multik ellen
Átkozzák az IKEA-t és a hozzá hasonló multinacionális bútorboltokat a tradicionális angol székgyártók. A kőkemény árversenyben ugyanis képtelenek felvenni a versenyt a jóval olcsóbb termékeket árusító üzletláncokkal.
(2009. 07. 28)
A bükk rendellenes gesztesedésének fizikai sajátosságai és hatása a felhasználhatóságára
A hazai erdővagyon egyik legmarkánsabb képviselője az egyszerűen bükknek nevezett "közönséges bükk" (Fagus silvatica). E tudományos munka kizárólag a fűrészipari feldolgozásba vont bükkrönkből, másodlagos alapanyag bázisként keletkező fűrészelt álgesztes, vagy részben álgesztes fűrészáru tovább-feldolgozásával, illetve lehetőségeivel foglalkozik, valamint az e lehetőséget megteremtő anyagkutatás a fő célkitűzése.
(2009. 07. 27)
Fáról, fából évről-évre - az innoLignum idén is Önre vár!
Új megrendelőket keres? Szakmai partnerkapcsolatokat építene? Bemutatná erdészeti és faipari termékeit, fejlesztéseit, munkáit a szakma többi szereplője előtt?
(2009. 07. 24)
A bútorgyártó kis- és középvállalkozások finanszírozása Magyarországon
A magyarországi bútorgyártó kis- és középvállalkozások körében végzett kérdőíves megkérdezések segítségével elemezésre került a bútorgyártó kis- és középvállalkozások finanszírozási szokásai, az intézményes- és nem-intézményes finanszírozási formák igénybevétele és megítélése.
(2009. 07. 23.)
A Pro-Populus most valóban megkezdte munkáját
A nyárfa ágazatra összpontosító szervezet, a Pro-Populus első (Santiago de Compostelá-ban, 2009. június 26-án tartott) közgyűlésével, megkezdte a munkáját.
(2009. 07. 23.)
V. Pannon Faépítészeti Díj - pályázati kiírás
Több szervezet közösen idén is meghirdette "Fából Emberit" címmel, a Pannon Faépítészeti Díj elnyerését célzó pályázatot.
(2009. 07. 22.)
III. AKE Kupa - teke és kispályás foci, szeptember 19., Vép
Az eddigi évek sikerén felbuzdulva, idén harmadik alkalommal rendezzük meg a faiparban dolgozó vállalkozások részére az AKE Kupát, hogy ismét vidám perceket tölthessünk el együtt.
(2009. 07. 22.)
Agro-ökológiai kutatások Franciaországban
Az idén januári, Klaus névre keresztelt tornádó nyomán - ami mintegy 37 millió köbméter tengerparti fenyőt (Pinus pinaster) és 5-800 ezer köbméter nyárfát tett tönkre, minden korábbinál inkább reflektorfénybe került az INRA Aquitaine erdészeti kutatási egysége, az INRA Pierroton.
(2009. 07. 22.)
Tüzifa hasító és csomagoló újdonságok a Posch-tól
A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a POSCH GmbH az idei évben is több újdonsággal jelentkezik.
(2009. 07. 20.)
A "Fa, mint megújuló energiaforrás" konferencia, Sopron, szeptember 4.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának Gépészeti Intézete, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség és a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter tisztelettel meghívja Önt a "Fa, mint megújuló energiaforrás" című konferenciára. Helyszín: Sopron, MKB Aréna, időpont: 2009. szeptember 4.
(2009. 07. 17.)
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdészeti és Faipari Vizsgálólaboratóriuma
AZ NYME EFV akkreditált laboratórium a következő vizsgálatokhoz: Erdészeti és faipari munkaeszközök munkabiztonsági vizsgálata, ipari zajkibocsátás, rezgésterhelés, zajterhelés, munkahelyi porok, légszennyező emisszió, faipari termék- és anyagvizsgálatok, fa tartószerkezet, mechanikai, szilárdsági vizsgálat, faanyag osztályozás, megvilágítás mérés, légtechnikai tervezés.
(2009. 07. 17.)
Az NYME-FMK MECHATRONIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS OKJ képzést indít
A felsőfokú szakképzés célja: A mechatronika a gépészet, elektromos és informatika ismeretek egységes szemléletű használatát jelenti. A mérnökasszisztens képzésben a gyakorlat nagyobb szerepet kap, az elméletet csak a gyakorlati ismeretek megalapozásához szükséges mértékben tanítjuk.
(2009. 07. 17.)
Az NYME-FMK-GI ENERGIAGAZDÁLKODÁSI SZAKMÉRNÖK szakirányú továbbképzést indít
A képzés célja: olyan szakemberek képzése, akik korábban megszerzett műszaki, illetve közgazdasági szakképzettségüket kiegé-szítve elmélyült és speciális ismereteket kívánnak szerezni a megújuló és alternatív energiaforrások, a környezetbarát energiatermelés és gazdálkodás területén.
(2009. 07. 17.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok
ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Arbodom Kft | Forest 7 Kft | H-Dübel Kft | Formance Kft | Cont-Eco Kft | Cathild | Bólyi Csemetekert Kft | Bagodi Mezőgép Kft | Avenzor Kft | Alkimia Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Agrovéd Kft | Graboplast Zrt | Szepesi Bt | ÁlomParkett Kft | IB Design Kft | De Bonum Kft | Martin János SZKI | Nestro Kft | Lignum Európa Kft | Hírfa Kft | Leitz Hungária Szerszám Kft | Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt | Kefag Zrt | Juhász és Társa Kft | Ipoly Erdő Zrt | Interholz 2000 Bt | Husqvarna MagyarországKft | Hubegger Hungária Kft | Kunszentmiklósi Szakképző | Henkel Magyarország Kft | Heitz Élfurnér Kft | Gto-Holz Kft | Grube Kft | Gemenc Zrt | Fontium Kft | Finnforest Kft | Északerdő Zrt | Erdőtelepítő Ebt | Erdőmester Szövetkezet | Dunaker Kft | Dráva Faipari Művek Kft | Dlh Hungary Kft | Continental Wood Kft | Bakonyerdő Zrt | Andreas Stihl Kft | Hm Budapesti Erdőgazdaság Zrt | Agria-Fa Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 07. 17.)
Nyár energia ültetvény Batán, Arad Megye, Románia
Egy németországi székhelyű vállalkozás hamarosan energetikai célú nyár szaporítóanyagok nevelésére alkalmas 100+500 hektárnyi csemetekertet nyit a romániai Batán, Arad Megyében.
(2009. 07. 16.)
Új vezető a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt (MNV Zrt) élén
Kamarás Miklóst nevezte ki a pénzügyminiszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. új vezérigazgatójának - közölte a Pénzügyminisztérium.
(2009. 07. 16.)
Nem épülhet készház minősítés nélkül
Ha az építési engedélyre benyújtott tervdokumentáció nem tartalmazza a készház minősítését, akkor az engedélyt meg kell tagadni - hívja fel a figyelmet Fegyverneki Sándor országos főépítész.
(2009. 07. 15.)
Fából faragott billentyűzet
Íme egy kiváló példa arra, hogy tegyük emberközelivé a számítógépek világát! A tervező, az utrechti művészeti iskola nemrég végzett hallgatója, Marlies Romberg célja, hogy kézzelfoghatóvá tegye a rohanó digitális világot.
(2009. 07. 15.)
5. Nemzetközi Design Workshop Zsennyén
Idén ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Design Kulturális Alapítvány a Nemzetközi Design Workshopot 2009. augusztus 31. és szeptember 6. között Zsennyén.
(2009. 07. 15.)
Francia erdőgazdálkodás, erdők és viharok - 5 hónappal Klaus után
Délnyugat-Franciaországban idén januárban - 9 évvel és egy hónappal a korábban az évszázad tornádójának tartott, 27 millió köbméter fát tönkretevő vihar után - a Klaus tornádó 37,5 millió köbméter Pinus pinaster-t és 5-800 ezer köbméter nyárfát "fektetett le".
(2009. 07. 15.)
Mit tesz a Mitsubishi targonca üzletága a fenntartható fejlődésért?
A cég és a már kiépült dealer hálózat eltökélt szándéka, olyan targoncákat biztosítani a jelenlegi és jövőbeni piacnak, melynél az egyik igen fontos szempont a környezetvédelem, mind a gyártás folyamán, mind a végtermék tekintetében!
(2009. 07. 15.)
Átadták hazánk első automata készház-gyártó üzemét
Ünnepelt a hazai faszerkezetű házépítők széles köre, mivel 2009. július 13-án, ünnepélyes keretek között a GrandÁcs Tetőcentrum és Készház Kft esztergomi telephelyén megkezdte a termelést az első hazai automata készház-gyártó üzem.
(2009. 07. 14.)
Fafeldolgozási hulladékok kezelése, felhasználhatósága
A magyar faiparos társadalomban általánosan elfogadott tény, hogy a fahulladék hasznosításának nem a legjobb módja az égetés, hiszen az sok esetben mint melléktermék vehető figyelembe, és másodnyersanyagként különböző termelési folyamatokban újrahasznosítható. A témakört Dr. Németh Gábor Ph.D. doktori értekezésében vizsgálta meg.
(2009. 07. 14.)
Avantgárd, modern és klasszikus stílus egy helyen - luxus bútorok
Egyedi, időtlen termékek, autentikus angol elegancia, modern stílus, izgalmas megoldások: június 24-én megnyitotta kapuit a mindennapinak cseppet sem nevezhető luxus fürdőszobák és konyhamárkák szalonja a Hercegprímás utcában.
(2009. 07. 14.)
PapiNet WoodX - a fafeldolgozó iparágakban gyorsan terjed az új elektronikus iratkezelési szabvány
Az elektronikus tranzakciós dokumentumok, vagy más néven e-iratok hatékonyabbá teszik a vállalkozások működését, ez az elsődleges oka az ilyen rendszerek elmúlt években látható fokozódó elterjedésének. A fafeldolgozó iparágakban a PapiNet WoodX szabvány válik egyre inkább elterjedtté.
(2009. 07. 10.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok




ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Molnár Fatelep | Mátray Szabó Éva EV | TALONFA Kft | Pannon-Protect Kft | HÁFÉM-SPÁN Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: OERTLI Kft | Skanditra | Telifa Zrt | OWI Zala Bt | OWI Hungária Kft | SEFAG Zrt | Szombathelyi Eg. Zrt | Tarnafa Kft | VADEX Zrt | Zalaerdő Zrt | Wood-2000 Kft | Vértesi Erdő Zrt | VECO-2000 Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 07. 10.)
Vállalkozz Hatékonyan Klub / Munkavédelem, tűzvédelem
A munkavédelmi bírság pályázatok elhúzódása miatt mostanában nincsenek munkavédelmi rendezvények, de ehelyett most ajánlunk egy kicsit általánosabb témájút, ami a munkavédelmi szakembereken kívül a vállalkozókat, cégvezetőket is érdekelni fogja (valószínűleg a munkavédelemnél sokkal jobban.) / Tűzvédelmi szakvizsga
(2009. 07. 10.)
Nyár fafajok felhasználása a parkettagyártásban
A parketta a civilizált emberiség egy, már viszonylag régebb óta alkalmazott építőanyaga. A korábbi tömör fajtáit mára nagyrészt felváltották a többrétegű, azon belül is főként a háromrétegű parketták. Ezen termékek alsó, illetve középső rétege a leggyakrabban fenyő alapanyagból készül. Kutatások keresik az alternatív fafajokat.
(2009. 07. 09)
innoLignum évről-évre
Az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár szeptember 3-5. között második alkalommal kerül megrendezésre a soproni MKB-arénában. 183 kiállító és több mint 7 ezer látogató vett részt tavaly a Vásáron és a hozzákapcsolódó rendezvénysorozat konferenciáin, szakmai programjain, valamint tréningjein. A Szakvásár idén külön foglalkozik a gazdasági válságot kezelő lehetőségekkel. A 2009-es év kiemelt témája a fa, mint megújuló energia- és nyersanyag, amelynek a hasznosításáról tartanak konferenciát szeptember 4-én "Fa, mint megújuló energiaforrás" címmel. Emellett számos más területen is rendeznek előadásokat, konferenciákat pl. faépítészet, faipari marketing, energetika, munkavédelem, szabadalmi tanácsadás, kommunikációs tréning.
(2009. 07. 08)
Lécgyártás a nyílászárókhoz
Egy rosenheimi tanulmány szerint az ablak elkészítéséhez szükséges munkálatok akár húsz százalékát is kitehetik a lécekkel kapcsolatos feladatok. Ez, a sokak számára bizonyára meglepő szám adott okot arra, hogy kissé összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos ismereteket.
(2009. 07. 08)
A 2008. évi lengyel-magyar áruforgalom
2008-ban Magyarország Lengyelország 7. kereskedelmi partnere volt, Németország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Oroszország és Szlovákia után 3,9%-os részesedéssel, úgy az exportban, mint az importban.
(2009. 07. 08)
Forestry Versatility 2009 - nemzetközi erdészdiákverseny
2009. április 13. és 18. között a Csehországban megrendezett Forestry Versatility elnevezésű erdészdiák versenyen a Nyugat-magyarországi Egyetem csapata is részt vett. A csapatot Vígh Andrea Márta (IV.éves), Szalai László (IV.éves), Kámpel József Dezső (V.éves) és Benei Zsolt (IV.éves) erdőmérnök hallgatók alkották. Eredményük: 3. hely!
(2009. 07. 07)
TÖLGYFAÁG 2009 - erdészeti ellenőrzési akció
Az erdészeti hatóság 2009 márciusában az ország több erdőterületén helyszíni ellenőrzést végzett. Az ellenőrzések az erdőkben, erdők vonzáskörzetében, illetve az oda- és kivezető utakon történtek, kiterjedve az erdőben tartózkodók; a fakitermelők és a faanyagszállítást végzők ellenőrzésére.
(2009. 07. 06)
Fából faragott világom - Sprok Antal kiállítása Szegeden
Sprok Antal szoborbútoraiból "Fából faragott világom" címmel nyílik kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban július 3-án, pénteken. A különleges, félig szobor-, félig bútoralkotásokat bemutató tárlat érdekessége a kifejezetten a szegedi kiállításra elkészült két méter hetven centiméter magas antilop-szoborbútor.
(2009. 07. 03)
Gyászjelentés - Madas András
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy dr. MADAS ANDRÁS, Széchenyi-díjas, vasokleveles erdőmérnök, c. egyetemi tanár, ny. miniszterhelyettes, az Országos Erdészeti Egyesület tiszteletbeli örökös elnöke életének 92. évében, 2009. június 30-án csendesen elhunyt.
(2009. 07. 03)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok

Tabaga Bt EKFM Kft.


ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Szabó István | Wéberker Kft. | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Gedeon és Társa Kft | Micro Team Kft | Tabaga Bt | Furnér Pack Kft | Tutti Möbel Kft | DALERD Zrt | E.K.F.M. Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 07. 03.)
PEFC - 10 éves lett a világ legnagyobb erdőtanúsítási rendszere
A PEFC International a 10. évfordulóját ünnepli. A nemzetközi ernyő-szervezet, amely összefogja a nemzeti minősítési rendszereket 28 tagországban, és további 5 országban is, hivatalosan 1999. június 30-án alakult meg Párizsban.
(2009. 07. 02.)
Spirál a tükör felett - Magyar Élő Építészet kiállítás
A Múzeumok Éjszakája alkalmából rendezett délutáni megnyitón köszöntőt mondott Renner Zsuzsa, a múzeum főigazgatója és Makovecz Imre építész. A Magyar élő építészet kiállítást Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész nyitotta meg.
(2009. 07. 02.)
Az Európai Parketta Szövetség (FEP) piaci jelentése 2008-ról, kilátás 2009-re
Az Európai Parketta Szövetség június 12-én Krakkóban tartotta éves közgyűlését, melyet követően tette közzé az előző évi piaci folyamatokkal kapcsolatos jelentését.
(2009. 07. 02.)
Fantomcégek végnapjai
Soha nem volt ekkora jelentősége a számviteli beszámolónak: most a beküldésének elmulasztásától számítva körülbelül 100 nappal később törlődik a renitens vállalkozás. A megmaradt cégek adataihoz eközben sosem látott nyilvánosság mellett lehet végre hozzáférni.
(2009. 07. 02.)
Nyílászárós fogalmak - európai teljesítmény fokozatok 2.
Mit is jelent a műszaki jellemző - vízzárás? A termékszabvány a homlokzati szerkezeteket érő hatások alapján 23 termékjellemzőt sorol fel. Ezek közül másodikként a zárás pontosságával, a szigetelő képességgel összefüggésben lévő, a csapadék átjutásának mértékét jellemző értékek műszaki kategóriáját vesszük pontosabb vizsgálat tárgyává.
(2009. 07. 01.)
Az Európai Furnér Konvenció jelentése
Az Európai Furnér Konvenció a kölni Interzum beszállítói szakvásár alatt tartotta ülését és kiállítását, melyek jelmondata volt: "A furnér: lenyűgöző és sokoldalú anyag, melynek jövője van."
(2009. 07. 01.)

