FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-05

Sokba kerülhet a hamis raklap

A MÁV-REC Kft. a piactisztítási folyamat hatékonyságának növelése érdekében mindent megtesz a magyarországi csererakodólap- piacon tapasztalható rendellenességek felszámolására. Ennek kézzelfogható eredményei a folyamatban lévő bűnvádi eljárások és az ezzel együtt járó minőségjavulás.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Aki EUR raklapot használ termékei mozgatására, tárolására, tudja, hogy a rakodólapok kérdése örökzöld téma - mondja Bóta Norbert, a magyarországi minőségükért és védjegyoltalmáért felelős MÁV-REC Kft. ügyvezető igazgatója. A felhasználók többsége elfogadta, hogy az azonos műszaki tartalom mellett készült szabványos rakodólapok alkalmazása hosszú távon nemcsak gazdaságosabb, de alapfeltétele is a jól működő, környezetbarát csererendszernek. Ezért azokat csak engedélyes gyártótól vagy javítótól érdemes vásárolni, illetve engedélyes javítóval javíttatni. A forgalomban lévő csererakodólap- állomány egy része azonban minőségileg gyenge, gyorsan elhasználódik, és ez egyrészt balesetveszélyes, másrészt magas a javítási költsége.

 

A szakemberek tudják: ennek nem az a kiváltó oka, hogy hazánkban nagyobb fizikai igénybevételnek vannak kitéve a rakodólapok, mint más országokban, hanem hogy a piacon jelen vannak az engedély nélkül, nem a megfelelő minőségi eloírások szerint gyártott rakodólapok. A problémák a piac szereplőit és a védjegyoltalmi teendőkkel megbízott felet egyaránt arra ösztönözték, hogy elősegítsék a jogszerű, szabványos, minőségileg kifogástalan EUR rakodólapok hazai térnyerését. A MÁV-REC Kft. mindent megtesz, hogy felszámolják a nem szabványos EUR rakodólapok gyártását. Fellép az engedély nélküli gyártók és a minőségileg nem megfelelőt forgalmazó kereskedők ellen. A hatóságok segítségével sikerül elérni, hogy a hamisítók a törvény által előírt büntetést megkapják. A társaság oktatási anyagot is kidolgozott. Mindezek ellenére a magyar piacon ugyan csökkenő mértékben, de még most is megjelennek a minőségileg kifogásolható, a szabvány előírásainak nem megfelelő, engedély nélkül gyártott EUR rakodólapok - mondja Bóta Norbert. Felhívja a figyelmet arra, hogy ezek nem vehetnek részt a csereforgalomban. A szabványnak való megfelelést minősítő jel jelzi. Aktuális problémaként említi az ügyvezető igazgató, hogy az elmúlt időszakban ZSSK Cargo jelzéssel minőségileg nem megfelelő, magyarországi gyártású EUR rakodólapok kerültek forgalomba. Ezért az említett cég rakodólapgyártóinál és a leendő gyártói telephelyeken az UIC munkabizottság (Rail Cargo Ausztria, SGS Germany GmbH, UIC Párizs, ZSSK Cargo Szlovákia, Rail Cargo Hungária és MÁV-REC Kft.) elnöke és képviselői a napokban ellenőrzést tartottak. Ennek eredményeképpen, a munkabizottság több ZSSK Cargo által kiadott gyártási engedélyt visszavont, illetve a folyamatban lévő engedélyezési eljárás megszüntetéséről határozott.

 

Hazánkban - más országokhoz hasonlóan - a rakodólapokba besütött EUR jel nemzetközi védjegyoltalom alatt áll. Ennek tulajdonosa a Rail Cargo Ausztria, amely a védjegyhasználati jogot átadta más vasúti, illetve nemzetközi rakodólap-társaságok részére. Ezen engedélyező szervezetek jelét csak az a rakodólapgyártó sütheti be, amely az aktuális évre érvényes gyártási engedéllyel rendelkezik. Amennyiben a felhasználó a rakodólapok átvételénél erre figyel, kiszűrheti, hogy ha nem engedélyes gyártótól származik, vagy a sérüléseket nem engedélyes javító javította. Az ügyvezető igazgató szerint a szolgáltatására igényes felhasználó nem használ hamisított, nem megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező EUR rakodólapot. Az Európa-szerte azonos műszaki tartalom mellett készülő rakodólapok alkalmazása akár már rövid távon is gazdaságos. Ez a jól működő csererendszernek köszönhető. Mindehhez csak egy kis odafigyelés kell a felhasználók részéről, melyhez a társaság szakmai támogatást nyújt - mondja a szakember.

 

Forrás: Logisztika.com

FATÁJ - FATUDAKOZÓ kiegészítés:

Magyarországi engedélyes gyártók és javítók névsorát a MÁV REC Kft.-től lehet kérni (2011-ben 19 gyártási engedély + 21 javítói engedély)!

Mi elkértük és gyakorlatilag azonnal meg is kaptuk:

MÉV EUR rakodólap gyártási engedélyes cégek: Konduktor Kft, Fabrika + 2000 Kft, Agro-Cup Kft, Kerekegyházi Fanyűvő Kft, KEFAG Zrt Ökopal - Jánoshalma, KEFAG Zrt Bugac, Árva József Kft, Nyír-Demonich Kft, Pro-Team Nonprofit Kft, FATE Kft, Golden Palett Kft, Szabó Paletta Kft, Unió Palett Bt, Láfa Plusz Kft, Szilágyi Zoltán - Nyíradony, Paulik Fafeldolgozó kft, Sz-Tomasz Kft, Frimex Kft, Fantázia Agrofa Kft

Engedélyes rakodólap-javító cégek: Igödö Kft, 94 Fisch Kft, Soproni Transit Camping Kft, Glumercz János - Martfű, Jg-Fa Kft, Lombos Kft, Reco Palett Kft, Top-Palett Kft, TM Plusz Palett Kft, Ferenci Duó Kft, Cerazus Raklap Kft, Studium Monor Kft, Eco Consult Kft, Kapos Raklap Kft, Coll Faipari Szövetkezet, Duna-Rába Faipari Kft, Complex Palett Kft, Ekopal Kft, Polgár & Polgár Kft, Rozifa Kft

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.