FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-05

Fától az asztalig - véget ért egy Leonardo-projekt

Három országból érkeztek vendégek a Váriba az erdészeti- és fafeldolgozási tananyagok fejlesztésével, a fa megmunkálásának állomásaival foglalkozó szakmai tapasztalatcserére. A fától az asztalig (From Tree to Table) nevű határokon átívelő program 4. találkozójára került sor Kiskunhalason.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A dél-alföldi régió egyik legjelentősebb faipari technológiákat oktató szakképző iskolája, a Vári Szabó fogadta a romániai Falticeni, a svédországi Östersud és a ciprusi Larnaca projektben részt vevő tagjait. A külföldi vendégek a Leonardo Szakképzési Program keretében töltöttek el három napot városunkban. Svédországi partnerintézményt a Jamtland Gymnasium, Ciprust az X-Panel Ltd., Romániát pedig a Colegiul Agricul iskola képviselte.

 

A Vári Szabó István Szakközépiskola a modern technológiák használatát célozta meg a szakoktatásban, melyeket tanulóink úgy a környezetükben, mint bárhol Európában hasznosítani tudnak. A faipari gépsor és technológia kielégíti mindazokat a technikai elvárásokat, amelyeket manapság elvárnak a nyílászárók hő- és hangszigetelési rendszereinél. Kiskunhalas környékén meglehetősen fejlett az asztalos ipar, így a munkaerőpiac igénye a szakmai oktatás iránt igen jelentős.

Ezt mutattuk be a projekttalálkozón, mely egy másféléves együttműködés utolsó állomása volt. A projekt célkitűzése az volt, hogy partnereinkkel közösen alkossunk egy olyan európai faipari képzési projektet, amely tükrözi mindhárom ország faipari szakképzésének specialitásait. Ennek érdekében a szaktanárok-szakoktatók a gyakorlati oktatás módszertani tapasztalatait cseréltek ki egymás között, a résztvevő iskolák pedig a pedagógiai programjukba illesztik a véglegesült képzési programot.

 

A halasi partnerségi találkozón bemutattuk az intézményünkben folyó szakmai képzések tereit, illetve körvonalazódtak a további együttműködés lehetőségei. A kollégáink a műhelymunka során bemutatták azt a modern technológiát és gépsort, amellyel napjaink elvárásainak megfelelő hő és hangszigetelt nyílászárókat készítünk a Kőrösi úton, például a Kossuth utcai (régi ÁMK) épülethez is.

A vendégeinket fogadta Gyovai István polgármester, valamint megismerkedtek Kiskunhalas, főbb nevezetességeivel, a Thorma János Múzeummal, a Halasi Csipkével, a környék fafeldolgozó iparával. A delegációk Budapest mellett látták tehát a szűkebb vonzáskörzetünk értékeit is. Soltvadkert, Császártöltés, Baja, Gemenc, Kecskemét, Bugac és Ópusztaszer nevezetességeit is meglátogatták miközben kihelyezett szakmai megbeszélések folytak.

A hazai erdőgazdálkodástól a faipari modern megmunkálásig, a népi és organikus építészettől a hagyományos eszközhasználatig kaptak teljes spektrumot a projektpartnereink. Az egyes találkozók során mi is több helyi szervezettel és faipari létesítménnyel ismerkedhettünk meg. A partnerországok szakközép- és szakképző iskoláinak meglátogatása során betekintést nyertünk az országspecifikus szerkezeti-szervezeti felépítésükbe, a mindennapi tevékenységükbe. Megismerkedtünk a külföldi iskolai-, és gyakorlati oktatási rendszerekkel, az iskolai tanrenddel, illetve az alkalmazott módszerekkel. A tapasztalatszerzésben fontos volt az idegen nyelvi kommunikáció fejlesztésének a lehetősége is. A Leonardo-projekt lezárása utáni folytatás- és együttműködés lehetőségét pedig itt Kiskunhalason, a Csipke Konferenciaközpontban tárgyaltunk meg egymással.  

Forrás: Vári Szabó István SZKI

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.