Június

Az EU erdészeti felsővezetőinek értekezlete, Jihlava 06. 22-26.
Az EU erdészeti felsővezetőinek értekezletét évente kétszer tartják. A rendező az EU elnökségét adó tagország. Általában egy olyan fő témával foglalkoznak, amelyet utána a Bizottságnak meg kell vitatnia, majd a készülő javaslatnak el kell nyernie a Bizottság támogatását. Most informálisan a krízisnek az erdőgazdálkodásra gyakorolt hatása, deklaráció szintjén pedig az erdészeti kommunikáció fontossága volt a fő téma.
(2009. 06. 29.)
Megjelent a HÍRFA 2009. júniusi lapszáma
A tartalomból: Új lapszabász fűrészcsalád a FREUD-tól | A Ligna Hannover megmutatta aszakma erejét | IV: Pannon Design Sopronban | VásárHíradó | AMI 2009 | Real Wienna - realista optimizmus és óvatosság jellemzi az ingatlanpiacot | Salix Lignum - kíváló minőség, remek árak | Bútortörténeti szakirodalmunk 37. | Elindult a termelés a Zalaerdő pellet üzemében | Védjegy a Magyar Pellet Egyesületnél | Csökkenő építkezés, kevesebb termelés | Egíyengedtő gyalugépek a FELDER kínálatában | Nyílászárós fogalmak 2. ...
(2009. 06. 29.)
Diplomaátadó ünnepség a NymE Faipari Mérnöki Karán
Június 25-én volt Sopronban a Faipari Mérnöki Kar diplomaátadó ünnepsége, egyben a Kar 47. tanévzárója. 160 tettek sikeres záróvizsgát. A rektori és dékáni beszédek után a végzettek átvették okleveleiket és megérintettét az új egyetemi jogart. Négy új PhD doktort avattak. Pro Facultate Ligniensis kitüntetést kapott Horváth Ferenc, a FAGOSZ elnöke és Deák Ferenc, a HENKEL Mo.Kft. ügyvezetője, dr. Király Bélának a LIGNOKEM ügyvezető termékmanagerének pedig címzetes egyetemi tanári címet adományozott a Kar, majd számos további kitüntetést adtak át.
(2009. 06. 26.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok


Fagazdasági felszámolás számláló | ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Agro-Porta | FATE Faipari Kft. | Mahagében Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: 6x6 Trans Kft | Eurobinia Hungary Kft | Toldi-98 Kft | Wood-Mizer Kft | NYME EFVL | Kátai Tibor | NEFAG Zrt | CGP Instruments Kft | Céghír: AKE Hungária - jókor karcsúsodtak | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 06. 26.)
Ybbs fűrészüzeme - Európa legnagyobb elsődleges fafeldolgozója
A legnagyobb európai fafeldolgozó vállalatcsoport (StoraEnso) működteti Európa legnagyobb fűrészüzemét a Duna menti Ybbs-ben.
(2009. 06. 25.)
Elbocsátások az IKEA-nál
Minden jel arra utal, hogy a válság az IKEA-t is elérte. A svéd tulajdonú lakberendezési áruházlánc ugyanis 5 ezer dolgozójától kénytelen megválni, Magyarországon is csökkentették egyes dolgozók munkaóráit.
(2009. 06. 25.)
UEA állásfoglalás az európai bútoripar érdekében
Az Európai Bútorgyártók Szövetsége (UEA) és tagjai felszólítják az európai és nemzeti hatóságokat, hogy támogassák a bútoripart a gazdasági válság okozta helyzetében.
(2009. 06. 25.)
Válság és bútorgyártás?
Mi történik jelenleg Európa bútoriparában? Ennek feltárására az Európai Bútorgyártók Szövetsége (UEA) rövid áttekintő tanulmányt készített a június közepi közgyűlésük előtt.
(2009. 06. 25.)
EU Zöld Hét június 23-26.
Az idei, a sorban kilencedik EU Zöld Hét jelmondata: "Cselekedj és alkalmazkodj!" A fő téma az éghajlatváltozás, annak hatása és az ellene tehetők. Az Európai Unió az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik éllovasa. Az EU vállalta, hogy 2020-ra legalább 20%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, a megújuló energiaforrások arányát pedig 20%-ra növeli a teljes energiaszerkezetben.
(2009. 06. 24.)
Az EU állami erdészeti szervezeteinek konferenciája június 8-11-én volt Prágában
Immár a 10-dik konferenciájukat szervezték meg az EU állami erdészeti szervezetei. (CESFO: Conference of European State Forestry Organisations) Évente más helyszínt választanak. Az esemény jelentősége folyamatosan növekszik, egyre többen vesznek részt rajta. Az idei házigazda Csehország volt, a fő téma pedig az erdő és a társadalom.
(2009. 06. 23.)
LOSZ embléma pályázat - leadási határidő július 1.
A Lakberendezők Országos Szövetsége Pályázatot írt ki emblémájának (logójának) megtervezésére. A kiíró pályázati formában keresi a legalkalmasabb arculati elemek együttesét, ill. az arra vonatkozó ötleteket, melyet honlapján, elektronikus és hagyományos levelezésében, kapcsolattartásban és kiadványaiban kíván felhasználni.
(2009. 06. 22.)
Múltidéző: Régi fafeldolgozók Soroksáron III.
Vándor és Bókkon Famegmunkáló Üzem - a VABO furulyagyár / Kisebb fafeldolgozók
(2009. 06. 19.)
Fatudakozó, Céghírei, üzleti ajánlatok


ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Bieder Bútor Kft | Bio-Ház Team Kft | Büll & Strunz Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Aráni Cédrus Kft | Sziget-Szer Kft | Ke-Ho Kft | ÉMI Nonprofit Kft | Erdő-Gazda 93 Kft | Erdőszöv Zrt | Krajcsák Péter | Nyírerdő Zrt | Személyi változások a PANFA Klaszter -nél | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 06. 19.)

Az erdészet és a város közös millenniumot ünnepelt Visegrádon
Visegrád város önkormányzata és a Pilisi Parkerdő Zrt. a település millenniumi ünnepségsorozatának keretében rendezte meg azt az erdészeti konferenciát, amely a Visegrádot övező, ma is páratlan szépségű természeti környezet megóvásának fontosságára irányította rá a szakma, a civil társadalom és a lakosság figyelmét.
(2009. 06. 19.)
Faipari szakoktatás Pécsett - Simonyi Károly Szakképző
Iskolánk a megye második legnagyobb középfokú szakképző intézménye, ahol közel 1400 nappali tagozatos diák tanul. Kiemelkedő képességű tanulóink számos gyozelmet és előkelő helyezést értek el közismereti és szaktárgyakból, valamint a Szakma Kiváló Tanulója országos versenyeken.
(2009. 06. 18.)
Energetikai aprítéktermelés a Zalaerdőnél
A Zalaerdő Zrt. 2007 óta foglalkozik intenzíven az aprítéktermelési technológia kiterjesztésével. A Részvénytársaság célja a vágástéri apadék csökkentése, az alacsonyabb értékű faanyag hatékonyabb felhasználása, nyersanyagként való értékesítése.
(2009. 06. 18.)
NYÍRERDŐ - az előzetesen becsültnél nagyobb a jégkár
Befejeződött a kárfelmérés a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti részvénytársaságnál: a végleges adatok szerint több mint 85 millió forintos veszteség érte az erdőgazdaságot a múlt vasárnapi jégviharban, ebből a szabolcsi károk mértéke meghaladja a 65 millió forintot.
(2009. 06. 17.)
Munka Törvénykönyve munkaadói értelmezéssel - konferencia június 25-én Budapesten
MGYOSZ konferencia: Módosított Munka Törvénykönyve és Munkaügyi ellenőrzési törvény megismerését segítő, konzultációval egybekötött konferencia
+ Könyv: A Munka Törvénykönyve munkaadói értelmezéssel
(2009. 06. 17.)
Európa 25 legnagyobb fűrészipari vállalkozása - 2007
Európa legnagyobb fűrészüzemi vállalkozásait soroló listát az Európai Fűrészipari Szövetség (EOS - OES) állította össze a 2007. évi adatok alapján. A legnagyobb 25 cég 36,5 millió m3 fűrészárut állít elő évente.
(2009. 06. 16.)
Nanotechnológia a papír újrahasznosításában
A folyamatosan változó papíriparnak fokozottan meg kell felelnie az egyre magasabb minőségi elvárásoknak termékei és technológiája tekintetében. A nyomtatott-sajtó piaca elkezdett zsugorodni, az író-nyomó papírok és csomagolópapírok piaca viszont erősödött.
(2009. 06. 16.)
Az erdővagyon is veszélyben
A Magyar Nemzet 15-i cikke párhuzamot vont a "vízmű-privatizációs modell" és az erdőgazdaságokkal kapcsolatos holding és privatizációs törekvés között. A FAGOSZ már korábban nem értett egyet ilyen holding létrehozásával. A PM aznap cáfolta az erdővagyon privatizációját. A Parlamentben is szerepelt a téma. Az MNV szóvivője szerint felesleges az aggodalom. Az OEE elnöke szerint a holding csak akkor fogadható el, ha nem lesz kiindulópontja egy esetleges privatizációnak. Herbály Imre: nincs szó erdő és társasági privatizációról és egyéb nyereségérdekelt ágazatok magánosításáról sem.
(2009. 06. 15...19.)
Muzsikál az erdő - Mátrai művészeti napok, 2009. július 4-12.
Mai felgyorsult világunkban nap, mint nap érezzük a lélek és a természet pusztítását. Az aggasztó társadalmi, természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. Művészek küzdenek a lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők az erdők, a természet megőrzéséért. Most létrejött egy összefogás művészek, erdészek és az ország kulturális életét, az erdőt féltő és felemelni akaró emberek között.
(2009. 06. 15.)
STIHL családi nap volt június 7-én
Sok százan már előre bejelentkeztek és mintegy ezren részt vettek a június 7-én rendezett STIHL családi napon. Az Andreas Stihl Kft. az idén nem rendezte meg Országos Fakitermelő Versenyét, hanem helyette Biatorbágyon, a cég logisztikai központja körül volt az esemény, mellyel a családokat célozták meg, elsősorban a fűnyírásra koncentrálva a Viking és Stihl gépekkel. Ugyanakkor természetesen bemutatták a motorfűrészeket is.
(2009. 06. 12.)
50 éves az NymE FMK Gépészeti Intézet
2009. május 28-án ünnepelte a Gépészeti Intézet alapításának 50. évfordulóját, mely eseményen az intézet korábbi és aktív dolgozói, barátai vettek részt. Az emlékülés első felében, nyugállományú kollégák tartottak rövid áttekintést a "kezdetekről", majd az egybegyűltek megteték a Gépészeti Intézet laboratóriumait is. A cikkből elérhető a Gépészeti Intézet 50 évét bemutató kiadvány is.
(2009. 06. 12.)
BlokkWood - díjnyertes magyar famodifikáló technológia
A BlokkWood technológia segítségével a faiparban jelenleg ismert termékekhez képest magasabb színvonalú, minden tekintetben jobb tulajdonságú fatermék előállítása válik lehetségessé.
(2009. 06. 12.)
Nyílászárós fogalmak - európai teljesítmény fokozatok 1.
Mit is jelent a műszaki jellemző - légáteresztés? A termékszabvány a homlokzati szerkezeteket érő hatások alapján 23 termékjellemzőt sorol fel. Ezek közül elsőként a zárás pontosságával, a szigetelő képességgel összefüggésben lévő, a levegő átjutásának mértékét jellemző értékek műszaki kategóriáját tesszük vizsgálat tárgyává.
(2009. 06. 12.)
WorldSkills Magyarországi Válogatóverseny
A Kanadában szeptember 1-7. között megrendezésre kerülő WorldSkills Szakmai Világ-versenyen Magyarországot tizenöt szakmában, köztük most első alkalommal négy építőipari szakmában is képviselik majd szakmunkás fiatalok.
(2009. 06. 12.)
Erdésztechnikus szakképzés Csongrádon
Bemutatkozik a csongrádi Diana Szakképző Iskola és Kollégium.
(2009. 06. 12.)
Fókuszban: Románia és a Fekete-tenger nyugati régiójának mezőgazdasága, 3.rész
Ukrajna, Románia, Bulgária - a Fekete-tenger nyugati partvidékének három szomszédos államának mezőgazdasága érdekes terep lehet befektetők számára. A fő kérdés: vajon milyen szerepet fog játszani a világ gabonatermelésében és a gabonaexportjában Európa keleti peremének ez a régiója?
(2009. 06. 11.)
Fosszilis (fa)maradványok vizsgálata a Pannon-tó térségéből
Világviszonylatban is egyedülálló, 8 millió éven át, a föld alá temetett fosszilis erdőrészlet maradvány került elő 2007 nyarán, Bükkábrányban. Ez a fosszilis erdőrészlet 16 fából áll.
(2009. 06. 11.)
Megjelent a HÍRFA 2009. májusi lapszáma
A tartalomból: interzum 2009 | Wa: a mindennapok harmóniája - kortárs japán design | Az ipar nagyjai az Ipar Napján | Dósafa Bútor a vevőbarát | Hasítási munkák rönktéren | Akinek füle van hallja meg! | Termékbemutató és vevőtalálkozó Nyíregyházán |Bútortörténeti szakirodalmunk 36. | Egyengető gyalugépek a FELDERnél | Gazdasági 5 perc | WorldSkills Magyaországi válogatóverseny | Akác - a Nyírség aranya - szakmai konferencia | Nyílászárós fogalmak | Valétálás Soporonban | Nőtt a Nyugat-magyarorszáhi Egyetemre jelentkezők száma, ...
(2009. 06. 08.)
Új vezérigazgató a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt élén - Orbán Tibor
A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Orbán Tibort nevezte ki az Kisalföld Erdőgazdaság Zrt. új vezérigazgatójának. A vezérigazgatói pozícióra 12 pályázó adott be pályázati anyagot.
(2009. 06. 08.)
Humánpolitikai beruházás a Nyírerdő-nél
Hat évvel ezelőtt, hagyományteremtő szándékkal indította útjára a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. a Fiatal diplomások találkozója elnevezésű rendezvénysorozatot.
(2009. 06. 08.)
Erdészeti holding
Az érintettek és az érdeklődők körében közismert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek azon kezdeményezése, hogy a hozzárendelt vagyonába tartozó 19 volt ÁPV Zrt-s erdészeti részvénytársaságot Magyar Erdészeti Holding Zrt-be tömörítse. E folyamat májusra érkezett olyan szakaszba, hogy a a FAGOSZ célszerűnek látta e témában véleményét kifejteni.
(2009. 06. 05.)
Gazdaságos egyedi megoldások - AKE marószerszámok
Mindenki profitot akar.!? - Ne szépítsük a dolgot: ma sajnos sok cég beérné azzal, hogy talpon tudjon maradni. Élet-halál harc dúl, ettől a verseny sokkal keményebb és kiélezettebb.
(2009. 06. 05.)
Fatudakozó, Céghírei, üzleti ajánlatok


