FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-07

Variációk egy témára - élmarás

Az AKE az idei Ligna világkiállításon számos újdonságot mutatott be az élmarás területén. A szerszámfejlesztés középpontjában a gazdaságosság növelése áll, vagyis az alapvető cél az, hogyan lehet az egy folyóméterre jutó megmunkálási költséget, illetve a szerszámcseréből, beállításból származó kiesési időket csökkenteni.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A Harmony névre keresztelt DIA-marószerszám legfőbb sajátossága a rendkívül innovatív élkialakítás, az agresszív tengelyszög. A szerszám nagy előnye, hogy finoman dolgozik a megmunkálandó felületen, szinte már simítja azt, ezért a felületminőség a legkényesebb anyagok esetén is garantált. Sokoldalúsága rugalmasságot jelent a felhasználók számára, hiszen natúr és bevonatolt fogácslaphoz, MDF-hez, rétegelt lemezhez vagy akár tömörfához is alkalmazható. A Harmony szerszám használata esetén nincs szükség utólagos felület-megmunkálásra, azonnal kész felületet kapunk, ami nem kevés további munkafolyamattól, ráfordítástól kíméli meg a vállalkozót. Az AKE fejlesztése egyaránt felhasználó- és pénztárcabarát, mivel hagyományos erodálógépeken is megélezhető, nincs szükség speciális, csak a németországi központban rendelkezésre álló célgépekre. Él- és páros megmunkáló gépeken, CNC-központokon dolgozhatunk vele.

Az élmaró és páros megmunkáló gépeken történő forgácslap megmunkálás során gyakran fellépő probléma kivédésére fejlesztett ki az AKE egy praktikus megoldást. Tételezzük fel, hogy folyamatosan 18 mm vastag forgácslapot munkálunk meg nagy sorozatban. Az élmaró DIA-szerszámnak így csak a dolgozórészét terheljük, a fogak széleit nem használjuk ki. A szerszám beszerzése, illetve utánélezése során azonban a kihasználatlan részek árát is ki kell fizetnünk. Nem beszélve arról a bosszúságról és termeléskiesésről, amikor a szerszám valamilyen idegen anyag miatt megsérül, s le kell állítani a megmunkálósort a szerszámcsere idejére. Ezen költségek redukálása érdekében egy egyszerűen állítható szerszámegységet mutatott be az AKE. A két részre osztott marószerszám fogai átfedésben forgácsolnak, s a ténylegesen dolgozó élfelületeket a két szerszámrész egymáshoz való távolságának állításával befolyásolhatjuk. Alaphelyzetben a szerszámot "szétnyitjuk", a lehető legmagasabb változatban használjuk. Az átfedésben dolgozó fogak a szerszám középső felületén kopnak, a fogak szerszám széle felé eső része nem dolgozik. Ha a gyémánt alapanyagú fogak dolgozófelülete elhasználódik (gyenge minőség, méretpontatlanság) vagy esetleg megsérül, akkor a szerszámot egy fokozattal "szűkebbre" állítjuk. Így a megmunkálandó anyagon az eddig nem használt élfelületek dolgoznak.

A Synchron névre keresztelt marógarnitúra beállítása nem ördöngös feladat. Egy imbuszkulcs segítségével 3 fokozatban módosíthatjuk a szerszámot. A beállítás során kattanás jelzi a fokozatok közötti váltást, nincs szükség "finomhangolásra" vagy mérőberendezésekre. Továbbá zöld-sárga-piros színek jelzik az állítóegységen, hogy hányadik fokozatban alkalmazzuk a marót. Ezen egyértelmű jelölések hozzájárulnak a szerszám állapotának nyomon követéséhez, fel tudunk készülni a cserére, illetve a karbantartási szolgáltatás megrendelésére. Egyetlen Synchron szerszámmal négyszeres élettartamot érhetünk el anélkül, hogy le kellene szerelnünk a megmunkálóépről, hiszen a beállítás azonnal a gépen is megtörténhet.

Az élmarás területén bemutatott további újdonságokról később számolunk be.

 

AKE Hungária Kft.

9700 Szombathely, Vásártér utca 12.

Tel: +36 30 3030 520

(x)

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.