Fagazdasági felszámolás számláló | ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Sághy Endréné - Fénylakk | Tolnai Károly asztalos | Loch-Ker Kft | NymE FMK Innovációs Központ || Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Beregszászi Trade Kft | Csurgói Faipari Kft | Gedeon és Társa Kft | HM Kaszó Zrt | Kretzer 2002 Kft | Mecseki Erdészeti Zrt | Nyugat-magyarországi Egyetem | Változások az ERTI-nél | Kanizsa Trend - csak túlórákkal győzi a megrendeléseeket | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 06. 05.)
Építészet holdfából - Thoma ház
Teljesen új megoldást fejlesztett ki a faépítéshez 10 évvel ezelőtt Erwin Thoma a Thoma Holz GmbH-nál. Az összes fal teljesen tömör fa minden ragasztóanyag vagy bármely egyéb vegyi anyag nélkül. A hozzávalók pedig mind holdfa, tehát a holdtölte után, a fogyó hold idején kitermelt fából készül. Az eredmény: rendkívül kedvező tulajdonságok.
(2009. 06. 04.)
Fókuszban: Románia - cégalapítás, építkezés -2.rész
A 90-es évek elején végbement gyökeres változások óta Románia jelentős haladást mutathat fel a közigazgatás megreformálásában. Ennek ellenére továbbra is találkozhatunk nyugtalanító jelenségekkel, ilyen elsősorban a hatóságok önkénye, a közigazgatás minden szintjét behálózó korrupció, a pontatlan törvények és végrehajtási rendelkezések, de említhetjük a kisebbségek integrációjával kapcsolatos anomáliákat is.
(2009. 06. 04.)
Faipari szakoktatás Kaposváron
Bemutatkozik a Kaposvári Építőipari Faipari Szakképző Iskola és Kollégium. Iskolánk mottója: A jövőnek képzünk!
(2009. 06. 04.)
Védjegyet vezetett be a Magyar Pellet Egyesület
Hét gyártó és forgalmazó huszonegy terméke nyerte el a Magyar Pellet Egyesület Védjegyét, ezen termékek minőségéért a MPE felelősséget vállal. A megbízható minőséget igazoló okleveleket és matricákat a 2009. június 3-án, Gödöllőn tartott MPE közgyűlésen vehették át a nyertes termékeket gyártó és forgalmazó cégek képviselői.
(2009. 06. 04.)
Lendületben a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete
A tönkre menetel helyett az életben maradást és a munkát választották azok a mikro- és kisvállalkozások, amelyek az egyre szigorodó előírásokhoz alkalmazkodva egyesületet hoztak létre.
(2009. 06. 03.)
Elindult a termelés a Zalaerdő pellet üzemében
2009. április 24-én került sor a Zalaerdő Zrt. új, nagyszabású beruházása, a lenti pelletüzem a műszaki átadására.
(2009. 06. 03.)
Megalakult a Szerb Magánerdő Tulajdonosok Föderációja
Május 25-i alapító közgyűlésen létrehozták a Szerb Magánerdő Tulajdonosok Föderációját mint ernyőszervezetet. Tizenhat helyi magánerdő tulajdonosi szövetség ismerte fel az ernyőszervezet fontosságát a nemzeti és külországi érdekképviselt terén. Szerbiában az erdők több mint 50%-a magántulajdonban van. Ezen 1,2 M ha erdőnek több mint 500 ezer tulajdonosa van.
(2009. 06. 03.)
Közép-Magyarországi Fa- és Bútoripari Klaszter
A Magyar Bútor- és Faipari Szövetség 2008-ban beadott pályázata alapján az ÚMFT keretében 24 M Ft támogatást nyert pályázatával, melyet a Közép-Magyarországi Fa- és Bútoripari Klaszter létrehozása érdekében adott be.
(2009. 06. 02.)

Május

Faipari szakoktatás Pápán
1883. október 1-jén nyílt meg az Acsády Ignác Szakképző Iskola és Kollégium. Jelenleg a Veszprém Megyei Önkormányzat fenntartásában működő legnagyobb középfokú oktatási intézmény, melynek székhelye Pápa.
(2009. 05. 29.)
Fatudakozó, Céghírei, üzleti ajánlatok


ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Pellet Produkt Kft | Jaf Holz Ungarn Kft | Napkori Erdőgazdák Zrt | Fröhner Márton kádár | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: FATIK Kft | PE-FA Asztalosipari Vállalkozás | Forst-92 Kft | Innomontage Kft | Dél-Pest Megyei Zrt | NMYE Faipari Mérnöki Kar | JBH Magánerdészeti Kft | Helyzetkép - 412 ezer munkakereső hazánkban | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 05. 29.)
Pannon Design kiállítás volt Sopronban május 22-24-én
A 4. Pannon Design Bútor- és Lakberendezési Kiállítás és Vásáron 82 kiállító vett részt, melyek standjait 6.000 főt meghaladó hazai és külföldi látogató kereste fel. Designerek, tervezőművészek és egyetemi hallgatók, ugyanakkor bútorgyártók, iparosok, kereskedők mutatták be a legújabb trendeknek megfelelő terveiket, termékeiket.
(2009. 05. 28.)
Erdészeti erdei iskolák minősítési rendszeréről FVM-OEE együttműködési megállapodás
A 13 évvel ezelőtt alakult OEE Erdészeti Erdei Iskolák Szakosztálya jelentős eredményt ért el azzal, hogy az FVM és az OEE között megállapodás jött létre ezen iskolák minősítési rendszeréről. A megállapodást a felek május 27-én írták alá.
(2009. 05. 28.)
2009. évi XXXVII. törvény Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról
Megszületett, kihirdették az új Erdőtörvényt a Magyar Közlöny 2009. május 25-i 71/2009. számában 29 oldal terjedelemben. A kihirdetés utáni 46. napon, tehát július 10-én lép hatályba.
(2009. 05. 28.)
A faimpregnálás új generációja - WOODFIX
A Woodfix a fa stabilizálásának legújabb generációs technológiája. Szabadalmaztatott formula, amely EGYSZERI helyes használatával EGY ÉLETRE biztosítjuk a bambusz és a fa bármely fajtájának ellenállóságát.
(2009. 05. 27.)
Faipari vizsgamunkák kiállítása, június 9-20., Budapest
Faipari technikusok és lakberendezők vizsgamunkáiból rendez kiállítást az újpesti Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola.
(2009. 05. 27.)
Fókuszban: Románia - erdőgazdálkodás, kárpótlás -1.rész
Románia ígéretes hely exportőrök és befektetők számára. Óriási előnye, hogy a közelünkben van, továbbá jelentős gazdasági és népességi (csaknem 22 millió fő) potenciállal rendelkezik. Gazdasági fejlődése a kilencvenes évek vége óta töretlenül dinamikus: az idei bruttó nemzeti össztermék előreláthatólag csaknem öt százalékkal fog növekedni.
(2009. 05. 27.)
Tantervreform a Faipari Mérnöki Karon
Szeretnénk kikérni az érdekeltek (jelenlegi, volt és jövőbeni hallgatók és faipari mérnökök) véleményét az elképzelésekkel kapcsolatban!
(2009. 05. 27.)
STIHL családi nap lesz június 7-én Biatorbágyon
Az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft. meghívja Önt, munkatársait, családtagjait és üzleti partnereit STIHL Családi Napjára.
Gépek, eszközök, védőruha kiállítása és kipróbálása. Oktatás, előadás, tárlatvezetés a raktárban. Egyéb meglepetések, Wiking fűnyíróverseny.
(2009. 05. 25.)
A parkettát népszerűsítő realwood.eu honlap mától magyarul is olvasható
Elkészült a parkettát népszerűsítő Realwood.eu honlap magyar változata is a parketta gyártók, kereskedők értékesítésének segítésére, illetve a vevők, tervezők és beépítők segítésére.
(2009. 05. 21.)
Portugáliából június 16-tól csak ISPM15 szerinti fa csomagolóanyag léphet ki
A Portugáliában sajnos jelen lévő fenyő fonálféreg onnét kiszabadulásának meggátlása érdekében EU-n belülről származó fa csomagolóanyag ugyan szabadon bemehet Portugáliába, de onnét csak ISPM 15 szerinti kezelést követően és ennek megfelelően jelölve (tanusítva) léphet ki június 16-át követően, legyen az ott gyártott, vagy máshonnét származó.
(2009. 05. 21.)
2020-tól a passzívházaké a világ
Az Unió kitartóan dolgozik az épületek energiahatékonyságára vonatkozó előírások "keményítésén".
(2009. 05. 21.)
Fatudakozó, Céghírei, üzleti ajánlatok


ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Csiszár és Fiai | Vida Attila asztalos | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Balatoni Fa Kft | Gyopár Trade Kft | Linden Faipari Kft | PannonTrading Kft | SevenWood Kft | Quercus-Produkt Kft | Ligniwood Kft | Lazítsunk: Becsvölgye gyöngyszeme - ANEST cégvezetők házigazdaként | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 05. 21.)
Erdészek a természetért - Börzsöny, Naszály, Cserhát
Élő és élettelen természeti értékek megőrzését, rehabilitációját szolgáló beruházások indultak az Ipoly Erdő Zrt területén. Magyarországon mindeddig nem volt példa arra, hogy az állami erdőkben a hagyományosan zajló erdészeti tevékenység mellett végzett természetvédelmi munkálatokat európai uniós pályázatok segítették volna.
(2009. 05. 21.)
Faipari szakoktatás Zalaegerszegen
Bemutatkozik a zalaegerszegi Deák Ferenc és Széchényi István Szakközép- és Szakiskola.
(2009. 05. 21.)
Lazítsunk - Izirájder, öcsém! Kultuszjárgány lesz a guruló olvasószék?
Nem csodálkoznék, ha az olvasók filmélményeikre asszociálnának a bútortervező nevéről, és különös produktuma elnevezéséről. A tervezőt Nils Holgernek hívják (talán ismerős a régebbi idők rajzfilmje, a Nils Holgerson), a vicces bútor, vagyis a mobil olvasószék neve pedig: Easy Reader.
(2009. 05. 19.)
Az év vállalkozója - Nagy Alajos az FMKIK díjazottjai közt
A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara XXXI. Küldöttgyűlésén, hagyományaihoz híven kiosztotta a kamara által alapított díjakat.
"Az év vállalkozója díj"-at Nagy Alajos, a Garzon Bútor Zrt. vezérigazgatója vehette át.
(2009. 05. 19.)
Hasítási munkák a rönktéren
A németországi Bajor tartomány egyik kis településéről indult hódító útjára a LANDROCK cég, melynek gépei az erdészeti és a rönktéri munkákhoz kínálnak hatékony megoldásokat.
(2009. 05. 19.)
Magyar Famíves Céh Egyesület alakult - cél az értékek megőrzése
Rohanó világunkban a faipar is oly tempóban alakul át, hogy már nemcsak az 50-100, hanem akár a 10-15 éves technikák is elavultnak számítanak - mert nem elég termelékenyek.
(2009. 05. 18.)
Fatudakozó, Céghírei, üzleti ajánlatok


ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Mahagóni Faipari Centrum | mima Bt | Globépterv Kft | Bery-Products Kft | Az Erdőért Egyesület | Erőgazdálkodó Munkaadók Szövetsége | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Alrevo Kft | Kanizsa Trend Kft | Ermann Kft | Péter Antal EV | Solymosi József EV | Robinex Kft | Egererdő Zrt | Fagazdasági felszámolás számláló | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 05. 15.)
Történet egymillió új munkahelyről
A jelenlegi szociális ellátórendszer nem ösztönzi az álláspiacról kiszorultakat arra, hogy aktív kereső tevékenységet folytassanak, sem a munkaadókat, hogy a kötelező minimumnál magasabb bért biztosítsanak legálisan az alkalmazottaknak. Vajon a kormány munkahelymegőrző intézkedései megoldást jelentenek-e, beindítja-e a gazdaságot a Reformszövetség csomagja?
(2009. 05. 15.)
Faipari szakképzés Békésen
Intézményünk, a megye egyik legkorszerűbb oktatási központja. Békésen, és Dévaványán jelenleg közel 1500 diák tanul, 65 osztályban.
(2009. 05. 14.)
Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Szarvason
Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt rendezni nagy megtiszteltetés, hiszen a Szociális és Munkaügyi Minisztérium megbízásából a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet szervezésében évente rendezendő versenyek helyszínének biztosítására sok város sok iskolája pályázik.
(2009. 05. 14.)
Foglaljon helyet nálunk - IV. Pannon Design Vásár, május 22-24.
A tavasz visszavonhatatlanul beköszöntött Sopronban. Mindezt immár negyedik éve nem csak a Lővérek fáinak zöldellő lombjai, és a "Leghűségesebb Város" parkjaiban látható vadgesztenyefák virágai jelzik, hanem az is, hogy megnyitja kapuit a soproni IV. Pannon DESIGN Bútor és Lakberendezési Kiállítás és Vásár
(2009. 05. 13.)
Természeti értékek megőrzése - projekt az Ipoly Erdő Zrt-nél
Élő és élettelen természeti értékek megőrzését, rehabilitációját szolgáló beruházások az Ipoly Erdő Zrt. területén - címen indul útjára az a beruházás, amelynek célja a lakosság környezettudatosságának erősítése, a természetvédelmi tevékenységek ösztönzése, a természeti környezet mozaikos rehabilitációja és revitalizációja.
(2009. 05. 12.)
140. Vándorgyűlését tartja az OEE július 3-4-én
140. Vándorgyűlését az OEE Selmecbányán, Szentantalban, a Börzsönyben és a Cserháton tartja. A házigazda az Ipoly Erdő Zrt. Az esemény egyben az erdészeti felsőoktatás 200 évvel ezelőtt Selmecbányán megindításának is jubileuma. Gazdag programból lehet választani, jelentkezési határidő: május 20.
(2009. 05. 11.)
Faipari-mérnök képzés Franciaországban
A cikk bemutatja a Nantesben működő franciországi Faipari Mérnöki Kart (École Supériure du Bois ESB) és rávilágít a francia és magyar faipari karok, illetve ennek kapcsán a cégek együttműködési lehetőségeire.
(2009. 05. 11.)
Jövőbe mutató technológiák - élzárás AKE megoldással
Az AKE közel ötven év tapasztalatával a világ egyik vezető faipari szerszámgyártója. Folyamatos fejlesztési tevékenységének, illetve a partnerekhez ellátogató alkalmazás-technikus munkatársainak köszönhetően a széria termékkínálat mellett testreszabott megoldásokat kínál.Erre mutatunk be egy magyar példát.
(2009. 05. 08.)
Fatudakozó, Céghírei, üzleti ajánlatok


ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: Holz-Trans Ker Bt | Pannon Pellet Kft |LajosA Faiparos Bt | Schmidt-Bútor Bt | LUMBER-FA Kft | Fa-DOOR - Patent Invest Kft | JG-Max Bt | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: CSIBA Kft | Fagépszer Kft | TRUST Hungary Zrt | Holz-Center Kft | AKE Hungária Kft | Nyírerdő hírei: Akác a Nyírség aranya konferencia | Közmunkaprogram indult | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 05. 08.)
Andante = Superbrands 2009
Az Andante márka 2009-ben elnyerte a Superbrands címet!
(2009. 05. 07.)
Hétköznapi csúcstechnológia: Lézeres mérőműszerek a Bosch-nál
A Bosch hagyományosan nagy hangsúlyt fektet az innovációra, az új és élenjáró technológiák kifejlesztésére. A vállalat most a mindennapi méréstechnológiába is átültette az űrtechnikát és lézer sugárral mérő termékeivel debütál. A CST/berger műszereket 2009. május 6-án, a 4-es metró építkezésén mutatták be a szaksajtónak.
(2009. 05. 07.)
Érthető(bb) nyílászárós szabvány, olvasható szabályok
Már sok fórumon esett szó az európai előírások átvételének, a szabványok honosításának nehézségeiről. Manapság divatos a pénzügyi nehézségekről, negatív szenzációkról beszélni. Most mégis egy jó hírt szeretnék közölni. A hírt mely az összefogás erejét hirdeti és egy apró, de fontos közös cél megvalósulását jelenti.
(2009. 05. 07.)
Megjelent a HÍRFA 2009. áprilisi lapszáma
A tartalomból: Construma 2009 | Kultúraváltás - Megújul a BNV Otthon témaköre | WohnDesign Salzburg | innoLignum Sopron | Startvonalnál a möbel Austria | Gazadaságélénkítő csomag bútorgyártóknak | Házivásár Sümegen | 2. Hatékonysági Nap - az összefogás jegyében | Bútortörténeti szakirodalmunk 35. | Gazdasági 5 perc | Nanotechnológiai kutatások a NyME-n | Henkel ragasztás technológiák | Érthető(bb) nyílászárós szabvány, olvasható szabályok | Bosch hírek | A Szlovák Erdőtanúsítási Rendszer felülvizsgálata ...
(2009. 05. 07.)
Pannon Design - Lakberendezési üzletember találkozó, május 22.
A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kereteiben működő Enterprise Europe Network - európai kisvállalkozás-fejlesztési hálózat- és a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter tisztelettel meghívja az érdeklődőket a IV. Pannon Design Bútor- és Lakberendezési Kiállítás és Vásár keretein belül szervezett Üzletember találkozóra.
(2009. 05. 07.)
Tűzifa és aprítékgyártás felsőfokon! Gépbemutató: május 27-én
Az apríték készítés elengedhetetlen kelléke a MUS-MAX által gyártott WOODTERMINATOR aprítógép-család. Teljesítményük figyelemre méltó: 60-260m3/h mennyiségű apríték előállítására képesek, akár 70cm átmérőjű rönk feldolgozásával.
(2009. 05. 04.)
Faipari szakoktatás Budapesten - Kaesz Gyula SZKI
Bemutatkozik a KAESZ GYULA Faipari Szakközépiskola és Szakiskola.
(2009. 05. 04.)
Bakonyerdő Zrt új vezérigazgatója - Uzsoky András
A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Uzsoky Andrást nevezte ki a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. új vezérigazgatójának. A vezérigazgatói pozícióra 7 pályázó adott be pályázati anyagot.
(2009. 05. 04.)
Megjelent a FAKAT-Komplex.CD - 2009. április
A Fagazdasági Termék és Cégadatbázist rejtő FAKAT-Komplex.CD 2009 áprilisi kiadása elkészült. Közel kilenc és fél-ezer hazai, szakterületi vállalkozás aktualizált adatai, egyetlen rendszerbe dolgozva.
(2009. 05. 04.)
Lezárult a NYÍRERDŐ szociális tűzifa-akciója
Az előzetesen tervezettnél jóval nagyobb mennyiségben fogyott a tüzelő az elmúlt hónapokban a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. által kezdeményezett szociális tűzifaprogramban. Nem kevesebb, mint 52 Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei település (13 város és 39 község) élt az erdőgazdaság által felkínált lehetőséggel, és a rászorulók a piaci ár feléért jutottak tűzifához - mondta Kaknics Lajos, a társaság vezérigazgatója.
(2009. 05. 04.)

Április

Fatudakozó, Céghírei, üzleti ajánlatok


ÚJ bejegyzés a Fatudakozóban: AFZÉLIA Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Böröczki Lajos | Honti és Társai Kft | PRIMÁTA Kft | N.A.Ratio Kft | Fagazdasági felszámolás számláló: tovább frissített állapot, 245 eset | Munkalehetőség Baranya erdeiben | Erdőfelújítás vagy erdőpusztítás? | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 04. 30.)
Faipari Cím- és Terméktár, Erdészeti Cím- és Terméktár 2009
Erdészeti Cím- és Terméktár 2009, valamint Faipari Cím- és Terméktár 2009 nevekkel idén is korszerű és színvonalas szakmai kiadványokat kívánunk megjelentetni, amelyek hozzájárulnak cége ismertebbé tételéhez, eladásai bővítéséhez. Jelentkezési határidő: 2009. május 15.
(2009. 04. 29.)
DESIGN Konferencia, 2009. május 19., Budapest
A Magyar Bútor és Faipari Szövetség a Magyar Szabadalmi Hivatallal közösen (BÚTOR) Design Konferenciát szervez, Budapesten, 2009. május 21-én.
(2009. 04. 29.)
Európa legszigorúbb erdőtörvénye
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Természeti Erőforrások Főosztálya által közzétett anyag rávilágít az Országgyűlés által a napokban véglegesített új erdőtörvény számos fontos aspektusára.
(2009. 04. 29.)
Egyesített feketelista (április 28-án 419270 cég 560993 ügyéről)
Az Egyesített Feketelista a számos állami hatósági nyilvántartás összevonásával létrejött online adattár a magyarországi cégekről, amely az adószám segítségével összefűzi és céghez köti az 1998. január 1. óta nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket.
(2009. 04. 28.)
Az INTERSPAN nem bocsátja el dolgozóit
Az Interspannál február végétől a laminálás folytatása mellett a nyerslapgyártást felfüggesztették. Ugyanakkor az elbocsátás helyett más megoldást választottak: a 220 emberből 80-at továbbra is teljes munkaidőben foglalkoztatnak, 140 munkatársuk pedig készenléti állományba került, vagyis nekik a cég csökkentett bért fizet, és munkaviszonyuk nem szűnik meg.
(2009. 04. 27.)
Erdőtörvény - első sajtóreakciók
Az új erdőtörvény fegyveres hatóságot állít az erdők védelmére. A szakma szerint a készülő szabályozás végre felnőttként kezeli a szakembereket, a zöldek viszont úgy vélik: a társadalmi kontroll továbbra sem érvényesül.
(2009. 04. 24.)
1 milliárd forintos támogatás az erdőművelési közmunkaprogramnak
A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) március 18-i ülésén többek között döntött arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. részt vesz a 2009. évi erdőművelési célú közmunkaprogram megvalósításában együttműködve a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal. Az NVT hozzájárult ahhoz is, hogy a programban résztvevő erdészeti társaságok idén 1 milliárd forint támogatásban részesüljenek.
(2009. 04. 24.)
Fatudakozó, Céghírek, üzleti ajánlatok


ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban: FREYA CARGO Kft | ROKO 2000 Kft | METNER Kft | Szer-Vas Bt | Vám-International Kft | Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: Czigler & Czigler Kft | DINA Faipari Kft | VEMI-2003 Kft. | Rövid céghírek: Mecseki Erdészeti Zrt | Szombathelyi Erdészeti Zrt | Interspan Faipari Kft | Bakonyerdő Zrt | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 04. 24.)
Lazítsunk - Meghökkentő bútordarabok
A világ legrondább asztalával fenyeget a tervezőnő (hogy kerül a béka az asztalra) | Forró fürdő a ruhásszekrényben | Harcosok szekrények alatt |
(2009. 04. 24.)
Merj nagyot álmodni: a Stihl története a kezdetektől
Merj nagyot álmodni! Sokszor és sokfelől hallható a bíztatás, ám mégis keveseknek adatik meg, hogy maradéktalanul valóra váltsák álmukat. Andreas Stihlnek sikerült! Több mint 80 esztendő telt el azóta, hogy a német úriember összeszerelte első, elektromos árammal működő hetven kilós láncfűrészét. Stihl úr nyilván nem is sejtette, hogy egy évszázad sem telik el, és kezdetleges alkotmányából a világ legnagyobb ipari kisgépgyártó konzorciuma növi ki magát.
(2009. 04. 24.)
Múltidéző: Régi fafeldolgozók Soroksáron II.
Március elején közöltük azt az írást, amely Soroksár múltjából idéz fel a fafeldolgozással foglalkozó korabeli vállalkozásokat. Itt a folytatás: Zwick Antal és fia hordógyára; Gedeon Ferenc hordógyára.
(2009. 04. 23.)
Közel 300 milliós faipari fejlesztés és új munkahelyek Ófehértón
Szembemegy a hazai faiparban jelenleg tapasztalható irányzattal a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt., ugyanis amíg a válsághelyzetben levő területen szinte mindenki a létszámleépítésben látja a kiutat, addig a társaság új munkahelyeket teremt.
(2009. 04. 23.)
Erdőtörvény, a közös munka eredménye
A tervezetet a kormány 2009. novemberében nyújtotta be a Parlamenthez. Attól kezdve számos módosító, majd kapcsolódó módosító indítvány készült, melyeket a kijelölt bizottságok több menetben tárgyaltak. Egymásnak ellentmondó és átfedésben lévő módosító javaslatok is születtek, melyek egészének összerendezett ú.n. ajánlási soráról április 20-án, hétfőn késő délután szavaztak a parlamenti képviselők. A végszavazás április 27-én lesz.
(2009. 04. 22.)
Hogyan javítsunk parkettát?
Idővel még a legjobb minőségű parketták is kiszáradhatnak - sok gondot okozva ezzel a tulajdonosoknak. A parketta lerakásához mindig jól kiszárított faanyagot használjunk, és gondoskodjunk a parketta megfelelő előkészítéséről is.
(2009. 04. 20.)
Van új a nap alatt - költséghatékony erdészeti kihordó
A hazai rakodási, szállítási, logisztikai környezet meglehetősen hagyománytisztelő. Az újszerű megoldások alkalmazói "úttörő tevékenységükért" rövid úton elnyerik jutalmukat, hiszen a piac hamar visszajelzi tetszését, és aki hamarabb vált, rendkívüli előnyökhöz jut. Ajánlott megoldás: erdészeti kohordó. 3% árelőny a FAGOSZ tagoknak!
(2009. 04. 17.)
ExpoWood 2009 - A nagyrégió vására
Expowood 2009 faipari szakvásár, Brassó, május 6-9., Pál Zsuzsanna ötletgazda, vásárigazgató tájékoztatója.
(2009. 04. 17.)
Fatudakozó, Construma céghírei, üzleti ajánlatok


Megújult bejegyzések a Fatudakozóban: FERME Kft | Laricsi Kft | FORCONS Bt | Németh István - asztalos | CSIBA meghívó: NYITNIKÉK NAPOK Kőszegen | Construma céghírek: Boldogfa Kft, Csiba Kft, Fuma Belsőépítészeti Kft, Péter Antal, Salix-Lignum Kft | Fagazdasági felszámolás számláló: tovább frissített állapot | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 04. 17.)
Munkavédelmi rendezvények, tréningek
Gépvizsgálati tréningek / Faipai gépek és Mezőgazdasági gépek üzembe helyezés előtti és időszakos biztonsági felülvizsgálatai / Munkavédelmi Mesterképző tréningek / Munkavédelmi hatósági ellenőrzés a gyakorlatban
(2009. 04. 17.)
I. Parkettázó Konferencia, március 21.
Lényegesen többen regisztráltak, mint ahányan végül el tudtak jönni, mégis mintegy százötven parkettázó mester, kereskedő és szakmabeli gyűlt össze március végén a (szervezők szándéka szerint hagyományteremtő) szakmai konferenciára.
(2009. 04. 16.)
A gazdasági válság és a magyar bútorgyártás
A világgazdaság minden kétséget kizáróan nehéz évek előtt áll. Kiapadnak a pénzforrások, megrendelést veszítenek a cégek, tízezrek kerülnek az utcára. A válság mélyen érinti a magyar gazdaság szereplőit, az államot, az önkormányzatokat, a háztartásokat, és nem utolsó sorban a vállalkozásokat. A cikk azt mutatja be, honnan, hogyan alakult ki a globális gazdasági krízis, melyek a hazai bútorgyártást érintő aspektusai.
(2009. 04. 15.)
Tönkre vágva - április 23-tól a Discovery Channel műsorán
Veszélyes munka - veszélyes helyen. A hatalmas kihívás férfiembert kíván. A modern technika önmagában kevés.
A favágók is lehetnek ... TÖNKRE VÁGVA.
(2009. 04. 15.)
Henkel ragasztás technológiák - sikeres integráció
Egy évvel ezelőtt kezdődött el a Henkel által felvásárolt National Starch vállalat ragasztóanyagok és elektronikai anyagok üzleti területének integrációja. A folyamat lezárult, a Henkel megerősítette pozícióit az építő-, famegmunkáló és bútoripari területen.
(2009. 04. 15.)
Egy HTSZ, Hosszú Távú Tüzelőanyag Szállítási Szerződés tanulságai
Felperes a MKIK Választottbíróságához fordult igazáért, de végül ott keresetét elutasították. A tétel évi 100 ezet tonna faanyag, aminek 70%-át a felperes saját forrásából, a többit piaci beszerzéseiből szándékozott biztosítani. Tanulságos végigolvasni a leírást mindazon feleknek, melyek hasonló helyzetben vannak, vagy hasonló szerződés kötésére készülnek.
(2009. 04. 10.)
Kaptam hideget-meleget - Hatékonysági Nap meghívó, április 17.
A korábbi hírleveleim tartalma miatt kaptam hideget is, meleget is. Írtam, hogy minket nem fog érinteni a válság, mert a faiparosok kemény legények, és nem adják fel egykönnyen, hanem megtalálják a kivezető utat. Erre kaptam olyat, hogy miért próbálom a helyzetet rózsaszínűbbre festeni, mint amilyen.
(2009. 04. 10.)
FATÁJ-Online közönségkutatás eredményei; újabb forduló
Az olvasói igények jobb kiszolgálása érdekében olvasóink véleményét kértük a FATÁJ Online rendszerrel kapcsolatban. A válaszok kiértékelését ezúton adjuk közre. Egyben egy újabb fordulót is indítunk.
(2009. 04. 10.)
V. Klímaváltozás - Energiatudatosság - Energiahatékonyság Nemzetközi Konferencia


2009. április 16-17-én Szegeden rendezik meg az V. KLÍMAVÁLTOZÁS - ENERGIATUDATOSSÁG - ENERGIAHATÉKONYSÁG Nemzetközi Konferenciát, melynek mottója: "Dolgozzunk együtt a természeti és épített környezetünk egyensúlyának megőrzéséért!"
(2009. 04. 10.)

Egy eltűnt erdő nyomában
Több tízmilliós a feltételezett kár az illegálisan kitermelt fák kapcsán, Mágocson.
(2009. 04. 09.)
Fatudakozó céghírei, üzleti ajánlatok


Új bejegyzések a Fatudakozóban: Sapiro-Transz Kft | STETTNER Kft | ESXPRESS Kkt | Céghírek: Pályázati felhívás a Bakonyerdő Zrt vezérigazgatói munkakörére | Olcsóbb lesz a fűtés - Kaposváron | Fagazdasági felszámolás számláló: tovább frissített állapot | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 04. 09.)
Magyar Termék Nagydíj 2009 - pályázati kiírás
A Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet önkéntesen benyújtott pályázat alapján lehet elnyerni. A pályázati rendszer tisztaságát és sérthetetlenségét objektív követelményrendszer, pártatlan és független szakértői testület bírálata jelenti.
(2009. 04. 08.)
Az erdő közérdek - közjóléti tevékenységek az Egererdőnél
Legfontosabb tevékenysége, az erdőkezelés mellett közjóléti, vagyis elsősorban a turizmust kiszolgáló feladatokat is ellát az Egererdő Zrt., amely Magyarország legnagyobb, 74 ezer hektárnyi erdőtömbjét kezeli a Bükk nyugati részén, a Mátrában és a Hevesi dombvidéken, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék területén.
(2009. 04. 08.)
Az emberi hő is fűti a passzív házat
Alig fél év alatt készült el az ország első, nemzetközi sztenderdeknek is megfelelő passzív háza. A szadai otthon négyzetméterenkénti ára 230 ezer forintra jött ki. Hazánkban egyelőre még gyerekcipőben jár ez az energiahatékony technológia.
(2009. 04. 06.)
möbel austria - debütáló bútorvásár Ausztriában
Első ízben 2009. május 6-án nyitja meg kapuit Welsben, Ausztria egyetlen országos bútorkiállítása, a "möbel austria - bútorszakkereskedelem napjai 09". Minden a terv szerint halad, a kiállítók örömmel készülnek a bemutatkozásra, a látogatók pedig izgatottan várják a vásár kezdetét.
(2009. 04. 06.)
Pelletüzem Lajosmizsén
A foszilis energiahordozókra épülő gazdaság hosszú távon nem fenntartható - egy hazai vállalkozás zöldmezős beruházás keretén belül pelletüzemet létesített, hogy a mindenki számára elérhető gazdaságos fűtési lehetőségeket megteremtse.
(2009. 04. 06.)
Az erdőgazdálkodói rendezetlenségről
A "rendezetlenség" fogalmába úgy zúdítjuk bele a magánerdő-gazdálkodás minden búját-baját, mintha az egyszerre volna gondjaink forrása és a gond is maga. Ok és okozat is tehát egyszerre, attól függően, hogy minek szeretnénk látni éppen. A cikk szerzői fontosnak tartják tisztázni a felvetődő kérdéseket.
(2009. 04. 06.)
Tölgy és bükk fűrészáru export, Németország
A német fűrészipar tölgy fűrészáru mennyiségi exportja 24%-ot esett 2008-ban. A bükk fűrészáru export mennyiségi csökkenése 5,3%-os. (2009. 04. 03.)
FATUDAKOZÓ - fejlesztések a praktikusabb használatért
A FATUDAKOZÓ szakmai adatbázisát folyamatosan, intenzíven fejlesztjük tovább és tovább. Ez egyrészt tartalmi bővítést, aktuálisabb tartalmat és kényelmesebb használatot eredményez. EGYEDI webcím minden regisztrált vállalkozásnak!
(2009. 04. 03.)
Bútorgyártás - lengyel nemzeti iparág
Maciej Formanowicz, a Lengyelországi Bútorgyártók Gazdasági Kamarája elnökének nyilatkozata. A lengyel bútoripar helyzetének bemutatása.
(2009. 04. 03.)
Lazítsunk - fantasztikus faház a norvég sziklákon
Hagyományos és modern elemeket ötvöz a Fantastic Norway iroda által tervezett, tengerparti faház. Megmutatjuk a különleges épületet.
(2009. 04. 02.)
Fatudakozó céghírei, üzleti ajánlatok


Új bejegyzések a Fatudakozóban: Gregus-Holz Kft | NYPAN Kft | Kroll Bútor | Bereg Bt. | Vezérek Kft | Paletta 2004 Kft | Möbelpack Bútoripari Bt | Céghírek: Százezer új munkahely erdészeteknél, vasútnál és a vízügynél | TÜZÉP telep Nagyigmándon | Fagazdasági felszámolás számláló: tovább frissített állapot | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 04. 02.)
Nemzetközi Bioenergia Szakmai Konferencia
Menekülés a fosszilis függőségből - a bioenergia;
2009. április 16, csütörtök, Hungexpo Budapesti Vásárközpont
(2009. 04. 02.)
Mészáros Károly Erdészeti Felsőoktatási Emlékalapítvány
Prof. Dr. Mészáros Károly emlékére, az erdészeti felsőoktatás, az erdészeti politika és az erdészeti ökonómia oktatásának támogatására, 2009. március 3-án bejegyzésre került a Mészáros Károly Erdészeti Felsőoktatási Emlékalapítvány, mint közhasznú szervezet.
(2009. 04. 01.)

Március

Construma 2009 - díjazták a legjobbakat
A Construma és Hungarotherm kettős kiállítás idei bevezető aktusa szokás szerint az Újdonságdíjak átadása volt. A zsűri a termékek innovatív tartalma, az energiamegtakarítás és a környezetvédelmi szempontok alapján választotta ki a pályázott termékek közül a legjobbakat. Szakterületi díjazottak: Borovi Faipari Zrt. és Mediátor Kft.
(2009. 03. 31.)
Baranyában sikeresnek ítélik a biomassza-programot
A tél végére, azaz, februárban befejeződött a pécsi erőmű biomassza-blokkjába szánt energianövények betakarítása. Az "aratás" tapasztalatai alapján a szakemberek elégedettek.
(2009. 03. 31.)
Idén a Bosch a leginnovatívabb vállalat Magyarországon
A Bosch fejlesztése, az UNEO elnevezésű pneumatikus fúrókalapács nyerte el 2009-ben a XVII. Magyar Innovációs Nagydíjat. A tudósokból és gazdasági szakemberekből álló zsűri a fejlesztés műszaki, gazdasági eredményei mellett eredetisége és társadalmi hasznossága alapján ítélte oda az év legjelentősebb innovációját elismerő díját.
(2009. 03. 31.)
2009 OT - Erdeink jővőjéről
A zöld szervezetek idei tatabányai országos találkozóján az érintett szervezetek igyekeztek hangsúlyt adni az ERDŐ-k ügyének. Ez volt a hetedik év amikor az erdők ügyét az OT szintjére sikerült emelni.
(2009. 03. 31.)
Munkahelyi balesetek csökkentése a bútoriparban
Az európai bútoripar mintegy 1.200.000 embert foglalkoztat. Az Európai Társadalmi Párbeszéd Bizottság felismerte a munkaegészségügy és a munkavédelem témája népszerűsítésének szükségességét. Ennek érdekében gyűjteményes kiadványt készítettek, ami a téma legjobb gyakorlatait (best practices) gyűjti csokorba.
(2009. 03. 31.)
Erdőmérnöki szak osztatlan képzése
A NymE Erdőmérnöki Kara, a szakma kívánságával egyetértve, hosszabb ideje azon munkálkodik, hogy az erdőmérnöki szak alap- és mesterképzése helyett az egységes, osztatlan (öt éves) képzés visszaállítását elérje. Miután kérésünket a Rektori Konferencia legutóbbi ülésén támogatóan megszavazta, úgy tűnik minden akadály elhárult az ötéves osztatlan képzés visszaállításának útjából.
(2009. 03. 30.)
Pro Silva Hungariae díj és Miniszteri Elismerő Oklevél
Erdészeti kitüntetettek március 15-e alkalmából.
PRO SILVA HUNGARIAE díjat kapott: Kiss János, dr. Magas László és Vaspöri Ferenc. Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott: Dézsma György és Kauzli Dezső.
(2009. 03. 30.)
Meghívó - Sopron, NYME, 2009. április 1., 8. és 9.
Meghívó a Folyamatos erdőborítással járó természetes folyamatokra alapozott erdőgazdálkodási módszerekkel kapcsolatos tanfolyam következő előadásaira.
(2009. 03. 30)
Adókedvezmény bútorokra
Az mindig jó érzés, ha valamit le lehet írni az adóalapból és különösen jó, ha azt magából az adóból írhatja le a jogkövető állampolgár. Az idei jogszabályváltozások közül az SZJA törvény változásában egy a bútorvásárláshoz is kapcsolódó adókedvezményre bukkanhat a figyelmes szemlélő.
(2009. 03. 27.)
Fatudakozó céghírei, üzleti ajánlatok


Új bejegyzés a Fatudakozóban: Tikkurila Kft | Megújított bejegyzések: ICI Hungária Kft | KENTECH Kft | Besze Tibor | Koper Kft | Szászfa Faipari Kft | Szomex Kft | Céghírek: Barkóczi István állami kitüntetése | Fagazdasági felszámolás számláló: tovább frissített állapot | Demko Feder - hogyan tovább | IKEA személygépkocsi: trükkös marketingfogás? | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 03. 27.)
Megjelent a HÍRFA 2009. márciusi lapszáma
A tartalomból: Húsz éves a dizájn ösztöndíj | LIGNA Hannover | Interzum 50 éve | 12. Lakástrend és Design | Forgács Bál 2009 | Vevőtalálkozó a Falco-nál | Tornaszerek és sporteszközök | Minőségi gerendaházak | HENKEL adomány | Fagazdasági felszámolása számláló | Ragasztóanyagok a minőség árnyékában II. | A Gondolat szabad | Ecostat jelentés | PEFC hírek | ...
(2009. 03. 27.)
A famegmunkálás mint házimunka - lazítsunk kicsit
Részlet a Magyar Néprajz című kiadvány III. kötetéből, Kézművesség - Fafeldolgozás - A fafeldolgozás mint házimunka.
(2009. 03. 27.)
Magyar Faápolók Egyesülete alakul
A Magyar Faápolók Egyesülete alakuló ülésére 2009. április 8-án, szerdán kerül sor, melyre minden érdeklődőt, a szakterülettel foglalkozó kollégát szeretettel várnak a szervezők.
(2009. 03. 27.)
Az erdőművelés irányai, problémái a XXI. század elején
Az OEE Szeniorok Tanácsa és az Erdőművelési Szakosztály közös februári rendezvényén tartotta előadását Urbán Pál "Az erdőművelés irányai, problémái a XXI. sz.elején" címmel.
(2009. 03. 27.)
Hazánk vezető raklapgyártója online erősített
Magyarországon a KEFAG Zrt. foglalkozik legrégebben folyamatos EUR(UIC435-2) rakodólap gyártással. Két üzemében - Jánoshalma, Bugac - évente 900 ezer db minosített rakodólapot tudnak készíteni, emellett évi 400 ezer db egyedi, egyutas, ún. ipari raklap gyártását tudják felvállalni.
(2009. 03. 26.)
2. Hatékonysági Nap - a bizonytalanság leküzdésére
Faiparos szakmai összefogás szervezésével igyekszik segíteni a válságból kivezető út megtalálását a Fagépszer Kft. Ennek érdekében 2009. április 17-én tartják a 2. Hatékonységi Napot, Kecskeméten.
(2009. 03. 26.)
Olcsóbb raklapbeszerzés egy új internetes portállal
Az új www.palletportal.eu internetes portálon keresztül raklapok és raklap tartozékok vásárlásával a vevők jelentős összegeket spórolhatnak meg.
(2009. 03. 26.)
Meghívó Construma kiállításra Budapestre, április 1-5. és Nyitnikék Tavaszi Napokra, Kőszegre, április 23-25.
A Csiba Kft várja az érdeklődőket a budapesti Construma kiállítás A 307/K standján április 1-5 között, és a Nyitnikék Tavaszi Napokon, Kőszegen, április 23-25. között. Főbb témák: hulladékhasznosítás, brikettálás, pelletálás, hasító-szalagfűrész bemutató.
(2009. 03. 26.)
RENEXPO Central Europe - 2009. április 16-18. Budapest
2009. április 16-18 között harmadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a RENEXPO Central Europe Nemzetközi Kiállítás és Konferencia a Megújuló Energiákról és az Energiahatékony Építésről és Épületfelújításról.
(2009. 03. 26.)
Németország rétegelt-lemez importja csökkent 2008-ban
Németország 2008-ban kevesebb rétegelt-lemezt importált, mint egy évvel korábban. Különösen rossz volt a kemény-lombos és a trópusi fedőrétegű lemezek forgalma.
(2009. 03. 25.)
4. Pannon Design Kiállítás és Vásár, 2009. május 22-24., Sopron
A Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter negyedik alkalommal rendezi meg a kiállítást, amely a szakmai látogatókon kívül elsősorban a hazai és az osztrák nagyközönségnek szól. Kedvezményes árú (a tavalyi árszinten) kiállítói jelentkezés 2009. április 15-ig lehetséges!!
(2009. 03. 25.)
Dunántúli tölgyek gesztesedési folyamatai
Mind az erdészeti, mind a faipari szakma számára fontos, hogy egy adott területen az arra a helyre jellemző ökológiai tulajdonságokkal rendelkező erdőket neveljünk. Ugyanilyen fontos az is, hogy az egyes fafajok vágási életkorát a helyi adottságoknak megfelelően alakítsuk ki. Ezáltal változhat az erdészeti szemlélet, mely a hazai fafeldolgozó ipar számára még jobb minőségű alapanyagot állíthat elő, javítva ezzel a fatermékek minőségét.
(2009. 03. 25.)
A Szlovák Erdőtanúsítási Rendszer felülvizsgálata
3 évi működés után 2009-ben felülvizsgálják a Szlovák Erdőtanúsítási Rendszert (SFCS) és a Szlovák Erdőtanúsítási Szövetséget (SFCA). A nyilvános eljárás 2008. végén indult.
A PEFC alapú SFCS szerint már 1,2 M ha, a szlovák erdők 64%-a tanúsított, valamint 15 falánc (CoC) tanúsítás is él az ipar és kereskedelem területén és további bővülés várható.
(2009. 03. 25.)
GFK kutatás: A magyar lakosság előszeretettel újítja fel lakását
Ma már a lakások közel fele három- vagy annál több szobás és csak minden tizedikben nincs fürdőszoba. A gazdasági válság sújtotta hónapokban a lakosság körében egyre inkább előtérbe kerül a kérdés, hogy érdemes-e új lakást vásárolni, vagy inkább egy festéssel, vagy esetleg a bútorok cseréjével felújítani a régit. A GfK Hungária és a TÁRKI közös kutatása során többek között megvizsgálta a társadalom 8 jellegzetes fogyasztói csoportjának lakás használatával kapcsolatos szokásait, a lakáshasználat minőségét.
(2009. 03. 20.)
Trend-körkép, vagy szimpla bútorvásár?
Sajnos csak ritka pillanatokban hittük el, hogy a Lakástrend és Design Kiállítás keretében a belsőépítészet legfrissebb irányvonalaival ismerkedünk. Jóval erősebb volt az az érzés, hogy miniatűr bútorboltok nyíltak a Műcsarnok termeiben, amelyek az egyszerűség kedvéért aktuális kínálatukat kiáltották ki az aktuális lakástrendnek.
(2009. 03. 20.)
Új szakkönyvek a FAGOSZ kínálatában
A tűzipellet | Kerti bútorok és díszítőelemek | Kerti faházak, szerszámkamrák | további ajánlatok...
(2009. 03. 20.)
Szentendrei templom 2008 legszebb belsőépítészeti alkotása
A Szentendrei Evangélikus templom belsőépítészei kapták idén a Magyar Építész Kamara "Az év belsőépítésze" díját. Harmincnégy pályázatból választott a zsűri, a nyertesek: Kocsis Barnabás és Kocsis Gáspár, okleveles tervezőmérnökök.
(2009. 03. 19.)
Fatudakozó céghírei, üzleti ajánlatok


Új bejegyzések a Fatudakozóban: Pfiffer Bútor Mór | MIKÓ-FA 2002 Kft | BOPAÁR Kft | Megújított bejegyzések: MONTIR Kft | MATA Ajtó-Ablak Egyesület | DIVIAN-MEGA Kft | KRONOSPAN-MOFA Kft | Kovács Margit ÁMK | Céghírek: Segítséget kért a Sellaton felszámolója | Fagazdasági felszámolás számláló: frissített állapot | Lassít a BauMax | IKEA: az Örs vezér téri áruház az élvonalban | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 03. 19.)
VIII. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat
Népi kézművességgel foglalkozó magyarországi és határon túli 11-25 éves magyar fiatalok és közösségek jelentkezését várják a VIII. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra 2009. május 22-ig.
(2009. 03. 19.)
A sarangolt faválasztékok fotóanalitikus köbözése
Az új módszer a sarangfelmérés új korszakát nyithatja meg. Napjainkban az informatika olyan technikai szintre került, amely új lehetőségeket, módszereket és eszközöket kínál.
(2009. 03. 19.)
FAGOSZ taglista - 2009
Az érdeklődők hatékonyabb tájékoztatása érdekében átszerkesztettük a FAGOSZ taglistáját. Felsoroljuk a FAGOSZ jelenlegi tagjait, főtevékenységük szerinti csoportokba rendezve.
(2009. 03. 18.)
A közjót szolgáló erdőtörvény létrehozását csak konkrét javaslatok segíthetik!
Dr. Nagy Dániel (FVM-TEF): Meglepődve olvastam az Élőlánc Magyarországért erdőtörvénnyel kapcsolatos sajtóközleményét, melyben a tervezet koncepcionális, alapvető hiányosságait rója fel a jogalkotónak.
(2009. 03. 18.)
Lengyel bútorgyártók csődközelben
Az EU egészében zajló pénzügyi/gazdasági válság következtében erősen lecsökkent mennyiségben vásárolnak bútort Lengyelországból - Európa harmadik legnagyobb bútorexportőrétől. Ezáltal a közel 6.000 lengyel bútorgyártó vállalkozás csődhullámmal néz farkasszemet.
(2009. 03. 18.)
Innovációs Központ működik az NYME FMK keretén belül
Az Innovációs Központ céljai: a Karon folyó kutatások koordinálása; a kutatási eredmények átadása, bevezetése az ipar számára; szolgáltatások nyújtása a fa-, illetve bútoripar vállalatai felé; szakmai továbbképzések; az egyetemi képzés segítése.
(2009. 03. 18.)
Jelentősen javult az Erdőmérnöki Kar pénzügyi helyzete
Az elmúlt években a felsőoktatás támogatása nem tartott lépést a növekvő hallgatói létszámmal, ennek eredményeképpen sok felsőoktatási intézményben a bevételek nem fedezik a kiadásokat. Az NYME EMK intézkedési terve hatékonyan javított a helyzeten.
(2009. 03. 13.)
36. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia, április 21-22.
A FaKonferencia címei: Sirman Ferenc - A 2009. évi erdőtörvény új elemei, a hazai erdőgazdálkodás és elsődleges faipar lehetséges stratégiai céljai; Vecsey Dénes - A faforgácslap közép-európai és hazai piaci helyzete, hatása az alapanyag igényre; Szűcs Imre - 60 t-val az országúton? Nem! Országútra és erdei útra is alkalmas rönkszállító szerelvény előnyös tapasztalatai; Pásztory Zoltán - A sarangolt faválasztékok fotóanalitikus köbözésének tapasztalatai; Tóth Béla Ákos - Rönkköbözés mobiltelefonnal (közép- és csúcsátmérő szerint).
(2009. 03. 13.)
A gyenge forint drágítja a készházakat is
A készházak paneljeit importáló cégek áremelésre készülnek a gyenge forint miatt, de azok is emelnék áraikat, igaz, alacsonyabb mértékben, akik itthon gyártják az épületeiket - cégvezetők nyilatkoztak.
(2009. 03. 13.)
Kitekintő - A válság Gyergyót is elérte
Elemzők szerint a világválság Székelyföldön a faipart érinti leginkább, az Arbor Fafeldolgozók Szövetsége átlagban 10 százalékos leépítést tart nyilván mostanáig. A vállalkozó-tagság egyharmada reménykedő, de sok fafeldolgozó cég vezetője nem látja a talpra állás lehetőségét.
(2009. 03. 13.)
Fatudakozó céghírei, üzleti ajánlatok


Új bejegyzések a Fatudakozóban: PIPER Kft | Dubr Hardware Kft | Kiss és Társa Kft | Muzsikál Az Erdő Alapítvány | OEE Erdészcsillag Alapítvány | Megújított bejegyzések: FOREST Hungary Kft | ER-FA Pápa Kft | ER-FA 2000 Kft | ERTL Faipari Kft | ITUN Kft | Ventifilt Zrt | Ember Az Erdőért Alapítvány | Wesselényi Miklós Szakképző Iskola | Márciusi Asbóth-napok | Fagazdasági felszámolás számláló: frissített állapot | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 03. 13.)
460 M Ft támogatás a Parkerdő természetesen programhoz
460 M Ft EU és magyar állami támogatással összesen 570 M Ft értékű eddig példa nélküli méretű természetvédelmi fejlesztés kezdődött a főváros környéki parkerdőkben. Az idén 40 éves fennállását ünneplő Pilisi Parkerdő Zrt. 32 községhatár mintegy 400 helyszínén másfél év alatt valósítja meg a "Parkerdő természetesen" elnevezésű programját. Másik pályázata keretében pedig mintegy 55 M Ft támogatással megújul a környezeti nevelés hazai úttörőjének számító visegrádi Erdei Művelődés Háza a Mogyoró hegyen.
(2009. 03. 12.)
Új szakkönyvek a FAGOSZ kínálatában
Elfeledett magyar mesterségek és népélet | Faszerkezetes házak | THONET | további ajánlatok...
(2009. 03. 12.)
CSIBA jelenlét a Construmán
Hamarosan ismét április, ismét tavasz, és világgazdasági válság ide vagy oda, ismét itt a Construma, az imár 28. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Építőipari Szakvásár.
(2009. 03. 12.)
Faipari szakoktatás Nyíregyházán
A Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium nemcsak Nyíregyháza, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megya egyik legnagyobb tanulólétszámmal rendelkező iskolája, jelenleg közel 1450 fő tanul itt.
(2009. 03. 12.)
Milyen, hányféle erdőgazdálkodás folyik Magyarországon?
Ma Magyarországon nem kétféle - nyereségérdekelt és nem nyereségérdekelt - erdőgazdálkodás folyik, hanem egymástól markánsan különböző háromféle: (1) nyereségérdekelt, (2) közérdekű, önfenntartó és (3) közpénzből finanszírozott, fenntartó
(2009. 03. 12.)
A pellet esélyei Magyarországon, Meghívó, 2009. március 25.
A Magyar Pellet Egyesület (MPE) és a Geonardo Kft szervezésben pellet-konferenciát tartanak 2009. március 25-én, Budapesten a Mercure City Centerben.
(2009. 03. 12.)
Az illegális fakitermelés ellen javasolt EU jogszabály aláássa a tartamos erdőgazdálkodás tradícióit
Az európai erdőtulajdonosok aggódnak amiatt, hogy az EU Parlament Környezetügyi Bizottsága elfogadta a fa és fatermékek piacra vitelét szabályozó - a Bizottság által 2008. októberben közzétett - javaslat jelentését. A javaslat a trópusi erdővesztés ellen úgy szeretne küzdeni, hogy a legkisebbre csökkenti a nem legálisan kitermelt fa Európában értékesítésének kockázatát.
+ FATÁJ kommentár
(2009. 03. 10.)
Ragasztóanyagok a MINŐSÉG árnyékában II.
Az Emer D3 nevű, D3 vízállóságúnak jelzett ragasztóanyag tavalyi bevizsgáltatása után a Henkel Magyarország Kft. közzétette, hogy ez az anyag a D3-as követelménynek nem felel meg. 2009. január 8-án a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a termék forgalomból visszahívását rendelte el.
(2009. 03. 10.)

Korszerű harvesterek, forwarderek, aprítók
Az Interforst Hungary Kft a piaci igényekre reagálva kiváló minőségű gépekkel (harvester, forwarder, mobil aprító) bővítette a termékpalettáját.
(2009. 03. 10.)
A pellet helyzete 2009. február
A Magyar Pellet Egyesület (MPE) szerint reális cél, hogy szabályozott piacfejlesztéssel, hat éven belül a lakossági célcsoportot tekintve a hazai fűtés és használati melegvíz-felhasználás 7%-át a pellet adja, kiváltva ezzel évente 716 millió m3 földgázt.
(2009. 03. 09.)
A faanyagok tűzállóságának vizsgálata - a beégési mélység meghatározása
Az NYME Faipari Mérnöki Kar Fa- és Papíripari Technológiák Intézet keretén belül készült el Janik Bernadett Zsuzsanna tudományos diákköri dolgozata A faanyagok tűzállóságának vizsgálata - a beégési mélység meghatározása címmel.
(2009. 03. 09.)
Brikett prés bemutató, Halászi, 2009. március 13. - MEGHÍVÓ
"Megújuló energia - Szalma" címmel brikett prés bemutatót rendez a Kretzer 2002 Kft, Halásziban, 2009. március 13-án. A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött.
(2009. 03. 06.)
A PEFC elismerte az Orosz Nemzeti Erdőtanúsító Rendszert, az RNCFC-t
Oroszország arra készül, hogy hozzájáruljon a globális tanúsított fa kosárhoz. A PEFC International március 5-én tette közzé az Orosz Nemzeti Erdő Tanúsítási Rendszer (RNCFC) elismerését. A Világbank támogatta a többszereplős, konszenzuson alapuló döntési folyamatot, amire alapozva az RNCFC most képes lesz jelentősen hozzájárulni a világ tanúsított fa "kosarához" és Oroszország tartamos erdőgazdálkodásához.
(2009. 03. 06.)
Fatudakozó céghírei, üzleti ajánlatok


Új bejegyzések a Fatudakozóban: BOOZ Kft | Trans-Market Kft | PIPER Kft | Megújított bejegyzések: A-Lapszabász Bt | Lívó Faipari Bt | Simon & Nagy Bt | SZIGETFA Kft | MÉSZAFA Kft | TREE TRADE-K Kft | Válságban az erdészet is (TV-riport) - nehézségek a zalai erdőgazdálkodóknál | Több tízmilliós kár a vasi erdőkben | Fagazdasági felszámolás számláló: frissített állapot | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 03. 06.)
Meghívó - Sopron, NYME, 2009. március 10. és 11.
Meghívó a Folyamatos erdőborítással járó természetes folyamatokra alapozott erdőgazdálkodási módszerekkel kapcsolatos tanfolyam következő előadásaira.
(2009. 03. 05)
Az erdőtulajdonosok NATURA 2000 hálózattal kapcsolatos aggodalmainak megvilágítása
CEPF és a Bizottság február 18-án közös NATURA 2000 konferenciát tartottak Brüsszelben az Erdők Házában. Az erdőtulajdonosok hangot adjhattak a bizottság részére aggodalmuknak az előírások gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos bizonytalanságokról.
(2009. 03. 05.)
Új szakkönyvek a FAGOSZ kínálatában
Erdei iskola kézikönyv | Az európai fekete szarvasgomba | Vadászatszervezés, vadászetika | további ajánlatok...
(2009. 03. 05.)
Kincsünk az erdő
A Mecseki Erdészeti Zrt. és PANNONPOWER Holding Zrt. sajtóközleménye az erdőről, erdőgazdálkodásról, biomasszáról, zöld energiáról.
(2009. 03. 04.)
Alkotmányossági deficit az erdőkben?
"Törvényesen" vágták ki az erdejében a fákat, anélkül, hogy őt megkérdezték volna - panaszolta egy somogyi erdőbirtokos. Az alkotmány szerint az állam biztosítja a tulajdonhoz való jogot. Hatályos-e az alkotmány az erdőkben is?
(2009. 03. 04.)
Rojek újdonságok a Csiba Kft kínálatában
A jelenlegi, az egész világot meghatározó gazdasági helyzet, a jelentős múlttal rendelkező, tradicionális faipari gépgyártókat is arra ösztönzi, hogy a vevőkörük megtartása érdekében tegyenek lépéseket.
(2009. 03. 03.)
Céghírek
| A Roto Elzett nem zár be, sőt, fejleszt (Lövő) | Vadászidény - a Mátrában minőségi a vadállomány - Egererdő Zrt. Mátrafüred | Leállástól félnek a dolgozók a legnagyobb foglalkoztatónál - Csurgói Faipari Kft. | Több mint 120 embert bocsát el a FALCO Zrt. Szombathelyen |
(2009. 03. 03.)
Lazítsunk - Éjszaka egy boroshordóban
A holland De Vrouwe van Stavoren Hotel eredetileg négy boroshordóból állt, amelyet Svájcból "mentettek meg" és alakították át azokat szobákká. Korábban 14.500 liter francia Beaujolais fért el bennük kastély, most egy szerény, két fős szoba "szorult" az abroncsok közé, amihez még egy fürdőszoba és egy független nappali csatlakozik.
(2009. 03. 03.)
Fa alapanyagú termékek eredetigazolása magyar auditorral
Közismert, hogy a földi élet fennmaradásának egyik feltétele az erdők fenntartható művelése. Ennek segédeszköze azon szabvány, amivel nyomon követhető a fenntartható erdőből származó fa alapanyagok útvonala a fogyasztótól az erdőig (CoC - Chain of Custody).
(2009. 03. 03.)
Fairplay díj-várományos erdőmérnök hallgató
Több mint 120 ezer forint lapult abban a pénztárcában, amelyet Lázár Olivér egyetemista talált futás közben a soproni erdőben a napokban. A pénzt eszébe sem jutott megtartani, visszaadta a tulajdonosának és mindössze egy köszönetet fogadott el a családtól.
(2009. 03. 03.)
A faipari, bútoripari marketing nem spórolható meg
A fa- és bútoripari cégek és vállalkozások legtöbbször érzelmi okokra hallgatva hoznak marketing döntéseket, ráadásul nem tudatos stratégiát követnek, hanem ad hoc marketing kommunikációt folytatnak. Szakértők véleménye szerint a faipari marketing más iparágakhoz képest gyermekcipőben jár. Ennek leginkább az az oka, hogy kevesebb összeget fordíthat rá a szakma. De időközben egyre több cég felismerte, hogy ez a tevékenység nem megspórolható..
(2009. 03. 02.)
A Husqvarna X-TORQ technológia előnyei
Alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás, csökkentett károsanyag-kibocsátás, nagyobb nyomaték. Ez az oka annak, amiért a Husqvarna X-TORQ motorjai sokkal hatékonyabbak.
(2009. 03. 02.)
Múltidéző: Régi fafeldolgozók Soroksáron I.
A közelmúltban bukkantunk egy helyi újságban arra az írásra, amely Soroksár múltjából idézi fel a fafeldolgozással foglalkozó korabeli vállalkozásokat: Fried és Benedek Parkettagyár; Weiner és Társa Fakereskedés..
(2009. 03. 02.)
Versenyképesség és rugalmasság
A tavalyi évben az ERDÉRT Zrt. menedzsmentje a cégcsoport átalakításáról döntött, miszerint a cég struktúrájának és munkaszervezetének optimalizálásával egy rugalmasabb, a változó környezetre gyorsabban reagálni tudó és mindenek felett versenyképesebb kereskedelmi struktúra jöjjön létre.
(2009. 03. 02.)

Február

JOGPONT Hálózat - Jogi segítség a munka világában
2009. februárjában jogsegély-szolgálat kezdte meg tevékenységét JOGPONT Hálózat néven Magyarország hét régiójában.
(2009. 02. 27.)
9. Készházvásár és 14. Budapesti Lakásvásár, 2009. március 6-8.
Egy hét múlva nyit a 9. Készházvásár és a 14. Budapesti Lakásvásár a budapesti SYMA Sport- és Rendezvényközpontban.
(2009. 02. 27.)
Események márciusban
A FATÁJ 2009. eseménynaptár márciusi kivonata látható itt.
Küldje el házivására, konferenciája és más e szakterületet érintő esemény adatait, szívesen felvesszük azt is naptárunkba.
(2009. 02. 27.)
Meghívó - Sopron, NYME, 2009. március 4. és 5.
Meghívó a Folyamatos erdőborítással járó természetes folyamatokra alapozott erdőgazdálkodási módszerekkel kapcsolatos tanfolyam következő előadásaira.
(2009. 02. 26)
Nemzetközi Faipari Kontaktnapok, Ungvár, 2009. március 17-18.
A Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi Kontaktnapokat szervez 2009. március 17-18-án Ungváron. Témakörök: fakitermelés, fafeldolgozás; faipari gépek és technológiák; bútor és faipari termékek; bútorkellékek.
(2009. 02. 26)
Céghírek, Fatudakozó, üzleti ajánlatok


Új bejegyzések a Fatudakozóban: PÁL-FA Szárító Kft | Robusta Kft | Fa-Fém-Technika 96 Kft | Szentiványi Imre | SZEBSZI Kft | KÉSZBÚTOR Kft | Megújított bejegyzések: L.Holzimpex Bt | ROSTFA Kft | VIKING S Bt | Rövid hírek: Áldatlan állapotok a zalaegerszegi bútorgyárban | Kitekintő az ERDÉRT gyűjtése alapján | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 02. 26.)
Nagy elhatározás született Kecskeméten
A vállalati folyamatok automatizálása, ésszerűsítése és hatékonyságának növelése érdekében a FAGÉPSZER Kft. bevezette az ISO 9001 minőségirányítási rendszert. A rendszer működtetésével a cég növelni tudja ügyfelei kiszolgálásának és a nekik nyújtott szolgáltatások hatékonyságát.
(2009. 02. 26.)
Fagazdasági felszámolás számláló - 2009
Összegyűjtöttük azon Magyarországon bejegyzett, a fagazdaság szakterületein működő (működött) cégeket, amelyeknél a 2009-es évben indult el a felszámolási, vagy végelszámolási eljárás.
(2009. 02. 25.)
88 módosító indítvány a Parlament előtti Erdőtörvény tervezethez
Február 24-én késő délután lezárult az Erdőtörvény tervezet általános vitája. Eddig volt lehetőség módosító indítványok beadására. Összesen 90 módosító indítvány érkezett, amiből kettőt máris visszavontak. A cikkből elérhető az összes módosító indítvány, melyek kinyomtatva kb 2 cm vastag csomagot tesznek ki.
(2009. 02. 25.)
CE minősítésű RRFA tartószerkezetek
Ezúton tájékoztatjuk a Fatáj olvasóit, hogy Magyarország legnagyobb rétegelt-ragasztott fa tartó gyártó üzeme a Lignum Európa Kft. az országban elsőként megszerezte CE minősítését.
(2009. 02. 25)
125 éves a Bedő Albert Középiskola
1883. október 10-én ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a történelmi Magyarország első erdőőri szakiskolája, amelyet Bedő Albert országos főerdőmester, az iskola későbbi névadója nyitotta meg. Az iskola Szeged város határában, annak legerdősültebb részén épült fel.
(2009. 02. 24)
LOSZ tisztújítás
A Lakberendezők Országos Szövetsége 2009. február 18-án tartotta meg Rendkívüli Tisztújító Közgyűlését, amelynek célja az új Elnökség és a Bizottságok tagjainak megválasztása volt. Az új tisztségviselők az eddigi gyakorlat szerint, a LOSZ természetes személy és céges tagjai közül kerültek ki.
(2009. 02. 24)
Magyar szabványt keres? Így találja és veheti meg.
Példa: parketta megfelelőség értékelése és jelölése, CE jel
Hogyan lehet megtalálni, hogy valamire van-e szabvány, az érvényes-e, illetve ha építési termékről van szó, kell-e a CE jelet használni és mikortól? A bemutatáshoz a parketta megfelelőségi és jelölési szabványt vettük példának.
(2009. 02. 23.)
Pályázati és finanszírozási hírek
Tavaszi, pénzügyi élénkítési árhullám vs. ledermedt vállalkozások, befagyott fejlesztések. Fejleszteni, beruházni, pályázni csak, és kizárólag alapos tervezést követően szabad.
(2009. 02. 24)
Van új (daru) a nap alatt
A hazai rakodási, szállítási, logisztikai környezet meglehetősen hagyománytisztelő. A korábban meghonosodott és megszokott technikák, technológiák felváltására, modernizálására Európa- és világszerte számos modern, és ami talán a legfontosabb: gazdaságos megoldás létezik.
(2009. 02. 23)
Forgács Bál 2009
A gazdasági válság, az influenzajárvány és a mostoha időjárás ellenére is óriási érdeklődésre mellett zajlott az idei Forgács Bál.
(2009. 02. 20)
Ön mindent tud az ablakgyártásról?
Vagy van egy-két kérdőjel Önben ezzel kapcslatban? Hogyan kell gazdaságosan jó minőségű nyílászárót gyártani?
(2009. 02. 20)
Perfetti Praktikák Kreatív Pályázat 2009
Kreatív pályázatot hirdettek PERFETTI PRAKTIKÁK 2009 címmel, melynek célja a PERFETTI és CHROMWELL lemezek és egyéb rendszerelemek népszerűsítése, alkalmazásuk sokrétűségének feltárása és bemutatása a közösségi terekben és lakott környezetben.
(2009. 02. 20)
Céghírek, Fatudakozó, üzleti ajánlatok


Új bejegyzések a Fatudakozóban: SIMONBÚTOR Kft | TREE Trade-K Kft | Megújított bejegyzések: LAREDX-TRADE Kft | Türgyei Faipari Kft | Rövid céghírek: Anticimex új névvel | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 02. 20.)
Aláírták az első klaszter együttműködési támogatási szerződést
A klaszterek megalakulását követően a következő időszakban sorra kötik majd a támogatási szerződéseket a számukra kiírt pályázatokon nyertes klaszterekkel. Az első a sorban a Magyar Pellet Egyesület.
(2009. 02. 19)
Nagyszabású erdei kiállítás a pécsi Árkádban, 2009. március 2-8.
Erdei kiállítás címmel 2009. március 2-tól 8-ig a PANNONPOWER és a Mecseki Erdészeti Zrt. nagyszabású kiállítást szervez, amelyre mindenkit, akit érdekel a biomassza, az erdei értékek és a természet, szívesen látnak.
(2009. 02. 19)
A biomassza-tüzelés a külpiacoktól független, korszerű, fenntartható technológia
A PANNON Hőerőmű Zrt-hez január végén több civil szervezet nevében részletes adat-és információközlésre irányuló kérés érkezett. Álláspontunk szerint a felvetett témák többsége a piaci és üzleti információk jogos védelme alá esik, de ettől függetlenül igyekeztünk a levélíróknak részletes tájékoztatással szolgálni tevékenységünkről és fejlesztési terveinkről.
(2009. 02. 19)
Gyászjelentés - Horváth Zoltán
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Horváth Zoltán faipari mérnök, közgazdász életének 56. évében, 2009. február 7-én váratlanul elhunyt.
(2009. 02. 19)
Szelektált akácfajták fatermési vizsgálata
A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdőrendezéstani Tanszék keretén belül készült el Pintér Kálmán tudományos diákköri dolgozata Szelektált akácfajták fatermési vizsgálata a szentkirályi kísérleti területen címmel.
(2009. 02. 19)
Meghívó - Sopron, NYME, 2009. február 24. és 25.
Meghívó a Folyamatos erdőborítással járó természetes folyamatokra alapozott erdőgazdálkodási módszerekkel kapcsolatos tanfolyam előadásaira.
(2009. 02. 19)
A csoportos EU-elnökség logópályázatának magyar nyertesei - taroltak az NYME hallgatói
A csoportos EU-elnökség három országot összefogó pályázatának magyar részvevői február 17-én a Parlament Delegációs termében vehették át okleveleiket, illetve emléklapjaikat. A 60 pályázat közül 10 került a nemzetközi döntőbe, ebből ötöt a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói terveztek.
(2009. 02. 18)
Ismét új utakon - CSIBA technológiai hírek
Új partnereinkkel karöltve megkezdtük négy új faipari gépcsalád forgalmazását. Ismerje meg egyedileg testre szabható aprítóinkat, költséghatékony felépítésű pelletálóinkat, könnyen építhető és bővíthető raklapgyártó sorainkat, és járjon élen velünk a pneumatikus anyagmozgatás terén is.
(2009. 02. 18)
Befektetői érdeklődés Újkígyóson - újra termelhetne a faüzem
Osztrák és szlovák befektetők érdeklődnek a felszámolás alatt álló újkígyósi faüzem iránt. A befektetők feltűnésével az üzem és árukészlete nem amortizálódik tovább, a termelés belátható időn belül újraindulha.
(2009. 02. 18)
Faipari Hatékonysági Hírlevél - egyszerűsödött pályázati feltételek
2009. február 13.-ától ismét lehet pályázni a GOP keretében biztosított technológia fejlesztési támogatásokra.
(2009. 02. 13)
Passzívház: a jövő útja
Vezető szaktekintélyek vettek részt azon a nagy érdeklődésre számot tartó konferencián, amelyen a fenntartható fejlődés lakossági részének egyik alappilléréről, a passzívházakról esett szó.
(2009. 02. 13)
Életveszélyes lakást építeni
Nem kezdenek új projektekbe az ingatlanfejlesztők, mivel életveszélyes ma magánberuházást indítani. A lakásépítők szinte teljesen leálltak, kiárulják a készleteket - mondta a Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (Malosz) elnöke.
(2009. 02. 13)
Céghírek / Fatudakozó / Üzleti ajánlatok
| Új cég a Fatudakozóban: Hungarodeal Kft | Kanizsa Trend Kft - előremenekülnek a válságban | Sitform bútorgyár - felső kategóriás piacra termelnek | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 02. 12.)
Passzívház konferencia - egy építész szemével
A Magyar Építőművészek Szövetsége Megújuló Források az Épített Környezetben a Fenntartható Jövőért munkacsoportja egynapos szakmai konferenciát szervezett Passzívházak és energiahatékony épületek címmel február 5-én. Koós Miklós építész beszámolója.
(2009. 02. 12)
Legvonzóbb Vállalat Díj 2008 - a Bosch eredménye
A magyarországi Bosch a második legkeresettebb munkahely a diploma előtt álló műszaki egyetemisták és főiskolások körében - ez derült ki az AIESEC diákszervezet és a Develor személyzeti tanácsadó által végzett friss felméréséből.
(2009. 02. 12)
Lazítsunk kicsit - tessék helyet foglalni, szauna járat indul!
A szauna állítólag nem finn találmány, a közép-amerikai indiánok, a maják, az aztékok alkalmazták először. Akárhonnan ered is, élményt nyújt és egészségünknek is jót tesz.
(2009. 02. 12)
UKTFA új elnöke hatékonyabb reklámkampányt indít
Geoff Arnold, az Egyesült Királyság Faépítő Szövetsége (UKTFA) új elnöke bejelentette: a szervezetük a faépítés előnyeit bemutató reklámkampány új fázisát kezdi, annak ellenére, hogy az aktuális visszaesés jelentősen befolyásolja az építőipart.
(2009. 02. 11)
Változások a telephelyengedélyezés gyakorlatában
2009. március 31-től lép életbe az új szabályozás, amely jelentősen megkönnyíti többek között a faipari vállalkozások életét is, mivel egyúttal hatálytalanítja az 1999-ben bevezetett, oly sok terhes kötelezettséggel járó, "hírhedt" telepengedély-rendeletet.
(2009. 02. 11)
Végleges a TEÁOR-kódok átsorolásának határideje
A 2009. évi első adómegállapítási időszakról szóló adóbevallással (az éves bevallásra kötelezett adózók esetében a 2008. évről benyújtandó éves adóbevallással) egyidejűleg kell a tevékenységi kör megfelelő módosítását változásként bejelenteni az állami adóhatósághoz.
(2009. 02. 11.)
Azt írják (Sajtószemle)
| Puskák és pálinkák - Mátrafüreden versenyeznek az erdészek és vadászok | Több millió eurót szánnak erdőgazdálkodási célokra Romániában | Importgáz helyett hazai biomasszát |
(2009. 02. 09.)
Megjelent a FAKAT-Komplex.CD - 2009. január
A Fagazdasági Termék és Cégadatbázist rejtő FAKAT-Komplex.CD 2009 januári kiadása elkészült. Közel tízezer hazai, szakterületi vállalkozás aktualizált adatai, egyetlen rendszerbe dolgozva.
(2009. 02. 09.)
Bútort sem hajlítunk tovább - a Sellaton felszámolása
Februárban véget ér az egyetlen magyar hajlítottbútor-gyár 102 éves története. A ma Sellaton Hajlítottbútorgyár Zrt-nek hívott társaság az elmúlt években 800-900 millió forintos árbevételt ért el, megrendelései is vannak, mégis bezárják a kapuit. A vezérigazgató a gyártás újraindítására készül.
(2009. 02. 09.)
Ránk szakad az erdő, de gázzal fűtünk
A biomassza, főként a rendelkezésre álló faalapú energiahordozók, s a korszerű bioenergetika jelentheti a hátrányos helyzetű térségek motorját. Az Egererdő Zrt központi szerepet vállal a hátrányos helyzetű térség átfogó bioenergetikai programjának megvalósításában.
(2009. 02. 09.)
NEKIFUT: Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Felmérés és Útiterv
2008. szeptemberében indult el a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Felmérés és Útiterv, rövidítve: NEKIFUT Projekt. Célja a Magyarország nemzeti kutatási infrastruktúrájának felmérése, aminek keretében 2009. február 28-ig regisztrálhatnak és tölthetik ki a felmérő online-kérdőívet a kutatásban érdekeltek.
(2009. 02. 06.)
Készházpark nyílik ősszel Budapest határában - 30 mintaház lesz
A készházak minősége annak arányában növekszik, mennél nagyobb részük készül üzemben, és mennél kevesebb a helyszíni munka, ősszel az első épületek már megtekinthetők lesznek a magyar készházparkban is - hangzott el az Építési Vállalakozók Országos Szakszövetsége Könnyűszerkezet-építő Tagozatának közgyűlésén, Harkányban.
(2009. 02. 06.)
Nyme EMK Tudományos Diákköri Konferencia, 2008
2008. december 3-án a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara Kari Tudományos Diákköri Konferenciát rendezett. Az összes résztvevő dolgozata innen elérhető.
(2009. 02. 06.)
Magyar cég munkavállalása Franciaországban
Ha a KLAUS széldöntése utáni kármentésben magyar cég részt szeretne venni, mire kell figyeljen? A válasz: Franciaországi munkavégzésnél a magyar cégek ugyanolyan feltételek mellett vállalhatnak szolgáltatási munkát, mint a francia cégek. Egyedül a bejelentési kötelezettségnek kell eleget tegyen.
(2009. 02. 06.)
NymE Faipari Mérnöki Állásbörze, 2009. március 20., Sopron
A március 20-ra meghirdetett FMK Állásbörze szervezési okokból elmarad,
az új időpont: március vége, április közepe között lesz.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Hallgatói Önkormányzata Állásbörzét rendez 2009. március 20-án, Sopronban.
(2009. 02. 05.)
Megváltozott a törökök pénze 2009. elején
Törökországban az eddigi fizetőeszköz (YTL) helyett 2009. január 1-jén "Türk Lirasi" (TL) elnevezéssel új bankjegyek és Kurus (Kr) néven új pénzérmék kerültek forgalomba.
(2009. 02. 04.)
Céghírek / Fatudakozó / Üzleti ajánlatok
| FALCO Zrt - létszámlépítés felére| HM Kaszó Zrt - magánút használók ellenőrzése kamerákkal | Höfer gépgyár csődje | Állásajánlat számláló | Új a Fatudakozóban: Magyar Passzívház Szövetség | Megújított bejegyzés: HOLZ Fafeldolgozó Bt | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatábó
(2009. 02. 04.)
Bosznia-Hercegovina faipari portálja a BHWOODEX.com
A BHWOODEX segít kapcsolatot teremteni Bosznia-Hercegovina faipari szereplőivel. Híreket ad az ottani és a világ faiparának eseményeiről.
(2009. 02. 04.)
Faipari szakoktatás Szegeden
A Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola Szeged város két rangos szakképző iskolájának összevonásával jött létre 2007. július 1-jén. A létrejött jogutód intézmény a régió egyik legnagyobb, legszélesebb képzési kínálatával rendelkező iskolája, az ipari és a szolgáltatási szakmákban. Az 57 szakma között: bútoripar, épületasztalos-ipar, kárpitos, ács-állványozó.
(2009. 02. 03.)
KLAUS vihar - újabb részletek
2009. január 24-én Franciaország dél-nyugati területén (Poitou-Charantes, Aquitaine, Pyrénées-Atlantiques, Midi-Pyrénées és Languedoc-Roussillon Régiók) nagy erővel tomboló, Klaus névre keresztelt vihar vonult végig, amely ideje alatt a szél sebessége helyenként elérte és meg is haladta a 180km/h-t (Perpignan).
(2009. 02. 03.)
Új szakkönyvek a FAGOSZ kínálatában
Az erdészmester könyve | A vadász-vadtenyésztő mester kézikönyve | FAMUTATÓ - fásítási útmutató | további ajánlatok...
(2009. 02. 03.)
II. Magyar Passzívház Konferencia
A Magyar Passzívház Szövetség szakmai szervezésében 2009. február 12-én, csütörtök lesz a II. Magyar Passzívház Konferencia.
(2009. 02. 02.)
Energiát termelő készház épül Magyarországon
Májusra épül fel Budapest agglomerációjában az első aktív készház, amely több energiát állít elő, az általa elhasználtnál. Az épület negyedével drágább egy hagyományos készháznál - közölte a kivitelező cég ügyvezetője.
(2009. 02. 02.)
Eltűnő játszóterek - bontás és pangás
Öt évvel ezelőtt úgy tűnt, az uniós csatlakozás számos megrendelést fialhat a játszótérépítők számára, a megszorítások azonban keresztülhúzták számításaikat. Az önkormányzatok - hiányzó önrészük miatt - még a pályázatnyertesekkel sem kötnek szerződést, új játszóterek építésére a vidékfejlesztési programok adhatnak reményt.
(2009. 02. 02.)

Január

Gazdasági recesszió ... Fapiaci recesszió?
Nouriel Roubini a jelzálogpiacról kiinduló válságot előre látó "válságprofesszor" szerint komoly recesszió közepén vagyunk, ami még az egész évben kitart majd, és a helyzet még romlik is mielőtt megindul a talpra állás. Ha a fenti állítás igaz, és igaznak látszik, hogyan hat a magyarországi "fa vertikumra"?
(2009. 01. 30.)
Faipari és bútoripari ágazati elemzés, 2008. I-III. negyedév
A hazai faipar és bútoripar ágazati gazdaságelemzését készítteti negyedéves gyakorisággal a Faipari, Bútoripari, Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság. E helyt a 2008. III. negyedéves (I-IX. hónap) záróadatokkal készült tanulmányt tesszük közzé, illetve emeljük ki néhány fontosabb elemét.
(2009. 01. 30.)
Céghírek, Fatudakozó, üzleti ajánlatok


Új FAGOSZ tag: INTERFORST Hungary Kft | SEFAG Zrt - átszervezés | Rövid céginformációk| Felszámolási számláló | Rövid céghírek | Új bejegyzés a Fatudakozóban: Szalafa Kft | Megújított bejegyzések: Dunafa Trade Kft | Merics Géza | Office-Interior Kft | Zso-Fa 66 Kft | AKE Hungária Kft | Lehel s Kft | Kuhn Rakodógép Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 01. 30.)
Kanizsa Trend a kölni Bútorvásáron
A kanizsai bútorgyártó cég tizenhét éve rendszeres kiállítója Európa legnagyobb bútoripari szakvásárának, melyen idén január 19-től 25-ig mintegy 50 ország 1100 kiállítója mutatkozott be. Az egyedüli magyar kiállító több száz négyzetméteres standon mutatta be termékeit.
(2009. 01. 29.)
Azt beszélik (Sajtószemle)
| Szeged erdészeti kollégium? | Budapesten döntenek a spanyol-belga-magyar uniós elnökség logójáról | Ausztriába csalogatják a vadakat | Torsanlorenzo-díj 2009: tájépítészek és erdészek pályázhatnak | Százmilliós közmunka az erdőkben |
(2009. 01. 29.)
Az UEA (Európai Bútorgyártók Szövetsége) új elnöke: Martin Cudka
Az Európai Bútorgyártók Szövetsége, az UEA 2008. december közepén megválasztott új elnöke Martin Cudka, akit 2009-2011 évekre választottak.
(2009. 01. 29.)
A KLAUS szélvihar pusztítása - legalább 50 millió m3 faanyag
2009. január 23-25. között, helyenként 200 km/óra sebességű széllel kísért vihar pusztított Spanyolország északi és Franciaország déli részén.
(2009. 01. 29.)
Az Európai Fakereskedelmi Szövetség (FEBO) új elnöke: Franz-Josef Kall
Az Európai Fakereskedelmi Szövetség FEBO elnöke 2009. január 1-től Franz-Josef Kall (62), akit a következő két évre választottak meg. Az új elnök (elődje hagyományait követve) nagy hangsúlyt fektet a brüsszeli jelenlétre és azon igyekszik, hogy bővítse a szervezet tagságát.
(2009. 01. 27.)
HUNDUNA meghívó Agro+Mashexpo kiállításra, január 28-31.
A Hunduna az Agro+Mashexpo kiállítójaként elsősorban a kardán- és hidraulikus meghajtású bozótirtóit és tuskó maró adaptereit fogja bemutatni, január 28-31. között Budapesten, a Hundexpo területén.
(2009. 01. 27.)
Események februárban
Az egész éves FATÁJ 2009. eseménynaptár februári kivonata olvasható itt. Küldje el saját szervezésű házivására, konferenciája és más e szakterületet érintő esemény időpontját, honlapkapcsolóját, szívesen felvesszük naptárunkba.
(2009. 01. 27.)
Szerbiai privatizációról konferencia, Budapest 02. 16.
Szerbia az egyetlen szomszéd, ahol a privatizáció még nem zárult le. 2009-ben is számos állami vállalatot anak el. Az ígéretes privatizációs lehetőségekről a Szerb Privatizációs Ügynökség vezetője ad tájékoztatást. Tolmács lesz, részvétel ingyenes.
(2009. 01. 23.)
High-tech épületek fából - KLH technológia
A gyalult, hossztoldott fából ragasztással előállított nagyméretű falpanelek (KLH) időjárás- és vízálló ragasztásuknak köszönhetően további szigetelő rétegek nélkül is tökéletes falazatot biztosítanak. A könnyűszekrezetes házak építési elvének megfelelően a gyárban méret alapján előre elkészített paneleket a helyszínre szállítva bámulatos gyorsasággal felépíthető az épület.
(2009. 01. 23.)
Készház és passzívház egyben
Ez év elejétől kötelező minden új építésű ház energiatanúsítása, így előtérbe kerül a hatékony energiafelhasználás, amely a fenntartási költségeket is csökkenti. A passzívházak, azaz a közel nulla külső energiaigényű épületek egy új magyar rendszer révén immár pár nap alatt is felépülhetnek.
(2009. 01. 23.)
Biomassza konferencia, Sopron február 26-28.
Témák: hazai helyzet, tendenciák; hagyományos faenergetika; energetikai faültetvények; biogáztermelés és hasznosítás; energetikai ültetvények; pellettálás; biomasszatüzelés; ökológiai és ökonómiai hatások. || Tanulmányút Welsbe, az Erenubare Energie szakkiállításra.
(2009. 01. 23.)
Pályázati konferencia asztalosoknak, február 11. Göd
A projekt javítja az eszköz megtérülését. A vételár 30-50%-a hamar megtérül, de a pályázat nem alkalmas előfinanszírozásra, azt saját vagyonból, vagy lízingből kell biztosítani. Egyszerűsödtek a dokumentációk is, kevesebb, egyszerűbb melléklet kell, fontos a pályázat előkészítési szakasza. Továbbiak a cikkben és a konferencián.
(2009. 01. 22.)
Keresik "Az év zalai emberét"
A zala megyei megyei közgyűlés, a Zaláért Egyesület és a Zalai Hírlap (már kilencedszer) idén is odaítéli Az év zalai embere kitüntető címet. A 10 jelölt között van Feiszt Ottó és Németh László. Szavazni január 28-ig lehet. Bemutatjuk a 2007-es év két jelöltjét is: Lelkes András és Wilheim Gábor személyében.
(2009. 01. 21.)
Kitekintő - Észak-Európa fapiaca
| Faanyag szóródott a La Manche Csatornába egy orosz hajóról | A Stora Enso termeléscsökkentése | Norvégiában a rönkárak és az eladások is csökkentek |
(2009. 01. 20.)
Adja 1%-át a Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítványnak!
A Kuratórium azt kéri, hogy adja Ön is SZJA-ja 1%-át a FAEKA-nak.
Ezzel elsősorban a faiparos diploma-tervezők és a doktoranduszok kutatási munkájához szükséges technikai feltételek megteremtését segítheti elő Ön is.
(2009. 01. 20.)
Dr. Dalocsa Gábor - nekrológ
2008. december 12-én húnyt el, a hamvasztás utáni búcsúztaása december 29-én volt. A faipar vállalati, kutató intézeti, hatósági posztjain, sőt külszolgálatában is tevékenykedett. Közismert kiemelkedően gazdag szakírói tevékenyége. Több kitüntetéssel is elismerték munkáját. A FATE-nak hosszú időn át volt aktív tagja.
(2009. 01. 20.)
A fapallótól a Zalahalápi Parkettagyárig
Hévízen járva nem hagyhattam ki a Tapolca melletti Zalahalápon működő parkettagyárat, mivel távoli tanúja voltam fokozatos korszerűsítésének az elmúlt évtizedek során; írja dr. Tóth Sándor, a cikk szerzője.
(2009. 01. 19.)
Mitisír a hogyishívják (sajtószemle)
| Bioerőmű Tamásiban | Sunadokei-ház, Adyliget, ezt érdemes megnézni | Elbocsátások az ablakgyárnál Fertőszentmiklóson | A BIOHŐ Kft. fűtőműve Balassagyarmaton | Fehérházi lakberendezési rovat |
(2009. 01. 19.)
Bükk és tölgy fűrészáru import, Németország
Németország keménylombos-fűrészáru importja folyamatosan csökken. A 2008. szeptemberéig tapasztalt csökkenő tendenciából kivételt képez Franciaország és az USA.
(2009. 01. 16.)
Múltidéző 2. - a legolvasottabb FATÁJ-hírek, abszolút TOP10
A 2007. májusában átalakított FATÁJ Online látogatottsági statisztikája alapján felsoroljuk az abszolút első 10 helyezett hírbejegyzést 2007. májusától - a mai napig.
(2009. 01. 16.)
Fűrészipari rönkárak világszerte 5-12%-al csökkentek
A fűrészáru felhasználás lecsökkent mértéke 2008. 3.negyedévében Európában és Észak-Amerikában jóval kisebb keresletet eredményezett a fűrészipari rönkök iránt, ami a rönkök és fűrészáru (zömében fenyő) árainak csökkenéséhez vezetett.
(2009. 01. 15.)
A kezdő munkavédelmis első próbatétele
A pályakezdő munkavédelmisek első próbatétele az első munkabaleset kivizsgálása. Addig még apró lépésenként el lehet boldogulni, megcsinálunk valamit, később látjuk, hogy jobban is lehetne, akkor kijavítjuk, majd még javítunk rajta, ....
(2009. 01. 15.)
Jégpáncélban a Pilis
Élet- és balesetveszélyes túrázni a főváros környéki erdőkben a napokban esett ónos eső és jegesedés miatt. A Pilis magasabban fekvő részeit több mint egy centiméteres jégpáncél borítja. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri a kirándulókat, hogy semmiképpen se induljanak el a napokban tervezett túrákra.
(2009. 01. 15.)
Céghírek, Fatudakozó, üzleti ajánlatok
Új FAGOSZ tagok: SKIPPAGRÓ Kft, USKAGRI Kft. | Szombathelyi Erdészeti Zrt - jutalom két rendőrnek |Új bejegyzések a Fatudakozóban: Magyar Pellet Egyesület | Péterhalom Kft | Pausa 2001 Kft | Megújított bejegyzések: Hunduna Bt | Tamás Árpád | CSERCSICS Faipari Kft | Dobay Péter | Ács Tibor - asztalosmester | Vörös László | Revolutio 2000 Kft | Érsekcsanádi Fatelep Kft | Möbelforrás Faipari Kft | CRISKAGRO Kft | Farmskipper Kft | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 01. 15.)
Tisztújítás volt a MEGOSZ-nál
Az 5 évre megválasztott új elnökség: Elnök: Luzsi József Ártéri Ebt., ügyvezető elnök: dr. Sárvári János, alelnökök: Támba Miklós Napkori Erdőgazdák Zrt., dr. Ódor József Tilia Kft., Molnár László Poplár Kft., Mocz András Mocz és Társa Kft., Szabó Vendel Szabó Vendel EV, Dombóvári Dénes Péterhalom Kft.
(2009. 01. 14.)
Sajtószemle - Európa faipara
| A Schweighofer Swedwood üzemet vásárolt | A Setra Horndal 25%-ra visszafogja a termlést | Medite MDF fotópályázata |
(2009. 01. 14.)
Sajtószemle - erdőgazdálkodás, biomassza
| Téli közmunkaprogram a Nyírerdő Zrt-nél
| Új munkahelyeket teremt a csorvási biobrikett
| Milliárdok a biomasszába |
(2009. 01. 13.)
Fenyőbiznisz: import fák miatt csökkenő bevétel
Jelentős haszonnal már nem kecsegtet, de néhány száz családnak még tisztességes megélhetést biztosít a fenyőfatermesztés. A főváros karácsonyfa ellátásának közel a felét négy Zala megyei falu biztosítja, ám a termelők a silány minőségű import fenyőfák miatt egyre nehezebb helyzetben vannak.
(2009. 01. 13.)
OEE - Országos Erdész Bál, 2009. február 7., Visegrád
Az Országos Erdészeti Egyesület Közép-Magyarországi Régiója rendezésében ORSZÁGOS ERDÉSZ BÁL lesz Visegrádon, 2009. február 7-én, szombaton 19 órától a SIRÁLY ÉTTEREMben.
(2009. 01. 12.)
FATÁJ-Online közönségkutatás 2009-január
Az olvasói igények jobb kiszolgálása érdekében szükségünk van az Ön véleményére, ami a legfőbb segítség nekünk a lap tartalmának, struktúrájának alakításában. A kérdőív kitöltése max. 5 percet vesz igénybe.
(2009. 01. 09.)
Az FVM-TEF új főosztályvezetője - dr. Nagy Dániel
2009. január elsejétől dr. Nagy Dániel erdőmérnök vezeti a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Természeti Erőforrások Főosztályát, mivel 2008. december 31-ével véget ért Kiss János korábbi főosztályvezető megbízatása a vezetői teendők ellátására.
(2009. 01. 09.)
Múltidéző - a legolvasottabb FATÁJ-hírek
A 2007. májusában átalakított FATÁJ Online látogatottsági statisztikája alapján felsoroljuk a havonkénti első helyezett híreket (a legtöbbször megnyitottak) 2007. májusától - 2008. decemberéig.
(2009. 01. 09.)
Céghírek, üzleti ajánlatok
Lignum Európa Kft- mintaboltot nyitott | ERDÉRT Zrt - szétválás | Garboplast parkettagyára - négynapos munkahetek | Sellaton Zrt - elbocsátások, felszámolás | Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából
(2009. 01. 09.)
Sajtószemle - megszűnő cégek, munkaerőpiac
Opten - Még soha ennyi magyar (cég) nem ment tönkre |
SZMM- százmilliárdól őrizné meg a munkahelyeket |
GKI
- már túl vagyunk a legnagyobb elbocsátásokon
(2009. 01. 09.)
Pénz nélkül is megmenthető az építőipar
A munka és a pénz hiányzik az építőiparból, amit az uniós projektek felgyorsításával lehetne mérsékelni - mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.
(2009. 01. 09.)
FATÁJ 2009. Eseménynaptár
Ismét elkészítjük az éves eseménynaptárt annak érdekében, hogy a hazai és a nemzetközi események, rendezvények a faipar, bútoripar, erdészet terén egy helyen jól áttekinthetőek legyenek.
Köszönettel veszünk minden észrevételt és javaslatot e naptárhoz.
(2008. 01. 08.)
BUÉK! BUK-É?
Boldog új évet kívánunk!
Reméljük, hogy a "Buk-é?" kérdésre minél kevesebb igen lesz a válasz.
(2009. 01. 08.)

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.